Melaka
Melaka is een historische stad in Maleisië. Naast de goede keuken staat de stad ook bekend om de rijke historie. De stad is in bezit geweest van verscheidene landen en daar vindt je dan ook veel sporen van terug. De infrastructuur is door de jaren heen niet sterk ontwikkeld, maar desondanks is het er prima mogelijk om van A naar B te reizen en zo alle leuke bezienswaardigheden te hebben bezichtigd.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Melaka (Maleisië) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Melaka
Bukit China (Melaka)
Bukit China beschikt vandaag de dag over 12.000 graven die verdeeld zijn over 25 hectare land. Veel van deze graven dateren uit de Ming-dynastie, toen de Chinezen Melaka in bezit namen. Het is de grootste Chinese begraafplaats buiten China. Vroeger gaf sultan Mansur Shah zijn dochter deze plek als onderkomen. Er waren destijds 500 hofdames aan het werk om aan de behoeften van de familie te voldoen.
Butterfly Farm (Melaka)
De Butterfly Farm telt meer dan 150 exotische soorten tropische vlinders waaronder de Radja Brooke en de vogelvleugelvlinder. Het beschikt over een eigen laboratorium dat de eerste in zijn soort is in Zuidoost-Azië en de tweede in de wereld. Naast de circa 9.000 vlinders, herbergt het ook miniatuurhuizen, slangen en een insectentuin. Het is een populaire plek voor familiefeesten. De entreeprijzen van de Butterfly Farm zijn goedkoop.
Hang Kasturi Mausoleum (Melaka)
Het Hang Kasturi Mausoleum is het traditionele graf van Hang Kasturi, een machtige Maleisische krijger tijdens het bewind van sultan Mansor Shah. Volgens Maleisische bronnen was Hang Kasturi van plan om zijn broer Hang Tuah te doden. Hang Tuah werd destijds ten onrechte beschuldigd voor het vermoorden van een aantal hofdames van de sultan. Hang Tuah vermoorde echter Hang Kasturi nadat hij achter zijn plan kwam. Hij vermoordde tevens Hang Jemat, de echte verrader.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Maleisië bekijken.
Vervoer
Melaka is per schip en auto makkelijk te bereiken. Met de auto bereik je de stad door de North South Highway te nemen en met de boot vaar je naar de moderne haven net buiten de stad. Melaka heeft tevens een luchthaven genaamd Batu Berenam Airport. Melaka Sentral is een transportbedrijf die bus- en taxidiensten aanbiedt in Melaka. Alle bussen stoppen bij Melaka Sentral. De taxi is te vergelijken met een huurauto en is met name overdag relatief goedkoop. De taxi's beschikken vrijwel allemaal over een meter, maar vaak wordt er een vaste prijs gevraagd. Het is ook mogelijk om de fietstaxi te nemen, maar deze is in verhouding veel duurder. De busdienst in Melaka is redelijk goedkoop. Een deel van de bussen is voorzien van ramen en heeft geen airconditioning. In de bus wordt er per rit betaald en er loopt altijd een controleur rond om de buskaartjes te verzamelen. Erg leuk is om ook eens de bussen te nemen in de oude stijl. Dit zijn de Panorama Melaka bus en de RM1.
Geschiedenis
In de loop van de eeuwen heeft Melaka verscheidene overheersers gehad, namelijk Engelsen, Hollanders, Chinezen en Portugezen. Vroeger was het een strategische stad aan de Straat van Melaka. Deze plek was verbonden met de Chinese specerijenroute, de wind was positief voor zeezeilers en de stad was gegarandeerd veilig. Niet verwonderlijk dat men in Melaka ging provianderen.
In het jaar 1511 werd Melaka veroverd door de Portugezen. Zij bouwden het fort genaamd A'Famosa op de helling van St. Pauls Hill. Het fort werd later uitgebreid waarna er binnen de muren 2 paleizen, 5 kerken, een kasteel en een vergaderzaal werden ontwikkeld. In 1641 werd het fort veroverd door de Hollanders van de VOC. In die tijd was de stad niet erg welvarend en rijk meer. De muren van het fort werden hersteld, bastions kregen andere namen en er werd een grote gracht met ophaalbrug ontwikkeld. Ondanks de wederopbouw van het fort ging de welvaart achteruit.
De Hollanders hadden slechts één doel: het veiligstellen van de specerijenhandel en het uitschakelen van concurrenten. De Engelsen van de East India Company veroverden Melaka in augustus 1795. Nederland had in die tijd problemen met Napoleon. De Engelsen hebben (helaas) besloten om de muren en poorten van het fort op te blazen.