Lillehammer

Sportvelden Lillehammer, Noorwegen
Sportvelden Lillehammer, Noorwegen

De stad Lillehammer ligt ongeveer 180 km ten noorden van Oslo, aan de noordoever van het Mjosameer. De stad werd al bewoond sinds de Noorse IJzertijd. Lillehammer is wereldberoemd geworden door gaststad te zijn voor de Olympische Winterspelen in 1994. In het voormalige Olympisch Dorp is een museum over de geschiedenis van de Spelen. In Gjøvik ligt de ijshockeyhal. Raar is het niet dat de Spelen in Lillehammer plaatsvonden. De plaats is een echte wintersportplaats. Het centrum van de stad bestaat uit houten huizen uit de 19e eeuw. De stad is omringd door bergen en samen met de houten huizen geeft dit een schilderachtige uitstraling aan Lillehammer. Het Junior Songfestival vond hier plaats in 2004.

Heb je weinig kennis van Noorwegen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Lillehammer
Plaatsen in de buurt van Lillehammer (Noorwegen) :
 • Hamar (49 km)
 • Oslo (135 km)
 • Fredrikstad (213 km)
 • Trondheim (258 km)
 • Alesund (273 km)
 • Bergen (290 km)
 • Stavanger (355 km)
 • Kristiansand (358 km)
 • Narvik (877 km)
 • Hammerfest (1214 km)
 • Ervaringen

  op 15 november 2019 plaats: Lillehammer, reisperiode: december 2017

  Een stad met een leuke hoofdstraat zeker in de winter vond ik het mooi. Zeker ook door de olympisch spelen die er zijn geweest.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 6
  • Cultuur 7
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 7
  • Ligging 8
  op 30 september 2014 plaats: Lillehammer, reisperiode: september 2014

  Lillehammer is een hele gezellige plaats. Het centrum is auto vrij waardoor je er gezellig kunt winkelen. Vanaf de top van de springschans kun je een wandeling maken via de watervallen en de rivier die uiteindelijk in het centrum van Lillehammer uitkomt. Dit is een prachtige wandeling. Je kunt onderweg nog afslaan naar het Olympisch Stadion. Hier is een museum gevestigd en kun je de Hakon Hal bezoeken. Vlakbij het centrum ligt het openlucht museum Maihaugen. Hier staat een verzameling van allerlei huizen vanaf 1300 tot heden met hun originele inrichting. Ook een straat uit de jaren vijftig met oude post trein en winkeltjes uit die periode. Heel leuk om dit te zien. Het is een groot museum waar je voornamelijk buiten loopt en je kunt je er wel een halve dag bezig houden, Het centrum van Lillehammer heeft leuke winkels en verschillende bars en restaurantjes. En voor de niet culinaire mensen onder ons is er ook een Mac Donalds..... Kortom, Lillehammer is echt de moeite waard!

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 8
  op 3 november 2012 plaats: Lillehammer, reisperiode: juni 2012

  Prachtig beeld van de Birkenbeiner in de stad. Leuk verhaal wat erbij hoort. Verder is het museum Maihaugen heel erg de moeite waard om te bezoeken. neem wel voldoende tijd. Je hebt zeker een halve dag nodig om alles te bekijken.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Bezienswaardigheden 7
  • Ligging 8
  op 27 oktober 2012 plaats: Lillehammer, reisperiode: augustus 2012

  Alles is mooi om te zien in Lillehammer, vooral de natuur. We hebben een schitterende busreis gemaakt en een geweldig mooie bootocht over het fjord,

  • Algemeen 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Lillehammer

  Maihaugen (Lillehammer)

  Maihaugen
  Maihaugen
  Kaart met locatie Maihaugen

  Maihaugen is het grootste openluchtmuseum van Europa en opende zijn deuren in 1904. Hier is te zien hoe mensen vanaf de middeleeuwen tot nu in de vallei Gudbrandsdalen leefden. Anders Sandvig, de oprichter van Maihaugen, bracht oude boerderijen en huizen uit de vallei naar het museum alsmede de Staafkerk van Garmo. Hij begon in zijn achtertuin van alles te verzamelen maar toen de collectie bleef groeien schonk hij alles aan de stad. Het museum laat verschillende periodes zien; de 'bysamlinga' ook wel stadsverzameling genoemd, presenteert een stationsstad rond 1900, met een kapper, bakker en een apotheek. De 'bygdesamlinga' ook wel dorpsverzameling genoemd, laat een typisch dorp uit Gudbrandsdalen zien met een compleet huis, pastorie, een boerderij en de staafkerk.

  Noors Olympisch Museum (Lillehammer)

  Op 27 november 1997 opende koning Harald V en koningin Sonja het Noors Olympisch Museum. Dit is het enige museum in Noord-Europa dat de hele geschiedenis verteld van de Olympische Spelen. In het museum kun je meer van 7.000 Olympische items vinden. Het museum presenteert de Olympische geschiedenis van 776 v.Chr. En presenteert alle Olympische Spelen vanaf 1896 door middel van video's, geluidsopnamen en foto's. Er is een apart gedeelte voor de Olympische Winterspelen van Lillehammer in 1994. Het museum bevat ook een Olympische kamer waar je de eregalerij van de Noorse Sport kunt zien en een verzameling van Olympische postzegels, dit is een van de grootste verzamelingen ter wereld. In de cadeauwinkel vind je alle officiële Olympische spullen van 1896 tot en met 2008, zoals Olympische boeken, truien, mutsen, sjaals en andere souvenirs.

  Oude skischans (Lillehammer)

  Oude skischans
  Oude skischans
  Kaart met locatie Oude skischans

  De oude skischans werd omgebouwd voor de Olympische Winterspelen. Er kwam een heel arena omheen en de schans moest voldoen aan veel eisen. Na de Spelen uitgegroeid is deze skischans uitgegroeid tot het icoon van Lillehammer. Vanaf de schans zie je in de zomertijd op een heuvel de Olympische ringen liggen. De grote schans is in 2007 verbouwd omdat het moest voldoen aan de huidige regelgeving. Heel het jaar vind je ski-springers op de schans. Om van beneden naar boven te komen kun je de stoeltjeslift gebruiken. Vanaf de skischans Tower kun je genieten van het mooie uitzicht.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Noorwegen bekijken.

  Vervoer

  Vanaf Nederland is het ongeveer 17 uur rijden naar Lillehammer. Het dichtstbijzijnde vliegveld ligt in Hamar, wat op ongeveer 61 km afstand ligt. In Lillehammer kun je goed wandelen en fietsen. Je kunt ook een auto huren in Lillehammer.

  Geschiedenis

  Lillehammer is al bewoond sinds de Noorse IJzertijd. De houten kerk Garma werd rond 1150 gebouwd. Rondom de kerk en in het dal stonden boerderijen, dit dal werd Birkebeiner genoemd. Het verhaal gaat dat in 1205 twee Birkebeiners koning Haakon IV van Noorwegen hebben gered van de dood. Ze hadden hem naar Lillehammer gebracht om aan zijn ontvoerders te ontsnappen. Sinds dat verhaal bekend is wordt er elke winter tussen Rena en Lillehammer een langlaufwedstrijd georganiseerd. Lillehammer werd op 1 januari 1838 een gemeenteplaats. In het begin van de 20e eeuw kreeg de stad een ware aantrekkingskracht voor kunstschilders. In 1973 kwam Lillehammer in het nieuws toen Ahmed Boushiki een Marokkaanse ober werd vermoord door de Mossad. Hij werd per ongeluk aangezien voor Ali Hassan Salameh. Ali Hassan was een verdachte bij het bloedbad in München tijdens de Olympische Spelen in 1972.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Lillehammer