Recept: Salzburger nockerln

De Salzburger nockerln wordt gemaakt met echte rum
De Salzburger nockerln wordt gemaakt met echte rum

Zoet als de liefde, zacht als een kus.

De Salzburger nockerln bestaat altijd uit 3 'bergen' van soufflé. Deze bergen staan symbool voor de drie bergen rondom Salzburg en de poedersuiker staat uiteraard voor de sneeuw op deze bergen. Connie Derks van LekkerTafelen.nl deelt vandaag dit typische gerecht uit Salzburg, dat inmiddels een echt familierecept is geworden.

Dit gerecht brengt mij terug in de tijd. Vroeger gingen mijn ouders, mijn broer en ik altijd naar Oostenrijk op vakantie. Steevast moest mijn vader dan (het liefst in Salzburg) een Salzburger nockerln gaan eten. Helemaal geweldig vond ie dat. Zo lekker dat mijn moeder het recept is gaan opzoeken. En ik praat nu over 40 jaar geleden. Nu is dat niet zo moeilijk met internet maar toen was het een hele opgaaf om dat recept te pakken te krijgen. Met speciale gelegenheden kwam het bij ons thuis op tafel. De rum was ook erg belangrijk! Het moest Stroh rum zijn van 80% en ieder jaar ging hier 1 fles van mee naar huis. Op zondagmorgen nam mijn vader dan tijdens het luisteren naar de radio, die dan steevast op G.B.J. Hiltermann stond, een kop thee met een klein scheutje van deze sterke rum.

Mijn moeder maakte de versie met fruit onderin, ik heb gekozen voor de originele versie met melk en suiker onderin, maar varieer gerust. Neem wat van je allerlekkerste jam en schep er wat lepels van over de bodem van de ovenschaal in plaats van de boter, melk en vanillesuiker, die ik in dit recept gebruik. Vaak wordt het ook geserveerd met verse appelmoes of preiselbeerencompote.

Aanbieders van vakanties naar Oostenrijk
Kras (allround) Klik
Bolderman Excursiereizen (excursiereizen) Klik
Booking.com (hotel) Klik
NoSun Groepsreizen (actieve vakantie) Klik
Oad (excursiereizen) Klik
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
Robinson (luxe reizen) Klik
Travel Active (actieve vakantie) Klik

Salzburger nockerln ingrediënten

- 5 eiwitten
- 40 gram suiker
- 3 eidooiers
- 20 gram bloem
- 2 eetlepels melk
- 25 gram boter
- 2 eetlepels vanille suiker
- borrelglaasje Stroh rum
- poedersuiker

Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af en zorg dat de kom en de haken van je mixer vetvrij zijn. Zijn ze dit niet, dan zal je gerecht niet lukken. Verwarm de oven voor op 190 graden. Neem een vuurvaste schaal (een springvorm kan ook) en zet deze tijdens het voorverwarmen in de oven.

Haal de schaal uit de oven als deze warm is en doe er de boter, de melk en de vanillesuiker in. Roer door en schud er een beetje rum bij, niet alles, je hebt later nog wat nodig!
Klop nu de eiwitten stijf, voeg er op het laatst beetje bij beetje de suiker bij en klop tot een stevige massa.

Roer de dooiers los met de bloem en de rest van de rum. Doe een royale lepel schuim bij de dooiers en roer dit door elkaar. Familie maken noemen we dit. Schep nu de dooiers bij de eiwitten en schep alles voorzichtig door elkaar zodat het geel zich helemaal vermengd heeft met het wit. Doe dit met uiterste voorzichtigheid, je wil tenslotte een super luchtig gerecht. Schep nu drie bergen met schuim in je schaal en zet dit direct in de oven.

De nockerIn voordat het de oven in moet
De nockerIn voordat het de oven in moet


Draai de oven terug naar 180 graden en bak de nockerln 10 minuten totdat ze mooi begint te kleuren. Haal de nockerln uit de oven en strooi er poedersuiker overheen. Serveer direct!

Enige voorzichtigheid is geboden aangezien deze Oostenrijkse delicatesse een nogal gevoelig gerecht is, bij stoten of teveel temperatuurverschil wil deze helaas nogal graag inzakken.

Tafel lekker!

Bekijk het aanbod van al onze reizen naar Oostenrijk.

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen