Vlag van Singapore

Huidige staatsvlag van Singapore
Huidige staatsvlag van Singapore

De huidige vlag van Singapore is in gebruik sinds 1959. Deze vlag werd op 3 december 1959 voor het eerst gepresenteerd door het toenmalige staatshoofd Yang-Di Pertuan Negara. De vlag is voor de bevolking van Singapore een belangrijk symbool voor onafhankelijkheid en vrijheid. 

Heb je weinig kennis van Singapore? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Ontwerp van de vlag

De staatsvlag van Singapore is onderverdeeld in twee horizontale helften en heeft twee kleuren: rood en wit. De bovenste horizontale balk is rood, de onderste wit. Op de bovenste balk staan een witte maan en vijf sterren afgebeeld. De sterren staan in de vorm van een pentagon afgebeeld. Het ontwerp van de vlag is gemaakt door een commissie die geleid werd door de toenmalige vicepremier Toh Chin Chye. Oorspronkelijk wilde Toh de vlag geheel rood maken, maar omdat dit te veel zou verwijzen naar het communisme werd er besloten om de helft van de vlag wit te kleuren.

Symboliek

Voor de bevolking is de vlag een belangrijk symbool van onafhankelijkheid. Het Chinese deel van de bevolking wilde graag sterren op de vlag, die verwijzen naar China. Het islamitische deel van de bevolking wilde graag een halve maan afgebeeld zien op de vlag, die verwijst naar de islam. De vijf sterren op de vlag staan symbool voor vijf verschillende waarden: democratie, vrede, vooruitgang, rechtvaardigheid en gelijkheid. De halve maan symboliseert een jonge natie die aan het opbloeien is. Vraag gratis een offerte aan

Historie

De huidige vlag werd zes maanden na de uitroeping van de onafhankelijkheid van Singapore gepresenteerd. In de 19e eeuw was Singapore namelijk afhankelijk van Groot-Brittannië. In 1956 werd Singapore autonoom binnen het koninkrijk van Groot-Brittannië. Voor het gebruik van de huidige vlag kende Singapore verschillende andere vlaggen. Van 1847 tot en met 1942 werd er een blauwe vlag gebruikt, waarin de vlag van Groot-Brittanië ook was linksboven afgebeeld om aan te tonen dat Singapore een nederzetting van het land was. Naast de vlag van Groot-Brittannië stond een witte cirkel en met een rood vlak erin. Op het rode vlak stond een omgekeerde witte Y, waar op drie kronen stonden afgebeeld. Deze kronen stonden symbool voor Singapore, Malacca en Penang die samen een groep nederzettingen vormden.

Vlag van Singapore van 1946-1959
Vlag van Singapore van 1946-1959


Tijdens de bezetting van Singapore tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1942 tot en met 1945 werd de nationale vlag van Japan gebruikt tijdens militaire activiteiten en publieke evenementen. Na de Tweede Wereldoorlog werd Singapore een kroonkolonie van Groot-Brittannië en werd er een nieuwe vlag gebruikt. Deze nieuwe vlag leek op de vorige vlag, alleen dan stond er in de witte cirkel een rode omgekeerde Y met één kroon erin. Deze laatste vlag werd gebruikt van 1946 tot en met 1959.

Overige vlaggen

Ter zee worden andere vlaggen gebruikt dan de staatsvlag van Singapore. Er worden op het water door schepen drie verschillende vlaggen gebruikt: een handelsvlag, staatsvlag en oorlogsvlag. De handelsvlag is rood en in het midden staat een witte cirkel met vijf witte sterren en een halve maan. Op de staatsvlag staat linksboven de civiele vlag afgebeeld op een blauwe achtergrond en rechtsonder staat een kompas afgebeeld. De oorlogsvlag ziet er precies hetzelfde uit als staatsvlag, alleen dan met een witte achtergrond.

Oorlogsvlag ter zee
Oorlogsvlag ter zee

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen