Gratis reisvoorstel aanvragen

Cultuur in China

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Peking (Beijing) (China) , B. Xiían , C. Luoyang , D. Hua San , E. Xi’an
Periode: juli 2009
Vervoer: Vliegtuig, metro, bus
Accommodatie: Diverse

Foto van deze vakantie

Eind juni boeken wij onze reis naar China. We besluiten om eerst Beijing te bezoeken, vervolgens met een binnenlandse vlucht naar Xi`an te reizen en dan weer terug naar Beijing. Over drie weken vertrekken we al!

Rennen, springen, vliegen

Als we op Schiphol worden uitgezwaaid door vrienden komen we erachter dat we vertraging hebben. Niet zo handig wat we moeten in Frankfurt overstappen naar Beijing. Volgens de balie-medewerkster moeten we dit nog kunnen halen. Als we eindelijk in Frankfurt zijn hebben we nog precies 20 minuten om van de ene naar de andere gate te rennen. Om 17.00 uur vertrekt dit vliegtuig en wij zijn er pas om 17.20 uur. Maar gelukkig staat het vliegtuig er nog. Ongeveer 8 uur later komen we aan in Beijing en kan de reis beginnen.

Voordat we China inkomen moeten we een gezondheidsverklaring invullen en onze lichaamstemperatuur wordt gemeten. De luchthaven is immens groot, ze hebben het helemaal opgeknapt voor de Olympische Spelen van volgend jaar. Eenmaal door de douane blijkt dat onze bagage is achtergebleven. Bij het kantoortje voor left luggage horen we dat onze tassen morgenochtend pas aan zullen komen. We moeten een formulier invullen en krijgen een schadevergoeding van 800 yuan.

Beijing

Als we dan eindelijk buiten staan nemen we de skytrain naar Donguaman. Vanaf dat metrostation moet het niet ver zijn naar het hotel. Maar we kunnen ons wat moeilijk oriënteren en en hebben geen idee waar we precies moeten zoeken. Uiteindelijk nemen we toch maar een taxi en dan blijkt dat het hotel verder is dan we dachten. Het hotel ligt in een rustige hutong en de kamers zijn goed.

We frissen ons een beetje op en gaan op zoek naar een druk restaurant om te eten. Om de hoek van het hotel is een winkelstraat met veel restaurants. Wij kiezen voor een hotpot-restaurant, je krijgt een soort fondue waar je van alles in kunt doen. Er worden twee schalen op tafel gezet, een met kippenbouillon en de andere met pittige garnalen met een dunne saus. Verder hebben we spinazie en rijst besteld. Het is ons niet echt duidelijk wat we met de kippenbouillon moeten doen, maar de rest is heerlijk.

Na het eten gaan we een bezoek brengen aan de Lama-tempel. Een groot complex met verschillende kleurrijke gebouwen. In de tempel staan grote en kleine boeddha-beelden. Naast toeristen komen hier ook veel Chinezen die wierookstokjes aansteken. Om de vermoeiende reis te vergeten nemen we een heerlijke voetmassage, zo relaxed dat ik bijna in slaap val. Eenmaal terug in het hotel zitten we wat in de tuin en skypen we met Nederland.

's Avonds eten we eend en rijst bij een van de restaurants aan de Dongzhimennei, die vlak bij het hotel ligt. De eend is in stukjes gesneden en wordt op verschillende bordjes geserveerd. Best lekker. Het is behoorlijk druk in het restaurant maar buiten ons zijn er geen westerse toeristen.

Tempel van de Hemel

Als we om half 10 wakker worden vragen we direct of onze bagage al is gearriveerd. Na een telefoontje van de receptioniste blijkt dit niet het geval. Met de metro gaan we naar de Tempel van de Hemel. De tempel ligt in een park en het is er behoorlijk druk. We vermaken ons hier een paar uurtjes en rond 1 uur gaan we ergens wat eten. Het wordt een groot bord met rijst, groente en eend. Vervolgens nemen we de metro om de oude Ming-stadsmuur te bezichtigen. Daarna gaan we terug naar het hotel. Er verblijft hier een Noors echtpaar die graag meer wilt weten van de Chinese keuken en in het hotel gaat koken. Dat vinden we wel wat en we eten heerlijk mee en kletsen daarna nog lang door in de tuin van het hotel.

Verboden Stad

Vanochtend gaat de wekker al vroeg omdat we naar de Verboden Stad willen en daar moet je vroeg zijn om de drukte te voorkomen. We ontbijten eerst in het hotel en nemen vervolgens de metro. Via het Tiannanmen-Plein lopen we richting de Verboden Stad. Het is echt heel warm vandaag en alle Chinezen hebben parapluutjes op en prikken ons bijna onze ogen uit. Uitkijken dus! We lopen eerst door de Poort van de Hemelse Vrede waar we worden aangestaard door een groot schilderij van Mao. Bij de Meridian Gate kopen we kaarten voor de Verboden Stad. Als we zien dat ze de audiotour ook in het Nederlands hebben gaan we dat doen.


Verboden Stad in China
Verboden Stad in China


Het is een indrukwekkend geheel met de rode muren, geel/oranje daken en blauwe, groene, witte en gouden schilderingen. In totaal dwalen we hier 3 uur rond waarna we via het Zhongsan Park teruglopen. Terug in het hotel regelen we voor de volgende dag een tour naar Jinshanling. Vanaf hier kun je ongeveer 8 km over de muur lopen, tot aan Simatai.

Chinese Muur

We worden al om half 7 opgehaald en voorzien van veel eten en drinken gaan we op weg naar Jinshanling. Rond half 10 zijn we er en kiezen ervoor om met de kabelbaan naar boven te gaan. Vanaf daar is het nog 10 km lopen naar Simatai. Het is een heldere dag vandaag en bloedheet! Gelukkig zijn we goed voorbereid met pet, sjaal, sunblock en voldoende te drinken. Vanuit de kabelbaan zien we al een stuk van de beroemde Chinese Muur, echt heel bijzonder! Langs de zoveel meter staan wachttorens waarvan er vele een ruïne zijn. We maken een mooie klim met soms behoorlijk steile stukken maar ook vele dalen. Vlakbij Simatai is het nog een pittige klim maar daar staat ons busje al klaar. Met een aantal anderen uit de groep lunchen we in een nabijgelegen restaurant, waarna we weer terug gaan naar het hotel. s`Avonds chillen we in het hotel.

Chinese Muur in China
Chinese Muur in China

Zomerpaleis

Het Zomerpaleis ligt ongeveer 12 km buiten de stad, dus we kunnen een beetje uitslapen vandaag. We proberen er met de metro te komen maar het blijkt dat lijn 4 van de kaart niet bestaat. We moeten dus verder met de bus. Het is even zoeken en vragen maar uiteindelijk vinden we de juiste bus en worden we in de buurt van het Zomerpaleis gedropt. Daar moeten we weer zoeken maar al snel loopt een Chinese jongen met ons mee en brengt ons naar de ingang. Het is enorm druk bij het paleis en de hele dag hangt er al een mist om ons heen. We weten alleen niet zeker of dit smog is of mist.

Het valt ons op dat de gebouwen van het Zomerpaleis hetzelfde zijn als de Tempel van de Hemel en de Verboden Stad. Er is een groot meer maar door de mist/smog is het uitzicht niet bijzonder. Er is een mogelijkheid om naar boven te lopen, maar wij hebben nog spierpijn van gisteren en laten dit aan ons voorbijgaan. Terug naar het centrum nemen we een taxi. We laten ons afzetten bij Hou Hai, hier kun je nog oude hutongs zien. We lopen langs het meer en eten wat bij Yuele Shanwu, een van de vele restaurants langs het meer. We bestellen noedels met rund met een heerlijk biertje. Omdat het na het eten heel hard begint te regenen besluiten we te blijven zitten en dat duurt zo lang dat we hier ook ons avondeten bestellen. Daarna nemen we een taxi terug naar het hotel.

Het Zomerpaleis in Beijing
Het Zomerpaleis in Beijing

Ming Tombes

Als we onze tassen in willen pakken komen we erachter dat we niet morgen maar pas zondag naar Xi’an vertrekken. We hebben dus nog 2 extra dagen in Peking (Beijing). We gaan met openbaar vervoer naar de Ming Tombes vandaag. In Chanping nemen we een taxi, maar achteraf blijkt dat we ook dat stukje met de bus hadden kunnen doen. In dit gebied liggen ongeveer 16 Ming Tombes, waarvan een deel open is voor het publiek. We gaan eerst naar Ding Ling waar we 65 yuan entree moeten betalen. Dat is veel! Maar deze graftombe kun je ook ondergronds bekijken. Buiten dat het wel lekker koel is beneden is het niet heel erg bijzonder. Vervolgens gaan we naar de Changling tombe. Hier kopen we twee leeuwtjes met een vals biljet van 100. Hier kwamen we maar niet vanaf, en hier kunnen we hem gewoon inleveren. Snel gaan we verder voordat ze erachter komen dat het biljet niet echt is... We gaan met de bus en metro terug naar het hotel. `s Avonds willen we weer in een ander restaurant eten in de Dongzhimen Dajie-straat. Het is erg druk en uiteindelijk brengt een Engelssprekende jongen ons door een gangetje naar een gigantische buitentuin. Ook hier is het eten voortreffelijk.

Tombes Ming Dynastie
Tombes Ming Dynastie

Tempels en torens

We beginnen de dag met een bezoek aan de Confuciustempel, dit ligt op loopafstand van ons hotel. We zijn hier vroeg en het is nog niet druk. Er is een tentoonstelling bij de tempel over het leven van Confucius en zijn invloed op China. Vervolgens lopen we verder naar de Bell Tower en Drum Tower. Helaas is de laatste gesloten vanwege een renovatie. We lunchen in een Sechuan restaurant, waarvan we het adres uit de Lonely Planet hebben. Na een goede maaltijd met kip, groente en tofu lopen we terug naar het hotel. Als we net binnen zijn begint het weer heel hard te regenen. Er zit niets anders op dan te chillen in het hotel. `s Avonds gaan we met de metro naar de Poort van de Hemelse Vrede, dan kun je er mooie foto`s maken. Bij de Poort en ook op het Plein van de Hemelse Vrede is veel politie maar wij kunnen niet achterhalen waarom. De Poort is mooi verlicht en we kunnen wat mooie foto`s maken. We eten weer bij Hua’s Court Yard Restaurant maar bestellen niet zoveel eten deze keer, wel verwennen we onszelf met een flesje rode wijn. Onderweg zijn we trouwens twee keer aangesproken door Chinese meisjes die met ons willen eten, dit blijkt oplichting lezen wij in de Lonely Planet. Als je aan het eten bent gaan ze er snel vandoor omdat ze geen geld hebben. Gelukkig hebben wij de boot afgehouden.

Confuciustempel
Confuciustempel

Nog een keer de Chinese Muur

We besluiten nogmaals naar de Chinese Muur te gaan. Nu gaan we met openbaar vervoer naar Juyongguan. Onderweg komen we in de file en we doen er ruim 2 uur over om er te komen. Als we moeten overstappen worden we lastig gevallen door een Chinese man en vrouw die ons met de auto willen brengen. Vooral de vrouw is vervelend en blijf naar ons roepen. Eenmaal bij de Chinese Muur zien we dat het hier veel toeristischer is dan bij Jinshanling. We lopen hier wat door de heuvels en over de muur. Alle wachttorens zijn hier opgeknapt en we misschien de authentieke sfeer bij Simatai. Het is een behoorlijke rit terug en we zijn blij als we eenmaal in het hotel zijn. `s Avons eten we bij ons favoriete restaurant en we kunnen deze keer in de tuin zitten. De keuze valt op spring-rolls met groente, erg lekker!

Xi`an

Om 10.50 uur vliegen we van Beijing naar Xi`an. Mooi op tijd checken we in en lopen wat rond op de luchthaven. Als we bij de gate zijn vinden we het verdacht rustig en als we bij de balie vragen wat er is, blijkt onze vlucht gecancelled. Heel fijn... We kunnen ergens onze bagage terug krijgen en bij een balie de vlucht omboeken. Wat een gedoe! Bij de balie van Shanghai Airlines horen we wat onze nieuwe vlucht wordt. We dachten dat het 12:30 zou zijn, maar bij het opnieuw inchecken blijkt het pas om 14:30 te zijn. Dat is dus 3 uur later dan gepland. De vlucht duurt maar 1.45 uur en om 16.45 uur komen we in Xi`an aan. Helaas regent het hier vandaag. Een shuttle-bus brengt ons naar naar het Melody Hotel. Een groot, donker en gedateerd hotel. Als we in de kamer komen blijken we twee losse bedden te hebben, bij de receptie regelen we later een kamer met tweepersoonsbed. Bij Kings Town no. 1 eten we `s avonds loempia`s, iets met kip en iets met rund. Vooral het kipgerecht is erg pittig maar daar had de serveerster ook voor gewaarschuwd.

China Xi An Datang lotus park
China Xi An Datang lotus park

Veel zonneschijn

Omdat we gisteren laat in de stad waren gaan we vandaag het centrum van Xi`an bezichtigen. Je kunt over de stadsmuur lopen, deze loopt helemaal rond het centrum. Dit lijkt ons een leuke manier om kennis te maken met de stad! De route is in totaal 12 km. We beginnen met de zoektocht naar een bakkerij, voor een broodje en belanden in de moslim-wijk. Het is al goed druk hier. Net buiten deze wijk vinden we een bakker. Bij de supermarkt willen we nog wat drinken inslaan maar we kunnen de gekoelde dranken niet vinden. Als ik de cassiere het woordje 'koel' aanwijs in het Madarijn-woordenboek brengt ze mij naar de groenteafdeling... Dan maar geen koude drankjes.

Als we op de muur lopen breekt al snel de zon door en wordt het goed warm. Helaas zijn we de zonnebrand vergeten. We lopen eerst van oost naar west en bij de Oosterpoort komen we Nederlanders tegen. Ik vraag hen om een beetje zonnebrand maar dan is het al te laat, mijn armen zijn al goed verbrand. In totaal doen we 4 uur over de route en komen we als twee kreeften bij de Westerpoort. `s Avonds eten we rijst met curry, vis, rund en noedels. Ben onze roodverbrande gezichten hebben we veel bekijks...

Terracotta Leger

We gaan vroeg op pad voor het Terracotta Leger, het kan hier namelijk erg druk worden. We moeten bus 611 hebben en nemen die van 7.45 uur. Iets meer dan een uur later staan we bij de entree van het Terracotta Leger. In hal 1 staat het bekende leger, echt super om te zien. Iedere soldaat heeft een ander gezicht en later zien we dat ze vroeger ook nog versierd en beschilderd waren. Als we rond 10 uur weer vertrekken is het al aardig druk moet toeristen. We halen vast bustickets voor de bus naar Luoyang. Eenmaal terug in het centrum gaan we bij een Japans restaurant eten en daarna even internetten in een internetcafé. We lopen langs een mooi nieuw hotel en nemen binnen een kijkje. Het blijkt goed te betalen dus waarschijnlijk gaan we hier slapen als we weer terug zijn in Xi`an aan het eind van de reis.

Terracottaleger
Terracottaleger

Luoyang

Vandaag reizen we met de bus naar Luoyang, we weten alleen niet precies hoe laat. De balie-medewerkster zei dat de bus om 8.00 uur vertrekt maar op het ticket staat 10.00 uur. We zijn vroeg bij het busstation en we vertrekken om 9.00 uur. Om 15.00 uur komen we aan in Luoyang. In het hotel kunnen we kiezen voor een luxe of standaard kamer, op de luxe krijgen we flink korting dus daar kiezen we voor. We hebben best trek en gaan op zoek naar een tentje om te eten en komen uit bij een soort Chinese McDonalds. Aangezien hier niemand Engels spreekt en de menu`s in het Chinees staan gaan we weer op zoek naar iets anders. Iets verder zit een bar waar ze een Engels menu hebben. We bestellen patat en een omelet.

Shaolin-tempel

We zijn in Luoyang om de Longmen-grotten en de Shaolin-tempel te bekijken en beginnen vandaag met de Shaolin-tempel. Op deze plek is Kung Fu ontstaan in de 5e eeuw. Het meisje wat in ons hotel werkt raadde ons aan om met een busje te gaan, dit kost 40 yuan en dat is niet duur. Het busje komt ons om 7.45 uur ophalen en brengt ons naar het station. Daar stappen we over op een andere bus. In totaal zijn we met 25 personen, voornamelijk Chinezen. Het verhaal van de reisleidster is dan ook in het Chinees, we hebben dus geen flauw idee wat er op de planning staat. Rond 11.00 uur stoppen we ergens en na 5 minuten vertrekken we weer. Wij lezen in de Lonely Planet dat de entree voor Shaolin-tempel 100 yuan is, dat is best prijzig. In de bus wilt de hostess ons een kaartje verkopen voor 180 yuan! Iedereen koopt zo`n kaartje maar wij dus niet. Hierbij is wel het kaartje voor Songyuang Academy inbegrepen maar deze is volgens LP 25 yuan. Als we bij Songyuang Academy zijn en een los kaartje willen kopen kan dat niet volgens de mevrouw achter de balie. Maar de hostess van onze bus heeft haar dan al iets in het Chinees toegeschreeuwd, dus daar zal het wel mee te maken hebben. De Engels sprekende Chinezen proberen ons te overtuigen om toch zo`n duur ticket te kopen, maar wij doen het niet. Wat een gezeur allemaal! Als we eenmaal bij de Shaolin-tempel zijn moeten we blijven zitten van de buschauffeur maar dat doen we niet. We lopen naar de entree en kunnen daar gewoon een kaartje kopen voor 100 yuan Stel afzetters in de bus! Snap niet dat al die Chinezen daar intrappen.

Henan Dengfeng Shaolin Tempel
Henan Dengfeng Shaolin Tempel


Het complex rondom de Shaolin-tempel bestaat uit meerdere tempels, gebouwen en een bos. In een van de gebouwen wordt een (toeristische) show gegeven door een paar Shaolin-monniken. Voor de show kon je ook met een aantal monniken op de foto. We lopen naar het Pagoda-bos, waar een begraafplaats is met 246 stenen pagoda`s. De terugreis verloopt vlot. In de bus zaten een Israëlische vrouw (Ruthy) en Portugese jongen (Gill) die ook naar de Longmen-grotten willen en wij besluiten om de volgende dag met z`n 4en te gaan. `s Avonds eten we bij een Koreaans restaurant in het winkelcentrum en dat is echt voortreffelijk! Ze hebben saté, in allerlei verschillende soorten en veel gerechten met groenten. Na het eten halen we ergens een ijsje en nemen de tuktuk terug naar het hotel.

Longmen-grotten

Samen met Gill en Ruthy gaan wij naar de Longmen-grotten. Om 8.00 uur zien we elkaar op het station en nemen we bus 81. Het busritje kost maar 1,5 yuan, erg goedkoop dus. We moeten wel een stukje lopen naar de ingang van de grotten. Deze grotten worden ook wel Drakengrotten genoemd en zijn ontstaan in 500 tot 900 na Chr. Er zijn meer dan 100.000 boeddhistische beelden, ruim 2100 nisjes en 40 pagoda`s. De Ancestor Worship is de grootste grot en erg indrukwekkend. Aan het eind gaan we een rivier over en heb je prachtig uitzicht op de grotten, ondanks dat het een beetje mistig is vandaag. We eten en drinken wat en laten een button maken met het laatdebeerlos-logo.

Longmen China
Longmen China


Met de bus gaan we weer terug naar Luoyang en rond 16.00 uur komen we daar weer aan. Op het busstation proberen we een busticket te regelen voor de volgende dag maar er is niemand die Engels spreekt. We krijgen geen tickets en vermoeden dat je geen tickets kunt kopen een dan vantevoren. In het hotel geeft de receptioniste aan dat er ook een trein gaat en dat ze wel kaartjes voor ons wilt regelen. Aangezien Gill ook meereist regelt ze 3 tickets voor de trein van 9.35 uur.

Hua San

De treinreis verloopt goed en rond 13.00 uur zijn we in Hua San. We nemen een taxi naar het centrum en worden afgezet bij een hotel. Na wat te onderhandelen met de hoteleigenaar besluiten we hier te blijven ondanks dat het niet echt bijzonder is. Omdat het mistig en regenachtig is kunnen we de Hua San berg nauwelijks zien. We besluiten om morgenvroeg de berg te gaan bekijken en gaan nu opzoek naar een plek om te lunchen. Maar dat blijkt niet zo eenvoudig. Er is niet veel te beleven in dit dorp en de restaurants zien er heel saai uit. Maar we moeten toch eten en gaan ergens zitten. Fred bestelt kip, Gill iets met garnalen en ik neem een omelet.

Xi’an

Na een slechte nacht op verschrikkelijk harde matrassen staan we om 6.30 uur bij de receptie. Hier hebben we met Gill afgesproken. Het is weer erg mistig vandaag en wij besluiten om niet met de kabelbaan de berg op te gaan. Gill gaat wel en we nemen afscheid. Wij nemen een taxi naar de bushalte om weer terug te gaan naar Xi’an. We moeten 1,5 uur op de bus wachten en uiteindelijk zijn we om 13.00 uur weer terug in Xi’an. Als we voor bus 611 staan om naar het centrum te gaan worden we omver gelopen door Chinezen die eerder dan ons de bus in willen, wat een chaos! Ze schreeuwen en duwen of hun leven ervan af hangt. We verblijven deze keer in hotel Citadines, wat erg mooi is. `s Middags gaan we winkelen en `s avonds eten we bij Taste of Singapore.

Cultuur in Xi’an

Het is weer een regenachtige dag vandaag en met 2 paraplu`s gaan we toch de stad in. Het is 9.00 uur maar bij verschillende bakkers hebben ze nog geen brood. Dan maar naar de Starbucks. Vervolgens nemen we bus 606 naar het Shaanxi Historisch Museum en de Wild Goose Pagoda. Als we daar aankomen blijkt het museum helaas gesloten op maandag. We lopen door naar de Wild Goose Pagoda maar in de regen is dit een beetje saai. We blijven er niet zo lang. Eenmaal buiten zien we een reclamebord van een Japans restaurant. We moeten even zoeken maar worden beloond met heerlijke sushi. En we zitten even droog, dus dat is ook prima. In deze buurt zit een winkelcentrum waar ze o.a. computers verkopen, neuzen we nog even rond. ’s Avonds eten we in een restaurant wat om de hoek van ons hotel zit. De volgende dag doen we een tweede poging om naar het museum te gaan. Eenmaal aangekomen staat er een gigantische rij en veel bussen met Chinese toeristen, daar hebben wij geen zin... De rest van de dag doen we niet veel bijzonders en `s avonds eten we weer sushi bij een Japans restaurant.

Laatste dagen

Onze laatste dag in Xi’an besteden we aan de Drum Tower en de Bell Tower. Tevens lopen we een stuk door de moslim-wijk waar o.a. het Folk House (oud Chinees huis) staat. Ook zijn hier veel winkeltjes en kraampjes met gedroogd fruit en dumplings. `s Avonds eten we weer sushi bij een Japanner. De volgende dag vliegen we om 12.30 uur naar Beijing. Met een vertraging van 50 minuten vertrekken we en mooi op tijd zijn we in Beijing. We nemen de skytrain naar het centrum en vervolgens de metro richting Banqxiao. ’s Avonds eten we bij Hua’s Court Yard Restaurant. We hebben nog 1 hele dag in Beijing en gaan naar het mooi aangelegde Beihaipark. Er zijn veel dove Chinezen in het park die druk aan 'praten' zijn via gebarentaal. Vervolgens willen we met de metro naar Qianmen maar de metro blijkt gesloten wegens onderhoud. Dan maar een stukje lopen. Uiteindelijk nemen we bij Xidan de metro. De oude hutongstraatjes kunnen we niet vinden dus lopen we maar door Dazhalan Jie, een winkelstraat met allerlei souvenirswinkeltjes. ’s Avonds eten we wederom bij Hua’s Court Yard Restaurant. Zaterdag 8 augustus vliegen we weer terug naar Amsterdam en zit de vakantie er op. Het was weer een mooie reis, en wie weet gaan we nog een keer terug naar een ander deel van China, want het is ons goed bevallen.

Lees het complete verhaal op LaatdeBeerLos.nl

Heb je interesse in een reis naar China? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar China, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen