Voskopoja

Voskopja (ook wel: Moscopole) ligt op zo'n 20 kilometer van de stad Korça en op bijna 200 kilometer afstand van Tirana, in het zuidoosten van Albanië. Het is een klein, groen dorp in een prachtig landschap. In de 17e eeuw was het echter een van de grootste steden van de Balkan. Alleen Istanbul ging Voskopoja nog voor. Het was het commerciële en culturele centrum van Albanië met een inwonersaantal van meer dan 60.000, welke bijna alleen maar Aroemenen waren. De stad had de eerste drukkerij van de Balkan en daarnaast lag de plaats in een belangrijke handelsroute van het westen van Europa naar Turkije. In 1788 werd Voskopoja compleet vernietigd door de Albanese gouverneur Ali Pasja en hierna is Voskopoja een klein dorpje gebleven met iets meer dan 1.000 inwoners. Het dorp ligt op een hoogte van 1.160 meter in een bergachtige omgeving. Er zijn nog wel een aantal interessante kerken en ruïnes overgebleven uit de tijd waarin het goed ging met Voskopoja. Er zijn vijf Byzantijnse kerken en een klooster over van de 22 die er oorspronkelijk gebouwd waren. De Sint Nikolaas Kerk is daarvan de mooiste en best bewaarde kerk. Deze werd in 1726 gebouwd en bevat prachtige fresco's. De originele iconen die in die tijd aan de muren hingen, zijn nu in het Nationaal Museum van de Middeleeuwse Kunst te vinden in Korça. Twee kilometer van Voskopoja vandaan ligt het klooster van Johannes de Doper, diep in het bos. In Voskopoja lijkt het wel of de tijd heeft stilgestaan: veel landbouw wordt nog met de hand bedreven en er wordt nog steeds met paard-en-wagens en ezels gewerkt. Het plaatsje heeft iets mysterieus, maar tegelijkertijd ook iets gezelligs. Bij je bezoek aan Voskopoja moet je zeker gerechten uit de traditionele keuken proberen en een wandeling door de prachtige bossen en bergen maken.

Heb je weinig kennis van AlbaniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Voskopoja
Plaatsen in de buurt van Voskopoja (AlbaniŽ) :
 • Korca (16 km)
 • Gjirokastra (71 km)
 • Apollonia (96 km)
 • Tirana (100 km)
 • DurrŽs (118 km)
 • ShkodŽr (192 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Voskopoja

  KorÁa (Voskopoja)

  KorÁa
  KorÁa
  Kaart met locatie KorÁa

  In het nabijgelegen Korça kun je een aantal interessante musea bezoeken zoals het Museum met Middeleeuwse Kunst en het Schoolmuseum. Maar hier kun je ook genieten van lokale streekgerechten. Lakror is bijvoorbeeld een typisch gerecht uit de stad. Deze soort van taart gemaakt van ui en tomaten.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van AlbaniŽ bekijken.

  Vervoer

  Aangezien de weg niet geasfalteerd is in Voskopoja wordt er veel met paard-en-wagen gedaan. Het is leuk om een ritje mee te maken. De enige luchthaven van het land bevindt zich in de hoofdstad Tirana, dat op iets minder dan 200 kilometer afstand van Voskopoja af ligt.

  Geschiedenis

  Het bergdorpje Voskopoja was in de 14e eeuw een belangrijk kunst- en handelscentrum en ontwikkelde zich in de 18e eeuw tot de grootste stad van het land met zo’n 60.000 inwoners en 22 kerken. Het was zelfs groter dan de andere steden in de omgeving zoals bijvoorbeeld Athene. Tussen 1769 en 1788 werd Voskopoja meerdere malen door Ottomaanse troepen aangevallen, die de complete stad leegplunderden. De meeste inwoners verlieten de stad waardoor het uiteindelijk niet meer dan een landelijke nederzetting werd van iets meer dan 1.000 inwoners. In de 19e eeuw was er nog even een opleving maar tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de stad opnieuw verwoest. Voskopoja werd nooit meer zo belangrijk als in het begin van de 18e eeuw.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Voskopoja