Plovdiv

Romeins amfitheater Plovdiv
Romeins amfitheater Plovdiv

Plovdiv ligt in het midden van Bulgarije. Het is qua grootte de tweede stad van Bulgarije, maar qua historie misschien wel nummer 1. De stad is ouder dan Bulgarije zelf. Het is gelegen op zes heuvels en wordt doorkruist door de rivier Maritsa. De stad is met haar 8000-jarige geschiedenis een van de oudste steden van Europa, en heeft dan ook als motto "Antiek en eeuwig". De stad biedt een moderne aanblik, mede door de heropbouw na een zware aardbeving in 1928. Niettemin is de oude stad geheel opgetrokken in de traditionele Bulgaarse bouwstijl en heeft de status van openluchtmuseum. Het drukke centrum van de stad is verkeersvrij. In 1999 was Plovdiv de culturele hoofdstad van Europa.

Reisgraag.nl bestaat al 12,5 jaar. Onze klanten geven ons een 9+ in reviews. Voor de zekerheid van onze klant zijn we lid van ANVR & SGR.

We hebben een ruim aanbod van vakanties naar Bulgarije. Hieronder zie je een overzicht met reizen die je online kunt boeken. Als je een reis op maat wilt naar Bulgarije, of je wilt hulp bij het zoeken dan kun je daarvoor gratis een offerte aanvragen.

Landkaart Plovdiv

Ervaringen

Nico op 14 juni 2017 plaats: Plovdiv, reisperiode: december 2016

Fantasties vakantie land, skieen, zee en steden toerisme. Zeer betaalbaar. Auto huur goedkoop vliegen met wizzair Ryanair en Transavia nu ook goedkoop. Plovdiv fijne mooie stad.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
Mariska op 28 januari 2016 plaats: Plovdiv, reisperiode: december 2015

Ben alweer even terug van mijn wintersport naar Bulgarije. Ik heb daar echt een super tijd gehad! De groep was groot en we hebben het erg gezellig met z’n allen gehad. Er lag helaas weinig sneeuw, maar de pistes die open waren waren leuk om te doen. Vond het wel jammer dat er weinig apres-ski op de piste was. En in het dorp had je ook maar 2 leuke tenten. Heel anders dus dan Oostenrijk, maar door de leuke groep heb ik wel echt een super leuke vakantie gehad!

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Restaurants 7
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
Silly op 9 september 2014 plaats: Plovdiv, reisperiode: juli 2014

Plovdiv is een topstad!!! Er zijn zoveel leuke en betaalbare dingen te doen! De clubs zijn erg mooi en chic. Iedereen is altijd netjes gekleed en bemoeit zich niet met onbekenden. Het eten is heel lekker, heerlijke pizza's van Verdi (Italië) en smakelijke taarten. De ijs Rafaelo is super. De scala aan waterpret en zwembaden is breed, de strand wordt vervangen. Veel cafés in de woonwijken, kledingwinkels en veel NON STOP winkels! Zelfs supermarkten

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 9

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Plovdiv

Art Gallery Plovdiv
Art Gallery Plovdiv

De Art Gallery van Plovdiv werd opgericht in de late 19e eeuw. Het bezit 5.000 kunstwerken in vier gebouwen. Sinds 1981 heeft de Art Gallery een collectie Mexicaanse kunst, die geschonken werd door Mexicaanse schilders ter ere van het 1300-jarige bestaan van de Bulgaarse stad. De stad heeft tegenwoordig ruim dertig kunstgalerijen. Voor kunstliefhebbers is dit dus een zeer geschikte stad.

Djumaya moskee
Djumaya moskee

De Djumaya moskee is een kostbaar architectonisch monument in het centrum van Plovdiv. Het is een van de oudste en grootste moskeeën in Bulgarije. De moskee is al meerdere malen hersteld na een aardbeving, eerst in 1785 en later in 1818. Toch is de moskee uiterst solide gebouwd. De 23 meter hoge minaret is versierd en bevat een oude zonnewijzer. Ook is de moskee aan de binnenkant versierd met muurschilderingen die dateren uit de negentiende eeuw.

Romeins theater van Plovdiv
Romeins theater van Plovdiv

Het theater van Plovdiv is een veel bezocht theater dat gebouwd is aan het begin van de tweede eeuw. Het theater heeft een diameter van 82 meter en bestaat uit 28 rijen van marmer. Er kunnen in totaal 7.000 toeschouwers in, waardoor men goed zicht had op het podium. Hier werden gladiatorengevechten gehouden, theatervoorstellingen maar het werd ook gebruikt als ruimte voor bijeenkomsten van het toenmalige provinciale bestuur.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Bulgarije bekijken.

Geschiedenis

Vondsten tonen aan dat er rond 6000 v.Chr. al mensen woonden in deze regio. De stichting van de huidige stad vond 2000 jaar later plaats. De steden Athene en Rome bestonden toen zelfs nog niet eens. Plovdiv is daarmee een van de langst ononderbroken bewoonde steden van Europa. De stad heette destijds Eumolpia en werd in 340 v.Chr. veroverd door de Macedonische koning Philippus II, de vader van Alexander de Grote. Hij gaf de stad de naam Philippopel (Philippopolis). Toen de stad later weer onafhankelijk werd, werd zij door de Thraciërs Pulpudeva genoemd. In de Romeinse tijd (2e en 3e eeuw na Chr.) werd ze onder de naam Trimontium de hoofdstad van de provincie Thracië. Vanaf de 5e eeuw werd de stad bewoond door Slaven, die de stad vanaf de 6e eeuw Puldin gingen noemen. In 815 werd Puldin hoofdstad van het Eerste Bulgaarse Rijk. Gedurende de middeleeuwen was ze soms Byzantijns bezit en dan weer Bulgaars bezit. In 1364 werd de stad bezet door het Ottomaanse Rijk, en was het een belangrijk handelsknooppunt en nijverheidscentrum voor Europa. De huidge naam Plovdiv duikt voor het eerst op in de 15e eeuw. In de 19e eeuw was Plovdiv een bolwerk voor de verzetsbeweging, geïnspireerd door de nationalistische renaissance. De eerste Bulgaarse drukker en uitgever waren hier gevestigd.

Artikelen

Bekijk onze reizen naar Plovdiv