Klimaat Canada

Zonsopgang op Pyramid Lake, Alberta, Canada
Zonsopgang op Pyramid Lake, Alberta, Canada

Canada is een prachtig vakantieland met verschillende populaire steden zoals Ottowa, Toronto en Vancouver. Het op één na grootste land van de wereld heeft een enorm variërend landschap. Het ligt relatief ver van de evenaar en er is een beperkt aantal factoren dat invloed heeft op het klimaat, waardoor er niet veel verschillende klimaatgebieden zijn.

Reisbureau Reisgraag.nl heeft veel kennis van Canada. Onze klanten geven ons een 9,6 op TrustPilot voor de service die wij verlenen. Wilt u hulp bij het samenstellen van uw reis? Vul dan gratis en vrijblijvend het formulier in.

Klimaat

Canada heeft grotendeels een landklimaat. Dit houdt in dat er relatief hete zomers en erg koude winters zijn. Sommige delen in het zuiden van Canada hebben een gematigd landklimaat. Het toendraklimaat komt voor in het noorden en in het noordoosten. Hier zijn erg koude winters, de zomers redelijk koel en er valt weinig neerslag.

In het westen van Canada bevinden zich de Rocky Mountains. Een deel hiervan heeft een hooggebergteklimaat. De temperatuur komt hier nagenoeg niet boven de nul uit en een deel van het gebergte is het hele jaar door bedekt met sneeuw. In de lager gelegen gebieden van de Rocky Mountains komt een koel landklimaat voor.

De westkust van Canada heeft een gematigd zeeklimaat. In dit deel van Canada zijn er zachte winters en warmere zomers en er valt een redelijke hoeveelheid neerslag. In de winter valt er vaak meer regen dan in het zomerseizoen, maar een droog seizoen komt hier niet voor.

Temperaturen

Zomer
Op veel plekken in Canada zijn de zomers vrij warm. De zomers in het westelijke gedeelte zijn redelijk vergelijkbaar met de zomers in Nederland. Overdag is het ongeveer 20 tot 25 graden. 's Nachts loopt de temperatuur terug naar 10 tot 15 graden. In het zuiden van Canada kan het in de zomer wel redelijk warm worden. Het kan hier 22 tot 30 graden worden. Ook de temperaturen in de oostelijke richting van Canada zijn te vergelijken met de temperaturen in Nederland. Dit gebied is tijdens de zomer wel een stuk natter dan in het westen. In het noorden van Canada is het vrijwel altijd koel. De temperatuur op de warmste dagen is vaak zo'n 10 tot 12 graden Celsius. Er zijn ongeveer vijftig dagen per jaar dat er hier geen vorst voorkomt.

Winter
In sommige delen van Canada vinden extreme winters plaats. In het noorden en in het midden van Canada kan de temperatuur dalen tot maar liefst – 40 graden Celsius. In het zuiden van Canada is het vaak minder koud. In het zuidoosten van Canada is het winterweer erg onvoorspelbaar. Overdag kan de temperatuur stijgen tot boven het vriespunt, maar vooral landinwaarts kan het ook overdag flink koud worden. In de winter wordt er veel sneeuw aangevoerd. In sommige periodes vindt er lichte dooi plaats, maar dit is vaak van korte duur.

Moraine Lake, Rocky Mountains, Canada
Moraine Lake, Rocky Mountains, Canada

Regen

Canada is een groot land en bestaat uit verschillende gebieden. Hierdoor verschilt de hoeveelheid regen per gebied aanzienlijk. Zo is het in het noorden zeer droog. Er valt zo'n honderd tot tweehonderd millimeter neerslag per jaar. Meestal bestaat deze neerslag uit sneeuw. Ook in het westen van de Rocky Mountains en in het noordoosten is het tamelijk droog. Hier valt ongeveer 250 tot 500 millimeter neerslag per jaar. Langs de oostkust en in het westen van de Coast Mountains valt meer regen, namelijk zevenhonderd tot tweeduizend millimeter per jaar. Het natste deel van Canada is de westkust. Daar valt minstens tweeduizend millimeter per jaar en bestaat voor het grootste deel uit regen.

Judith

Judith - reisexpert Canada


Heel Canada is geschikt om met een camper te reizen. Ik heb zelf West-Canada gedaan en met de vele Nationale Parken vol met bergen, meren en watervallen zal je je hier niet snel vervelen. Het zijn er eigenlijk te veel om op te noemen maar een paar van mijn hoogtepunten zijn: Icefields Parkway van Banff naar Jasper, Well’s Grey National Park, Yoho National Park en de Okanagan Valley. Wat je ook zeker niet mag overslaan is Vancouver. Een hele fijn stad om een wandeling te maken langs het strand, te fietsen door Stanleypark of een bezoek te brengen aan Granville Island. En als je dan nog niet genoeg kunt krijgen van Canada kun je altijd nog naar Vancouver-Island gaan om walvissen en beren te spotten. Wil jij op vakantie naar Canada? Vraag een gratis offerte aan bij onze reisexpert Judith.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,3

Gerelateerde artikelen