Canada

Banff National Park in Canada
Banff National Park in Canada

Als jij op vakantie wilt naar Canada dan ga je waarschijnlijk voor de mooie natuur! Rondreizend met bijvoorbeeld een camper heb je alle vrijheid om van de natuur te genieten. Je vindt er dan ook alle mogelijke landschapsvormen, met uitzondering van grote woestijnen en tropische oerwouden. Alle natuurliefhebbers voelen zich in de vele nationale parken helemaal in hun element. Helderblauwe meren worden afgewisseld met de prachtige bergen van de Rocky Mountains maar ook de imposante Niagara watervallen zijn bijzonder om te aanschouwen. Daarnaast leven er ook veel wilde dieren zoals beren, wolven en lynxen. En aan de westkust kan je een walvissafari maken.

Het prachtige land wordt in het zuiden begrensd door de Verenigde Staten, aan de oostkant door de Atlantische Oceaan, aan de westkant door het Amerikaanse Alaska en de Grote Oceaan en in het noorden door de Noordelijke IJszee. In het oosten is Groenland het eerste buurland. Houdt er wel rekening mee dat de afstanden immens zijn. Je zult dus een keuze moeten maken of je West-Canada of Oost-Canada wilt bezoeken. Van west naar oost is de grootste afstand namelijk 6.514 km en van noord naar zuid 4.634 km. Het land is maar liefst 221x groter dan Nederland en er wonen bijna 38 miljoen mensen.

Wist je dat er nog jaarlijks ongeveer 200 Nederlanders emigreren naar Canada? Veel toeristen combineren daarom een familie/kennissen-bezoek met een rondreis.

Heb je weinig kennis van Canada? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Canada
Officiele naam:
Canada
ISO:
CA
Ligging:
noord
Hoofdstad:
Ottawa
Inwoners:
+/- 37600
Taal:
Engels en Frans
Godsdienst:
Christendom
Tijdzone:
UTC -5
Munteenheid:
Dollar
Klimaat:
Diverse
Oppervlakte:
9985000 km²
Beste reistijd:
juni - oktober

IJshockey - als dé nationale sport neemt ijshockey in Canada een belangrijke plaats in. Het hockeyseizoen loopt van oktober tot april. Er zijn ongeveer 27 clubs gevestigd in Ottawa, Toronto, Montreal, Edmonton, Calgary en Vancouver. De bekendste zijn de “Montreal Canadians” en de ”National Hockey League”.

In iedere territory vind je verschillende typische producten zoals in;
* British Columbia: wijn uit Okanagan Valley, gerookte zalm, jadesieraden, kleren van de Haida-indianen, schilderijen van de “Group of Seven” (een bekende groep schilders).
* Quebec: Ahornsiroop, wilde rijst, ahornsuiker, ‘fleur de lis’-ornamenten, houtsnijwerk.
* Yukon en Northwest Territories: Inuit-beeldhouwwerk (speksteen), houtsnijwerk, leren schoentjes.
* Nova Scotia: Handgeweven vloerkleden uit Cheticamp, houtsnijwerk.

De vlag van Canada is onveranderd sinds 1965. Het ahornblad is het nationale embleem sinds halverwege de 19e eeuw. Rood staat voor de offers in de Eerste Wereldoorlog en wit voor het sneeuwrijke noorden.

Ervaringen

Heb je ooit Canada bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Canada krijgt gemiddeld een 8,6 uit 10 op basis van 57 ervaringen:

8,6 57 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 19 met 57 resultaten

plaats: Vancouver, reisperiode: september 2019

Het was een rondreis

 • Algemeen 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
plaats: van de Rockies tot de pacific, reisperiode: augustus 2019

Wij hebben er beiden van genoten. Mooi land .Prachtige natuur

 • Algemeen 9
 • Cultuur 8
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
plaats: Calgary, reisperiode: juni 2019

Super Land om te bezoeken.

 • Algemeen 8
 • Inwoners 10
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Canada

Assiniboine Park Zoo (Winnipeg)

Assiniboine Park Zoo
Assiniboine Park Zoo
Kaart met locatie Assiniboine Park Zoo

Assiniboine Park Zoo is een dierentuin met meer dan 400 diersoorten uit alle delen van de wereld. Deze dieren leven zowel buiten als binnen. Het park is het hele jaar door geopend en je kunt er begeleide rondleidingen krijgen.

Manitoba Museum (Winnipeg)

Manitoba Museum
Manitoba Museum
Kaart met locatie Manitoba Museum

Manitoba Museum is een educatief centrum met wisselende tentoonstellingen gericht op menselijk en natuurlijk erfgoed. Je kunt er o.a. ontdekken hoe het maritieme leven er 450 miljoen jaar geleden aan toe ging en er staat een levensechte replica van het zeilschip Nonsuch.

Winnipeg Art Gallery
Winnipeg Art Gallery
Kaart met locatie Winnipeg Art Gallery

Winnipeg Art Gallery is Canada's oudste openbare galerij met de grootste collectie hedendaagse Inuit-kunst ter wereld. Er zijn wisselende exposities van nationale en internationale kunst. In het museumwinkeltje kun je unieke sieraden kopen van Canadese ontwerpers. Deze galerij is het hele jaar geopend van donderdag tot zondag.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Nieuws

Eten en drinken

Canadezen zijn gek op goed eten en van jongs af aan gewend aan de kwaliteit van hun eigen keuken. Vooral het platteland is interessant voor de liefhebbers van eten. Je vindt hier namelijk verse ingrediënten, maar ook de gerechten van de eerste inwoners van Canada: de Indianen. In deze gerechten worden ingrediënten gebruikt zoals hertenvlees, wapitivlees en bizonvlees. Ook wordt er gebruik gemaakt van verschillende soorten vis, maïs, wilde rijst en lokaal fruit.

Een typisch Canadees gerecht is Poutine wat bestaat uit patat met kaas en overgoten met jus. Dit is het nationale gerecht van de provincie Quebec. Ook de Canadese esdoorn, de sugar maple, is heel bekend in Canada. Dze boom levert in het voorjaar het geliefde maple syrup. In het Nederlands is dat suikerstroop, ahornsiroop of esdoornsiroop. Vooral in de provincies Ontario en Québec en in de New England-staten aan de VS-kant van de grens kom je deze bomen tegen.

De stad Halifax staat bekend om het eten van kreeft. Je vindt er zelf schuurtjes langs de kant van de weg waar je broodjes kreeft kunt bestellen. De twee nationale biermerken in Canada zijn Labatt Blue en Molson Canadian.

Vervoer

Canada beschikt over veel verschillende luchthavens. De meest belangrijke luchthavens bevinden zich in de buurt van Toronto, Vancouver en Montreal. Canada is te bereiken met onder andere de vliegmaatschappijen Air Canada, KLM en Jet Airways.

De mooiste plekken in Canada ontdek je door middel van een auto of een camper. Het land beschikt over goede wegen. Wel liggen de benzinekosten wat hoger. Er zijn veel mogelijkheden voor het huren van een auto of een camper, zowel in Canada als in Nederland. In Canada vind je bijna overal autoverhuurbedrijven. Zo kun je op de luchthaven een auto huren, maar ook in de grote en de kleine steden.

Naast de huurauto en de camper is het mogelijk om met de trein naar verschillende steden in Canada te reizen. Ook rijden er verschillende bussen. Hier kun mee je reizen wanneer je kleinere afstanden moet afleggen. Vaak worden grote afstanden tussen steden afgelegd door middel van een een binnenlandse vlucht.

Visum

Wanneer je voor een kort verblijf naar Canada reist, heb je alleen een ETA nodig. Dit is een elektronische reisvergunning. Deze is vijf jaar geldig en kan vaker gebruikt worden binnen die vijf jaar. Ook heb je een paspoort nodig om naar Canada te kunnen reizen. Deze moet minimaal gedurende het verblijf geldig zijn. Als je langer dan zes maanden in Canada wil verblijven, heb je wel een visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Canada is ongeveer gelijk met Nederland.

De munteenheid van Canada is de Canadese dollar.

Veiligheid

De criminaliteit in Canada is erg laag. Toeristen zijn soms wel het doelwit van zakkenrollers en andere dieven. Autodiefstal en diefstal van eigendommen vindt ook veelvuldig plaats. Loop niet zichtbaar met dure sieraden, fotocamera's of portemonnee op straat.

Medische informatie

Het Canadese openbare zorgstelsel biedt haar diensten en voorzieningen aan iedereen aan ongeacht hun verzekeringsstatus.

Inentingen worden niet aanbevolen. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Kraanwater kan prima gedronken worden in Canada.

Bevolking

Het grootste deel van de bevolking van Canada bestaat uit Engels- en Franstaligen. In de provincie Quebec vormen de Franstaligen de meerderheid. Hier is Frans ook de officiële taal. IJshockey is de nationale sport in Canada. Het hockeyseizoen loopt van oktober tot april. De bekendste clubs zijn de Montreal Canadians en de National Hockey League. De vlag van Canada is onveranderd sinds 1965. Het ahornblad is het nationale embleem sinds halverwege de 19e eeuw. Rood staat voor de offers in de Eerste Wereldoorlog en wit voor het sneeuwrijke noorden. Op 1 juli viert het hele land Canada Day, dit is de nationale feestdag van Canada. Op deze dag wordt de Confederatie van het land gevierd.

De taal

Dat de Fransen en de Britten een grote invloed op het land hebben blijkt ook uit de taal. Canada kent namelijk twee officiële talen: Engels en Frans. Engels wordt gesproken door iets meer dan 60% van de bevolking en is daarmee populairder dan Frans. Ongeveer 25% van de inwoners van Canada heeft Frans als moedertaal. Alleen in Quebec wordt uitsluitend Frans gesproken. In de overige plaatsen spreekt men meestal Engels. De bewegwijzering is overal tweetalig.

Het Frans zoals dat in Canada wordt gesproken, is niet te vergelijken met het Frans uit Frankrijk. Het Canadese Frans is erg beïnvloed door het Engels, hierdoor is een kenmerkend accent ontstaan dat ook wel wordt aangeduid als ‘Franglais'. Zowel een Fransman als een Brit zullen moeite hebben met het verstaan van dit accent.

Ook het Engels dat men spreekt in Canada wijkt af van het Engels dat wordt gesproken in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Wanneer een Canadees Engels spreekt is dit sterk herkenbaar aan het accent. De schrijfwijze daarentegen lijkt wel op het Engels, zoals men dat gebruikt in Groot-Brittannië.

Een zeer klein deel van de bevolking spreekt geen Engels als Frans. Deze mensen spreken één van de (ruim) 50 indianentalen.

Flora & Fauna

De meren en rivieren vormen een van de grootste binnenwatergebieden ter wereld. De ongeveer twee miljoen meren zijn overblijfselen uit de post-glaciale periode en vaak onderling door rivieren verbonden. De grootste meren van Canada zijn Lake Superior, Lake Huron, Lake Erie en Lake Ontario.

In het midden van Canada vindt je uitgestrekte prairies, met name in de provincies Manitoba, Saskatchewan en een deel van Alberta. Ten westen hiervan liggen de Rocky Mountains.

In Canada vindt je prachtige natuurgebieden en natuurparken.

Geschiedenis

De eerste bewoners van Canada waren de Indianen en de Eskimo's. In het jaar 1000 zetten de eerste Europeanen een voet in Canada en de Vikingen vestigden zich in Oost-Canada. Pas 500 jaar later ontdekte Christoffel Columbus Amerika officieel.

Nadat de Fransen de eerste handelspost in Canada stichtten, werd Canada in 1633 een provincie van Frankrijk. Tientallen jaren later kwamen ook de Britten naar Canada toe. Er ontstonden dus twee Europese culturen in één land, maar in 1763 kwam Canada geheel in de handen van de Britten na het Verdrag van Parijs. In 1775 brak de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog uit in de Britse koloniën. Amerika streed voor Canada maar Quebec bleef in handen van de Britten. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog tussen 1861 en 1865 werden de spanningen tussen de Britse kolonie en de Verenigde Staten groter. Er werd een politiek verbond gesloten en Groot Brittannië gaf goedkeuring. Hierdoor werd het land bevrijd, er werd niet meer gestreden om de kolonie en steeds meer provincies sloten aan bij de federatie. In 1931 werd Canada officieel volledig onafhankelijk, maar bleef ik nog wel lid van de Britse Gemenebest.

Heeft u interesse in een reis naar Canada? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing