10 Provincies van Canada

Niagara watervallen in Canada
Niagara watervallen in Canada

Canada is een land dat het grootste deel van Noord-Amerika in beslag neemt. Met een oppervlakte van 9,9 miljoen km² is Canada het op één na grootste land ter wereld, alleen overtroffen door Rusland. Het land is verdeeld in 10 provincies, die functioneren als deelstaten van de Canadese federatie. Er zijn tevens 3 territoria. De huidige samenstelling van het land is ontstaan in 1867, toen het noordelijke en het zuidelijke deel werden verenigd in het Dominon of Canada. Doordat het land zo uitgestrekt is, heeft iedere provincie zijn eigen landschap, cultuur en levensstijl.

Reisbureau Reisgraag.nl heeft veel kennis van Canada. Onze klanten geven ons een 9,6 op TrustPilot voor de service die wij verlenen. Wilt u hulp bij het samenstellen van uw reis? Vul dan gratis en vrijblijvend het formulier in.

Alberta

Alberta is een provincie in het oosten van Canada, waar je 6 van de 13 Canadese UNESCO World Heritage Sites vindt. De provincie is opgedeeld in drie geografische delen, waar in totaal ongeveer 3,3 miljoen mensen wonen. De hoofdstad Edmonton is goed voor 730.000 inwoners. Het klimaat van Alberta is vrij extreem. Het heeft zeer koude winters met zware hagelbuien, maar ook erg hete zomers waarin de provincie het meeste zonlicht van het land vangt. De bevolking is van overwegend Canadese en Indiaanse afkomst en heeft Engels als moedertaal.

Moraine Lake, Banff, Alberta
Moraine Lake, Banff, Alberta

Brits Colombia

Brits Colombia ligt in het zuidwesten van Canada, grenzend aan de Grote Oceaan. De provincie heeft zo'n 4,4 miljoen inwoners, die met name in de steden wonen. De grootste stad is Vancouver, terwijl de hoofdstad van de provincie Victoria is. De grote steden in het zuiden staan in contrast met de Nationale Parken die je vooral in het noorden treft. Brits Colombia heeft maar liefst 7 Nationale Parken, die ervoor zorgen dat de provincie over een gevarieerd landschap beschikt. Het klimaat is het hele jaar rond erg mild.

Zonsondergang in Victoria
Zonsondergang in Victoria

Manitoba

Manitoba is een centraal gelegen provincie, die bekend staat om het grote aantal meren die je door de gehele provincie vindt. Maar liefst 14,5% van het totale oppervlak bestaat uit water. Het inwonersaantal wordt geschat op ongeveer 1,2 miljoen, waarvan ongeveer de helft in de hoofdstad, Winnipeg, woont. Manitoba is een zeer vlakke provincie, waardoor het bijzonder koude winters en hete, vochtige zomers kent.

Lake Audy Campground, Riding Mountain NP, Manitoba
Lake Audy Campground, Riding Mountain NP, Manitoba

New Brunswick

New Brunswick is de enige officiële tweetalige provincie van het land, zowel Engels als Frans zijn veel gesproken talen. Het is gelegen aan de oostkust en grenst aan de Atlantische Oceaan. Tweemaal daags vindt hier het grootste getijdeverschil ter wereld plaats. Hoogtij voert maar liefst 100 miljard ton aan zeewater door de Fundybaai, waarmee het waterniveau zo'n 16 meter stijgt. New Brunswick heeft ongeveer 750.000 inwoners, hiervan wonen er 50.000 in de hoofdstad, Fredericton.

Laverty Falls, Fundy NP, New Brunswick
Laverty Falls, Fundy NP, New Brunswick

Newfoundland en Labrador

Newfoundland en Labrador bestaat uit twee delen, het eiland Newfoundland en het deel dat tot het vasteland van Canada behoort, Labrador. Het is de meest oostelijk gelegen provincie van het land. Het klimaat verschilt per gebied, maar over het algemeen heeft de provincie een vochtig landklimaat. De hoofdstad is St. John's, deze heeft 100.000 inwoners. Het totaal aantal inwoners van Newfoundland en Labrador is 500.000.

St Johns, Newfoundland
St Johns, Newfoundland

Nova Scotia

Nova Scotia is slechts 55.000 km² groot en is hiermee de op één na kleinste provincie van Canada. Met 940.000 inwoners is het erg dichtbevolkt, maar toch is het een van minst bevolkte provincies van het land. De volledige provincie van Nova Scotia ligt op een schiereiland in de Atlantische Oceaan. Halifax, de hoofdstad, ligt ongeveer in het midden van Nova Scotia. De provincie heeft een landklimaat en kent daarmee hete zomers en koude winters.

Skyline Halifax Nova Scotia
Skyline Halifax Nova Scotia

Ontario

Ontario is de provincie met het grootste aantal inwoners: 13,1 miljoen. Hoofdstad Toronto ligt net binnen de Canadese grens. Een andere belangrijke stad is Ottowa, de hoofdstad van Canada. Doordat het gebied zo uitgestrekt is, kent het meerdere landklimaten. In het noorden is het een stuk kouder, terwijl het in het midden en in het zuiden een stuk vochtiger is.

Bruce Pensinsula, Ontario, Canada
Bruce Pensinsula, Ontario, Canada

Prins Edwardeiland

Prins Edwardeiland is met een oppervlakte van 5.600 km² de kleinste provincie van Canada. Het is een eiland in het westen van het land, volledig omringd door de Atlantische Oceaan. De hoofdstad is Charlottetown, dat ongeveer 32.000 van de 140.000 inwoners van Prins Edwardeiland herbergt. De winters zijn koud en gaan vaak gepaard met stormachtige periodes, terwijl de zomers aangenaam warm zijn.

West Point Lighthouse, Prins Edwardeiland
West Point Lighthouse, Prins Edwardeiland

Quebéc

Quebéc is de Franse provincie van het land. Frans is de officiële taal en de hoofdstad is Quebéc, die goed is voor 500.000 van de 1,55 miljoen inwoners van de provincie. Ook Quebéc kent meerdere klimaten. Het zuiden en het westen van de provincie delen een aangenaam landklimaat, terwijl de noordelijk gelegen gebieden erg koude, arctische varianten van het landklimaat kennen.

Le Jardin d'Arc, Quebéc
Le Jardin d'Arc, Quebéc

Saskatchewan

Saskatchewan is een provincie van Canada die zijn naam dankt aan de gelijknamige rivier die door het gebied stroomt. In het midden van Saskatchewan ligt Saskatoon, de hoofdstad van de provincie. Het totaal aantal inwoners van de provincie ligt nét boven de 1 miljoen. Doordat de provincie ver van grote wateroppervlakten vandaan ligt, heeft het een erg aangenaam landklimaat.

Landschap Saskatchewan
Landschap Saskatchewan

Judith

Judith - reisexpert Canada


Heel Canada is geschikt om met een camper te reizen. Ik heb zelf West-Canada gedaan en met de vele Nationale Parken vol met bergen, meren en watervallen zal je je hier niet snel vervelen. Het zijn er eigenlijk te veel om op te noemen maar een paar van mijn hoogtepunten zijn: Icefields Parkway van Banff naar Jasper, Well’s Grey National Park, Yoho National Park en de Okanagan Valley. Wat je ook zeker niet mag overslaan is Vancouver. Een hele fijn stad om een wandeling te maken langs het strand, te fietsen door Stanleypark of een bezoek te brengen aan Granville Island. En als je dan nog niet genoeg kunt krijgen van Canada kun je altijd nog naar Vancouver-Island gaan om walvissen en beren te spotten. Wil jij op vakantie naar Canada? Vraag een gratis offerte aan bij onze reisexpert Judith.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

15 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,9

Gerelateerde artikelen