Aalborg

Straat oude stad Aalborg, Denemarken
Straat oude stad Aalborg, Denemarken

Aalborg ligt aan de zuidkant van de Limfjord, bij de verbinding van de Noordzee met het Kattegat. Aalborg is een havenstad in Denemarken met ongeveer 160.000 inwoners en is de op drie na grootste stad van Denemarken na Kopenhagen, Arhus en Odense. Het is de hoofdstad van de regio Noord-Jutland. De stad is onderdeel van gemeente Aalborg. De omgeving van Aalborg is typisch voor het noorden van Jutland. Ten westen van de stad verbreedt de Limfjord zich tot een onregelmatig meer met lage, moerassige kusten en vele eilanden. In het noordwesten ligt een moeras. Aalborg is een leuk vakantiestad. In de omgeving vind je mooie zandstranden, prachtige duinen en diverse natuur. Het is dus geschikt voor zowel een wandelvakantie als voor een strandvakantie.

Heb je weinig kennis van Denemarken? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Aalborg
Plaatsen in de buurt van Aalborg (Denemarken) :
 • Jutland (21 km)
 • Arhus (101 km)
 • Odense (186 km)
 • Funen (191 km)
 • Seeland (196 km)
 • Helsingor (200 km)
 • Kopenhagen (224 km)
 • Ronne (367 km)
 • Bornholm (376 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Aalborg

  Aalborg Zoo (Aalborg)

  Aalborg Zoo
  Aalborg Zoo
  Kaart met locatie Aalborg Zoo

  Aalborg beschikt over een van de grootste dierentuinen van Scandinavië. De dierentuin staat op de tweede plaats om precies te zijn en er zijn wel meer dan 1.600 dieren uit de hele wereld te zien. In 2014 opende Aalborg Zoo een nieuwe speelplaats met barbecuehoek waar je heerlijk buiten kan lunchen terwijl de kinderen spelen. Er is in de dierentuin ook een Afrikaans dorp gecreëerd waar je de savanne van dichtbij kunt zien. Aalborg Zoo kreeg als eerste in de wereld het milieu SO 14001 certificaat.

  Het Aalborghus Kasteel (Aalborg)

  Het Aalborghus Kasteel
  Het Aalborghus Kasteel
  Kaart met locatie Het Aalborghus Kasteel

  Het Aalborghus Kasteel werd in 1550 gebouwd in opdracht van koning Christian III. Er is niet veel over van de oorspronkelijke vier vleugels die gebouwd waren. Bij de oostelijke vleugel van het kasteel kun je nog wel zien dat het kasteel een binnenmuur van uitstekend vakwerk had. Het kasteel zelf is niet toegankelijk voor bezoekers, maar de binnenplaats en de ringmuren van het kasteel zijn wel te bewonderen. Deze zijn het hele jaar door geopend. Het is ook mogelijk om de kerkers en de bunkers te bekijken. Deze zijn alleen van mei tot oktober open.

  Klooster van de Heilige Geest (Aalborg)

  Een van de mooie oude gebouwen in Aalborg is het klooster van de Heilige Geest, Helligåndsklostret i Aalborg in het Deens, uit het jaar 1431. Het klooster in Aalborg is het oudste maatschappelijke gebouw dat te vinden is in Denemarken. Tegenwoordig is het een onderkomen voor senioren, maar vroeger was het klooster een ziekenhuis en een Latijnse school. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het klooster ook gebruikt als verblijfplaats door de eerste Deense verzetsgroep

  Leo's Legoland (Aalborg)

  Leo's Legoland
  Leo's Legoland
  Kaart met locatie Leo's Legoland

  Leo's Legoland is een groot speelcentrum voor jong en oud met meerdere vestigingen. Met wel 4.500 m² oppervlakte is die in Aalborg de grootste in Scandinavië. Ga je met kinderen naar Aalborg dan is Leo's Legoland iets wat je niet kunt overslaan. De kinderen kunnen hier fietsen, van de achtbaan, springen op trampolines en nog veel meer. Ook voor de volwassenen zijn er gelegenheden om te relaxen en een hapje te eten.

  Marinemuseum (Aalborg)

  In het Marinemuseum, gelegen in de havenstad Aalborg, kom je meer te weten over de geschiedenis van Aalborg in de afgelopen 200 jaar. Hier staat de haven- en scheepswerfstad centraal. Het museum is open sinds mei 1992 en heeft haar collectie al aardig uitgebreid. Zo kun je er op het moment een collectie scheepsradio's en navigatie-instrumenten zien en de ontwikkeling daarvan. Door de jaren heen is het museum tot belangrijkste attractie van Noord-Jutland uitgegroeid.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Denemarken bekijken.

  Vervoer

  Aalborg heeft een eigen luchthaven, genaamd Aalborg Airport. Deze ligt ten noorden van de stad. De afstand tussen de luchthaven en het centrum van de stad is ongeveer 7 kilometer. Aalborg Airport is te bereiken met onder andere KLM en Norwegian. Het centrum is onder andere te bereiken met de bus. Een busrit kost ongeveer €2,95 en duurt zo'n 15 minuten. Een busticket schaf je aan in de bus zelf. Daarnaast is het ook mogelijk om met de taxi te reizen. Dit duurt ook zo'n 15 minuten en kost ongeveer €27,00. Ook kun je een auto huren. Er bevinden zich namelijk verschillende autoverhuurbedrijven op de luchthaven. Je kunt er voor kiezen om ter plaatse of van te voren een auto te huren. Wanneer je van te voren een auto huurt, kun je profiteren van de online kortingen en weet je zeker dat er een auto voor je klaar staat.

  Geschiedenis

  De geschiedenis van Aalborg gaat meer dan 1000 jaar terug. Oorspronkelijk werd de stad door de Vikingen als handelspost gebruikt vanwege de gunstige positie van de stad. De eerste vermelding van Aalborg onder zijn originele naam Alabu is gevonden op een muntstuk dat uit 1040 stamt. Tijdens de Middeleeuwen bloeide Aalborg op en werd het een van de grootste steden in Denemarken. Deze welvaart werd verder vergroot toen Aalborg in 1516 een monopolie op zoute haring werd verleend. Aalborg ontving stadsrechten in 1342.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Aalborg