Funen

Lykkesholm Kasteel Denemarken Funen
Lykkesholm Kasteel Denemarken Funen

Tussen Jutland en Seeland ligt Funen, het een na grootste eiland van Denemarken. Het grootste eiland is Seeland. Funen wordt gescheiden van Seeland door de Grote Belt en van Jutland door de Kleine Belt. Tegenwoordig is het eiland door tunnels en bruggen verbonden met Seeland en Jutland. Op het gebied staan vele frambozenstruiken en appelbomen. Funen staat op het gebied van kwalitatieve groenten dan ook hoog aangeschreven. Odense is de belangrijkste stad op het eiland. Funen wordt ook wel 'tuin van Denemarken' of 'het groene hart van Denemarken' genoemd. De stad is naar de Germaanse oppergod Odin vernoemd. In deze duizenden jaren oude stad liggen veel musea.

Landkaart Funen

Ervaringen

Johan ten Donkelaar op 21 juni 2016 plaats: Funen, reisperiode: juni 2016

Denemarken is ons 2e vaderland en komen daar al 20 jaar.Het fijne van dit land is dat het snel te bereizen is.

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 6
  • Cultuur 8
  • Restaurants 6
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 9
  • Ligging 10

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Funen

De Zuid-Funense archipel
De Zuid-Funense archipel

De Zuid-Funense archipel bestaat uit 55 eilanden en is een uniek gebied ten zuiden van Funen. De eilandengroep van Zuid-Funen wordt vaak gezien als een geheel, maar de eilandjes zijn echter heel verschillend van elkaar. Wat de eilanden met elkaar gemeen hebben is dat het er altijd vredig is. Bovendien heeft elk eiland veel gezellige dorpjes, een prachtige natuur en mooie havens. De eilanden zijn makkelijk bereikbaar vanaf Funen en Seeland. De Zuid-Funense archipel is populair bij watersporters en zeilers.

Naturama
Naturama

In Svendborg, de twee na grootste stad van Funen, vind je Naturama. Naturuma is een modern natuurhistorisch museum waar diersoorten uit verschillende leefgebieden tentoongesteld worden. Het is een interactief museum waar je verschillende huiden en botten kunt aanraken. Door leuke opdrachtjes op te lossen kom je veel te weten over de dierenwereld. Kom op expeditie in het Naturama en bekijk de grootste walvisskeletten tentoonstelling van Denemarken.

Slot Egeskov
Slot Egeskov

Slot Egeskov is een kasteel op het eiland Funen vlakbij de plaats Kværndrup. Dit kasteel wordt gezien als de best bewaarde Waterburcht van Europa uit de tijd van de Renaissance. Slot Egeskov trekt jaarlijks veel bezoekers en is dan ook het meest bezochte kasteel van Denemarken. In Slot Egeskov kun je op de eerste twee verdiepingen van het kasteel mooie kamers, een jachtkamer, persoonlijke bezittingen van de familie die er woonde en een ridderzaal bewonderen. In het kasteel vind je ook Titania's Palace, een bijzonder poppenhuis met wel 19 kamers. Op de zolderverdieping vind je een grote speelgoedcollectie en de 'houten man van Egeskov' tussen de zolderbalken. Volgens de legende zal het kasteel op kerstavond instorten als je de man weghaalt. Daarnaast heeft het kasteel ook een aantal tentoonstellingen, een museum, een galerij, een kruidenierswinkeltje en 12 prachtige kasteeltuinen. Kortom, er is genoeg te zien in Slot Egeskov. Een bezoek aan het kasteel is een leuk uitstapje voor jong en oud.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Denemarken bekijken.

Vervoer

Funen is vanuit Nederland met de auto te bereiken. De afstand vanuit Amsterdam naar Funen is 760,5 kilometer. Het eiland heeft geen vliegveld.

Geschiedenis

In vroegere tijden is Funen lang onafhankelijk geweest van Jutland en Seeland. De provincie wordt onderverdeeld in 5 culturele gebieden, met elk een historisch gebouw, oude stad of andere toeristische attractie.

Artikelen

Bekijk onze reizen naar Funen