Arhus

Sletterhage Vuurtoren Arhus Denemarken
Sletterhage Vuurtoren Arhus Denemarken

Arhus ligt aan de oostkust op het vasteland van Denemarken. Het is de tweede stad van Denemarken, na de hoofdstad Kopenhagen. Het is de hoofdstad van Jutland. Arhus is een typische studentenstad met een universiteit en diverse andere (hogere) opleidingscentra. Dat maakt de stad levendig, met onder andere veel mogelijkheden om uit te gaan. Ook zijn er verschillende culturele manifestaties het hele jaar door. Het historische centrum is bovendien goed bewaard gebleven en klein genoeg om te voet te verkennen. Daarnaast kun je goed winkelen, vind je er gezellig restaurants en kun je genieten op een van de mooie badstranden. Arhus is dus geschikt voor zowel een stedentrip als voor een strandvakantie.

Heb je weinig kennis van Denemarken? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Arhus
Plaatsen in de buurt van Arhus (Denemarken) :
 • Odense (85 km)
 • Funen (91 km)
 • Aalborg (101 km)
 • Seeland (120 km)
 • Jutland (122 km)
 • Helsingor (150 km)
 • Kopenhagen (157 km)
 • Ronne (305 km)
 • Bornholm (316 km)
 • Ervaringen

  op 5 mei 2019 plaats: Arhus, reisperiode: april 2019

  Prachtige stad met een fantastische KUNSTHAL Erg de moeite waard!

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 10
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 8
  • Ligging 8
  op 18 november 2017 plaats: Arhus, reisperiode: juni 2017

  Je ziet lille Danmark met de goede wegen, stranden, steden en natuur. Het was voor mijn vrouw en mij een weerzien na lange tijd, waarin net als elders veel veranderd was. De musea van Aarhus en Humlebæk zijn een bezoek meer dan waard. We zouden zo weer terug willen gaan.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 9
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 9
  • Ligging 9

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Arhus

  AroS Aarhus Kunstmuseum (Arhus)

  AroS Aarhus Kunstmuseum
  AroS Aarhus Kunstmuseum
  Kaart met locatie AroS Aarhus Kunstmuseum

  Het AroS Aarhus Kunstmuseum is een museum voor moderne en hedendaagse kunst in het centrum van Aarhus. Het is een van de grootste musea in Noord-Europa. Het museum heeft 4 grote galerijen met kunstwerken van nationale en internationale kunstenaars. In mei is ook het project 'Your rainbow panorama' op de top van het museum. Dit is een 150 meter lange cirkelvormig voetpad op het dak van het museum. Zoals de naam al aangeeft heeft het pad alle kleuren van de regenboog en heb je uitzicht over de stad in prachtige kleuren.

  Den Gamle By (Arhus)

  Den Gamle By
  Den Gamle By
  Kaart met locatie Den Gamle By

  De grootste attractie van Aarhus is Den Gamle By (De Oude Stad). Het is een openluchtmuseum waar je 75 huizen en andere gebouwen uit de 17de, 18de en 19e eeuw kunt zien. Den Gamble By is als het ware een dorp wat precies lijkt op de dorpen van vroeger in de tijd van Hans Christian Andersen. Er zijn ook mensen die verkleed zijn als de lokale bevolking die je kunt ontmoeten en je kunt zien hoe ze destijds leefden. Als je dus een dagje terug in de tijd wilt dan is Den Gamle By waar je moet zijn. Er is veel te zien in het openluchtmuseum, maar wat je absoluut niet mag missen zijn de straten, het huis van de muntmeester, het huis van de burgemeester, het oude speelgoedmuseum, de huizen uit 1974 en het huis van de handelaar.

  Moesgaard Museum (Arhus)

  Moesgaard Museum
  Moesgaard Museum
  Kaart met locatie Moesgaard Museum

  In het Forhistorisk Museum Moesgård, ook wel het Moesgaard Museum genoemd, zijn prehistorische vondsten en verschillende tentoonstellingen te zien. Kom oog in oog te staan met onze voorvaderen en bekijk de uitgebreide collectie met o.a. een gemummificeerd lijk, ook wel bekend als de 'Graubelle man'. Hij werd in 1952 gevonden in een moerasgebied en is waarschijnlijk 2.000 jaar oud. Een onderdeel van het Moesgaard Museum is het Viking Museum voor wie benieuwd is naar het leven van de Vikings.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Denemarken bekijken.

  Vervoer

  Arhus heeft een eigen luchthaven, genaamd Aarhus Lufthavn. Deze luchthaven is vanuit Nederland niet met een directe vlucht te bereiken. Je kunt er voor kiezen om te vliegen met een tussenstop, maar je kunt ook vliegen op Aalborg Airport. Deze luchthaven ligt ten noorden van de stad Aalborg en de afstand tussen de luchthaven en Arhus is ongeveer 130 kilometer. Aalborg Airport is te bereiken met onder andere KLM en Norwegian. Je kunt zowel met het openbaar vervoer reizen als met een (huur)auto. Wanneer je kiest voor het openbaar vervoer maak je gebruik van een trein en een bus. Je bent dan ongeveer twee uur onderweg. Kies je voor het reizen met een (huur)auto, dan kun je deze huren in Aalborg. Er bevinden zich namelijk verschillende autoverhuurbedrijven op de luchthaven. Je kunt er voor kiezen om ter plaatse of van te voren een auto te huren. Met de auto ben je in ongeveer een uur en dertig minuten in Arhus.

  Geschiedenis

  In de middeleeuwen werd de stad Arus genoemd, alhoewel het in de IJslandse kronieken ook wel Áróss genoemd werd. Het is een samenstelling van de woorden ar en oss. Het woord ar is de genitief van ā, wat rivier of stroom betekent. Het woord ōss is een oud-Deens woord voor mond. In het IJslands wordt het woord nog steeds gebruikt in de betekenis van rivierdelta. Letterlijk betekent de naam dus mond van de rivier, wat te verklaren is doordat de stad bij de monding van het riviertje Århus Å ligt. Toch wordt de stad tegenwoordig niet meer Arus genoemd. Het middeleeuwse woord is langzaam ontwikkeld tot Aarhus, wat in het moderne Deens wordt gespeld als Arhus. De oude versie, Aarhus, wordt nog wel vaak gebruikt, bijvoorbeeld voor de Universiteit van Arhus (Aarhus Universitet) en als de Engelse naam van de stad.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Arhus