Odense

Standbeeld Hans Christiaan Andersen Odense
Standbeeld Hans Christiaan Andersen Odense

Odense is een gemeente en stad en ligt in het hart van Denemarken. Odense is de hoofdstad van het eiland Funen en is de derde stad van Denemarken. De stad is vernoemd naar de Oud-Noorse oppergod Odin. Hans Christian Andersen is geboren in Odense. De stad heeft van alles te bieden, zo is Odense rijk aan musea, is er een dierentuin en een domkerk. Sint-Knud is de domkerk van Odense en stamt uit de 13e eeuw. Tegenwoordig is Odense de op een na belangrijkste industriestad van Denemarken. Er worden meer dan 2 miljoen ton goederen per jaar in de haven opgeslagen. Naast een bierbrouwerij, grote tuinbouwveilingen, scheepswerven en andere industrieën kreeg de stad ook een eigen universiteit.

Heb je weinig kennis van Denemarken? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Odense
Plaatsen in de buurt van Odense (Denemarken) :
 • Funen (10 km)
 • Arhus (85 km)
 • Seeland (104 km)
 • Kopenhagen (141 km)
 • Helsingor (156 km)
 • Aalborg (186 km)
 • Jutland (207 km)
 • Ronne (275 km)
 • Bornholm (288 km)
 • Ervaringen

  op 12 september 2017 plaats: Odense, reisperiode: september 2017

  Heerlijk rond gewandeld en natuurlijk Hans Chr. Anderson museum, woonhuis, en de Knud kirke bezocht. AANRADERS.

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 9
  • Cultuur 10
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 9
  • Ligging 10
  op 18 juli 2017 plaats: Odense, reisperiode: juli 2017

  Het hele dorp ligt overhoop. Een kop koffie kost 6 euro een schnitzel 30 en de camping 35 per NACHT. Mij niet meer gezien.

  • Algemeen 5
  • Restaurants 5
  • Inwoners 5
  • Ligging 5
  op 24 juni 2017 plaats: Odense, reisperiode: juni 2017

  Week op kampeer vakantie geweest in Denemarken. Het was koud, winderig en nat volgens anderen is dit al 3 weken het geval. Bij overmaat van ramp een parkeer boete van 100euro. We dachten goed gehandeld te hebben, maar begrepen de instructies uitsluitend in het deens niet helemaal goed Reactie je had het maar moeten begrijpen. Zo gaan denen met toeristen om. Gauw weg hier en nooit weer terug.

  • Algemeen 4
  • Cultuur 6
  • Restaurants 6
  • Bezienswaardigheden 6
  • Inwoners 3
  • Ligging 7

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Odense

  Geboortehuis van Hans Christian Andersen (Odense)

  Geboortehuis van Hans Christian Andersen
  Geboortehuis van Hans Christian Andersen
  Kaart met locatie Geboortehuis van Hans Christian Andersen

  In Odense staat het geboortehuis van Hans Christian Andersen. Het huis van de sprookjesschrijver is toegankelijk voor publiek en erg interessant om te bezichtigen. In het museum staat het leven van Andersen centraal. Ook zijn er tentoonstellingen over zijn werken, zijn liefdesleven, zijn jonge jaren en zijn dood. Via speciale schermen met touch-screen kunnen zijn reizen naar het buitenland worden gevolgd. Ook zijn er veel originele papierknipsels, tekeningen en andere voorwerpen van de Deen te zien.

  Odense domkerk (Odense)

  Odense domkerk
  Odense domkerk
  Kaart met locatie Odense domkerk

  De Odense domkerk (Sint Knus-kerk) komt uit de 13e eeuw. De kerk werd gebouwd op de fundamenten van een eerdere kerk die werd gebouwd in 1095. De kerk is vernoemd naar Koning Knud II. In 1086 dwong Knud de Jutland boeren om deel te nemen aan een expeditie tegen Engeland. Hier waren zij het niet mee eens en vermoorden Knud, zijn broer Benedikt en 17 hovelingen. In 1101 werd Knud tot heilige vernoemd samen met zijn broer. Ze werden begraven in de nieuwe kerk in 1300. Knud en Benedikt waren oorspronkelijk begraven in de St. Albani Kerk. Later werd zijn stoffelijk overschot overgeplaatst naar de domkerk. In de middeleeuwen werd de kerk een populair bedevaartsoord. Dit betekende een goed inkomen voor de kerk.

  Odense Zoo (Odense)

  Odense Zoo
  Odense Zoo
  Kaart met locatie Odense Zoo

  In 1930 was Christian Jensen al enkele jaren bezig met kweken van fazanten, kippen en duiven in zijn achtertuin. Zijn belangstelling voor dieren was zeer groot en hij besloot om een kleine dierentuin te openen. De eerste dieren in zijn tuin waren 2 apen, een pauw, een hert, een ezel en een aantal cavia's. Op de eerste dag had hij al behoorlijk was bezoekers. In 1933 veranderde zijn tuin en kreeg het de naam Odense Zoo. De dierentuin werd zo goed bezocht dat hij in 1946 een weide kon kopen aan de andere kant van de Odense rivier. Hier kwam o.a. een circus. In 1948 was het zo succesvol dat het circus werd overgeplaatst naar een groter stuk land. In 1950 stierf Christian Jensen, zijn vrouw en dochter verkochten de dierentuin in 1962. Het park heeft verschillende continenten nagebouwd. Zo kun je in 'Afrika' verschillende vogels, schildpadden, slangen, apen, zebra's en andere zoogdieren zien. In 'Azië' tijgers, kamelen en panda's. In 'Australië' kangoeroes, parkieten en emoes. In 'Europa' rendieren en zeehonden. In 'Noord-Amerika' zeeleeuwen en prairiehonden en in 'Zuid-Amerika' veel verschillende vissen, vogels, insecten, koraaldieren, reptielen, amfibieën en andere zoogdieren.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Denemarken bekijken.

  Vervoer

  Vanaf Nederland is het ongeveer 7 uur rijden naar Odense. Odense heeft een treinstation waar vandaan verschillende internationale treinen vertrekken zoals naar Stockholm, Kopenhagen en Aarhus. Er bevindt zich ook een busstation in de stad waarmee je naar de buitenwijken van Odense kunt gaan. Odense heeft een eigen luchthaven, Odense Airport.

  Geschiedenis

  Odense is meer dan 1.000 jaar het toneel geweest van verschillende belangrijke gebeurtenissen. Bijvoorbeeld de moord in 1086 op koning Knud. De dood van Knud wordt beschouwd als een historische mijlpaal aan het einde van de Vikingtijd en het begin van de middeleeuwen. Koning Knud werd een paar jaar na zijn dood uitgeroepen tot heilige. De lichamen van koning Knud en zijn broer zijn te zien in een crypte onder de Sint-Knud kerk. De stad was vanaf de middeleeuwen tot 1851 omringd door stadspoorten. Op de hoek van de Hans Jensens Straede en de Bangs Boder werd in een klein geel bescheiden huisje Hans Christian Andersen geboren in 1805. Hans Christian Andersen kreeg later overal ter wereld kinderen dol met zijn fantastische sprookjes. In het huis waar Hans Christian Andersen geboren was kwam in 1908 een museum over zijn leven. Het museum heeft een grote collectie van zeldzame en unieke uitgaven van zijn sprookjes, vertrouwelijke brieven, persoonlijke eigendommen, originele voorwerpen, tekeningen en papierkunst. Odense is een van de oudste stad van Denemarken. In 1988 bestond de stad 1.000 jaar. De domkerk Sint-Knud was in de middeleeuwen een van de veelbezochte plekken van de pelgrims. Een van de bekendste gebouwen in de stad was de Odinstårn. Het werd gebouwd in 1935 en was het op een na hoogste gebouw van Europa. De Eiffeltoren was alleen hoger. De Odinstårn is in de Tweede Wereldoorlog opgeblazen en nooit meer herbouwd. Een miniatuur model van het gebouw staat in de woonwijk Odinsparken. In dit gebied stond het oorspronkelijke gebouw.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Odense