Bornholm

Fort Christiansoe Bornholm Denemarken
Fort Christiansoe Bornholm Denemarken

Bornholm is een eiland gelegen in de Oostzee dat hoort bij Denemarken. De grootste stad op het eiland is Ronne. Vanuit hier zijn er diverse veerverbindingen naar Koge, een plaats vlak onder Kopenhagen, Zweden, Duitsland en Polen. De grootste bronnen van inkomsten op het eiland zijn het toerisme en de landbouw. Bornholm is een eiland van contrasten met dramatische rotsenkusten, diepe steengroeven, watervallen in het noorden en kilometer lange witte zandstranden in het zuiden. Grote, mooie beukenbossen met prachtige meertjes vormen het midden van het eiland. Bornholm is het enige rotseneiland van Denemarken. Het ademt een speciale sfeer uit door de idyllische kleine vissersplaatsjes, karakteristieke visrokerijen, de ronde kerken en vele bezienswaardigheden. Bornholm wordt ook wel de parel van de Oostzee genoemd. Ook wordt er gezegd dat alle landschappen van Europa hier terug te vinden zijn. Dit Deense eiland is zowel geschikt voor een natuur- en cultuurvakantie als voor een strandvakantie. Daarnaast vind je op Bornholm vele prachtige campings waar je volop kunt genieten van de prachtige natuur.

Ben jij op zoek naar een vakantie in Denemarken? Wij hebben een ruim aanbod met standaard reizen maar kunnen ook alles op maat voor je maken. Bekijk ons reisaanbod voor de standaard reizen of vraag een gratis offerte aan voor een rondreis of een reis op maat.

Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Landkaart Bornholm

Ervaringen

Marga op 12 juni 2016 plaats: Bornholm, reisperiode: mei 2016

Bornholm is met recht een zoneiland. 8 jaar geleden gekampeerd en nu net als toen 2 weken lang blauwe lucht, geen druppel regen. Prachtig heuvelachtig, graanvelden, bloeiende bermen en bomen, rotskust in het noorden, zandstranden in het zuidoosten, bossen, veel op kunst en handwerk gebied ( keramiek, glas, hout) Heerlijk gebied om te fietsen ( veel versnellingen nodig of e-bike), maar ook heerlijk als strandvakantie

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 7
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 9
  • Ligging 9

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Bornholm

Almindingen (Bornholm)

Almindingen
Almindingen

Almindingen is het derde grootste bos van Denemarken en is in de 19e eeuw is aangelegd. Voor die tijd was er weinig bos op het eiland Bornholm. Almindingen betekent 'van iedereen' in het Oud Deens en het bos is daarom ook leuk voor jong en oud. Het is een bos waar veel te zien is zoals de valleien, planten en dieren. Daarnaast staan er enkele interessante gebouwen in het bos met een interessante geschiedenis. In het bos is ook het hoogste punt van het eiland te vinden, namelijk de 162 meter hoge berg Rytterknaegten. Almindingen is een geschikte plek om lekker te wandelen.

De ronde kerken van Bornholm (Bornholm)

De ronde kerken van Bornholm
De ronde kerken van Bornholm

De 'Rundkirkerne', de Ronde Kerken in het Nederlands, zijn alleen te vinden op Bornholm. Het zijn karakteristieke, witgekalkte ronde kerken uit de Middeleeuwen. De kerken, die tevens ook gebouwd zijn als fort, zijn gebouwd om Bornholm te beschermen. De kerken werden ook gebruikt als voorraadruimtes. De bekendste kerken staan in: Osterlars, Nyker, Nylars en Olsker. De kerk in Ostelars is de grootste ronde kerk op Bornholm, in Nyker staat de kleinste en jongste kerk, in Nylars vind je de best bewaarde kerk en de ronde kerk in Olsker is de hoogste en meest elegante van de vier.

Hammershus (Bornholm)

Hammershus
Hammershus

Het noordelijkste punt van Bornholm is Hammerknuden, een reusachtige rotsformatie. Op de top van de rotsformatie staat Noord-Europa's grootste kasteelruïne genaamd Hammershus. Het kasteel is waarschijnlijk rond 1255 gebouwd door de aartsbisschop van Lund. Hammershus diende als toevluchtsoord voor de heersers van die tijd en het verdedigen van Bornholm. Het kasteel is open voor bezoekers en er is een informatieve tentoonstelling. Daar vind je een aantal modellen van de hele vesting en details van Hammershus. Het is ook mogelijk om in het gezelschap van een boswachter het prachtige landschap rond het kasteel te verkennen.

Helligdomsklipperne (Bornholm)

Helligdomsklipperne
Helligdomsklipperne

De Helligdomsklipperne bestaat uit een aantal ruige kustrotsen van 22 meter hoog tussen Gudhjem en Allinge op Bornholm. De Helligdomsklipperne is vernoemd naar Rø Kjijla, wat eerst gezien werd als een heilige bron. Duizenden jaren van weer en wind hebben diepe grotten en ruige pilaren uit deze rotsen gecreëerd. Een wandeling langs deze rotsen is een aanrader vanwege het mooie landschap en uitzicht.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Denemarken bekijken.

Vervoer

Er zijn verschillende veerbootverbindingen waarmee je het eiland kunt bereiken. Met de auto, de bus of de trein kun je naar één van de vele havens reizen. Vanaf deze plaatsen kun je Bornholm bereiken. De meeste veerboten nemen ook auto’s mee. Wel is het de bedoeling dat je van te voren de oversteek naar Bornholm reserveert zodat je zeker weet dat je terecht kunt op de veerboot. Wil je graag op een snellere manier naar het eiland reizen, kies dan voor een directe vlucht vanaf een van de luchthavens in Kopenhagen, Billund, Hamburg of Oslo. Deze vluchten landen op Bornholms Lufthavn. Dit vliegveld is niet direct te bereiken vanaf Nederland.

Geschiedenis

Bornholm is verscheidene malen verdeeld, geregeerd en afgestaan door Denemarken en Zweden in de periode tussen 1327 en 1522.

Artikelen

Bekijk onze reizen naar Bornholm