Helsingor

Haven Helsingor met Kronberg Kasteel op achtergron
Haven Helsingor met Kronberg Kasteel op achtergron

Helsingor ligt in het noorden van Seeland, ten noorden van Kopenhagen. De Nederlandse naam van Helsingor luidt Elseneur en de Engelse naam luidt Elsinore. Deze naam doet iedereen onmiddellijk denken aan Shakespeare. Hij liet zijn fameuze Hamlet immers hier spelen, op het slot van waaruit de toegang tot de Oresund, en dus de Oostzee, werd gecontroleerd. Helsingor ligt strategisch op de smalste punt van de Sont (Oresund). Helsingor is een levendige veerhaven. Voor veel Zweden is de korte reis naar de overkant van de Sont een gelegenheid om te ontsnappen aan het strenge alcoholregime in eigen land. Helsingor is een gemeente in de Deense provincie Frederiksborg en je vind hier onder andere kasteel Kronborg en het Deense Luchtvaartmuseum.

Heb je weinig kennis van Denemarken? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Helsingor
Plaatsen in de buurt van Helsingor (Denemarken) :
 • Kopenhagen (40 km)
 • Seeland (56 km)
 • Arhus (150 km)
 • Odense (156 km)
 • Funen (166 km)
 • Ronne (167 km)
 • Bornholm (176 km)
 • Aalborg (200 km)
 • Jutland (212 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Helsingor

  Karen Blixen Museum (Helsingor)

  Karen Blixen Museum
  Karen Blixen Museum
  Kaart met locatie Karen Blixen Museum

  Net ten zuiden van Helsingor vind je het Karen Blixen Museum. Het museum biedt je een unieke kijk in het leven van deze bekende Deense schrijfster. Karen Blixen was een barones, barones van Blixen-Finecke, en schreef onder een pseudoniem. Haar werken schreef ze onder de naam Isak Dinesen, welke in het Deens en Engels zijn gepubliceerd. De bekende film 'Out of Africa' is een verfilming van haar semi-autobiografisch werk over de tijd die zij in Kenia meemaakte. In het museum vind je onder andere een galerij met haar werk, maar je kunt ook haar volledig ingerichte huis en tuin bezichtigen.

  Sankt Olai Kirke (Helsingor)

  Sankt Olai Kirke
  Sankt Olai Kirke
  Kaart met locatie Sankt Olai Kirke

  De Sankt Olai Kirke, de Sint Olafs Kerk, is de kathedraal van Helsingor. De kathedraal staat in het centrum van de plaats. De geschiedenis van de kathedraal gaat zo'n 1200 jaar terug in de tijd. De kathedraal zoals hij nu is, is voltooid in 1559. De kerk is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur en er is de mogelijkheid om een rondleiding voor groepen te doen. Buiten het hoogseizoen, van september tot en met april, is de kathedraal tot 14.00 uur geopend.

  Slot Kronborg (Helsingor)

  Slot Kronborg
  Slot Kronborg
  Kaart met locatie Slot Kronborg

  Slot Kronborg is een slot dat uit de tijd van de renaissance dateert. Het interieur van het slot dateert zowel uit de renaissance als uit de barok. Slot Kronborg staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het slot werd gebouwd om tol te innen van de personen die Oresund wilde doorvaren. Het slot ligt dan ook zeer nabij de haven. Het slot is zeer bekend onder de literaire reizigers. Het slot was namelijk het toneel van Shakespeare zijn bekende toneelstuk 'Hamlet'. Slot Kronborg staat om die reden dan ook wel bekend als 'Elsinore Castle', de naam van het slot in Hamlet. In het slot is eveneens het Danish Maritime Museum gevestigd.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Denemarken bekijken.

  Vervoer

  De dichtstbijzijnde luchthaven bij Helsingor waar je vanuit Nederland naar toe kan vliegen ligt in Kopenhagen. De afstand tussen deze luchthaven en Helsingor is ongeveer 45 kilometer. Deze afstand kun je onder andere afleggen door middel van de trein. Kaartjes voor de trein kun je van te voren online aanschaffen. Dit kost ongeveer €10,00 en duurt zo'n 45 minuten. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om met een huurauto te reizen. Er bevinden zich namelijk verschillende autoverhuurbedrijven op de luchthaven. Je kunt er voor kiezen om van te voren een auto te huren of ter plaatse. Wanneer je van te voren een auto huurt, kun je profiteren van online aanbiedingen en weet je zeker dat er een auto voor je klaar staat.

  Naast het reizen met het vliegtuig kun je Helsingor ook bereiken vanuit Nederland per trein. Je reist dan van Amsterdam naar Hamburg en van Hamburg rechtstreeks naar Helsingor. Ook deze tickets kun je van te voren online aanschaffen.

  Over het algemeen is het openbaar vervoer in Denemarken goed geregeld. De afstanden tussen verschillende plaatsen zijn erg kort. Hierdoor kun je je snel verplaatsen door middel van het openbaar vervoer.

  Geschiedenis

  Slot Kronborg is de bekendste bezienswaardigheid van Helsingor en is gelegen aan de Sont, waar het water tussen Denemarken en Zweden op zijn smalst is. Het eerste fort werd hier gebouwd in 1420. De Deense koning van toen der tijd hief vanuit hier tol op de schepen die langs voeren. Op deze plek werd aan het einde van de 16e eeuw Slot Kronborg gebouwd. Dit kasteel kreeg aan het einde van de 17e eeuw de laatste uitbreiding door de toevoeging van kanonnen.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Helsingor