Ronne

Historisch centrum, gekleurde huisjes Ronne
Historisch centrum, gekleurde huisjes Ronne

Ronne is de historische hoofdstad van het Deense eiland Bornholm. Het is de grootste stad van dit eiland en heeft 13.904 inwoners. Vanuit de haven van Ronne gaan verschillende veerboten naar Duitsland, Polen, Zweden en Denemarken. Daarmee is deze haven de belangrijkste van het eiland. In deze stad vind je onder andere het Bornholm Museum waar archeologische vondsten te vinden zijn, een theater en in de avond kun in het centrum terecht in een van de vele cafeetjes. Daarnaast kun je heerlijk eten in diverse restaurants en kan er goed geshopt worden.

Heb je weinig kennis van Denemarken? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Ronne
Plaatsen in de buurt van Ronne (Denemarken) :
 • Bornholm (15 km)
 • Kopenhagen (149 km)
 • Helsingor (167 km)
 • Seeland (185 km)
 • Odense (275 km)
 • Funen (282 km)
 • Arhus (305 km)
 • Aalborg (367 km)
 • Jutland (380 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Ronne

  Bornholms Keramikmuseum (Ronne)

  Bornholms Keramikmuseum
  Bornholms Keramikmuseum
  Kaart met locatie Bornholms Keramikmuseum

  Het Bornholms Keramikmuseum in Ronne heet "de Hjorths Fabrik". Sinds de 18e eeuw is keramiek een belangrijk exportproduct voor Bornholm. Hierbij speelde deze fabriek ook een grote rol. Tegenwoordig worden er nog een aantal kleine keramische producten gemaakt zoals sieraden, nummerbordjes en klokjes. Merendeel van de fabriek is ingericht als museum met een permanente tentoonstelling over keramiek. Hier leggen ze uit hoe de mensen leefden van keramiek, hoe het verwerkt werd en hoe de productie verliep.

  Ronne Theater (Ronne)

  Ronne Theater
  Ronne Theater
  Kaart met locatie Ronne Theater

  Ronne Theater is het oudste theater van Denemarken. Het werd gebouwd in 1783 en uiteindelijk in 1823 nog eens uitgebreid. Het ligt in het oude gedeelte van de stad, op de hoek van de Østergade. Het theater is nog steeds in gebruik en staat op een lijst van beschermde gebouwen. Het hoogtepunt in het theater is toch wel de jaarlijks terugkerende Bornholmer Revue. Ook zijn er regelmatig amateurvoorstellingen te zien. Jaarlijks komen er zo'n 25.000 bezoekers.

  St. Nikolay kerk (Ronne)

  St. Nikolay kerk
  St. Nikolay kerk
  Kaart met locatie St. Nikolay kerk

  De St. Nikolay kerk is een mooie bezienswaardigheid. Het is een oude kerk die stamt uit de Middeleeuwen. Hij werd aan het eind van de 12e eeuw gebouwd en later van 1915 tot 1917 nog eens ingrijpend uitgebreid en verbouwd. Er zijn talloze opmerkelijke kenmerken in het interieur van de St. Nikolay kerk te vinden. Zo staat de doopvont (laat-gotische tijd) van Gotland uit de 12e eeuw hier. Ook de Paxiaanse preekstoel die geschonken is door de Ronnenaar Michael Pax staat hier. Veel van de originele meubels zijn nog steeds te bewonderen in het Bornholms Museum. Ook het beschilderde plafond uit de 17e eeuw.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Denemarken bekijken.

  Vervoer

  Ronne is ongeveer 900 kilometer rijden vanaf Utrecht. Natuurlijk kan je ook het vliegtuig nemen. De luchthaven Bornholm Ronne ligt het dichtst bij Ronne, zo'n 5 kilometer, en wordt voor een groot deel gebruikt voor binnenlandse vluchten. Ook internationale vluchten komen aan op dit vliegveld. Grotere afstanden kun je het beste afleggen met een auto. Je kunt er voor kiezen om met je eigen auto te reizen, maar het is ook mogelijk om een auto te huren op het vliegveld of in het centrum. Het openbaar vervoer is ook goed geregeld. In Ronne kun je het beste gebruik maken van de bus. Het busnetwerk is namelijk erg goed ontwikkeld.

  Geschiedenis

  Vroeger heette Ronne 'Rotaeheret'. In de 12e en 13e eeuw is het dorpje uitgegroeid tot een groot dorp rondom de haven. De kerk van Ronne werd op een steile kaap gebouwd zodat je vanaf hier het beste uitzicht van het eiland had. Scheepvaart, handel en landbouw waren erg belangrijk voor de lokale economie. De schepen legden vaak aan om in Ronne handel te drijven en bijvoorbeeld vers water in te slaan. De handel verliep in de 17e en 18e eeuw zeer goed. Er werden landbouwproducten, lokale kunstnijverheid en aardewerk verkocht. Ook steeg de mijnindustrie in die tijd. Ze begonnen met het delven van graniet en steensoorten. De bodem in Ronne bestaat namelijk, in tegenstelling tot de rest van Denemarken, volledig uit steen. Deze industrie werd in de 19e eeuw nog verder uitgebreid. In 1584 werden door de gemeenschap stadsrechten verworven.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Ronne