Aswan

Aswan stad Egypte
Aswan stad Egypte

Aswan is een stad in het zuiden van Egypte en telt ongeveer 250.000 inwoners. Het is de hoofdstad van het Gouvernement Aswan. De naam 'Aswan' komt van 'Swenet', een Oud-Egyptisch woord dat handel betekent. Er is dan ook regelmatig een grote, drukbezochte markt in de stad. De mensen in Aswan zien er anders uit dan in het noorden van Egypte: ze zijn iets langer en donkerder. Het kan er 's zomers ook erg warm worden, temperaturen van rond de 40ºC zijn niet abnormaal. Omdat Aswan een van de warmste steden in Egypte is, is het ook in de winter een populaire bestemming. De winters zijn namelijk te vergelijken met een gemiddelde zomer in Nederland, wel zonder regen, want er valt gemiddeld 1 à 2 mm neerslag in ongeveer 5 jaar.

Monica 'In december 2022 ben ik op studiereis geweest naar Egypte. Ik heb verschillende mooie resorts bezocht en help je graag bij het samenstellen van jouw vakantie naar dit land.', Monica - reisexpert Egypte gratis reisvoorstel >>

Landkaart Aswan
Plaatsen in de buurt van Aswan (Egypte) :
 • Luxor (181 km)
 • Marsa Alam (230 km)
 • Safaga (315 km)
 • Makadi Bay (356 km)
 • Hurghada (363 km)
 • El Gouna (377 km)
 • Sharm el-Sheikh (443 km)
 • Dahab (572 km)
 • Taba (633 km)
 • Ca´ro (686 km)
 • Ervaringen

  op 28 december 2016 plaats: Aswan, reisperiode: december 2016

  De Nubische invloeden zijn hier duidelijk merkbaar: in het eten en in de gemoedelijkheid. Het is in Aswan een stuk rustiger dan in de andere steden in Egypte die we hebben bezocht (Cairo, Abu Simbel, Luxor, Kom Ombo, Edfu). Als toerist wordt je hier ook meer met rust gelaten. Je ziet de lokale bevolking hier nog zeer regelmatig op kamelen rondrijden (naast oa ezels, motoren en veel pickup trucks). Het is er wat warmer dan in bv Luxor en Cairo.

  • Algemeen 9
  • Cultuur 10
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 9
  • Ligging 9
  op 11 maart 2013 plaats: Aswan, reisperiode: februari 2013

  Net als luxor. Door alert te zijn kon ik voorkomen dat ze tot twee keer toe mijn fototoestel probeerden te stelen. Een bezoek aan een Nubisch dorp is zeer de moeite waard.

  • Algemeen 5
  op 30 september 2012 plaats: Aswan, reisperiode: januari 2011

  Prachtige monumenten & mooie natuur in de zomer. Oude gebouwen & leuke cultuur. Mensen spreken er een mooi dialect. Je kunt er ook lekker eten. En er werken aardige mannen in het toerisme.

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 10
  • Cultuur 10
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 8
  • Ligging 10
  op 29 december 2011 plaats: Aswan, reisperiode: juni 2011

  Aswan is een mooie stad met veel cultuur. Zo vind je er de Aswan-dam en is het de meest belangrijke uitgangsplaats voor Abu Simbel zo'n 280 km zuidelijker. Ook is er het Nubisch Museum waar je veel leert over de Nubiërs, een interessant volk wat heeft moeten wijken voor de dam. Het is in juni eigenlijk al te warm om de stad echt goed te ontdekken. Enige nadeel is dat wij flink afgezet zijn tijdens het kopen van Egyptische kruiden, vandaar een laag cijfer voor de bevolking.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 9
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 5
  • Ligging 7

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Aswan

  Hoge en lage Aswandam (Aswan)

  Hoge en lage Aswandam
  Hoge en lage Aswandam
  Kaart met locatie Hoge en lage Aswandam

  Toen de Nijl nog oncontroleerbaar was, overstroomde deze iedere zomer. Om deze overstromingen tegen te gaan, begonnen de Britten in 1899 aan de bouw van de Lage Aswandam die in 1902 werd afgerond. De Lage Aswandam was 54 meter hoog, maar al snel bleek dit te laag. Na nieuwe overstromingen werd de Lage Aswandam twee keer verhoogd. Toen deze uiteindelijk in 1946 alsnog overstroomde, werd er besloten om op 7 kilometer afstand nog een dam te bouwen: de Hoge Aswandam. De Hoge Aswandam werd gebouwd door de Russen en was klaar in 1970. De dam is 3.600 meter lang en 111 meter hoog. Door de Hoge en Lage Aswandam is het grootste kunstmatige meer ter wereld ontstaan: het Nassermeer. De Hoge Aswandam levert tegenwoordig elektriciteit voor Egypte.

  Krokodillenmuseum (Aswan)

  Krokodillenmuseum
  Krokodillenmuseum
  Kaart met locatie Krokodillenmuseum

  Tegenover de Kom Ombo tempel ligt het krokodillenmuseum. Dit museum heeft een tentoonstelling van maar liefst veertig gemummificeerde krokodillen, die in lengte variëren van 1,5 meter tot 5 meter lang. Behalve de krokodillen heeft dit museum ook enkele beelden van de god Sobek in haar collectie. Sobek was de Egyptische krokodillengod. De Egyptenaren geloofden dat Sobek verrezen was uit het donkere water van de Nijl en de schepper van de aarde was.

  Tempel van Kom Ombo (Aswan)

  Tempel van Kom Ombo
  Tempel van Kom Ombo
  Kaart met locatie Tempel van Kom Ombo

  De tempel van Kom Ombo in Alexandrië is een hele bijzondere tempel. Deze tempel is namelijk opgesplitst in twee delen en gewijd aan twee goden: de valkengod Horus en aan de krokodillengod Sobek. Het is onduidelijk wanneer de bouw van de tempel precies is begonnen, maar uiteindelijk is de bouw van de Kom Ombo tempel voltooid in de 3e eeuw na Christus. De rechterhelft van de tempel is gewijd aan Horus en zijn familie en de linkerkant aan Sobek en zijn familie. In en rondom de tempel zijn mooie reliëfs van beide goden te zien.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Egypte bekijken.

  Video's

  Vervoer

  Aswan heeft een internationaal vliegveld: Aswan International Airport. Er zijn dagelijks vluchten tussen Caïro en Aswan, maar er vliegen ook internationale vluchten op. Zo kun je bijvoorbeeld vanuit Londen rechtstreeks naar Aswan vliegen. Ook kun je met de trein (overdag of 's nachts) vanuit Caïro naar Aswan reizen. Vanuit Caïro doe je er ongeveer 12 uur over en vanuit Luxor ongeveer 3,5 uur. Omdat de stad aan de Nijl ligt, kun je ook op de boot stappen om ergens heen te gaan. Dit kan naar bijvoorbeeld Kom Ombo, Edfu of Esna. In Aswan zelf kun je de bus pakken. Wil je iets comfortabeler reizen, dan kun je met de taxi gaan. Dit is wel iets duurder dan de bus, maar de chauffeurs kennen de stad erg goed en weten dus precies waar je moet zijn.

  Geschiedenis

  Aswan was een belangrijke stad van het Oude Egypte. Omdat de Oude Egyptenaren zich oriënteerden richting het zuiden, was het de eerste stad van Egypte en de stad werd dan ook lange tijd gezien als de plek waar Egypte begon. Eeuwenlang was de stad de 'poort' richting Afrika en de landen van Nubië (een regio in het noorden van Sudan en zuiden van Egypte). Aswan stond bekend om zijn steengroeven. Uit deze groeven komen onder andere kolossale obelisken, standbeelden en tempels die in heel Egypte te vinden zijn. Ook de sporen van de werkers in de steengroeven zijn, na 3000 jaar, nog steeds zichtbaar in de rotsen. De stad werd gebruikt als strategische militaire plaats, omdat het zo dicht bij Nubië, Sudan en Centraal-Afrika ligt. Het werd ook gekozen als eerste hoofdstad van Opper-Egypte. Het was een belangrijk handelscentrum voor de handel met Nubië en de rest van Afrika. In de buurt van Aswan, op Elefantina Eiland vond dan ook veel ivoor- en goudhandel plaats.

  Weer

  In Aswan schijnt bijna altijd de zon en het regent er vrijwel nooit.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Aswan