Kuopio

Mooi plaatje van Kuopio
Mooi plaatje van Kuopio

Kuopio ligt in het noorden van de provincie Oost-Finland en wordt omgeven door het meer Kallavesi. Het centrum bestaat net als vrijwel alle steden in Finland uit een rastervormig stratenpatroon; in Kuopio wordt dit patroon nog 'verdubbeld' doordat de blokken tussen twee straten in doorsneden worden door smalle stegen. De belangrijkste bezienswaardigheid is de uitkijktoren op de Puijo-heuvel. Kuopio is de grootste stad van Oost-Finland en het centrum van de regio Noord-Savo. De stad telt diverse onderwijsinstellingen en heeft een universiteit. In Kuopio wonen daardoor aanzienlijk veel studenten. Het is een levendige stad met veel winkels en culturele voorzieningen. Kuopio is vandaag vooral bekend als een centrum van gezondheidszorg, de universiteit is speciaal gefocust op deze specialisaties.

Heb je weinig kennis van Finland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Kuopio
Plaatsen in de buurt van Kuopio (Finland) :
 • Joensuu (110 km)
 • Lahti (236 km)
 • Tampere (255 km)
 • Helsinki (335 km)
 • Turku (394 km)
 • Rovaniemi (413 km)
 • Lapland (561 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Kuopio

  Kallavesimeer (Kuopio)

  Kallavesimeer
  Kallavesimeer
  Kaart met locatie Kallavesimeer

  Het Kallavesi meer is een van de vele meren van Finland. Samen met de meren Susasvesi, Juurusvesi-Akonvesi, Muuruvesi, Melasvesi en Riistavesi vormt het Kallavesi het zogeheten Iso-Kalla, een enorm meer met een labyrinth van kleine inhammen, eilandjes en rotsuitlopers. Kuopio ligt aan het Kallavesi en dit biedt de mogelijkheid tot boottochtjes over het meer. Zo'n boottochtje biedt de unieke kans om het meer en al haar eilandjes te verkennen. Naast het natuurpracht biedt Kallavesi ook een gigantische hoeveelheid vis. De hengelsportenthousiasteling komt dus zeer goed aan zijn trekken.

  Pikku Pietari (Kuopio)

  Het marktgebouw van Pikku Pietari wordt gezien als een nog onbekende parel binnen Kuopio. De markt is gesitueerd in een authentiek boomstammen gebouw, een paar honderd meter van het centrale plein van de stad. Op de markt van Pikku Pietari vind je onder andere een gezellig café met terras en veel liefelijke winkeltjes met allerlei bijzondere koopwaren. Veelal handgemaakt en typisch Fins. 

  Puijo Toren (Kuopio)

  Puijo Toren
  Puijo Toren
  Kaart met locatie Puijo Toren

  De stad Kuopio ligt aan de voet van de Puijo heuvel. Deze heuvel zelf biedt al mooi uitzicht over de stad maar de Finnen hebben er een grote 75 meter hoge toren bovenop gezet. Vanaf deze toren is er een prachtig uitzicht te zien over zowel de stad Kuopio als over enkele van de spreekwoordelijke duizend meren die Finland rijk is. De donkergroene naaldbossen rondom de meren leveren een prachtig groen blauw mozaïek op. Van de bijzondere omgeving kan genoten worden met een hapje en een drankje want bovenin de toren bevindt zich een prima restaurant met lokale specialiteiten.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Finland bekijken.

  Vervoer

  Kuopio ligt zowel aan de snelweg als de spoorlijn van Helsinki naar het noorden. Met van oorsprong Italiaanse Pendolino-treinen wordt een hogesnelheidsverbinding met Helsinki onderhouden. Daarnaast rijden er ook gewone intercity en regionale treinen. Kuopio heeft ook de beschikking over een vliegveld, waarvandaan naar Helsinki en Riga gevlogen kan worden. Het vliegveld ligt 25 km buiten de stad en is bereikbaar met de bus vanaf de markt.

  Geschiedenis

  Kuopio werd in 1653 gesticht door gouverneur Peter Brahe, maar de stadsrechten werden later weer ingetrokken. In 1775 werd Kuopio opnieuw tot stad verheven door de Zweedse koning Gustav III. Kuopio groeide uit tot handelscentrum van de regio en centrum voor houtverwerking. De stad kwam tot bloei na opening van het Saimaa-kanaal, waardoor hout per schip door het merengebied naar zee kon worden vervoerd.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Kuopio