Tampere

Tampere jachthaven Finland
Tampere jachthaven Finland

Tampere ligt in het zuidwesten van Finland, ten noordwesten van Helsinki en ten noordoosten van Turku. De agglomeratie Tampere geldt echter in alle opzichten als de 2e stedelijke regio van Finland (na Groot-Helsinki). Daarnaast is Tampere de grootste niet aan zee gelegen stad in Scandinavië. Al sinds de 11e eeuw is Tampere een belangrijk handelscentrum, maar de stad is groot geworden door de textielindustrie. De textiel- en andere traditionele industrie is inmiddels uit de stad verdwenen. Vandaag de dag vormen metaalindustrie en elektrotechniek de belangrijkste industriële sectoren; ook is de stad een centrum van allerlei vormen van dienstverlening. Tampere heeft een algemene (Universiteit Tampere) en een technische universiteit en telt daardoor een van de grootste studentenpopulaties van Finland. Tampere ligt midden in het merengebied; alleen al binnen de stadsgrenzen vind je meer dan 200 meren en meertjes. In de zomer maken veel mensen dan ook boottochten over de meren in de omgeving.

Heb je weinig kennis van Finland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Tampere
Plaatsen in de buurt van Tampere (Finland) :
 • Lahti (116 km)
 • Turku (142 km)
 • Helsinki (161 km)
 • Kuopio (255 km)
 • Joensuu (336 km)
 • Rovaniemi (565 km)
 • Lapland (708 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Tampere

  Muumilaakso (Tampere)

  Muumilaakso
  Muumilaakso
  Kaart met locatie Muumilaakso

  De Moemins zijn wereldberoemde Finse cartoons ontsprongen aan het creatieve brein van schrijfster en illustrator Tove Jannson. De Moemins zijn Scandinavische trollen welke sterk lijken op nijlpaarden. In Tampere kun je het officiële Moeminmuseum bezoeken. Hier liggen onder andere de oorspronkelijke tekeningen van Jannson, een handvol miniaturen en een 2,5 meter hoog Moeminhuis. In het winkeltje kun je allerlei Moeminspulletjes kopen waaronder de originele stripverhalen in een groot aanbod aan verschillende talen.   

   

  Särkänniemi (Tampere)

  Särkänniemi
  Särkänniemi
  Kaart met locatie Särkänniemi

  De grootste attractie van de stad (althans voor kinderen) is het amusementspark Särkänniemi. Hier vind je allerlei attracties van achtbanen tot draaimolens en van een wildwaterbaan tot schommelschip. Tot het park behoort ook een dolfinarium en de 168 meter hoge uitkijktoren (Näsinneula) met een ronddraaiend restaurant. Sinds kort is er binnen het park ook het 'Angry Birds land' te bezoeken, een uitgebreide speeltuin geheel in het thema van Angry Birds, de immens populaire Finse computerspelserie. 

   

  Tuomiokirkko (Tampere)

  Tuomiokirkko
  Tuomiokirkko
  Kaart met locatie Tuomiokirkko

  De kathedraal van van Tampere, gebouwd onder leiding van bekende Finse architect Lars Sonck, is een van de highlights van de stad. De bouw van de kathedraal duurde maar vijf jaar, van 1902 tot 1907, wat opmerkelijk kort is voor een kathedraal. Het glas in lood en de fresco's komen van de hand van Hugo Simberg. De afbeeldingen die Simberg heeft getekend waren bij de bouw van de kerk tamelijk controversieel wegens de licht macabere figuren.  

   

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Finland bekijken.

  Geschiedenis

  Hoewel Tampere al sinds de 11e eeuw een belangrijke handelspost was, kreeg de stad pas aanzien en een stadsstatus toen Koning Gustav III van Zweden de plek in 1779 aanwees om een industrieel centrum te vestigen. De Tammerkoski-stroomversnelling zorgde voor goedkope energie, waarna de textielindustrie enorm snel opkwam en Tampere in zeer korte tijd tot grote stad uitgroeide. Dit bezorgde de stad de bijnaam het Manchester van Finland. Tampere bezat lange tijd een grote arbeiderspopulatie; eind 19e eeuw bevond bijna de helft van Finlands industriële werkkrachten zich in de stad. De socialistische en communistische aanhang was er groot. In 1918 werden in Tampere de laatste stellingen van de Finse Bolsjewieken verslagen. Na de Tweede Wereldoorlog groeide Tampere uit tot een levendig en veelzijdig centrum.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Tampere