Turku

Uitzicht op rivier de Aura, Turku, Finland
Uitzicht op rivier de Aura, Turku, Finland

Turku is gelegen aan de monding van de Aurarivier in het zuidwesten van het land. Het is de oudste stad van Finland. Na de verovering van Finland door Zweden werd Turku de hoofdstad van wat toen een Zweedse provincie was. Turku is nog altijd één van de grootste steden van Finland en kent een veelzijdige economie. De belangrijkste werkgever is de dienstensector, maar de stad is tevens een belangrijke zeehaven en centrum van landbouw en industrie in Zuidwest-Finland. De belangrijkste producten die in Turku vervaardigd worden zijn machines en voedingsmiddelen. Er wordt veel aandacht besteedt aan de ontwikkeling van High Tech-industrie, het Turku Science Park telt een groot aantal ondernemingen in de bio- en informatietechnologie. Daarnaast is toerisme een belangrijke inkomstenbron. Turku heeft een Finstalige universiteit (opgericht in 1920) en bovendien de enige Zweedstalige universiteit van het land (opgericht in 1918). Daarnaast telt de stad enkele hogescholen (waaronder de grootste van Finland) en de Turku School of Economics and Business Administration. Turku is samen met Tallinn in 2011 de culturele hoofdstad van Europa.

Heb je weinig kennis van Finland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Turku
Plaatsen in de buurt van Turku (Finland) :
 • Tampere (142 km)
 • Helsinki (151 km)
 • Lahti (194 km)
 • Kuopio (394 km)
 • Joensuu (464 km)
 • Rovaniemi (694 km)
 • Lapland (834 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Turku

  Middeleeuwse markt (Turku)

  Middeleeuwse markt
  Middeleeuwse markt
  Kaart met locatie Middeleeuwse markt

  Het historische centrum van Turku is aan de grote brand van 1827 ontsnapt. De oude huisjes vormen nu het ambachtsmuseum van Turku. In de zomer worden de straten van dit oude centrum omgetoverd tot een middeleeuwse markt.  Het re-enactment evenement bestaat uit een markt met allerlei middeleeuwse ambachten uitgevoerd door mensen in middeleeuwse kledij. Denk aan ambachten als een zilversmit, pottenbakkers, schoenmakers en boekdrukkers. 

  Tuomiokirkko (Turku)

  Tuomiokirkko
  Tuomiokirkko
  Kaart met locatie Tuomiokirkko

  De kathedraal van Turku stamt uit het begin van de veertiende eeuw en is een van de bekendste symbolen van Turku. Het gigantische gotische gebouw is meerdere malen door branden verwoest maar is telkens in volle glorie hersteld. In de kathedraal worden nu orgelconcerten gegeven en is er een kleine expositie over de bouw van de kerk te vinden. Verder kun je er de graftombe van Karin Månsdotter bezoeken. Deze Zweedse koningin heerste nog geen drie maanden over het Zweedse rijk. Na haar dood in 1612 is ze hier begraven. 

  Turku (Turku)

  Turku
  Turku
  Kaart met locatie Turku

  Turku is de tweede stad van Finland en schitterend om te zien. Het is tevens de oudste stad van heel Finland en was tot 1812 de hoofdstad van het land. De markt vormt het middelpunt van de stad. Hier vind je diverse winkeltjes maar ook zijn er veel kooplieden die je van alles aanbieden. De traditie is om in Turku een Oostzee-haring te proeven. Dit is namelijk de beste specialiteit van de stad. Als je in geschiedenis en kunst geïnteresseerd bent zit je hier ook goed. Zo kun je bijvoorbeeld het Aboa Vetus Ars Nova museum bezoeken.

  Turun Linna (Turku)

  Turun Linna
  Turun Linna
  Kaart met locatie Turun Linna

  In de dertiende eeuw was Turku de eerste stad van Finland. In die eeuw werden grote delen van Finland overheerst door de Zweden welke Turku als hoofdstad van hun Finse deelgebied beschouwden. Het kasteel Turun Linna herinnert nog steeds aan de Zweedse overheersing. Het werd gebouwd aan het einde van de 13e eeuw maar werd volledig verwoest door een grote brand in 1614. In 1961 hebben de Finnen het fraai gerestaureerd en is het een historisch museum geworden.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Finland bekijken.

  Geschiedenis

  Turku ontwikkelde zich in de 13e eeuw tot de eerste stad van Finland. De Zweden gebruikten de stad vervolgens eerst als bruggenhoofd en later als administratief centrum voor het ingelijfde Finse gebied. In de 13e eeuw werd Turku ook de eerste bisschopszetel van Finland. Turku is eeuwenlang de belangrijkste en grootste stad van het land geweest, een positie die pas midden 19e eeuw aan de nieuwe hoofdstad Helsinki werd afgestaan. De enige universiteit van het land was in Turku gevestigd van 1640 tot aan 1827, toen een brand bijna de volledige stad vernietigde en de universiteit met de nog resterende overheidsfuncties werd overgeplaatst naar Helsinki. Het Verdrag van Abo, waarmee Zweden een deel van Zuidwest-Finland aan Rusland afstond, werd in 1743 in de stad ondertekend. De grote kathedraal in de stad werd in 1300 ingewijd. Het eveneens 13e eeuwse kasteel, dat in 1614 werd vernietigd door een brand en in 1961 werd hersteld, is nu een historisch museum.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Turku