Gyor

Straatje oude stad Gyor, Hongarije
Straatje oude stad Gyor, Hongarije

Gyor is een stad in het noordwesten van Hongarije. Gyor is de belangrijkste stad in de Kleine Hongaarse Laagvlakte (Kisalföld) en de 6e stad van het land. Het is een van de belangrijkste industriesteden van Hongarije (machinebouw, textiel). Het oudste gedeelte van Gyor is de noordwestelijke hoek van de binnenstad. De kathedraal daar dateert uit de 11e eeuw. Twee andere barokke kerken in de stad zijn de karmelietenkerk en de oudere benedictijnerkerk. De laatste kerk staat aan het Széchenyiplein, het voornaamste plein in Gyor. Het zuidelijke gedeelte van de binnenstad wordt gedomineerd door het neo-barokke stadhuis (Jenõ Hübner, 1886-1889). Op korte afstand hiervan bevindt zich het hoofdstation. Het stadsdeel tussen de mondingen van de Rába en de Rábca heet Újváros (=Nieuwstad) en dateert uit de 17e eeuw. Tussen Újváros en de binnenstad bevindt zich op een eilandje in de Rába een park.

Heb je weinig kennis van Hongarije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Gyor
Plaatsen in de buurt van Gyor (Hongarije) :
 • Sopron (78 km)
 • Balatonfüred (82 km)
 • Esztergom (84 km)
 • Tihany (88 km)
 • Siófok (92 km)
 • Balatonmeer (93 km)
 • Keszthely (106 km)
 • Boedapest (109 km)
 • Kecskemét (177 km)
 • Pécs (185 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Gyor

  Benedictijnenkerk van Saint Ignatius of Loyola (Gyor)

  Benedictijnenkerk van Saint Ignatius of Loyola
  Benedictijnenkerk van Saint Ignatius of Loyola
  Kaart met locatie Benedictijnenkerk van Saint Ignatius of Loyola

  In Gyor vind je de zeventiende eeuwse Benedictijnenkerk van Saint Ignatius of Loyola. Deze kerk is gebouwd tussen 1634 en 1641 en was de eerste kerk van de Jezuïeten in Gyor. Zij settelden zich al in 1627 in de plaats. De kerk is gebouwd naar het ontwerp van Baccio del Bianco en is gebaseerd op de kerk Il Gesú in Rome. De twee torens zijn later bij de kerk aangebouwd, deze dateren uit de 18e eeuw. In de kerk is een vroeg Barokke stijl te zien. De kerk staat aan het Széchenyiplein. Dit is het voornaamste plein in Gyor.

  Duizendjarige Benedictijnse abdij van Pannonhalma (Gyor)

  Duizendjarige Benedictijnse abdij van Pannonhalma
  Duizendjarige Benedictijnse abdij van Pannonhalma
  Kaart met locatie Duizendjarige Benedictijnse abdij van Pannonhalma

  Op slechts 20 kilometer rijden van Gyor bevindt zich de Duizendjarige Benedictijnse abdij van Pannonhalma, welke op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Deze bijzondere abdij is daarom ook zeker een bezoek waard. Al in 996 hebben de eerste Benedictijnse monniken zich in Pannonhalma gevestigd. In 1001 voltooide de bouw van de abdij. De kerk heeft echter te kampen gehad met een verwoestende brand, waardoor de kerk in 1137 herbouwd diende te worden. De kerk heeft daarna nog wel vaker schade opgelopen en heeft daardoor verscheidene malen aanpassingen nodig gehad. De Duizendjarige Benedictijnse abdij laat daarom ook duidelijk de opeenvolging van verschillende architecturale stijlen over zijn lange, rijke geschiedenis zien.

  Karmelietenkerk (Gyor)

  Karmelietenkerk
  Karmelietenkerk
  Kaart met locatie Karmelietenkerk

  In Gyor vind je kerken uit verschillende stromingen. Zo vind je er onder andere de Karmelietenkerk. De Karmelieten vestigden zich in Gyor in 1697. De kerk werd gebouwd naar de plannen van de lekenbroeders Athanasius Wittwer tussen 1721 en 1725. De voorgevel van de kerk heeft een vrij Italiaans karakter. In de kerk kun je een mooi beschilderde altaar bezichtigen. Deze is geschilderd door Mario Altomonte. Daarnaast vind je nog het uit 1717 daterende standbeeld “Zwarte Maria” in de bekende Loreto-kapel.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Hongarije bekijken.

  Geschiedenis

  De Romeinen bouwden hier op de plaats van de Keltische nederzetting Arrabona hun gelijknamige grenspost. De Aziatische Avaren die er tegen het jaar 600 woonden versterkten de nederzetting en de Hongaren stichtten er in de 11e eeuw een bisdom. De nederzetting werd in 1241 geplunderd door de Mongolen en kreeg in 1271 stadsrechten. In de 16e eeuw werd Gyor onderdeel van Oostenrijk, dat er een belangrijke vesting van maakte tegen de Turken. Deze viel in 1592, tijdens de Vijftienjarige Oorlog, waarop Gyor tot 1598 korte tijd in Turkse handen was. De eeuw daarna was een bloeitijd, waaruit de meeste belangrijke gebouwen in het bezienswaardige stadscentrum dateren. Maria Theresia verleende Gyor in 1743 de status van Vrije Koninklijke Stad. In 1809 vond bij Gyor de enige Napoleontische veldslag op Hongaars grondgebied plaats: de Hongaarse edelen werden door de Fransen verslagen en de burcht verwoest. De ontwikkeling tot industriestad (textiel en machinebouw) kwam in de 19e eeuw op gang.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Gyor