Calcutta (Kolkata)

Calcutta in India
Calcutta in India

Calcutta is gelegen in de Gangesdelta, aan de rivier de Hugli. Calcutta ligt in het oosten van India. Calcutta is de hoofdstad van de deelstaat West-Bengalen, wat grenst aan Bangladesh. De naam van de stad werd in 2001 officieel gewijzigd van Calcutta naar Kolkata. De stad werd altijd al zo genoemd in het Bengaals, Calcutta is daar in feite een verengelsing van. In het Nederlands is Calcutta echter meer ingeburgerd. Een groot deel van de stad was oorspronkelijk een uitgestrekt moerasgebied, dat in de loop van de eeuwen is drooggelegd om ruimte aan te bieden aan de sterk in aantal groeiende bevolking. Calcutta is een stad van tegenstellingen: van overbevolkte en smerige volkswijken tot buurten met weelderige paleizen.

In de Britse tijd stond Calcutta bekend als "de stad van paleizen". De Britten bouwden vele landhuizen en de architecten leefden zich uit. Sommige van die landhuizen in wit marmer zijn goed bewaard gebleven, maar vele verkeren in diverse staten van verval. De industrie produceert onder andere jute (Calcutta bezit de grootste jute-industrie ter wereld), textiel (met name katoenen kousen en ondergoed), leer (vooral sandalen), sigaretten, papier, metaalwaren, kunstmest en levensmiddelen. Verder zijn er uitgeverijen en filmstudio's.

Heb je weinig kennis van India? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Calcutta (Kolkata)
Plaatsen in de buurt van Calcutta (Kolkata):

Ervaringen

Miriam Wijnen op 29 augustus 2017 plaats: Calcutta (Kolkata), reisperiode: september 2017

Calkutta is een grote stad. Met verschillende monumenten en bezieningswaardigheden. Je vind het oa musea. Maar ook het moeder Theresa huis. Moderne ziekenhuizen. En het Victoria Memorial. De flowermarket. De nieuwe brug, vlakbij de flowermarket. Veel restaurants, voor iedere beurs. Je ziet vooral voor backpakkers in Calkutta. Ik zelf ben helemaal verliefd op deze stad. Ik ga hier met veel plezier vrijwilligerswerk doen.

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 9
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 9
  • Ligging 9

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Calcutta (Kolkata)

Indian Museum (Calcutta (Kolkata))

Indian Museum
Indian Museum

Het Indian Museum is het oudste museum van Azië en een van de oudste musea ter wereld. Het museum valt onder de Indiase minister van cultuur en bevat de grootste verzameling Indiase kunst ter wereld. Een zeldzame verzameling van antiek, ornamenten, harnassen, fossielen en schilderijen zijn onderdeel van het museum. Ook de ontwikkeling en geschiedenis van de flora, fauna en bevolking van India komen uitgebreid aan bod in de zes afdelingen van het Indian Museum.

Maidan (Calcutta (Kolkata))

Het grootste park van Calcutta is Maidan, dat de basis is voor vele sportclubs. In dit park vind je onder andere het bekende cricketveld Eden Gardens. Dit veld wordt beschouwd als een van de mooiste ter wereld. Het park ligt in het stadscentrum van Calcutta en is een ideale locatie voor wanneer je het drukke stadsleven even wilt ontvluchten. Het is er lekker rustig en het biedt goede wandelmogelijkheden.

Maidan Park (Calcutta (Kolkata))

Maidan Park
Maidan Park

Het grootste park van Calcutta is het Maidan Park. Hier maken veel sportclubs gebruik van, zo vind je er onder andere het cricketveld Eden Gardens. Het stadion bij dit cricketveld wordt vaak gezien als een van de mooiste ter wereld. De tuinen waaraan het stadion de naam te danken heeft liggen er rondom. Verschillende gebouwen uit de koloniale tijd zijn te bewonderen in de omgeving van het park.

New Market Kolkata (Calcutta (Kolkata))

New Market Kolkata
New Market Kolkata

New Market in Calcutta (Kolkata) is een grote markt. Het is er erg druk want ook de lokale bevolking doet er boodschappen. Op de markt kun je echt van alles kopen, vaak zijn er ook mensen die dieren bij zich hebben waar toeristen mee op de foto kunnen. Het wordt aangeraden om dit niet te doen omdat de dieren vaak uit de natuur zijn weggehaald.

Victoria Memorial (Calcutta (Kolkata))

Victoria Memorial
Victoria Memorial

Ter nagedachtenis aan koningin Victoria is in Calcutta het Victoria Memorial gebouwd. Disraeli nam het initiatief om de koningin zelfs te laten uitroepen tot 'keizerin van India'. Het Victoria Memorial ligt aan de zuidkant van Maidan Park en ’s avonds wordt het prachtig verlicht. Dit memorial is gebouwd tussen 1906 en 1921 en functioneert tegenwoordig als een museum en toeristentrekpleister onder het toeziend oog van het Ministerie van Cultuur.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van India bekijken.

Vervoer

Calcutta is de enige stad in India met een metrolijn.

Geschiedenis

Calcutta ontstond uit 3 dorpjes, Sutanati (waar in 1686 de eerste Engelsen zich vestigden), Govindpur en Kalikata, verengelst tot 'Calcutta'. In 1690 pachtte Job Charnock, agent van de Britse Oost-Indische Compagnie, deze 3 dorpjes van de Mogol-keizer Aurangzeb, richtte er een handelspost in, beschermd door het eerste Fort William (1696), en verwierf hij in 1698 de belastingpacht voor geheel Bengalen. In 1756 (20 juni) werd de stad ingenomen door Siraj-ad-Daula en zwaar geplunderd. De stad werd door Clive en Watson heroverd (2 januari 1757) en herbouwd. In 1773 werd Calcutta feitelijk, in 1834 officieel hoofdstad van Brits-Indië. In 1912 werd de regering naar Delhi verplaatst. De 19e eeuwse herleving van kunst en literatuur in Bengalen (Rabindranath Tagore) speelde zich goeddeels af in Calcutta. De opleving van het politieke zelfbewustzijn en verzet tegen de Engelsen nam vooral in Bengalen extreme, gewelddadige vormen aan. Kort voor de onafhankelijkheid was Calcutta het toneel van botsingen tussen islamieten en hindoes, waarbij meer dan 4.500 mensen de dood vonden (augustus 1946).

Heb je interesse in een reis naar Calcutta (Kolkata)? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Calcutta (Kolkata), dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar India? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen