Bitola

St Dimitrija Kerk Bitola Macedonie
St Dimitrija Kerk Bitola Macedonie

Bitola, formeel Monastir genaamd, is de grootste stad van Macedonië na Skopje, gelegen in het zuid-westerse deel van de Republiek Macedonië. Het is gebouwd aan de voet van de 2.600 meter hoge berg Pelister. De stad is een economisch, cultureel, industrieel, commercieel en educatief centrum. Bitola is tevens de hoofdstad van de provincie Bitola. De gemeente telt bijna 106.000 inwoners en is de derde gemeente van Macedonië. De universiteit van Bitola is de tweede universiteit van het land. Ook bevindt zich in Bitola het oudste theater van Macedonië. Bitola is zowel geschikt voor cultuurliefhebbers als voor natuurliefhebbers. Je vindt er namelijk vele bezienswaardigheden en prachtige natuur en landschappen.

Heb je weinig kennis van MacedoniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Bitola
Plaatsen in de buurt van Bitola (MacedoniŽ) :
 • Ohrid (44 km)
 • Struga (56 km)
 • Skopje (108 km)
 • Ervaringen

  op 17 augustus 2019 plaats: Bitola, reisperiode: mei 2019

  Bitola levendige en trendy stad. Prima restaurants aan de promenade. Mooie winkels en dat alles voor een zeer redelijke prijs. Een aanrader.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 9
  • Cultuur 9
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 8
  • Ligging 8
  op 6 oktober 2014 plaats: Bitola, reisperiode: september 2014

  Bitola is een gezellige plek, om lekker te shoppen en om een terrasje te pakken. Het weer in september is alleen een beetje koud en regenachtig.

  • Algemeen 7
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 6
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 6
  • Ligging 7
  op 13 oktober 2012 plaats: Bitola, reisperiode: oktober 2012

  Leuke plaats om een dag in het oude gedeelte van de stad rond te lopen. De Grieks- Orthodoxe kerk uit de 18e eeuw heeft een prachtige iconostase.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 7
  • Bezienswaardigheden 8
  op 3 oktober 2011 plaats: Bitola, reisperiode: september 2011

  Van 23-30 september heb ik een rondreis met SRC-cultuurvakanties door Macedonië gemaakt. Een bergachtig land. Het eten is lekker. Er zijn prachtige Orthodoxe kloosters en kerken. In Tetovo een mooie beschilderde moskee. Romeinse opgravingen. Mooie musea. Gezellige steden. We hebben Skopje, Matka, Berovo, Prilep, Bitola, St. Naum, Ohrid bezocht. Behalve Ohrid, waar je over de Nederlanders struikelt is het nog niet toeristisch. Dit zal snel veranderen, maar nu is het er nog heel aangenaam reizen. Uiteraard geen stranden, maar wel het prachtige meer van Ohrid. De moeite waard om dit land te bezoeken!

  • Algemeen 7
  • Cultuur 6
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 6
  • Ligging 7

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Bitola

  Ajdar-Kadi Moskee (Bitola)

  Ajdar-Kadi Moskee
  Ajdar-Kadi Moskee
  Kaart met locatie Ajdar-Kadi Moskee

  De Ajdar-Kadi Moskee is een van de meest aantrekkelijke monumenten van Islamitische architectuur die Bitola bevat. Het is gebouwd rond 1950 als project voor een beroemde architect.

  De klokkentoren van Bitola (Bitola)

  De klokkentoren van Bitola
  De klokkentoren van Bitola
  Kaart met locatie De klokkentoren van Bitola

  Wanneer de klokkentoren van Bitola is gebouwd is nooit bekend geworden. De theorieën verschillen, sommige bronnen zeggen rond 1830 en andere zeggen in 1600. De toren is van de Ottomanen, een islamitisch rijk, en is ongeveer 30 meter hoog. Het is een simpele toren met een hele geschiedenis. De klokkentoren bevindt zich in de omgeving van een mooi park en bovenaan de toren bevinden zich vier grote klokken. In 2009 is de toren nog gerestitueerd.  Deboj Bath (Bitola)

  Deboj Bath
  Deboj Bath
  Kaart met locatie Deboj Bath

  Deboj Bath is een Turks badhuis. Je kunt hier terecht voor verschillende massages en hamam. Ook bij dit gebouw is het onbekend wanneer het gebouwd werd. Een aantal jaar geleden raakte het badhuis ernstig beschadigd, maar nadat het werd opgeknapt heeft het zijn oude verschijning weer terug. Het heeft een schitterende voorgevel, twee schitterende grote koepels en een aantal kleinere koepels.

  Heraclea Lyncestis (Bitola)

  Heraclea Lyncestis
  Heraclea Lyncestis
  Kaart met locatie Heraclea Lyncestis

  Heraclea Lyncestis was vroeger een Griekse stad gevestigd in Macedonië. Op deze plek komt de geschiedenis tot leven, je vindt hier oude ruïnes en een eeuwen oud amfitheater. Toentertijd was Heraclea een belangrijk stad, hij werd in de vierde eeuw gesticht door Philippus II van Macedonië. De overblijfselen wat hier zijn gevonden, stammen bijna allemaal uit de Romeinse tijd. Het amfitheater is wel nog goed in tact gebleven. In de zomer wordt het vaak gebruikt als openluchttheater.   Je kunt ook alle bezienswaardigheden van MacedoniŽ bekijken.

  Vervoer

  De dichtstbijzijnde luchthaven bij Bitola is Ohrid 'St. Paul The Apostle' Airport. Deze luchthaven ligt zo'n 75 kilometer van Bitola af. Deze luchthaven is vanaf Nederland te bereiken met onder andere TUIfly en Transavia. Ook is het mogelijk om vanaf Brussel te vliegen. Op de luchthaven van Ohrid is het mogelijk om een auto te huren. Er bevinden zich namelijk verschillende autoverhuurbedrijven op de luchthaven. Je kunt ter plaatse een auto huren, maar je kunt er ook voor kiezen om van te voren een auto te huren. Wanneer je hiervoor kiest, kun je profiteren van de aanbiedingen en weet je zeker dat er een auto voor je klaarstaat.

  Het openbaar vervoer in Macedonië is redelijk goed ontwikkeld. Er rijden verschillende bussen tussen de steden. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf Bitola naar Skopje of Ohrid reizen met de bus. Wel moet je van te voren een stoel reserveren. De treinen zijn wat minder goed geregeld. Deze zijn namelijk erg langzaam. In vergelijking met de kosten van een taxi in Nederland, zijn de kosten van een taxi in Macedonië relatief goedkoop.

  Geschiedenis

  Bitola was tijdenlang bekend als Heraclea Lyncestis, een invloedrijke nederzetting die gesticht werd door Philippus II van Macedonië. Na veroveringen van de Romeinen, inwoning van Slavische volkeren, overmeestering en veranderingen van het Ottomaanse Rijk werd de stad gevormd tot het militaire en commerciële centrum van het Bitola van nu. In 1903 was Bitola een van de centra van de opstand van de Macedoniërs tegen de Ottomanen.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Bitola