Gratis reisvoorstel aanvragen

Zon, zee en cultuur op Malta

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Żebbuġ (Malta) , B. Mdina , C. Rabat , D. Valletta , E. Gozo , F. St. Peter's pool
Periode: juni 2016
Vervoer: Vliegtuig en bus
Accommodatie: Airbnb/400 jaar oud huis

Foto van deze vakantie

Tijdens het schrijven van mijn masterscriptie kwam ik samen met een vriendin op het idee om na de deadline er even tussenuit te gaan. Toen we zagen dat budgetmaatschappij Ryanair Malta had toegevoegd aan hun zomerdienstregeling hoefden we er niet lang over na te denken: We gaan naar Malta!

Het eiland Malta als vakantiebestemming

Malta is een land in de Middellandse Zee ten zuiden van Italië en ten noorden van Afrika. De republiek bestaat uit meerdere eilanden. Hiervan worden er drie bewoond: Gozo, Comino en Malta. Malta was tot aan 1964 een Britse Kolonie waardoor er zowel Maltees als Engels wordt gesproken door de inwoners. Vrijwel alle informatie wordt dan ook in beide talen gegeven. Erg handig, want de Maltese taal is voor buitenstaanders moeilijk om te begrijpen. Wat ons op viel is dat de Maltezen soms zelfs beide talen door elkaar heen gebruiken. Wij verbleven op Malta, het grootste en meest bezochte eiland van het land. Het eiland is al jarenlang een geliefde vakantiebestemming bij de Britten, maar inmiddels wordt Malta steeds meer bezocht door toeristen uit andere landen. Wat Malta een aantrekkelijke vakantiebestemming maakt, is dat het een zeer divers eiland is. Vanwege het heerlijke mediterraans klimaat en de vele stranden is het eiland perfect voor zonvakanties. Malta is echter meer dan zon en zee. Wie liever cultuur gaat snuiven is hier ook op de juiste plek. Op Malta kun je o.a. de restanten van oude Megalithische tempels bekijken, de prachtige steden bezoeken of met de traditionele dorpsfeesten bijwonen. Het is daarnaast ook de ideale locatie voor actieve vakanties. Een deel van het eiland is tevens populair onder jongeren die hier tot in de late uurtjes kunnen uitgaan. Onze voorkeur ging echter uit naar de combinatie van een zon- en cultuurvakantie.


Het landschap op Malta
Het landschap op Malta


Het openbaar vervoer
Ons avontuur begon na aankomst op het vliegveld in Luqa. We besloten om geen auto te huren, maar gebruik te maken van de buslijnen. Hier hebben we geen moment spijt van gehad, want het verkeer op Malta is nogal chaotisch. Daarbij was het rijden aan de linkerkant van de weg een grote uitdaging geweest. Met een weekkaart konden we voor slechts €21 per persoon 7 dagen onbeperkt reizen. Is het openbaar vervoer op Malta perfect? Nee. Het kwam regelmatig voor dat de bussen te vroeg wegreden, veels te laat waren of gewoon een halte oversloegen. Aangezien we op vakantie waren en geen haast hadden, legden we ons er maar bij neer dat het eenmaal zo gaat op Malta. Bovendien kwamen we altijd aan op de plek van bestemming en waren de bussen heerlijk koel.

Żebbuġ (spreek uit als: zebboedzj)

Onze uitvalsbasis was Żebbuġ, gelegen in het midden het eiland. We hadden hier een mooi verblijf gevonden via Airbnb. Het leuke aan Airbnb is dat je een accommodatie huurt bij een particuliere verhuurder. Hierdoor verblijf je vaak tussen de locals. Onze keuze was gevallen op een typisch Maltees huis van meer dan 400 jaar oud. We hadden alleen een kamer met eigen badkamer geboekt. De eigenaresse was echter de hele week niet aanwezig waardoor we voor een week lang een huis voor onszelf hadden. Een mooi oud huis, waar het volgens haar niet spookte. Wij hadden af en toe onze twijfels daarbij. Żebbuġ is erg rustig en er was niet veel te beleven, maar het lag centraal waardoor het een goede uitvalsbasis was. Elke ochtend waren wij, de enige toeristen in het hele dorp (ja, echt), bij de bushalte te vinden. Vanuit Żebbuġ hebben we heel het eiland verkend.

Zon, zee en cultuur

Zoals ik al eerder aangaf wilden we rustige zonvakantie, maar tegelijkertijd wilden we ook veel van het land kunnen zien. Om dit te bewerkstelligen zagen onze dagen er meestal als volgt uit: in de ochtend pakten we de bus om een stad, cultureel erfgoed of een bijzondere plek op Malta te bezoeken. Halverwege de middag ploften we neer op een van de vele stranden of zwommen we in een natuurlijk zwembad. Het was de perfecte combinatie van zon, zee en cultuur. Zo hebben we een boottochtje gemaakt om de Blue Grotto te zien, rondgeslenterd op de vismarkt van Marsaxlokk, de ruwe kustlijn bewonderd en we zijn ook op het buureiland Gozo geweest. Daarnaast hebben we ook een bezoekje gebracht aan Popeye Village. De overblijfselen van de megalithische tempel van Ħaġar Qim en de tempels van Mnajdra hebben we ook gezien.

Popeye Village
Popeye Village


Deze prachtige en historische stad Valletta hebben we door middel van een 'free walking tour' met een gids verkend. Dit is een leuke manier om in 1,5 uur alle bezienswaardigheden af te gaan. Het is een leuke stad met een interessante geschiedenis en een typische mediteraanse sfeer. Tegenover Valletta liggen 'The Three Cities' die te bereiken zijn met een ferry. Wij hebben Vittoriosa (ook wel Birgu genoemd) bezocht.

Twee uitersten: Isle of MTV en de traditionele festa

Hoewel we niet naar Malta zijn gekomen vanwege het bruisende uitgaansleven, hebben we wel twee bijzondere evenementen bezocht. Zo hebben we het jaarlijks terugkerende muziekfestival 'Isle of MTV' bijgewoond. MTV probeert in samenwerking met de Maltese autoriteiten jongeren uit de hele wereld naar het eiland te trekken. Het festijn is gratis en voor alle leeftijden toegankelijk. De line-up van dit jaar bestond uit Jess Glynne, Clean Bandit, Wiz Khalifa en Steve Aoki als afsluiter.


Op de een-na-laatste avond hebben het dorpsfeest (festa) van Rabat bezocht. Malta is een katholiek land en elk dorp heeft een eigen beschermheilige of parochie. Elk jaar wordt ter ere van de beschermheilige een groots dorpsfeest gehouden met voedsel, muziek en vuurwerk. De festas worden vooral in de zomer gevierd en duren ongeveer een week. Op de laatste dag wordt het beeld van de beschermheilige door het dorp gedragen in een proccessie. De straten zijn uitbunding versierd en ook de kerk wordt niet overgeslagen. De versierde kerken hebben iets weg van een versierde kerstboom, wat vooral wanneer de zon ondergaat erg mooi is om te zien. Ik raad iedereen die in de zomer naar Malta gaat om een van de vele festa's bij te wonen. Het is namelijk typisch Maltees. Aangezien we erachter kwamen dat de laatste bus naar ons dorp een half uur later na aankomst in Rabat alweer vertrok, hebben we helaas niet lang met de locals mee kunnen feesten. De korte tijd dat we er waren heeft echter wel een indruk op me gemaakt.

Tijdens de festa wordt de kerk feestelijk versierd
Tijdens de festa wordt de kerk feestelijk versierd

Maltese specialiteiten proeven

Een van de leukste dingen om te doen wanneer je in een ander land bent is jezelf onderdompelen in de cultuur. Hierbij hoort natuurlijk ook het eten van de specialiteiten van het land. We hebben dan ook van alles geproefd in de week dat we er waren. Wat we op de eerste dag al hebben geprobeerd was de pastizzi, een overheerlijke traditionele Maltese snack. Dit zeer goedkope hapje bestaat uit bladerdeeg dat gevuld is met ricotta of erwtenpuree. Zo simpel, maar zo lekker! De Maltese keuken staat daarnaast ook bekend om de fenek oftewel konijn. Aangezien ik zelf als kind een heel lief konijntje had, twijfelde ik of ik dat wel aandurfde. We besloten echter beiden om er gewoon voor de 'Ultimate Local Experience' te gaan en het te proberen. Ook de lokale drankjes hebben we geproefd. Persoonlijk vond ik Kinnie, een frisdrank dat geproduceerd wordt op Malta, zeer uniek. Zo uniek, dat ik aan één slok genoeg had. De Maltezen schijnen er echter niet zonder te kunnen.Verder is de Maltese keuken erg gevarieerd en we hebben de hele week heerlijk gegeten. Pluspunt: je betaalt in Malta aanzienlijk minder voor het eten en drinken in een restaurant.

Pastizzi, een typische snack
Pastizzi, een typische snack

Must-sees

We hebben veel gezien in een week, maar er zijn drie plekken die wat mij betreft echte must-sees zijn. Een van deze plekjes is de Azure Window, een gat van vijftig meter hoog in de kliffen gelegen op Gozo. Ik had al veel mooie foto's van dit natuurverschijnsel gezien en ook al gespot in een Game of Thrones aflevering. Hierdoor had ik hoge verwachtingen en gelukkig was het net zo mooi als ik hoopte.

Azure Window op Gozo
Azure Window op Gozo


Daarnaast vond ik Mdina, ook wel de Silent City genoemd, erg bijzonder. De geheel ommuurde stad is fascinerend en heeft iets mysterieus. Het is leuk om hier een paar uur rond te dwalen. We hadden erg geluk, want toen wij de stad bezochten stikte het er niet van de toeristen. Het was er zelfs 'stil' zoals de bijnaam van de stad al aangaf. We waren beiden van mening dat we de Fontanella Tea garden niet konden overslaan. Dit is de hotspot van Mdina vanwege de heerlijke cakes en het spectaculaire uitzicht over het eiland.
Ronddwalen in Mdina
Ronddwalen in Mdina


De laatste must-see op mijn lijstje is de St. Peters pool. Een zwembad gecreëerd door de natuur. Dit natuurlijke zwembad is niet te bereiken met het openbaar vervoer. Ook met de auto is het lastig te bereiken. Dit verborgen pareltje heeft kristalhelder en blauwgroen water. Het is een heerlijke plek om even af te koelen.
St. Peter's Pool
St. Peter's Pool


Malta is een aanrader voor wie graag sightseeing en ontspanning met elkaar wilt combineren. Het is daarnaast ook nog eens een budgetvriendelijke bestemming. Wij hebben een heerlijke vakantie gehad!

Heb je interesse in een reis naar Malta? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Malta, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen