Gratis reisvoorstel aanvragen

Flitsbezoek aan veelzijdig Malta

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Valletta (Malta) , B. Salina Bay , C. Gozo , D. Mdina , E. Marsaxlokk , F. Dingli , G. Sliema
Periode: april 2017
Vervoer: vliegtuig, taxi, boot
Accommodatie: hotel

Foto van deze vakantie

Op vrijdag 28 april 2017 om 11:50 vliegen we vanaf Amsterdam Schiphol met Air Malta naar de internationale luchthaven van Malta. Na zo'n 3 uur vliegen landen we rond 15:00. Nadat we onze koffers hebben opgehaald treffen we onze gids Nick al aan. Hij neemt ons mee naar de hoofdstad van het land, Valletta, waar ons 3-daagse flitsbezoek aan Malta en Gozo begint.

Valletta

Onze eerste bestemming is de Sint-Janscokathedraal (St. John's Co-Cathedral) in Valletta, wat de belangrijkste kerk van Malta kan worden genoemd. Van de buitenkant lijkt deze 16e-eeuwse kerk redelijk simpel, maar als je de barokke kerk binnenloopt verandert je gedachte meteen. De kerk is van binnen prachtig versierd met schilderingen en beeldhouwwerken. Bij de entree (wat €10,- kost voor personen boven 12 jaar) ontvang je een folder met plattegrond en een audiotour. Omdat wij een gids bij ons hebben, maken we daar geen gebruik van. De kerk heeft acht kapellen, welke staan voor de acht zaligmakingen. Het beroemdste kunstwerk in de kathedraal is een werk van Caravaggio, die in een ruimte staat waar niet gefotografeerd mag worden. Het kunstwerk beeldt de onthoofding van Johannes de Doper (St. John the Baptist) uit.

De versierde binnenkant van de Sint-Janscokathedraal
De versierde binnenkant van de Sint-Janscokathedraal


Na het bezoeken van de kerk nemen we plaats op het terras van Caffe Cordina, gelegen op een plein in Republic Street, de belangrijkste winkelstraat van Valletta. We besluiten enkele typisch Maltese snacks te nemen: Kwarezimal, een soort kruidkoek met nootjes, en Kannoli, een gerold koekje gevuld met ricotta.
Kwarezimal proeven bij Caffe Cordina
Kwarezimal proeven bij Caffe Cordina


We lopen langs St. George's Square en de verschillende leuke, smalle straatjes met gekleurde balkons waar Valletta zo bekend om staat. Je vindt ze letterlijk overal en het is een prachtig gezicht! Hierna begeven we ons naar de Upper Barrakka Gardens, een hooggelegen parkje waarvan je een geweldig uitzicht hebt over The Three Cities en Malta's Grand Harbour. In de 17e eeuw diende deze plek als rustplek voor de ridders.
Uitzicht vanaf de Upper Barrakka Gardens
Uitzicht vanaf de Upper Barrakka Gardens

Salina Bay, Gharghur en Vuurwerkfestival Marsaxlokk

Na het flitsbezoek aan hoofdstad Valletta is het tijd om naar het hotel te gaan. We verblijven 3 nachten in het Salini Resort in Salina Bay, vlak bij St. Paul's Bay in het noordwesten van Malta. Het is een groot, net hotel met verschillende zwembaden, restaurants en ruime kamers (eventueel met balkon). We hebben even tijd om onszelf op te frissen.

De infinity pool van Salini Resort
De infinity pool van Salini Resort


Die avond eten we bij Cent'Anni: een traditioneel, gezellig ingericht restaurant in Gharghur. Je moet van het restaurant afweten wil je erop komen hier te gaan eten, want het ligt niet echt op een makkelijk bereikbare plek. Toch kunnen wij vertellen dat het het zoeken meer dan waard is. Het eten is er heerlijk. De kaart is gevarieerd van verschillende soorten pasta's tot allerlei soorten vlees en vis en wordt regelmatig aangepast omdat ze alleen verse, lokale seizoensproducten serveren.
Eten bij Cent'Anni
Eten bij Cent'Anni


Na het eten gaan we naar het vissersdorp Marsaxlokk, waar die avond het Internationaal Vuurwerkfestival plaatsvindt. Dit festival vindt jaarlijks aan het einde van april plaats op verschillende plekken op Malta gedurende enkele dagen. Zondag gaan we de eindshow bijwonen in Valletta. Deze avond in Marsaxlokk zijn er shows mogelijk gemaakt door 'pyrotechnische' organisaties uit Italië, Kroatië en Malta. Het vuurwerk wordt onder begeleiding van muziek afgestoken wat een erg mooi effect teweegbrengt. Met het decor van de traditionele Luzzu vissersbootjes in het water is dit een prachtig gezicht.


Gozo

De volgende dag worden we alweer om 09:00 opgehaald door de chauffeur. Vandaag staat het buureiland Gozo op de planning. Gozo ligt ten noordwesten van Malta en behoort samen met Comino tot de eilandengroep Malta. Om 09:45 vertrekt de ferry vanaf Cirkewwa. Je betaalt voor de ferry alleen op de terugweg, wat zo'n €4,- kost. In 25 minuten ben je al op Gozo.

San Blas Bay

Gozo omvat een derde van het oppervlakte van het eiland Malta en je kunt dus eenvoudig in één dag verschillende plekken van het eiland ontdekken. Dat is ook wat wij gaan doen. Onze eerste bestemming is San Blas Bay, het kleinere zusje van Ramla Bay. Het zand van deze stranden is erg oranje, bijna rood. Daarom worden de stranden er ook wel Red Beach genoemd. San Blas Bay is erg idyllisch en ongerept. Om er te komen moet je wel een steil stukje van de heuvel af wandelen, dus je moet er wat voor over hebben!

San Blas Bay
San Blas Bay

Calypso Cave

Ramla Bay bezichtigen wij vanaf de Calypso Cave, gelegen op een klif vlak bij Xaghra. De legende vertelt dat het de grot is die werd genoemd in 'The Odyssey' (een oud, Grieks gedicht), waar de nimf Calypso Ulysses 7 jaar lang vasthield als gevangene van de liefde. Calypso beloofde hem dat hij onsterfelijk zou zijn zolang hij bij Calypso bleef, maar Ulysses ontsnapte en ging na die 7 jaar weer terug naar zijn eigen vrouw. Op het moment dat wij de grot bezoeken is toegang helaas niet mogelijk, maar naast Calypso Cave is een plateau vanwaar je een geweldig uitzicht hebt op Ramla Bay en de wijde omgeving.

Ggantija Tempels

We vervolgen onze weg naar de megalithische tempels van Ggantija. Eerst bezoeken we het museum bij de tempels en daarna bekijken we de overblijfselen van de grote tempels in de buitenlucht. De tempels zijn gebouwd van gigantische kalkstenen die men op elkaar stapelde en deze vastzette met kleinere kalkstenen, aarde en andere natuurlijke materialen. De Ggantija Tempels zijn nog ouder dan de Stonehenge in Engeland en daarmee misschien wel de eerste bouwwerken op aarde. Als je er niet genoeg van kunt krijgen, zijn er op Malta ook nog verschillende megalithische tempels te bezichtigen.

De Ggantija Tempels
De Ggantija Tempels

Qbajjar en Marsalforn

Voordat we gaan lunchen in Marsalforn bezoeken we nog de zoutpannen van Qbajjar. Deze zoutpannen zijn zo'n 350 jaar oud en uitgesneden uit steen, waar het zeewater in opdroogt. In de zomer kun je de bevolking het zout van de zoutpannen af zien schrapen. Op de weg langs de zoutpannen zien we Gozitanen die hun zoutproducten graag aan ons willen verkopen. Het gebied rondom de zoutpannen is overigens erg bijzonder: kalkstenen rotsen hebben een aparte vorm doordat ze zijn uitgeslepen door de zee.

De zoutpannen van Qbajjar
De zoutpannen van Qbajjar


Bij de zoutpannen ligt het kustplaatsje Marsalforn, wat vaak de meest populaire toeristische plek van Gozo wordt genoemd. We gaan lunchen bij Il-Kartell, een restaurant aan het water waar ze lokale specialiteiten serveren. Ik neem als voorgerecht gegrilde aubergines met knoflook en lokale kaas en als hoofdgerecht risotto met mosselen, schelpdieren en garnalen. Vis is duidelijk de specialiteit van dit restaurant. Het eten is er heerlijk, zeker een aanrader!
Lunch bij Il-Kartell
Lunch bij Il-Kartell


We proeven hier ook de Gozitaanse tomatenpasta, bereid met enkel zongedroogde tomaten, zout en suiker. Heerlijk! We besluiten na de lunch langs het winkeltje Ta Mena te gaan om deze tomatenpasta te kopen. Ze verkopen hier van alles: van olijfolie en wijnen tot aan likeuren en jams. Alles wat zij verkopen wordt gemaakt van zelf verbouwde producten.

Dwejra: Fungus Rock en Inland Sea

Hierna rijden we door naar Dwejra. Onze chauffeur is een echte Gozitaan. Onze gids vertelt dat Gozitanen over het algemeen veel relaxter en vriendelijker zijn dan de Maltesers. De meningen daarover zijn natuurlijk verdeeld, maar dat de mensen op Gozo erg vriendelijk zijn kan ik zeker beamen.

Bij Dwejra was altijd de beroemdste bezienswaardigheid van Gozo (eigenlijk van heel Malta) te bezichtigen: the Azure Window, ofwel het Blauwe Raam. Helaas is deze de maand voordat wij naar Malta vertrokken ingestort. Gelukkig zijn er meer dingen te bezichtigen bij Dwejra, namelijk de Fungus Rock en de Inland Sea. De Fungus Rock is een klein rotseiland van zo'n 60 meter hoog en de Inland Sea is een stukje meer van zeewater dat door middel van een tunnel is verbonden met de zee. Het water in dit stukje zee is prachtig helderblauw. In de zomer is het heerlijk om er te zwemmen, maar voor ons was het nog wat te fris helaas.

De Fungus Rock
De Fungus Rock
De Inland Sea
De Inland Sea

Victoria

Onze laatste bestemming van deze dag op Gozo is de hoofdstad Victoria (ook wel Rabat genoemd). Victoria heeft zo'n 6.000 inwoners, dus is niet bepaald een grote stad te noemen. Het is wel zeker de moeite waard om er een kijkje te nemen. In Victoria vind je ontzettend veel mooie straatjes, gezellige pleintjes en daarnaast heeft de stad een interessante geschiedenis. De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is toch wel de Citadel, dat vroeger diende als toevluchtsoord voor de lokale bevolking. Als je op de Citadel staat heb je een geweldig uitzicht over (bijna) het hele eiland Gozo. Er worden door het jaar heen verschillende feesten gehouden in de Citadel.

Gezellige terrassen in Victoria
Gezellige terrassen in Victoria


Na het flitsbezoek aan Victoria moeten we snel naar Mgarr Harbour, vanwaar de ferry zou vertrekken. Het is hier erg druk, maar gelukkig wordt er een extra ferry ingezet om ons naar de overkant te brengen. Wat dat betreft erg goed geregeld! Rond half 6 zijn we weer terug in het Salini Resort waar we de avond vrij hebben. We rusten lekker uit aan de infinity pool, maken gebruik van de spa en duiken al vroeg ons bed in.

Mdina

Om 09:00 de volgende dag staat onze gids ons op te wachten om naar Mdina te gaan, de voormalige hoofdstad van Malta. We komen de historische stad binnen via de Vilhena Gate. Eenmaal 'binnen' wanen we ons werkelijk in een openluchtmuseum. Mdina wordt ook wel The Silent City genoemd, omdat er (vrijwel) geen motorvoertuigen door het stadje rijden. Er heerst daardoor een aangename sfeer van rust. Wij hebben het geluk dat er op deze dag een soort act wordt opgevoerd in middeleeuwse stijl. Allerlei acteurs verkleed in middeleeuwse stijl paraderen door de stad, waardoor we ons helemaal in de middeleeuwen wanen.

Vilhena Gate
Vilhena Gate
Je waant je in een Middeleeuwse stad
Je waant je in een Middeleeuwse stad

The Three Cities

Na Midna worden we naar Valletta vervoerd. Daar staat een traditionele Dghajsa op ons te wachten bij de Grand Harbour, een typisch Maltese gondelboot. Het kleine bootje heeft gelukkig een motor, dus de bootrit gaat snel en vlot. Onderweg bewonderen we The Three Cities: Vittoriosa, Senglea en Cospicua vanaf het water. We leggen aan bij Vittoriosa. Deze drie steden boden vroeger onderdak en bescherming aan vrijwel iedereen die zich op het eiland vestigde.

Op de Dghajsa boot
Op de Dghajsa boot


Het stadje Vittoriosa is prachtig en erg pittoresk. Kleurrijke balkonnetjes vind je overal en we kunnen dan ook niet stoppen met foto's maken. We bewonderen hier onder andere het historische centrum Collachio en de poorten van Couvre Porte.
Kleurrijke balkons in Vittoriosa
Kleurrijke balkons in Vittoriosa

St. Peter's Pool en Marsaxlokk

Onze volgende bestemming is Marsaxlokk. Voordat we dit traditionele vissersdorp gaan bezoeken besluiten we nog een kijkje te nemen bij de bekende St. Peter's Pool, een van de mooiste natuurlijke zwembaden van Malta. We moeten een stukje lopen om er te komen, maar het is de moeite zeker waard. Het water van de St. Peter's Pool is prachtig helderblauw en doordat er door de rotsen rondom geen wind staat, liggen er al verschillende mensen te zonnen (en zelfs te zwemmen).

De St. Peter's Pool
De St. Peter's Pool


Er is op het moment dat wij Marsaxlokk bezoeken een markt aan de gang, welke elke zondag daar plaatsvindt. Er is hier van alles te verkrijgen: van verse vis en groenten tot kleding en leuke souvenirs. Wij kopen een kleurrijk souvenirtje van een traditionele Luzzu vissersboot, welke in de haven van Marsaxlokk liggen en nog steeds in gebruik zijn. Het is leuk om Marsaxlokk ook eens bij daglicht te bekijken.
Luzzu bootjes in de haven
Luzzu bootjes in de haven

Blue Grotto en Dingli

Onderweg naar Dingli stoppen we bij de Blue Grotto. Er worden hier (bij mooi weer) boottochten georganiseerd die via de zee de grot ingaan. Wij bewonderen de bijzondere rotsformatie van de Blue Grotto vanaf het uitzichtpunt. Prachtig!

De Blue Grotto
De Blue Grotto


We vervolgen onze weg naar Dingli. Hier zullen we de Dingli Cliffs gaan bewonderen, maar eerst gaan we lunchen bij Diar Il-Bniet. Diar Il-Bniet is een familierestaurant, waar ze alle gerechten op traditionele wijze bereiden en de producten rechtstreeks van het land van de familieboerderij halen. We besluiten drie gerechten te delen: kip, rundvlees en konijn. Anders dan in Nederland wordt konijn veel gegeten door de Maltese bevolking. Wij begrijpen meteen waarom: de konijn krijgt van de drie gerechten duidelijk de voorkeur. Het vlees is erg mals bereid en lekker gekruid.
Restaurant Diar Il-Bniet met winkeltje
Restaurant Diar Il-Bniet met winkeltje


Na de heerlijke lunch willen we de Dingli Cliffs gaan bezichtigen. Helaas kunnen we deze niet erg goed zien vanaf ons uitzichtpunt. Het uitzicht is overigens wel erg mooi.

Vuurwerkfestival Valletta: de grote finale

Die avond hebben we ons diner bij Fortina Terrace in Silema, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt op Valletta. Het eten is hier erg goed. We moeten wel haasten, want om 21:30 zal het vuurwerkfestival in Valletta beginnen: de grote finale. We zijn uitgenodigd om vanaf de Lower Barrakka Gardens bij de Grand Harbour de vuurwerkshow te komen bezichtigen, welke is afgezet voor genodigden. Een beetje underdressed, maar op tijd, komen we hier aan. We zoeken gauw een plekje bij de waterkant en genieten van de vuurwerkshow. De grote finale is nóg spectaculairder dan de vuurwerkshow in Marsaxlokk. Daar kunnen ze in Nederland zeker wat van leren!

De grote finale van het vuurwerkfestival
De grote finale van het vuurwerkfestival


Moe maar voldaan belanden we weer in ons hotelbed. De volgende ochtend hebben we een vroege vlucht naar huis met AirMalta, dus onze taxi zal al om 05:15 voor ons klaarstaan. In deze kleine drie dagen hebben we ontzettend veel van Malta kunnen zien, dus deze bestemming is zeker aan te raden voor een korte vakantie. Maar ook voor een langere vakantie is Malta zeer geschikt. Er is immers nog zo veel te zien. Wij komen zeker nog een keer terug!

Wil je meer weten over Malta? Bezoek dan de website van Visit Malta.

Heb je interesse in een reis naar Malta? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Malta, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen