Curepipe

Bergen Trois Mamelles in Curepipe
Bergen Trois Mamelles in Curepipe

Curipepe ligt in het midden van Mauritius, op 18 kilometer afstand van Port Louis. Mauritius heeft een bergachtig landschap. Curipepe is een van de steden die in het berggebied ligt, op een plateau dat gemiddeld 545 meter hoog is. Dit heeft grote invloed op het weer en mogelijkheden in de stad. Hoewel het er koeler en natter is dan in andere plekken op Mauritius is Curipepe nog steeds een leuke stad om te bezoeken.

In Curipepe wonen 82.000 inwoners, wat het de tweede stad van Mauritius maakt. Het is dus van grote residentiële waarde voor het land. Daarom was het ook de eerste stad die over elektriciteit beschikte en de plaats waar de ontwikkelingen vooruit lopen op de rest van het land. Hier heeft de stad de bijnaam van 'lichtstad' aan te danken. Er staan mooie villa's en er is een Frans lyceum. Daarnaast kun je er goed winkelen en is het een gezellige stad. 's Avonds zijn de pleintjes met restaurantjes en barretjes een belangrijke bron van de sfeer in Curipepe. 

De natuur in de stad en in de omgeving is zeer bijzonder. In de botanische tuin die midden in de stad ligt is een van de zeldzaamste bomen ter wereld te vinden. Deze speciale Hyophorbe amaricaulis is een palmboom die alleen op Mauritius groeit. De boom die in de botanische tuin staat is het enige nog bekende exemplaar ter wereld. De omgeving van Curipepe is ook bijzonder. Het grootste stuwmeer van het land ligt pal naast het plateau waarop de stad is gebouwd. Aan de andere kant kijk je uit op de Trou-aux-Cerfs vulkaankrater.

Reisbureau Reisgraag.nl heeft veel kennis van Mauritius. Onze klanten geven ons een 9,5 op TrustPilot voor de service die wij verlenen. Wilt u hulp bij het samenstellen van uw reis? Vul dan gratis en vrijblijvend het formulier in.

Landkaart Curepipe

Ervaringen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Curepipe

Botanische tuin (Curepipe)

Botanische tuin
Botanische tuin

De botanische tuin van Curepipe bevindt zich aan de westkant van de stad. In deze stad staat onder andere de zeldzaamste palm ter wereld: de Hyophorbe amaricaulis. Eventueel kan een bezoek aan de tuin gecombineerd worden met een bezoek aan Trou aux Cerfs.

Hotel de Ville (Curepipe)

Aan de rand van het stadspark, in het centrum van Curepipe, staat het oude stadhuis. Dit is een prachtig houten gebouw, met een grote veranda. Het dak van het gebouw heeft een grijsblauwe tint, wat bekend staat als wedgwood blue. Aan de kant van het park zit de mooiste zijde van het gebouw. Oorspronkelijk stond het gebouw in Moka, maar toen ze aan het begin van de 20ste eeuw een stadhuis nodig hadden in Curepipe werd het ontmanteld en in Curepipe weer opgebouwd.

Trou aux Cerfs (Curepipe)

Trou aux Cerfs
Trou aux Cerfs

Trou aux Cerfs is een vulkaankrater, gelegen tussen Curepipe en Floreal. De krater is ongeveer 300 meter in doorsnede en 100 meter diep. De vulkaan is slechts vijftien minuten lopen vanuit het centrum van Curepipe en wanneer je toch liever met de auto gaat kun je naar boven via een geasfalteerde weg. Langs de kraterrand bevindt zich een pad, van waaruit je een 360 graden uitzicht hebt over de bergtoppen, glooiende suikerrietvelden en in de verte Port Louis. Het kost een half uur om de hele krater rond te lopen en er is ook een mogelijkheid om langs de kraterwand af te dalen naar de groene wildernis beneden.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Mauritius bekijken.

Vervoer

Er is één internationale luchthaven op Mauritius. Vanaf het vliegveld dat in het zuiden van Mauritius ligt duurt het ongeveer een half uur om naar Curepipe te rijden met de taxi. Het is wel voordeliger om met de bus te reizen. Curepipe is een van de plaatsen waar de bussen vanaf het vliegveld direct naartoe rijden. In Curepipe stappen veel mensen vervolgens weer over om naar omliggende plaatsen te gaan waar geen directe verbinding mee is.

De bussen naar Curepipe rijden minimaal één keer per uur, dus je hoeft er nooit lang op te wachten. De bussen vanuit Curepipe naar de omliggende plaatsen rijden minder frequent. De busreis zelf is redelijk comfortabel, maar tijdens de spits kun je het beter vermijden. Tussen 7 en 9 uur 's ochtends en tussen 16 en 19 uur 's middags zijn de bussen erg druk en duurt de reis soms twee keer zo lang.

Geschiedenis

Curepipe werd in 1860 gesticht door Franse kolonisten. Toen er een malaria epidemie opkwam vluchtten veel van de Fransen naar Curepipe, waardoor de plaats snel uitgroeide tot een van de grootste steden van Mauritius. Hoe de naam van de stad is ontstaan is niet duidelijk. Er zijn twee bekende verklaringen, maar men weet niet welke nou echt waar is. Het eerste verhaal stelt dat de naam uit het frans 'curer sa pipe' voortkomt. Dit betekent het bijvullen van je pijp, wat de reizigers die van de ene kant van Mauritius naar de andere kant reisden deden in Curepipe. De andere verklaring is dat de plaats werd vernoemd naar een Franse landheer in de achttiende eeuw.

Weer

Curepipe is de natste en koudste stad van Mauritius. Het land staat bekend om het gematigde klimaat, maar het hooggelegen Curepipe is een uitzondering hierop. Met name in december tot en met april zijn er veel regenbuien, maar ook in de drogere maanden valt er in vergelijking met andere plaatsen nog steeds veel regen. De temperaturen zijn daarentegen wel altijd aangenaam en schommelen tussen de 22℃ en 28℃.

Heb je interesse in een reis naar Curepipe? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Curepipe, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vanessa

Vanessa - reisexpert Mauritius


Mauritius is een heerlijke bestemming voor een relaxvakantie maar ook zeker voor een actievere vakantie. Ik heb er een dofijnencruise gemaakt, de botanische tuinen bezocht en gewandeld bij Black River National Park. Maar je kunt er ook diepzeevissen, golfen, ziplinen, suppen, kajakken etc. Met de parelwitte stranden, ultrablauwe zee en fijne klimaat is het een echte droombestemming. Wil jij op vakantie naar Mauritius? Vraag een gratis offerte aan bij onze reisexpert Vanessa.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen

Bekijk onze reizen naar Curepipe