Curepipe

Curepipe ligt in het midden van het eiland, op 18 km afstand van de hoofdstad Port Louis. Curepipe ligt vrij hoog (545 m) en is daardoor de koelste en natste stad van de plateausteden. Het is er vrijwel nooit zonnig. Toch is de stad leuk om een dagje te bezoeken. Vanwege het vochtige en kille weer wordt Curepipe de meest Europese stad van het eiland genoemd. Ook krijgt het de bijnaam 'Lichtstad' omdat het de eerste stad op het eiland was het elektriciteit. Curepipe is de belangrijkste residentiële stad van Mauritius. Er is een Frans lyceum en er staan veel mooie villa`s. Je kunt prima winkelen in de stad en vooral `s avonds is het er erg gezellig. De stad heeft ongeveer 82.000 inwoners en is de op een na grootste stad van Mauritius. Er gaan verschillende verhalen de rondte over de naam van de stad. De een zegt dat Curepipe zijn naam zou hebben gekregen omdat het een rustplaats was voor diegenen die van het noorden naar het zuiden reisden en hier even de tijd namen om een pijp schoon te maken, 'curer sa pipe' in het Frans. De ander zegt dat Curepipe is vernoemd naar een landheer uit de 18e eeuw.

Reisaanbod Mauritius

Landkaart Curepipe

Ervaringen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Curepipe

Botanische tuin
Botanische tuin

De botanische tuin van Curepipe bevindt zich aan de westkant van de stad. In deze stad staat onder andere de zeldzaamste palm ter wereld: de Hyophorbe amaricaulis. Eventueel kan een bezoek aan de tuin gecombineerd worden met een bezoek aan Trou aux Cerfs.

Aan de rand van het stadspark, in het centrum van Curepipe, staat het oude stadhuis. Dit is een prachtig houten gebouw, met een grote veranda. Het dak van het gebouw heeft een grijsblauwe tint, wat bekend staat als wedgwood blue. Aan de kant van het park zit de mooiste zijde van het gebouw. Oorspronkelijk stond het gebouw in Moka, maar toen ze aan het begin van de 20ste eeuw een stadhuis nodig hadden in Curepipe werd het ontmanteld en in Curepipe weer opgebouwd.

Trou aux Cerfs
Trou aux Cerfs

Trou aux Cerfs is een vulkaankrater, gelegen tussen Curepipe en Floreal. De krater is ongeveer 300 meter in doorsnede en 100 meter diep. De vulkaan is slechts vijftien minuten lopen vanuit het centrum van Curepipe en wanneer je toch liever met de auto gaat kun je naar boven via een geasfalteerde weg. Langs de kraterrand bevindt zich een pad, van waaruit je een 360 graden uitzicht hebt over de bergtoppen, glooiende suikerrietvelden en in de verte Port Louis. Het kost een half uur om de hele krater rond te lopen en er is ook een mogelijkheid om langs de kraterwand af te dalen naar de groene wildernis beneden.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Mauritius bekijken.

Vervoer

Vanuit Curepipe rijden er bussen naar de omringende steden als Port Louis en Mahebourg.

Geschiedenis

Na een malaria-epidemie in 1867 groeide de stad snel uit tot een van de grootste steden van Mauritius.

Bekijk onze reizen naar Curepipe