WK 2018 in Rusland

In 2018 wordt het Wereldkampioenschap Voetbal (WK) gehouden in Rusland. Dit is een zeer unieke gebeurtenis, want het is de eerste keer dat het kampioenschap in Rusland wordt gehouden en tevens de eerste keer dat het in Oost-Europa plaatsvindt. Ook zal het de eerste keer zijn dat een WK op twee verschillende continenten plaatsvindt (Europa en Azië).

Heb je weinig kennis van Rusland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

De keuze voor Rusland

Voordat Rusland het WK mocht organiseren moest het eerst door een lange selectieprocedure samen met negen andere landen. Mexico stapte er al snel uit als gevolg van de mondiale crisis en het bod van Indonesië werd in februari 2010 afgewezen omdat de Indonesische overheid geen brief had gestuurd die het bod ondersteunde. De drie overgebleven landen die niet bij de UEFA zaten (Australië, Japan en de Verenigde Staten) trokken daarna terug om zich te focussen op een bod voor 2022. Daardoor bleven Rusland, Portugal/Spanje, België/Nederland en Engeland over. Deze laatste was bij de verkiezing op 2 december 2010 al geëlimineerd. In de tweede ronde stemde het merendeel van het 22-koppige FIFA Executieve Comité voor Rusland, waardoor het Oost-Europese land van 8 juni tot 8 juli 2018 het 21e FIFA Wereldkampioenschap Voetbal mag organiseren.

De speelsteden

Het zal niet verbazen dat de hoofdstad Moskou het centrum wordt van het voetbalfeest. Met 11,5 miljoen inwoners is het niet alleen de grootste stad van Rusland, maar ook een van de grootste steden ter wereld. De stad ligt in het midden van het Europese gedeelte van Rusland. Het Olympisch Stadion Loezjniki is het grootste stadion van Rusland en zal nog verder uitgebreid worden, zodat het in 2018 onderdak kan bieden aan 89.318 toeschouwers. Hier zal ook de finale worden gespeeld. Het is de thuisbasis van Spartak Moskou en CSKA Moskou. De tweede speellocatie in Moskou wordt het nieuwe stadion van Spartak Moskou: het Spartak Stadion. Hierin kunnen nadat het in de loop van 2012 wordt afgeleverd 46.990 toeschouwers terecht.

In de tweede stad van Rusland – de voormalige hoofdstad – St. Petersburg vind je het New Zenit Stadion. Dit nieuwe stadion gaat in 2015 open en wordt de nieuwe thuisbasis van Zenit St. Petersburg. Met 69.500 plaatsen wordt het het tweede stadion van Rusland. Ook de stad, die aan de Golf van Finland ligt, doet amper onder voor Moskou. Met bijna 5 miljoen inwoners is het dan wel kleiner, qua geschiedenis en bezienswaardigheden staat het op gelijke hoogte met de hoofdstad. Zo vind je er het prachtige Winterpaleis van de Russische tsaren, het beroemde Hermitage museum en de dure winkelstraat Nevski Prospekt.

De exclave Kaliningrad was een voormalig onderdeel van Duitsland en stond bekend als Oost-Pruisen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het door de Sovjet-Unie geannexeerd en werden het gebied en de stad Königsberg hernoemt naar Kaliningrad. Ook na de val van de Sovjet-Unie bleef het een onderdeel van Rusland. In de stad Kaliningrad wordt een nieuw stadion gebouwd met 45,015 plaatsen. Baltika Kaliningrad zal in dit stadion gaan spelen. Het voormalige Königsberg is een opmerkelijke mengeling van oude Duitse kerken en handelsgebouwen, blokkerige Sovjet flats en moderne kantoortorens.

De miljoenenstad Kazan ligt meer naar het oosten toe en is de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Tatarstan. De Tataren zijn een Turks volk die tijdens de Mongoolse invasie in de 13e/14e eeuw in het huidige Rusland vestigden. Het stadion dat in 2013 afgeleverd wordt, gaat de thuisbasis worden van FC Rubin Kazan, en zal aan 45.015 fans een plaatsje bieden.

Andere speelsteden zijn Nizjni Novgorod, Samara, Volgograd, Saransk, Rostov aan de Don, Sochi en Jekaterinenburg. Afgezien van Volgograd en Jekaterinenburg worden dit allemaal nieuwe stadions. Het stadion in Sochi wordt gebouwd om te dienen als de hoofdlocatie van de Olympische Winterspelen in 2014. Het schuifdak van het Olympische Stadion zal bestaan uit een doorlopend glazen oppervlak. Opmerkelijk voor een locatie van de Winterspelen is dat Sochi een van de warmste plekken van Rusland is, met temperaturen die het hele jaar boven nul blijven. De stad Jekaterinenburg daarentegen is een echt winterparadijs. Daar wordt het in januari gemiddeld -14 graden. Er zijn zelfs temperaturen van -40 graden Celsius gemeten. Deze stad ligt aan de oostkant van het Oeralgebergte, waar het Aziatische deel van Rusland begint.

Speelsteden WK 2018
Speelsteden WK 2018

Interesse in een reis naar Rusland? We helpen u hier graag bij. Er is nog geen zekerheid wanneer we weer op vakantie kunnen gaan. Het reisvoorstel is gratis & vrijblijvend zodat u nergens aan vast zit.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.


Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen