Polonnaruwa

Polonnaruwa in Sri Lanka
Polonnaruwa in Sri Lanka

Polonnaruwa is gelegen in de Noordelijke Centrale Provincie in het oosten van Sri Lanka en is de tweede koningsstad van het eiland. Het is ook de hoofdstad van het gelijknamige district Polonnaruwa. Hoewel de stad bijna 1000 jaar oud is, verkeert ze nog in een zeer goede staat en dat is wat Polonnaruwa zo bijzonder maakt. Het belangrijkste kenmerk van de ruïnestad zijn toch wel de vele prachtige bouwwerken, die een duidelijk zichtbare invloed van de hindoeïstische Tamils hebben.

Reisbureau Reisgraag.nl heeft veel kennis van Sri Lanka. Onze klanten geven ons een 9,5 op TrustPilot voor de service die wij verlenen. Wilt u hulp bij het samenstellen van uw reis? Vul dan gratis en vrijblijvend het formulier in.

Landkaart Polonnaruwa

Ervaringen

Shivana op 12 december 2014 plaats: Polonnaruwa, reisperiode: september 2014

Wat een geweldige bestemming is Sri Lanka, Wil je cultuur snuiven, bezoek Polonuwara, wil je naar de jungle? Ga naar Kitugala, wil je prachtige stranden ga naar Hikkaduwa of Trincomalee, afhankelijk van het seizoen.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 8
 • Restaurants 6
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
Peter Spronck op 9 februari 2014 plaats: Polonnaruwa, reisperiode: januari 2014

De tweede oude koningsstad van het land met zijn prachtig ruines en waar de culturele rijkdom goed zichtbaar was.

 • Algemeen 9
 • Cultuur 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Ligging 9
Elly en Wim Jonker op 9 juli 2014 plaats: Polonnaruwa, reisperiode: juni 2013

Polonnaruwa is een oude hoofdstad van Sri Lanka met prachtige ruïnes.

 • Algemeen 8
 • Cultuur 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Polonnaruwa

De Gal Vihira (Polonnaruwa)

De Gal Vihira: dit wordt gezien als het ultieme hoogtepunt van de beeldhouwkunst op Sri Lanka. Hier zijn namelijk vier beelden van Boeddha te zien, die allemaal uit één blok steen zijn gehouwen. De mooiste van allemaal is waarschijnlijk toch wel de staande Boeddha van zeven meter hoog. Daarnaast zijn er nog twee zittende Boeddhabeelden en een 14 meter lange liggende Boeddha te bezichtigen en te bewonderen.

Het Koninklijk Paleis (Polonnaruwa)

Het Koninklijk Paleis
Het Koninklijk Paleis

De belangrijkste bezienswaardigheden van Polonnaruwa zijn te vinden in de historische kern van de stad. De ruïnes van het koninklijk paleis zijn bijvoorbeeld erg indrukwekkend. Ooit was dit een zeer imposant gebouw dat zeven verdiepingen bevatte. De bovenste vijf waren uit hout vervaardigd en zijn door de jaren heen vergaan, waardoor er nu nog slechts twee verdiepingen van het bouwwerk over zijn gebleven. Daarnaast is hier nog een hele mooie audiëntiezaal te bezichtigen.

Het Vierkant (Polonnaruwa)

Het Vierkant
Het Vierkant

Het Vierkant: dit grote, rechthoekige terras omvat in totaal twaalf ruïnes. Hiertoe behoort onder andere de Vatadage, een rond, Singalees beeldenhuis met een zeer bijzondere structuur. In de zuidwesthoek van het plein staat de Thuparama, een beeldenhuis uit de 12e eeuw. Dit is de enige Boeddhisitsche tempel uit die tijd waarvan zelfs het dak nog bewaard is gebleven. Tegenover de Vatadage staan twee tempels: de Hatadage en de Atadage. De laatste is het enige overgebleven gebouw uit de tijd van koning Vijayabahu en hiervan rest alleen nog een trap, een wachtersteen en stenen vol inscripties. Tot slot behoort de Gal Pota (het zogenaamde stenen boek) tot het Vierkant. Het ‘boek’ is een 9 bij 1,5 meter grote liggende steen met een gewicht van 25 ton, die de uitvoerigste inscripties bevat die Sri Lanka rijk is. Ze geven de daden en deugden van koning Nissanka Malla weer.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Sri Lanka bekijken.

Vervoer

De gemakkelijkste en tevens leukste manier om de bezienswaardigheden in Polonnaruwa te bezoeken is per fiets. Vaak zijn de afstanden net iets te groot om te voet af te leggen, dus is reizen met de tweewieler een goed alternatief. Bovendien is de fiets het meest gebruikte vervoermiddel op Sri Lanka, dus ze zijn in iedere stad volop beschikbaar.

Geschiedenis

Oorspronkelijk werd de stad Polonnaruwa in de 10e eeuw gesticht door de Indiase Chola dynastie. In 1070 wist de Singalese koning Vijayabahu de Chola’s te verdrijven, maar hij behield Polonnaruwa als hoofdstad van het Singalese koninkrijk. De stad kende haar grootste bloeiperiode en maakte haar belangrijkste ontwikkeling door onder leiding van koning Parakramabahu, die Polonnaruwa verfraaide met een aantal indrukwekkende gebouwen en tempels en bovendien diverse parken en een immens groot meer aanlegde. Zijn opvolger, koning Nissanka Malla, probeerde de hoogtijdagen van de stad te evenaren en zelfs te overtreffen, maar dat leidde bijna tot het faillissement van Polonnaruwa en de ondergang van het Singalese koninkrijk. Door aanvallen van de Chola’s uit India en burgeroorlogen raakte de stad na zijn dood in de 14e eeuw steeds verder in verval. Uiteindelijk besloten de Singalese vorsten hun hoofdstad naar het westen van het eiland te verhuizen en werd de stad aan de jungle teruggegeven. Pas in de 19e eeuw werd de stad door Britse archeologen herontdekt, toen zij hier enkele bijzondere opgravingen deden.

Heb je interesse in een reis naar Polonnaruwa? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Polonnaruwa, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Sri Lanka? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,5 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen

Bekijk onze reizen naar Polonnaruwa