Anuradhapura

Anuradhapura in Sri Lanka
Anuradhapura in Sri Lanka

Anuradhapura ligt aan de oevers van de Tissa Wewa, 205 km ten noorden van Colombo. Anuradhapura is een oude koningsstad. Binnen de sacred area (heilige terrein) mag niet gebouwd worden en er mag geen alcohol worden geschonken. Daarom ligt het nieuwe dorp buiten de sacred area. Dagelijks komen pelgrims uit de hele wereld om de heilige boom te aanschouwen. Deze boom is een stek van de heilige bo-boom waaronder Boeddha zijn verlichting ontving. Er zijn 4 grote stoepa's van aarde en baksteen gebouwd ter bescherming van Boeddhistische relikwieën. De koepels bereiken een hoogte van 80 m. Anuradhapura is niet alleen de oudste stad van Sri Lanka, maar was ook eeuwenlang de belangrijkste stad van Sri Lanka. Anuradhapura is een stad vol historie. Honderden Singalese Koningen kozen Anuradhapura als stad om te wonen. De historie die is ontstaan door de jaren heen komt met name vanuit cultureel en religieus gebied.

Heb je weinig kennis van Sri Lanka? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Anuradhapura
Plaatsen in de buurt van Anuradhapura:

Ervaringen

Yvonne op 7 maart 2015 plaats: Anuradhapura, reisperiode: maart 2015

In Anuradhapura zijn heel veel mooie tempels met apen en de boeddhaboom.

 • Algemeen 8
 • Cultuur 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
Chrisje Faassen op 12 oktober 2014 plaats: Anuradhapura, reisperiode: september 2014

Anuradhapura was 15 eeuwen lang, tot 1000 jr na Christus, de hoofdstad van Sri Lanka. Midden in de oude ruinne stad staat een immens grote stoepa die al op kilometers afstand te zien is. Deze stupa is een van de belangrijkste en grootste Boedistische monumenten ter wereld en er komen vele gelovige pelgrims op af. Dit is bijzonder mooi om te zien. Alle gelovigen lopen op blote voeten en brengen offers in de vorm van bloemen. De ruinnes naast de stoepa gelegen stammen uit de 3e voor Christus en met behulp van een gids is een stadstour zeker de moeite waard!

 • Algemeen 8
 • Cultuur 9
 • Bezienswaardigheden 9
Peter Spronck op 9 februari 2014 plaats: Anuradhapura, reisperiode: januari 2014

Een topper, de oude koningsstad is bijzonder bezienswaardig en leeft nog als bedevaartsplaats.

 • Algemeen 9
 • Cultuur 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Ligging 9
w.jonker op 24 juni 2013 plaats: Anuradhapura, reisperiode: juni 2013

Wat een prachtige oude tempels gezien. Anuradhapura wordt nog wel eens overgeslagen maar dat is niet terecht.

 • Algemeen 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Ligging 8
Elly en Wim Jonker op 9 juli 2014 plaats: Anuradhapura, reisperiode: juni 2013

De oude hoofdstad van Sri Lanka met prachtige oude stoepa's.

 • Algemeen 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 9

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Anuradhapura

Archeologisch Museum Anuradhapura (Anuradhapura)

Ook de moeite waard voor een bezoekje tijdens de vakantie is het Archeologisch Museum in de voormalige hoofdstad Anuradhapura. Dit museum is ondergebracht in een vroegere residentwoning en beschikt over een fraaie tuin. Het archeologische museum laat oude reliëfs en beelden zien van duizenden jaren oud. Ook is er vlakbij het bijzondere Thuparama-dagoba aan te treffen. Dit is het oudste boeddhistische complex van het land.

Boeddha Samadhi (Anuradhapura)

Boeddha Samadhi
Boeddha Samadhi

De Boeddha Samadhi zit in een tuin, omgeven door een hek. Het beeld zit in meditatie met de handen rustig over elkaar gevouwen. Het stenen beeld stamt uit de 4e eeuw na Christus. De linkerkant van het gezicht van de Boeddha Samadhi laat de periode voor zijn verlichting zien: een lijdende uitdrukking. De andere kant van zijn gezicht toont de periode na zijn verlichting: bevrijding.


Het Archeologisch Museum (Anuradhapura)

Het Archeologisch Museum is ondergebracht in een vroegere residentwoning. Je vindt er fresco's en brons- en aardewerk. Het museum staat ook wel bekend als Puravidu Bhavana en is gebouwd in 1947. Het museum laat normaal gesproken tentoonstellingen zien van antieke voorwerpen uit verschillende regio's van Sri Lanka. Boeddhabeelden, inscripties, schilderingen, munten, sieraden en ga zo maar door zijn te bewonderen onder het dak van het Anuradhapura Archelogisch Museum.

Isurumuniya (Anuradhapura)

Isurumuniya
Isurumuniya

De rotstempel Isurumuniya maakte oorspronkelijk deel uit van een kloostercomplex uit de 3e eeuw voor Christus. Pas later, in de vijfde en zevende eeuw, zijn de platforms en muren versierd met prachtig beeldhouwwerk. Hierin zijn verschillende religieuze voorstellingen terug te zien. Ook laat een reliëf met een rustende jongen met een paardenhoofd en badende olifanten de intensieve contacten tussen de stad en het Pallava-rijk in Zuid-India zien.


Sri Maha Bodhi (Anuradhapura)

Sri Maha Bodhi
Sri Maha Bodhi

De Sri Maha Bodhi is een reliek van Sri Lanka dat misschien wel het meest aanbeden wordt. Het is een stek van de Indiase bo-boom, waaronder Boeddha zijn verlichting ontving. Vandaar ook dat er in veel Boeddhistische tempels een bodhiboom te vinden is. In april 2014 besloot de regering van Sri Lanka dat er niets mocht worden gebouwd binnen 500 meter van de boom, tenzij de constructie duidelijk geen schade zal aanbrengen aan de boom.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Sri Lanka bekijken.

Geschiedenis

Volgende de legende is Anuradhapura gesticht door koning Anuradha in 437 v. Chr. Het is daarmee de oudste stad van Sri Lanka. In 380 v. Chr. werd de stad de hoofdstad van het Singalese koninkrijk. Met enkele onderbrekingen was Anuradhapura 12 eeuwen lang de residentie van 119 Singalese koningen. Al die tijd was de stad het culturele, economische, godsdienstige en politieke middelpunt van het eiland. In 846 na Chr. werd er een nieuwe hoofdstad gekozen, Polonnaruwa. In eerste instantie bleef Anuradhapura wel bewoond maar later werd de stad verlaten. De mooie en machtige stad werd overwoekerd en ten slotte vergeten. Pas in 1817 werden de ruïnes voor het eerst ontdekt, en in 1912 werd begonnen met de uitgraving van de uitgestrekte stad. Door de eeuwen heen had Anuradhapura te maken met invallen van de zogenoemde Tamils. Het was een tijd van komen en gaan voor verschillende Tamil koningen. De stad raakte in vergetelheid en de stad kwam vol te staan met bomen en onkruid. In het begin van de 20e eeuw, in de Engelse tijd,  werd er gestart met opgravingen van de oude stad Anuradhapura. 

Vakantieverhalen / reisverslagen

Heb je interesse in een reis naar Anuradhapura? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Anuradhapura, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Sri Lanka? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen

Bekijk onze reizen naar Anuradhapura