Telc

Historische centrum van Telc
Historische centrum van Telc

In het zuiden van Tsjechië vind je, volgens veel reizigers, de mooiste middeleeuwse stad van Tsjechië, Telč. Het stadje heeft slechts 7000 inwoners, maar is wel een plaatsje waar nu nog steeds de geschiedenis zeer levendig is. Slechts een paar straatjes in de stad doorbreken de sprookjesachtige geschiedenis doordat er nieuwe woningen en gebouwen zijn geplaatst. Wanneer je aankomt in het stadje zie je al snel mooie vijvers, een schitterend slot, eenvoudige kerkjes en een prachtig marktplein. Om het marktplein heen staan verschillende bont geschilderde huisjes.

Vakantie

Ben je op zoek naar een mooie vakantie? Bekijk dan ons reisaanbod.

Landkaart Telc

Ervaringen

Er is geen resultaat gevonden

Bezienswaardigheden

* Renaissance kasteel
Aan de westkant van het marktplein kun je het kasteel van familie Rosenberg goed zien. De familie is rijk geworden doordat ze in de middeleeuwen karpervijvers ontwierpen en maakten. In het kasteel kun je op eigen houtje rondkijken maar ook deelnemen aan een rondleiding. De tuin van het kasteel is ook zeker een aanrader met elke paar maanden een nieuwe tentoonstelling.
* Marktplein
Het prachtige marktplein, dat helemaal autovrij is ligt tussen twee meren in en heeft een wigvormig uitzicht. Midden op het marktplein is een pestzuil te vinden en aan beide kanten van het plein ligt een renaissance slot.

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Telc

Vervoer

Met de auto Om naar Telč te gaan met de auto ligt het meest voor de hand om vanuit Praag via de D1 naar het zuiden te reizen. Wanneer je dan bij de afslag Jihlava van de snelweg af gaat is het nog ongeveer 20 kilometer tot Telč. Met de bus of trein Het trein- en busstation liggen in Telč dichtbij elkaar, net buiten het historische centrum van het stadje. Wel is aan te raden in TsjechiŽ met de bus te reizen omdat deze frequenter en directer naar de plaats van bestemming gaan. De treinen volgen vanuit Praag allemaal een omweg via Jihlava.

Geschiedenis

De geschiedenis van het kleine plaatsje in het zuiden van TsjechiŽ gaat ver terug. Oorspronkelijk was Telč een koninklijke watervesting in de 13e eeuw. Later kwam het stadje in handen van een groepje adel, die er mooie huizen in gotische stijl bouwden. In het jaar 1530 werd de stad getroffen door een brand, waardoor de burcht en alle huizen en gebouwen afbrandden. Na de brand werden de huizen weer opgebouwd, maar deze keer werd alles in renaissance stijl gebouwd. Deze stijl is nu nog te zien in het stadje en in de 18e eeuw kwam de JezuÔetenorde erbij in de stad.

Nieuws

Artikelen