Telc

Historische centrum van Telc
Historische centrum van Telc

In het zuiden van Tsjechië vind je, volgens veel reizigers, de mooiste middeleeuwse stad van Tsjechië, Telč. Het stadje heeft slechts 7000 inwoners, maar is wel een plaatsje waar nu nog steeds de geschiedenis zeer levendig is. Slechts een paar straatjes in de stad doorbreken de sprookjesachtige geschiedenis doordat er nieuwe woningen en gebouwen zijn geplaatst. Wanneer je aankomt in het stadje zie je al snel mooie vijvers, een schitterend slot, eenvoudige kerkjes en een prachtig marktplein. Om het marktplein heen staan verschillende bont geschilderde huisjes.

Ben jij op zoek naar een vakantie in TsjechiŽ? Wij hebben een ruim aanbod met standaard reizen maar kunnen ook alles op maat voor je maken. Bekijk ons reisaanbod voor de standaard reizen of vraag een gratis offerte aan voor een rondreis of een reis op maat.

Aquapalace Prague * * * *
Midden-Bohemen / Cestlice
8,8 in reviews

Bekijk alle reizen naar TsjechiŽ
Angelo * * * *
Midden-Bohemen / Praag
8,7 in reviews

Bekijk alle reizen naar TsjechiŽ
Red & Blue Design * * * *
Midden-Bohemen / Praag
8,6 in reviews

Bekijk alle reizen naar TsjechiŽ
Pure White * * * *
Midden-Bohemen / Praag
8,5 in reviews

Bekijk alle reizen naar TsjechiŽ
…lite * * * *
Midden-Bohemen / Praag
8,5 in reviews

Bekijk alle reizen naar TsjechiŽ
Roma * * * *
Midden-Bohemen / Praag
8,2 in reviews

Bekijk alle reizen naar TsjechiŽ

Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Landkaart Telc
 • Brno (83 km)
 • Ceskť Budejovice (75 km)
 • Cesky Krumlov (93 km)
 • Olomouc (138 km)
 • Pardubice (98 km)
 • Plzen (162 km)
 • Praag (124 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Telc

  Historische centrum (Telc)

  Historische centrum
  Historische centrum

  De stad Telč staat op een heuveltop en het gehele centrum van de stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De huizen hier werden oorspronkelijk gebouwd van hout, maar na een brand in de late 14e eeuw werd de stad herbouwd met steen. De stad werd daarnaast omgeven door muren en verder versterkt door een netwerk van kunstmatige vijvers. Het centrum is door UNESCO opgenomen op de Werelderfgoedlijst vanwege de bijzondere architectuur. Het is een unieke stad die zeker een bezoekje waard is.

  Kostel sv. Jakuba (Telc)

  Kostel sv. Jakuba (Church of St. James) is een indrukwekkende kerk in het centrum van Telč. Dit is een 15e-eeuwse kerk wat door de jaren heen al meerdere malen verbouwd is. De kerk heeft zijn moderne uitstraling te danken aan de neo-gotische rage van de 19e eeuw. Wat je gelijk zal opvallen is de Gotische toren van 60 meter hoog.

  StŠtnŪ zamek Telč (Telc)

  StŠtnŪ zamek Telč
  StŠtnŪ zamek Telč

  Een belangrijke bezienswaardigheid in Telč is het renaissance kasteel (in het Tsjechisch: Státní zamek Telč). Dit kasteel is in de late 14e eeuw gebouwd door de baronnen van Hadrec. In eerste instantie was het een simpel gebouw in de vorm van de letter L versterkt met een muur en een gracht. In het jaar 1550 werd het kasteeltje echter omgetoverd tot een indrukwekkend renaissance kasteel. Je kunt het kasteel bezoeken en tevens een van de tentoonstellingen van de Museum of Highlands bezichtigen in een van de zalen.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van TsjechiŽ bekijken.

  Vervoer

  Met de auto Om naar Telč te gaan met de auto ligt het meest voor de hand om vanuit Praag via de D1 naar het zuiden te reizen. Wanneer je dan bij de afslag Jihlava van de snelweg af gaat is het nog ongeveer 20 kilometer tot Telč. Met de bus of trein Het trein- en busstation liggen in Telč dichtbij elkaar, net buiten het historische centrum van het stadje. Wel is aan te raden in Tsjechië met de bus te reizen omdat deze frequenter en directer naar de plaats van bestemming gaan. De treinen volgen vanuit Praag allemaal een omweg via Jihlava.

  Geschiedenis

  De geschiedenis van het kleine plaatsje in het zuiden van Tsjechië gaat ver terug. Oorspronkelijk was Telč een koninklijke watervesting in de 13e eeuw. Later kwam het stadje in handen van een groepje adel, die er mooie huizen in gotische stijl bouwden. In het jaar 1530 werd de stad getroffen door een brand, waardoor de burcht en alle huizen en gebouwen afbrandden. Na de brand werden de huizen weer opgebouwd, maar deze keer werd alles in renaissance stijl gebouwd. Deze stijl is nu nog te zien in het stadje en in de 18e eeuw kwam de Jezuïetenorde erbij in de stad.

  Artikelen

  Bekijk onze reizen naar Telc