Vreemdgaan met Roemenië
De vader aller vampiers Al zo lang ik me kan herinneren heb ik een fascinatie voor vampiers....
Bekijk verhaal
Bestemming:
A. Cluj Napocco
(Roemenië)
, B. Miercura Ciuc
, C. Isa
, D. Moneasa
Periode: november 2012
Vervoer: Vliegtuig
Accommodatie: Hotel
Ik ben al diverse malen in Roemenië geweest en kom er nog regelmatig. Er is een geweldig verschil tussen vroeger en nu. De titel Romantisch Roemenië is niet voor niets gekozen. Bij aankomst op het vliegveld van Boekarest kun je al direct zien dat er veel vernieuwd is. Het vliegveld ziet er modern uit, de afhandeling van koffers en paspoorten gaat snel en overal kun je geld wisselen. Na de paspoortcontrole, bewapend met mijn bagage, kom ik in de drukke aankomsthal. Ik heb nog een binnenlandse vlucht geboekt naar Cluj Napocco, een industriestad met veel cultuur. Ik meld me bij de vertrekbalie, waar blijkt dat er niet gevlogen wordt naar Cluj omdat er grondmist op het vliegveld ligt. Ik bel mijn chauffeur af die me daar op zou halen en vervolgens wordt er omgeroepen dat het vliegtuig over een half uur wel vertrekt. Ik moet rennen naar mijn vliegtuig. Na circa 40 minuten kom ik in Cluj aan en de chauffeur is er uiteraard niet. Daar sta ik dan, wat te doen?
Roemenen zijn een gastvrij volk, dat blijkt al snel. Er komt een circa 26-jarig meisje naar me toe die me in vloeiend Engels vraagt of ik problemen heb en of ze kan helpen. Ze stelt zich voor als Laura. Ik vertel haar mijn probleem en ze biedt aan om me naar een hotel in het centrum van Cluj te brengen. Ik vertel haar dat ik geen Roemeense Lei op zak heb en word prompt door haar en haar baas uitgenodigd om mee te gaan dineren op hun kosten. Het restaurant is gelegen in een zijstraat van de oude binnenstad in een kelder met oude houten kelderbalken. We hebben het die avond heel gezellig met veel eten en overheerlijke wijn. De volgende dag word ik uitgenodigd om het bedrijf van haar baas te komen bezichtigen, in afwachting van mijn chauffeur. Ik ben nu nog steeds bevriend met Laura en haar man.
De plaats Cluj is groter dan ik dacht en biedt veel aan romantische cultuur, kerken, oude huizen in een prachtige staat, oude kerken en natuurlijk ook gewoon moderne bouwkunst naast oude bouw. De mensen zijn heel gelovig en gaan met zijn allen op zondag naar de kerk. Het wordt tijd om te gaan want de chauffeur van Miercura Ciuc meldt zich. Eenmaal Cluj verlaten, rijden we door heuvels, langs weilanden met groenten, tarwe en vee en door kleine dorpjes met zowel Roemeense als Hongaarse namen. Op de weg rijden naast veel Roemeense merkauto's ook moderne en snelle Mercedessen, Audi's, Volkwagens. Na ongeveer 2 uren rijden komen de echte bergen in zicht. Plotseling moeten we stoppen voor een spoorwegovergang. Het duurt heel lang voordat de naderende trein zich meldt. Niemand schijnt haast te hebben in Roemenië. Het is even wennen, maar zeer goed mee te leven. Na een 4 uur durende tocht met schitterende natuur, uitzichten en kleine dorpjes komen we uiteindelijk aan bij mijn hotel waar ik een tijdje zal verblijven.
De naam van het hotel is Hunguest Hotel FENYO, een bijna 4-sterren hotel, hoewel de brochure aangeeft dat het een 3-sterren hotel is. Ik heb een grote kamer, voorzien van allerlei luxe. In de ruime badkamer staat een groot ligbad en naast mijn slaapkamer is een grote zithoek, voorzien van een bankstel en TV. Het hotel biedt de hotelgast veel aan, de maaltijden zijn van de hoogste klasse en het personeel doet er alles aan om het naar jouw zin te maken. Naast het hotel ligt een overdekte ijsbaan. Goed eten, drinken, dansen, zingen, genieten en ontdekken kun je in heel Roemenië, ook in deze kleine plaats. Veel kleine, kleurrijke huizen en zeer romantische cafeetjes en restaurantjes zijn er te vinden. Ga ook naar de waterbron met geneeskrachtig water, iets gelegen buiten het dorp, en neem een lege fles mee. Je kunt het water gratis van de bron halen, dat doen veel Roemenen die er bij zweren dat dit water een geneeskrachtige werking heeft.
Na mijn verblijf in Miercura Ciuc word ik door de chauffeur opgehaald voor weer een 4 uur durende rit. De volgende bestemming is Iasi in de provincie Moldava. We rijden door een schitterende natuurstreek. Het is rustig op de weg. Kleine paarden trekken zware houten wagens over het asfalt. Kleine dorpen, groene weiden met katoen, fruitbomen en vee in de wei. Neem er de tijd voor om het in je op te nemen. Iasi is een moderne, culturele en romantische stad, waar oude gebouwen zijn maar ook het modernste winkelcentrum wat ik ooit in Roemenië gezien heb. Nicoleta, een van de managers van het hotel waar ik verblijf, staat me op te wachten om het hotel te laten zien en mijn luxe kamer te wijzen. Hotel Astoria is van bijzonder goede kwaliteit.
De stad Iasi wemelt van de culturele mogelijkheden en in de omgeving zijn er talloze kloosters. Het hotel organiseert een rondwandeling door de stad. We wandelen eerst door de oude stad waar een oude tram doorheen rijdt. Er zijn veel musea en ik bezoek er één van. In Iasi hebben ze ook een park waar kunstschilders hun kunstwaren te koop aanbieden. En ook voor de shopper onder ons zijn er vele zeer moderne mogelijkheden. Houdt je van muziek dan is de aanrader om een klassiek concert bij te wonen. Ik ben dit gaan doen en heb er zeker geen spijt van.
Een vlucht met Austrian Airlines brengt me naar Timisoara. Direct na aankomt op het kleine vliegveld staat mijn chauffeur klaar, die me na een urenlange rit bij de eindbestemming Moneasa brengt. Onderweg passeren we dorpjes en steden, allen passend bij ons oude idee van Roemenië. Na een tijdje rijden komt er een bergrug in zicht en mijn chauffeur vertelt mij dat we bijna aankomen in Moneasa, een gehucht op de top van een berg die bekend staat als een kuuroord. Heel wat ziekten worden hier bestreden door middel van schone lucht, gezond bronwater en behandelingen. Het is er ook lekker om te wandelen, te onthaasten, te fietsen, actief te zijn of gewoon lui te zijn. Ver weg van de drukte en de stress. Er zijn enige hotels en wat pensions die allen zijn charme en uitstraling hebben. Ze zijn er van luxe tot simpel tot eenvoudig. Er is zelfs een camping in dit oord. Langzaam begint het wat te sneeuwen en dat maakt het uitzicht bijzonder mooi en rustiek. Er zijn vele plekjes om rustig in contact te komen met een wel zeer vriendelijke bevolking. Wanneer men na het wandelen zin heeft in een lekker visje, deze zijn er gemakkelijk te vinden. Ook het lokale marktje, dat een bushalte heeft en waar de buschauffeurs even stoppen om even te eten of koffie te drinken. Het is de moeite waard om wat zelf gemaakte souvenirs aan te schaffen of er een broodje te gaan eten hier op het lokale marktje. Die avond staat voor mij een grote karper op het menu. Deze is zo groot dat ik hem absoluut niet geheel op kan eten. Degene die mij hebben uitgenodigd, drinken geen sterke drank, dus ik ook niet.
In een van de bergpasjes ligt een zeer rustiek oud hotel. Een warmwaterbron en een dampend bronmeertje, die het gezondheidshotel daar voorziet van het warme bronwater. Het kuurhotel wordt geheel in oude stijl gerenoveerd, maar het belooft wel er een te worden waar genieten en service met een lach op een hoge plaats komt te staan. Het was vroeger eigendom van de adel en diezelfde stijl wordt behouden. Ik heb een geweldige- en leerzame reis gehad in Moneasa. De laatste dag van mijn reis heb ik de stad Timisoara bezocht, veel cultuur, waterwegen, gezellig winkelen, beslist een aanrader.
Dit verhaal is geschreven door Fred Vorstenbosch