Timisoara

Kerk in Timisoara, Roemenie
Kerk in Timisoara, Roemenie

Timisoara ligt in het westen van Roemenië, aan de Bega, een zijrivier van de Tisza en wordt ook wel klein Wenen genoemd. In deze stad is de Roemeense revolutie van 1989 begonnen. Eigenlijk was de stad Timisoara altijd al een voorloper. Deze stad had namelijk de eerste elektrische stadsverlichting van Europa, de eerste bevaarbare kanalen van Roemenië en het eerste elektrische tramvervoer van Roemenië. In de stad vind je prachtige architectuur van gemengde kleuren en stijlen, een bruisende cultuur en vele bezienswaardigheden. Timisoara is een perfecte vakantiebestemming voor een relatief goedkope stedentrip.

Heb je weinig kennis van RoemeniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Timisoara
Plaatsen in de buurt van Timisoara (RoemeniŽ) :
 • Sibiu (227 km)
 • Sighisoara (281 km)
 • Voronet (406 km)
 • Boekarest (410 km)
 • Constanta (610 km)
 • Ervaringen

  op 16 oktober 2017 plaats: Timisoara, reisperiode: september 2017

  Balkan mooi heerlijk gegeten

  • Algemeen 8
  • Cultuur 9
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 9
  • Ligging 8
  op 31 augustus 2017 plaats: Timisoara, reisperiode: augustus 2017

  Timisoara is een Mooie stad, veel Mooie gebouwen, lekker eten en goedkoop, helaas is het buiten Dr stad iets minder maar het heeft wel iets, zeker een aanrader

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 1
  • Cultuur 9
  • Restaurants 10
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 7
  • Ligging 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Timisoara

  Het rozenpark (Timisoara)

  Het rozenpark
  Het rozenpark
  Kaart met locatie Het rozenpark

  Het rozenpark is misschien het meest romantische plekje van Timisoara. Vooral tijdens de lente- en zomermaanden zul je hier veel andere mensen tegenkomen, maar wat je vooral ziet zijn veel rozen. Het park herbergt namelijk meer dan 600 soorten rozen. Door deze forse aantal rozen heeft het park tijdens de warme maanden een heerlijke geur. Ook hangt er in het park een rustige sfeer. Door het prachtige rozenpark wordt Timisoara ook wel de 'Rozenstad' genoemd.

  Orthodoxe Kathedraal van Timişoara (Timisoara)

  Orthodoxe Kathedraal van Timişoara
  Orthodoxe Kathedraal van Timişoara
  Kaart met locatie Orthodoxe Kathedraal van Timişoara

  De prachtige Orthodoxe Kathedraal van Timişoara werd gebouw tussen 1937 en 1940. Je herkent de kathedraal aan de elf torens, waarvan de middelste toren circa 96 meter is. Erg bijzonder is de bouwstijl die is gebruikt, de combinatie van architectuur en kleur zijn vooral terug te vinden in 14e-eeuwse kloosters. Daarnaast worden in de kathedraal historische en authentieke objecten bewaard, onder andere het Noul Testament de la Bălgrad uit 1648.  Piața Unirii (Timisoara)

  Piața Unirii
  Piața Unirii
  Kaart met locatie Piața Unirii

  De naam van het plein Piața Unirii betekent letterlijk 'het plein van de eenmaking'. Op het plein staan twee kerken tegen over elkaar: De rooms-katholieke dom en de Servische Orthodoxe kathedraal. De rooms-katholieke dom is gebouwd met veel Weense invloeden, het werd gebouwd in de 18e eeuw door Oostenrijkse architecten. De Servische kathedraal heeft een schitterende barok architectuur.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van RoemeniŽ bekijken.

  Vervoer

  Timisoara heeft een eigen luchthaven genaamd Traian Vuia International Airport, oftewel Timisoara Airport. Deze luchthaven is te bereiken met onder andere Lufthansa, Wizz Air en Ryanair. De afstand tussen het centrum van Timisoara en het vliegveld is slechts 11 kilometer. Met de taxi ben je in zo'n 20 minuten in het centrum. Dit kost ongeveer €10,00. Daarnaast is het ook mogelijk om met de bus te reizen. De busrit duurt ongeveer 30 minuten en kost zo'n €2,50 per enkele reis. Ook is het mogelijk om een auto te huren. Er bevinden zich namelijk verschillende autoverhuurbedrijven op de luchthaven. Je kunt er voor kiezen om te voren een auto te huren of ter plaatse. 

  De bezienswaardigheden in stad liggen vrij dicht bij elkaar en zijn dus gemakkelijk te voet te bereiken. Mocht je je wat sneller willen verplaatsen of ben je niet zo goed ter been, is het mogelijk om te reizen met een bus of een tram. Het openbaar vervoer is goed geregeld en betrouwbaar. Bussen en trams rijden tussen 05.00 uur en 23.00 uur. Wanneer je met het openbaar vervoer wil reizen, kun je het beste een dag-abonnement aanschaffen. Dit kost €2,50 per dag en hier mag je onbeperkt mee reizen. Ook reizen met de taxi is betrouwbaar en goedkoop.

  Geschiedenis

  De stad dankt zijn naam aan een burcht aan de Timiş die in 1154 voor het eerst door de Arabische geograaf al-Idrisi werd genoemd. In 1552 behoorde de tot dan toe Hongaarse stad aan het Ottomaanse Rijk. De stad behoorde tot de laatste gebieden die de Turken in Hongarije wisten te behouden: pas in 1716 werd de vesting door Eugenius van Savoye veroverd en kwam de stad in Oostenrijkse handen. Timisoara werd de hoofdplaats van het militair bestuurde Banaat van Temesvar. Vanaf 1778 viel de stad met de rest van het Banaat weer onder Hongarije. De tweede helft van de 19de eeuw was voor Timisoara een bloeiperiode. De stad kreeg aansluiting op het spoorwegnet en de Bega werd gekanaliseerd. Sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog en de opheffing van de Dubbelmonarchie behoort Timisoara tot Roemenië.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Timisoara