Gratis reisvoorstel aanvragen

Zweedse zomer in Skåne

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: Helsingborg, Arild, Båstad en Mölle, Zweden
Periode: augustus 2015
Vervoer: Vliegtuig en huurauto
Accommodatie: Hotel

Foto van deze vakantie

Na mijn eerste ontmoeting met Scandinavië smaakte dit naar meer. De noordelijk gelegen landen van Europa trokken me altijd al, in augustus kreeg ik de kans om de zuidelijke regio Skåne te bezoeken. Een mooi contrast met het koude en besneeuwde Lapland dat ik eerder dit jaar bezocht.

Aankomst in zonnig Zweden

Onze reis begint in Kopenhagen, waar we vanuit Amsterdam op vlogen. Vanuit de trein zien we 'The Bridge' liggen, de brug die Denemarken en Zweden met elkaar verbindt. Ik herken het uit de scenes van de gelijknamige Scandinavische detectiveserie, waarbij er een moord opgelost moet worden die gepleegd is op de grens van de twee landen.

Bij Hyllie, een nieuwe en uit de grond gestampte wijk van Malmö, pikken we onze grote vriend voor de komende dagen op: een witte station Seat Leon met slechts enkele tientallen kilometers op de teller. We vervolgen onze weg richting de kustplaats Helsingborg, nadat we het voor elkaar hebben gekregen om de TomTom, met Zweeds als standaardtaal, in het Engels hebben ingesteld. De wegen in Zweden zijn niet erg breed, op zich goed onderhouden en er geldt een maximumsnelheid van 110 kilometer per uur. Althans, in het zuiden van Zweden, zo wordt ons later verteld. Met de middagzon op de voorruit wordt het al snel warm, onderweg genieten we van het mooie en gelukkig zonnige Zweedse landschap. Na eerst nog verkeerd te zijn gereden (we hebben de navigatie maar de schuld gegeven) kwamen we precies op tijd aan in Grand Hotel Helsingborg.

 

Luxe in Grand Hotel Helsingborg

Dit prachtige klassieke hotel is gelegen op een van de beste plekken van de stad. Je kijkt uit op de grootste winkelstraat, het gemeentehuis en het Kärnan kasteel. Je moet wel goed ter been zijn wil je de Deluxe kamer krijgen zoals wij, je gaat namelijk het ene na het andere trapje op en niet alles is met de lift te bereiken. Gratis wifi, fitness en een sauna zijn aanwezig en het biologische ontbijtbuffet mogen we de volgende ochtend uit gaan proberen. Ook de kamer zelf, met echt een van de grootste en meest comfortabele bedden die ik ooit gezien heb, is super. Uitkijkend op de winkelstraat kan je bijna niet beter zitten. Lang kunnen we er niet van genieten, we hebben die middag een Food by the way wandeling door het centrum van de stad.

Kamer in het Grand Hotel Helsingborg
Kamer in het Grand Hotel Helsingborg

Food by the way

Malin en Nina nemen ons die middag mee voor een Food by the way. Dit leuke concept is verzonnen door Malin en haar zus om mensen te kunnen laten genieten van een smakelijke ervaring door het centrum van Helsingborg. De stad heeft een van de hoogste dichtheden als het om restaurants gaat in Zweden, perfect dus voor een culinaire wandeling. Zweedse gerechten proeven en het verhaal van de koks horen staan hierbij centraal. Daarnaast wordt er ook nog het een en ander over de geschiedenis van de stad verteld. Er worden tijdens de wandeling diverse restaurants, cafés en winkels bezocht, waar je de lekkerste en meest pure smaken kan proeven. Onze eerste stop is bij K-grand, een restaurant dat alleen tijdens de lunch is geopend. Lunchen is iets heel anders in Zweden dan in Nederland. Hier neem je er de tijd voor en hebben de mensen ook langer pauze. Rond het middaguur zit ieder lunchtentje in het centrum vol, omdat wij wat later gaan lunchen is het al wat rustiger. We krijgen een heerlijk gerecht met verse zalm en vele lokale ingrediënten. Zo komt het brood uit Denemarken, maar omdat Helsingborg zo dicht bij de Deense grens ligt noemen ze dit ook nog lokaal. De smaken zijn heerlijk.

Verse zalm op typisch Deens brood
Verse zalm op typisch Deens brood


De volgende stop deed me het water al in de mond lopen toen Malin ons erover vertelde. Ebbas. Een café met heel veel taartjes en waarbij je letterlijk de jaren '50 binnenloopt. De fifties stijl is hier op iedere mogelijke manier doorgevoerd, van de typische jaren '50 meubels als met vinyl beklede stoelen tot aan de jukebox uit 1959, waar eigenaren Ebba en Henrik wel het meest trotst op zijn. Door de speakers van de jukebox galmen de klanken van Elvis, Vince Taylor en The Belmonts. Er wordt met veel liefde over het bedrijf gepraat, zo blijkt hun huis ook helemaal in de fifties stijl te zijn ingericht en is alles zelf gevonden. Er is ontzettend veel aandacht besteed aan het inrichten, maar ook het eten mag er wezen. Daarvoor zijn we hier tenslotte. Naast lunchgerechten als Amerikaanse burgers en sandwiches, zijn er zo'n veertig soorten taarten te bestellen. Hoe kan je hier nou nog kiezen? Alles is lekker. Alles is zelf gemaakt en ook nog eens zelf bedacht. Gelukkig voor mij, de eeuwige twijfelaar, worden er vier stukjes taart geserveerd waarvan we allemaal kunnen proeven. I'm in heaven.

De fifties stijl is hier op iedere mogelijke manier doorgevoerd, van de typische jaren '50 meubels als met vinyl beklede stoelen tot aan de jukebox uit 1959.



Heerlijke taarten proeven bij Ebbas
Heerlijke taarten proeven bij Ebbas

Bloemetjes en bijtjes bij Sofiero Palace & Gardens

Het Sofiero Palace & Gardens wacht op ons, althans, de gids verwacht ons. Met de laatste stukjes taart nog tussen onze kiezen rijden we vanuit Helsingborg richting het paleis, dat met dit zonnige weer natuurlijk prachtig tot zijn recht komt. Prins Oscar en zijn vrouw kochten het landgoed ooit, gelegen ten noorden van Helsingborg. Het vertrek werd gebruikt als zomerkasteel en kreeg de naam Sophie-Ro. Tien jaar later werd Oscar koning en liet ingrijpende renovaties gebeuren aan het kasteel. Toen de koning het op latere leeftijd schonk aan zijn zoon Gustaf Adolf en zijn vrouw Margareta van Engeland werd het weer gerenoveerd. Tuinieren was voor beide een passie. De tuin groeide bij Sofiero en er werd een grote fruitboomgaard gepland. Rododendrons, uitgebreide bloemperken en een moestuin volgden, net als de kas en een tuinman. Terwijl ik de geschiedenis van het kasteel aanhoor lopen we door de tuinen, een belangrijke plek van het kasteel is de Rodondendron wandeling achter het huis. Veel mensen komen speciaal voor deze wandeling naar Sofiero. Eind augustus staat het helaas niet meer in bloei maar mooi blijft het wel. De bloemperken staan wel prachtig in bloei. De ene na de andere vlinder fladdert voorbij en ik maak foto's in overvloed. Het zonnetje begint wat te verdwijnen achter de wolken en de rondleiding is klaar. Voor de nodige ontspanning vertrekken we richting Pålsjöbaden in Helsingborg.

De tuinen bij Sofiero Castle
De tuinen bij Sofiero Castle

Zweten bij Pålsjöbaden

De Zweden zijn opgegroeid met de sauna. Je vindt ze werkelijk overal, zo ook in Helsingborg. Hier staat het nieuwe Pålsjöbaden, een sauna boven de zee en met de mogelijkheid zo de zee in te duiken. De mannen en vrouwen hebben beide een eigen plek in het badhuis. Het uitzicht is verbluffend en het hout en de gele kleuren doen typisch Zweeds aan. Vanuit de sauna kijk je uit op zee en kan je in je adamskostuum vanaf het trappetje het koude water in. Ik sla even over. Genieten is de sauna wel en perfect voor mensen die van de rust willen genieten.

Het terras bij Pålsjöbaden
Het terras bij Pålsjöbaden

Rundvleesreepjes en witvis

Direct aan het strand bij Pålsjöbaden ligt Pålsjö Matbar. En wat een prachtlocatie. Het gebouw van het restaurant ziet er ontzettend leuk uit en laat het eten er nou ook nog eens voortreffelijk zijn. Direct aan het water is een menukaart vol met vis natuurlijk niet te missen. Er staan echter ook een aantal erg goede vegetarische of vleesgerechten op de kaart. We krijgen een prachtig tafeltje op de veranda, met uitzicht over het strand en de zee. De zon gaat langzaam onder en geeft de omgeving een warm rode gloed over zich heen. Als dit geen vakantiegevoel is. Mijn vriend gaat voor de vis, ik voor een bijzondere combinatie met rundvleesreepjes. Nog even twijfel ik of ik het toetje zal overslaan, als de mensen naast ons echter hun toetje ontvangen is deze gedachte alweer vrij snel verdwenen.

Restaurant Pålsjö Matbar
Restaurant Pålsjö Matbar


We mogen de avond afsluiten met een adembenemende rode zon, verdwijnend achter de gele huisjes van Pålsjöbaden.
De zonsondergang bij Pålsjöbaden
De zonsondergang bij Pålsjöbaden

Kuitentraining op de Kullaberg

Na een nacht te hebben doorgebracht in een bed dat ik het liefst zo in de achterbak zou willen stoppen, vertrekken we na het biologische ontbijt richting Mölle. Vanuit de haven gaan we die ochtend een hike maken richting de vuurtoren op de Kullaberg. En de Kullaberg is een waar walhalla voor de fanatieke (of iets minder fanatieke) wandelaar. Het is in ieder geval een uitstekende mogelijkheid om kennis te maken met het bijzondere landschap van dit stukje Skåne. Onderweg valt vooral de grillige kust op, rotsen en diepe grotten bevinden zich hier aan de waterrand en zijn daardoor geliefd bij de durfals die vanuit het water de grot betreden. In totaal is de Kullaleden 70 kilometer lang. Het loopt vanuit Helsingborg naar Utväline en komt onderweg langs het Sofiero Castle, Höganäs en de havenstad Mölle. Ook heb je een prachtig uitzicht over de Kullaberg bij de vuurtoren, maak je een afdaling richtig Arild en loop je langs schiereiland Bjäre. Wij lopen slechts 4,5 kilometer van de route en in 1,5 uur bereik je de vuurtoren. Er zijn wat heuveltjes op en af maar het is goed te doen. Trek wel stevige schoenen aan, zeker als het heeft geregend kunnen de stenen en rotsen erg glad worden. 

Wandelen op de Kullaberg
Wandelen op de Kullaberg

Het licht zien bij Kullens Fyr

Aangekomen bij de vuurtoren, in het Zweeds Kullens Fyr, ontmoeten we Per. Per is een echte liefhebber van geschiedenis en raakt niet uitgepraat over de bijzondere vuurtoren. Als leraar geschiedenis, fanatiek hardloper en vuurtorenwachter heeft hij zijn plek hier helemaal gevonden. De vuurtoren blijkt een van de vele vuurtorens te zijn die op deze plek heeft gestaan. De huidige vuurtoren stamt uit 1898 en is 15 meter hoog. Een van de meest bijzondere dingen aan deze vuurtoren is de lens, wat voor die tijd een van de modernste, meest krachtige en grootste lenzen was die op dat moment te verkrijgen was, hij reikt ruim 45 kilometer ver! Aannemelijk was dat de lens vanuit Parijs per paard en wagen en trein hier was gekomen. Niets was echter minder waar. Een lokale maar zeer ervaren schipper genaamd Georg Svensson uit Mölle kreeg de eer om het enorme gevaarte met zijn eigen boot op te halen. Dit en nog veel meer van de geschiedenis is terug te zien in de vuurtoren aan de hand van foto's. Ook geeft Per je maar al te graag een rondleiding, waarbij de verhalen pas echt tot leven komen. Hij zal je onder andere vertellen over de vele schipbreuken die hier hebben plaatsgevonden, over de Deense ferry Princesse Margarethe die aan de grond raakte bij de vuurtoren en een verborgen boodschap.

Kullens Fyr vanaf het water
Kullens Fyr vanaf het water


Vanuit de vuurtoren lopen we richting de golfbaan, die we al eens gepasseerd waren tijdens de hike vanaf Mölle. Hier zit een restaurant met een heerlijk terras waar je iets kunt eten, het is een van de weinige opties hier in de regio waar je wat kunt eten. Gelukkig is het lekker en kunnen we nadat de voeten weer zijn bijgekomen verder lopen. We zijn nog vrij vroeg voor onze bruinvis safari (daarover straks meer), dus besluiten we richting een grot te lopen waar je in kan. De weg ernaartoe is naar beneden nog wel goed te doen, maar vrij onstabiel, ongelijk en met hier en daar wat losse stenen. Ben je iets minder goed te been dan is dit zeker geen aanrader. Bij de afdaling richting de grot kom je uiteindelijk bij een prachtige baai. Mensen zwemmen er, zijn er aan het zonnen op de vele harde stenen (waarom?) en vangen visjes. Het is een fotomomentje waard. De grot blijkt niet zo specaculair te zijn maar de plek zelf is prachtige met de vele rotsen, het groenblauwe water, de strakblauwe lucht en de bootjes op zee. Het nadeel van zo'n afdaling is dat je ook weer omhoog moet. Het is even een klim maar het is het zeker waard. Na wat puffen en hijgen vervolgen we onze weg naar de vuurtoren voor de safari.
De afdaling naar beneden
De afdaling naar beneden

Bruinvissafari en Zweedse fika

We hebben die middag een bruinvissafari. Dit is te boeken bij de vuurtoren en erg leuk te combineren met een bezoek aan de vuurtoren. Voor de kust van de Kullaberg zijn regelmatig bruinvissen te spotten, wat kleine walvissen zijn maar weer lijken op dolfijnen. Het is een feit dat ik op geen enkele 'dolfijn-', 'walvis-' of 'schildpadsafari' ook maar een van de beesten tegenkom. En vandaag werd dit feit weer eens bevestigd. We zien enkel het bruine kopje van een zeehond. Het uitzicht vanaf de boot, die overigens nog best wel heel snel kan gaan, is wel spectaculair. Je kan zo perfect de grillige vormen en de kustlijn zien van de Kullaberg, met als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt de vuurtoren. Er worden wat mooie plaatjes geschoten en zo is dit boottochtje toch niet voor niets geweest. Wij blijven eenmaal weer terug bij de vuurtoren als enige in de boot zitten. We worden namelijk hoogstpersoonlijk en met enorme snelheid van de vuurtoren naar de haven van Mölle gevaren.

De bruinvissafari
De bruinvissafari


Het wordt wel weer tijd voor een drankje. Vanuit de haven loop je in ongeveer 5 minuten naar Mölle Krukmakeri, waar we wat thee en koffie nuttigen en een heerlijk taartje mogen uitzoeken. In het Zweeds heet dit trouwens 'fika', eigenlijk wil het zeggen iets drinken met een hapje erbij. De pottenbakkerij annex koffietent is perfect als je na een lange wandeling even tot rust wilt komen. Je zit er heerlijk tussen de bomen en onder de parasols, bij wat minder weer is het ook erg leuk om binnen te zitten. Met het prachtige weer zitten wij buiten, de musjes die in de struik zitten kijken vol afwachting naar ons. Als ik vervolgens mijn lege bordje met taartkruimels iets naar de heg verplaats weten ze niet hoe snel ze erbij moeten zijn. Dit doen ze duidelijk vaker, maar schattig is het zeker!
Zweedse Fika bij Mölle Krukmakeri
Zweedse Fika bij Mölle Krukmakeri


Onze geliefde en trouwe vierwieler staat op ons te wachten in de haven van Mölle. We vertrekken richting de andere kant van het schiereiland richting de baai van Skälderviken. Hier overnachten we vanavond in Hotell Rusthållargården. De TomTom geeft 20 minuten reistijd aan. Na een lange dag met veel wandelingen is het heerlijk om een beetje op tijd aan te komen in het hotel, ware het niet dat ik in ieder land eigenlijk altijd wel een supermarkt bezocht wil hebben. Ik vind het heerlijk om door de gangpaden te struinen en te bekijken wat voor bijzondere en voor mij vreemde dingen ze hier wel niet allemaal hebben. Ik neem ook altijd wat mee. We komen onderweg een kleine supermarkt tegen en ik loop al snel tegen iets lekkers aan, namelijk de erg machtige en waarschijnlijk ook meest calorierijke chocoladebollen met kokos die er maar zijn. De supermarkt kunnen we in ieder geval van het lijstje afstrepen. We rijden door over de heuvels van Skåne met de avondzon in de auto. Wat hebben we een geluk het weer! Ik kan me helemaal voorstellen hoe Zweedse zomers zijn. De sfeer die er hangt bevalt me zeer, de erg vriendelijke mensen ook en het heerlijke eten nog meer. De TomTom stuurt ons een straatje in waarbij we beiden hopen nu geen tegenligger tegen te komen, zo smal is het.
 
 

Rust in Hotell Rusthållargården

Hotell Rusthållargården in Arild is de plek waar we vanavond slapen. Dit klassieke plattelandshotel dateert uit 1675 en wordt sinds 1904 gerund door dezelfde familie. Het hotel is volledig gerenoveerd, beneden zijn nog veel van de oude details terug te zien, boven op de kamers veel minder. Dit maakt de kamers echter niet minder mooi. Naast het prachtige uitzicht op het haventje van Arild is ook de inrichting van de kamer helemaal oké. Na een lekkere douche worden we verwacht in het restaurant, weer met een mooi uitzicht over het kleine kustplaatsje Arild en met een chique uitstraling. Het eten smaak super, net als de champagne die we erbij geserveerd krijgen. Het restaurant, maar ook het hotel ademt een hele rustige sfeer uit. Net als het plaatsje Arild trouwens. Het is de perfecte plek om te ontspannen. Naast de vele leuke plaatsen in de buurt die bezocht kunnen worden, kan er ook perfect gewandeld worden rondom het hotel. We maken de volgende ochtend een rondje door het stadje, het is klein en op de haven na niet zo veel te beleven. Wel staan er ontzettend leuke huisjes, ze doen erg Zweeds aan en geven je gelijk een vakantiegevoel. Een prachtplek om je vakantie door te brengen.

Het uitzicht op Arild vanuit het hotel
Het uitzicht op Arild vanuit het hotel

Operaliederen in het Birgit Nilsson Museum

Birgit Nilsson, die naam moesten we toch even Googelen voordat we haar museum gingen bezoeken. Birgit (1918) was blijkbaar een wereldberoemde operazangeres en opgegroeid in Svenstad in Skåne. De boerderij van haar ouders en later ook van Birgit zelf is na haar dood een museum geworden, iets wat Birgit graag wilde. De boerderij is van binnen nog precies zoals ze het heeft achtergelaten toen ze in 2005 overleed. Birgit groeide op als een boerenkind en hielp haar vader veel op de boerderij. Muziek stond altijd al centraal in huis, ondanks dat had niemand verwacht dat ze een van de grootste operazangeressen ter wereld zou worden. Ze werd ontdekt in de lokale kerk en groeide al snel uit tot een superster. Naast dat ze veel op reis was, was ze na het overlijden van haar ouders ook regelmatig in Svenstad. Ze trouwde met een boerenjongen genaamd Bertil Nikalsson, iemand die haar door dik en dun steunde. Als Birgit thuis was vond ze het heerlijk om te koken en te tuinieren. Ook was ze nog regelmatig in de lokale kerk te horen.

Birgit's verhaal is in het Birgit Nilsson Museum op een prachtige manier tot leven gebracht. Door middel van een rondleiding door haar huis en later een audiotour door het museum zelf, waarbij je verhalen te horen krijgt, haar kostuums kan zien en haar natuurlijk kan horen zingen wordt het hele verhaal achter deze grootheid me opeens veel duidelijker. Het is zeker een aanrader als je in de buurt bent en van operamuziek houdt.

Het Birgit Nilsson Museum
Het Birgit Nilsson Museum

De ruim 100 jaar oude Norrvikens Gardens

Aan landhuizen, kastelen en prachtig aangelegde tuinen geen gebrek in Skåne, dat is wel duidelijk als we wederom een prachtig landhuis gaan bezoeken die middag. De Norrvikens Gardens zijn begin 1900 ontworpen door Rudolf Abelin. Hij werd geïnspireerd door de Italiaanse tuinen, maar ook door de door hem bezochte Engelse tuinen. Het aanleggen van de tuinen duurde meer dan 15 jaar. Het resultaat is een prachtig stuk land met daarop een van de mooiste tuinen van heel Zweden. Door economische problemen werden de tuinen getroffen en ging de ontwikkeling minder snel dan gehoopt. Niet alle projecten van Abelin zijn daarom uitgevoerd. Hedendaags hebben diverse investeerder geïnvesteerd in het landgoed, waardoor het landhuis kon worden opgeknapt, er een restaurant met zeer goed eten kon worden geopend en de tuin kan worden onderhouden. De tuinen zijn vrij voor bezoekers, ze kunnen werkelijk overal komen en mogen ook van de gebaande paden afwijken. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd, verder is een middag picknicken in de tuin ook een erg goede optie.

Het resultaat is een prachtig stuk land met daarop een van de mooiste tuinen van heel Zweden.



Norrvikens Gardens
Norrvikens Gardens

Jetset in Båstad

Op zoek naar de jetset van Skåne? Die vind je in Båstad. Naast dat dit een geliefd plaatsje is bij de welgestelden, is het ook een belangrijke plek voor tennissers. Het jaarlijkse tennistoernooi dat er gehouden wordt trekt ieder jaar weer tribunes vol met mensen. Daarnaast vind je er uitstekende hotels met zeer comfortabele hotelkamers, excellente restaurants en een heerlijk strand om de dag door te brengen. Wij maken een wandeling door het stadje met Ingrid, eigenaresse van Språkguiden en te boeken voor rondleidingen. We lopen door het oude gedeelte met de pittoreske huisjes en komen hier en daar een echtpaar tegen op de fiets met beide een stoeltje achterop de fiets. Er is ooit een hevige brand geweest in Båstad, waardoor sommige huizen verloren zijn gegaan. En weer zoeft er iemand met een stoeltje voorbij, op weg naar het strand of het vakantieadres. Een dreigende lucht komt ons vanaf het water tegemoet. Toch blijkt later dat het droog blijft.

Een fietser in een van de oude straten van Båstad
Een fietser in een van de oude straten van Båstad


We maken ons rondje af en verlaten het centrum van Båstad voor wederom een fika, dit keer bij Nivå125. Op 125 meter hoogte kijk je uit over Båstad, de zee en de groene omgeving, genietend van een kopje koffie of thee. Dit laat ik mij geen twee keer zeggen en als snel genieten wij zelf van het uitzicht, met natuurlijk een heerlijke kop thee. Leuk is dat Nivå125 tevens een ontmoetingspunt is voor mensen die van design houden. Er is een winkel aanwezig waar je diverse designspullen kan kopen. Ook worden er diverse tentoonstellingen gehouden gedurende het jaar. We sluiten het weekend Zweden maar al te goed af op deze plek. Het is namelijk tijd om de auto weer terug te brengen en Zweden te verlaten. En wat baal ik daar van! Ik had nog dagen kunnen rondrijden, niet wetende welke plekjes er die dag weer bezocht zouden gaan worden. Genietend van het voortreffelijke Zweedse eten, de gastvrijheid en vooral het lekkere weer. De stranden hebben we nog niet uit kunnen proberen hier, net als nog vele andere bezienswaardigheden, steden en parken die ik wel zou willen bezoeken. Genoeg reden om nog eens terug te keren, naar die Zweedse zomer in Skåne.

Heb je interesse in een reis naar Zweden? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Zweden, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen