Gratis reisvoorstel aanvragen

Winters genieten in Zweeds Lapland

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: Umeå, Granö, Lycksele, Tväråträsk, Ekorrsele, Zweden
Periode: april 2015
Vervoer: Vliegtuig en bus
Accommodatie: Hotel, vakantiehuis

Foto van deze vakantie

In april mocht ik de laatste wildernis van Europa op uitnodiging van het verkeersbureau van Zweden in vier dagen gaan ontdekken. Het programma stond vol met leuke en winterse activiteiten, denk maar aan het bezoeken van Zwedens noordelijkste dierenpark, de stad Umeå, sneeuwscootertochten, genieten van een hottub onder de sterrenhemel en we zouden diverse aangename accommodaties bekijken en uitproberen. 

Vlucht met Malmö Aviation

We vliegen op donderdagmiddag met de Zweedse luchtvaartmaatschappij Malmö Aviation richting de Zweedse stad Umeå. Deze organisatie vliegt voor een korte periode van Amsterdam naar Umeå en andersom. Dit doen ze twee keer per week, van 2 april tot en met 17 mei. De vlucht verloopt prima, we krijgen zelfs nog een sandwich met brie en een kopje thee of koffie. Na tweeënhalf uur landen we op de kleine luchthaven van Umeå. De koffers staan binnen no-time op de bagageband, waardoor we al snel kunnen vertrekken naar de eerste accommodatie.

Granö Beckasin

Granö Beckasin is het eerste hotel waar we overnachten. Na een korte rit met de bus komen we aan in het plaatsje Granö, waar we gelijk naar onze kamers kunnen. We overnachten in het Eco Hotel, een hotel dat goed past in de omgeving waarin het staat, waarbij zeer veel gebruik is gemaakt van natuurlijke producten, tweedehands spullen en het eigenlijk volledig uit hout bestaat (inclusief de isolering).

Het EcoHotel in Granö
Het EcoHotel in Granö


We eten die avond in het restaurant van Granö Beckasin, waarbij eerst een heerlijke rendiercarpaccio op het menu staat, iets dat toch niet iedere dag voor je neus ligt. Het hoofdgerecht bestaat uit vis en biefstuk, waarna we bij het toetje zo vol zitten dat er nog maar enkele happen naar binnen kunnen worden gewerkt. Ondanks dat was het erg lekker. Christopher Storm van Granö Beckasin vergezeld ons tijdens het eten. Aan het eind van het diner vertelt hij nog wat over het ontstaan van de accommodatie. Voorheen was het namelijk een volledige camping, na een grondige renovatie is het nu omgebouwd tot hotel, maar zijn er ook kleine huisjes, campingplaatsen en natuurlijk de Bird Nests boekbaar.

De naam heeft het te danken aan Jan-Erik Sjöblom. Jan-Erik was toen hij jong was helemaal gek van de watersnip (beckasin is Zweeds voor watersnip), de vogel die je herkent aan de lange en spitse snavel. De eerste ontmoeting met deze vogel deed hem doen besluiten dat hij de vogel wilde redden en in stand houden door ze op te zetten. Meer dan 70 jaar later kan hij terugkijken op het behoud van meer dan 30.000 dieren, voornamelijk vogels. Om deze vogels in het dorp te houden, Jan-Erik werd namelijk geboren in Granö, besloot hij een verzameling van 1.000 vogels te doneren aan de eigenaren. De donatie leidde tot het idee voor een galerie, maar ook een hele bestemming zoals die er nu is rondom de vogelcollectie.

Enigszins vermoeid na het verhaal lopen we op de bevroren paden weer naar boven, waar ik al snel in slaap val in het comfortabele bed.

Bird Nests

Na een heerlijke nacht in het Eco Hotel word je nog lekkerder wakker als je je gordijnen open doet en het besneeuwde bos en bevroren meer voor je ziet liggen. Met een leuke dag voor de boeg spring ik de douche in en verschijn ik een half uur later aangekleed en wel in de ontbijtzaal. Met nog niet heel veel honger, door de grote hoeveelheid eten van de avond ervoor waarschijnlijk, eet ik toch wat van het lekkere ontbijt dat ze er serveren. We gaan namelijk de Bird Nests bekijken, helaas alleen van buiten omdat ze beide zijn volgeboekt. Er wordt volop gewerkt aan nieuwe Bird Nests, aankomende zomer moeten er in ieder geval vier nieuwe bij worden geplaatst. De huisjes zijn gebouwd tussen verschillende bomen en zweven als het ware boven de grond. Wel zijn ze door middel van een brede brug verbonden met de vaste grond. Van binnen zijn de nests luxe ingericht, voorzien van heerlijke bedden, een kitchenette en vloerverwarming.

Birds Nests van buiten
Birds Nests van buiten

De kamer van de Bird Nests
De kamer van de Bird Nests

Lycksele Djurpark

De volgende stop is Lycksele Djurpark, ook wel de Lycksele dierentuin. We worden warm welkom geheten door Karin van Gold of Lapland en de dierenverzorgster. De dierentuin is nog niet open dus we krijgen een soort privé rondleiding door het hele park. Je ziet in deze dierentuin eigenlijk voornamelijk dieren die ook in het wild voorkomen in Zweeds Lapland. Mooi aan het park is dat de verblijven van de dieren erg groot zijn en zo hun echte leefomgeving nabootsen. We bezoeken vele dieren, waaronder de otter, wolf, rendier, edelherten, wilde zwijnen, reeën, de muskusos en bijvoorbeeld de vos. Voor kinderen is het een erg leuk park, er is ook een speciaal speelterrein voor hen ingericht. 

Rendieren in de Lycksele Djurpark
Rendieren in de Lycksele Djurpark


We boffen trouwens met het weer, het is de hele ochtend al stralend blauw, wat de temperatuur een stuk aangenamer maakt, ondanks dat het nog boven nul is. We nemen aan het eind van de rondleiding afscheid van de dierenverzorgster en gaan door naar Hotel Lapland, een paar minuten verderop. In dit enorme hotel krijgen we een lekkere lunch geserveerd en natuurlijk mag een rondleiding ook niet ontbreken.

Laplandtime

Tväråträsk is de volgende bestemming, een zeer klein dorpje met ongeveer vijftig inwoners en nog noordelijker gelegen dan Lycksele. In ongeveer anderhalf uur rijden we richting het huis van Frans en Paula, een Limburgs stel die besloten definitief te emigreren naar Lapland. We worden zeer warm welkom geheten door Frans en Paula, waarna ze ons gelijk hun leuke Zweedse huis en dat van Tore, de overleden buurman, laten zien. Een deel van de groep slaapt in het huis van Frans en Paula, op de bovenverdieping is alles ingericht voor de gasten. Het huis van Tore heeft het Limburgse stel overgenomen toen Tore in 2012 overleed. Paula laat ons dames het huisje zien waar we die nacht in slapen. Tore is degene die hen alles leerde over Lapland en hoe je je weg bijvoorbeeld kan vinden in de natuur. Het huisje ziet er zowel van binnen als buiten prachtig uit, na het overlijden van Tore hebben ze het helemaal gerenoveerd.

We maken die middag, omdat het nog redelijk vroeg is en bovendien heerlijk weer, alvast een sneeuwscootertocht. Dat is namelijk de reden dat we bij Paula en Frans verblijven, maar daarover straks meer. Na de tocht schuiven we aan bij Paula aan de keukentafel en genieten we van een heerlijke maaltijd. Tijdens het eten vertellen ze hoe ze hier terecht zijn gekomen. Na vele vakanties in Scandinavië besloten ze het drukke leven in Nederland achter zich te laten en ruilden ze dit voor de uitgestrektheid en de rust van Lapland. Visfanaat Frans zag het hier al helemaal zitten met de vele mooie plekken om te vissen, waarna ze het bedrijf Laplandtime oprichtte. Voor een unieke visvakantie moet je dan ook bij hen zijn. Frans gaat met je mee om een van de vele vissoorten in het gebied te vangen, waaronder de snoek en de zalm, maar ook vliegvissen is mogelijk. Bij thuiskomt staat er een heerlijke maaltijd, gekookt door Paula, voor je klaar.

Frans en Paula, Foto Patrick Mulder
Frans en Paula, Foto Patrick Mulder


Die avond mogen we de opgewarmde hottub uitproberen, hopende om dat bijzondere luchtspektakel natuurlijk nog te zien. Ondanks dat het een zonnige dag was krijgen we het noorderlicht niet te zien. Wel is het heerlijk om in zo'n hottub te vertoeven als het buiten vriest. Gerimpeld en wel komen we aan het eind van de avond de warme hottub weer uit.

De sneeuwscootertocht

De volgende morgen staat de sneeuwscootertocht op de planning. Nadat ik gedoucht ben en extra warme kleren heb aangedaan ontbijten we weer aan de keukentafel bij Paula en Frans. Voor de tocht dragen we een helm en is het verstandig om warme kleren aan te doen, ondanks dat het weer prachtig weer is kan het op de scooter nog wel eens koud worden. Frans maakt de sneeuwscooters gereed en rond 9.00 uur vertrekken we richting het bevroren meer. De droge en gure wind in combinatie met de stralende blauwe hemel en het zonnetje maken het hele plaatje compleet. Als je even later het gas flink in kan trappen over de open vlaktes van een bevroren meer en met aan weerszijden dennenbossen ziet, snap ik even helemaal waarom je hier zou willen wonen. 

Sneeuwscootertocht.nl
Sneeuwscootertocht.nl


De tocht bestaat uit zowel open gedeeltes als delen door het bos, waar je normaal zonder sneeuwscooter natuurlijk nooit zou komen. Dit maakt het erg uniek en bijzonder. We stoppen onderweg regelmatig om foto´s of filmpjes te maken en na ongeveer twee uur gaan we lunchen, gewoon midden in het bos. Frans maakt een vuurtje klaar en Paula maakt daar een heerlijke pasta met vis op. Tot slot drinken we nog een kopje koffie en thee en genieten we nog even van de prachtige omgeving. De weg terug is ook weer erg bijzonder. We komen midden op een meer een groep rendieren tegen, iets wat de tocht wel helemaal compleet maakt.
Koken tijdens de sneeuwscootertocht
Koken tijdens de sneeuwscootertocht

Ekorrsele

Aan het begin van de middag moeten we helaas alweer afscheid nemen van Paula en Frans, we vervolgen onze reis namelijk naar Ekorrsele. Hier halen we de andere helft van de groep op, die die ochtend een hondensledetocht heeft gemaakt. Mocht je een bezoek aan Lapland brengen, dan is dit zeker een aanrader horen we al van de verhalen. We mogen de huskyfarm nog even betreden en de honden ontmoeten, waarna we de bus weer in stappen om richting Umeå te rijden.

Husky bij de huskyfarm
Husky bij de huskyfarm

Umeå

Umeå is de grootste stad van de regio Norrland en is een van de snelst groeiende steden van heel Zweden. Er werd in 1965 een universiteit gesticht, waar mede de grote groei in aantal inwoners aan te danken is. Als wij in Umeå aankomen komt Erja van Visit Umeå ons vergezellen in de bus. We brengen eerst een vluchtig bezoek aan Umedalen Skulptur, een park met diverse skulpturen en dat het hele jaar door gratis te bezoeken is. De volgende stop is Guitars, een museum met een unieke collectie gitaren en ´s werelds mooiste particuliere collectie gitaren. De hele wereld heeft nu de kans gekregen om deze collectie te bewonderen, tweelingbroers Samuel en Michael Åhdén zijn namelijk de trotse eigenaren van dit museum. Met een verzameling van meer dan honderden gitaren, hoeveel het er precies waren konden ze ook niet zeggen, kom je enorm veel te weten over de gitaar. Iedere gitaar heeft ook weer zijn eigen verhaal, Samuel en Michael kunnen je er hele verhalen bij vertellen.

Guitarmuseum
Guitarmuseum


Het laatste bezoek voor die dag brengen we aan Bildmuseet, een museum in een prachtig gebouw en met voornamelijk hedendaagse kunst en fotografie. Er zijn diverse wisselende exposities gedurende het hele jaar. Toen wij er waren was er bijvoorbeeld een expositie van Rafael Lozano-Hemmer, genaamd de Pulse Room. Een enorme ruimte hing vol met lampen, die op het ritme van je hartslag gaan pulseren als je twee handgrepen vast pakt.
Bildmuseet
Bildmuseet

Köksbaren

Köksbaren is de Gastrobar waar we die avond eten. Er hangt een ontzettend leuke sfeer in het restaurant, volledig aangekleed in Scandinavische stijl. Het restaurant werkt altijd met producten van het seizoen, die bovendien van topkwaliteit zijn. Ze gebruiken producten van de beste boerderijen en leveranciers uit Västerbotten en de rest van de wereld. We mogen die avond weer een echt Laps gerecht proberen, namelijk een groot stuk rendierenbiefstuk. Het was weer iets te veel voor mij, maar lekker was het zeker. Je kunt in Köksbaren heerlijk tafelen en genieten van een drankje. Pas hiermee wel op, de prijzen van alcoholische dranken liggen in Zweden een stuk hoger.

Köksbaren
Köksbaren

Stora Hotellet

Stora Hotellet is een klassiek hotel dat dateert uit 1895, maar in 2014 werd heropend na een grondige renovatie. En het is prachtig geworden. De maritieme styling zie je werkelijk in ieder detail terug. We krijgen de sleutel van de kamer en ook die is weer even mooi. De badkamer bevat een heerlijke regendouche, verder zijn er koffiefaciliteiten, een heerlijk bed en een televisie. In het hotel is verder een restaurant, bar en conferentieruimte aanwezig. Ik slaap die avond als een roosje en maak maar al te graag gebruik van de heerlijke douche. Ook het ontbijt is zeer goed geregeld en zeer uitgebreid, je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het. Zo maak je je eigen muesli, hebben ze diverse soorten brood en maak je er zelf een pannenkoek. Heerlijk!

Stora Hotellet
Stora Hotellet


Helaas zit die ochtend de reis er ook alweer op. We vliegen om 12.00 uur weer terug richting Amsterdam, terugkijkend op een prachtige reis en die mij op een zeer positieve manier kennis heeft laten maken met zowel Zweden als Lapland. Voor herhaling vatbaar dus!

Heb je interesse in een reis naar Zweden? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Zweden, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen