Helsingborg

Het plein voor de kerk in Helsingborg
Het plein voor de kerk in Helsingborg

Helsingborg is de hoofdstad van de gelijknamige gemeente Helsingborg. De stad ligt aan het smalste deel van de Sont, tegenover de Deense stad Helsingor. Deze levendige en moderne havenstad is de gastronomische parel van Skåne. Nergens anders in Zweden vind je zo veel restaurants en cafés bij elkaar. De stad heeft tevens een veelbewogen geschiedenis achter de rug, doordat Helsingborg vroeger bij Denemarken hoorde. In de stad zijn nog vele historische elementen te bewonderen, denk maar aan de middeleeuwse uitkijktoren of de oude kerk. 

De stad is tevens een uitstekende plek voor winkelliefhebbers. Het charmante centrum zit vol met leuke winkels en boetiekjes. In totaal maar liefst 500. Naast de bekende ketens zijn er ook winkels te vinden met unieke en trendy items. Een voordeel is bovendien dat de binnenstad autovrij is, wat het winkelen erg prettig maakt. Na een goede shopsessie strijk je neer op een van de vele terrasjes die er te vinden zijn in het centrum.

In de avond begeef je je naar een van de vele goede restaurants. Aan de haven zijn diverse tentjes te vinden, waarbij je een leuk uitzicht over het water hebt. Rij je iets verder uit het centrum, dan kan je zomaar uitkomen bij Pålsjö Matbar. Dit is een uitstekend restaurant, direct gelegen aan het strand en met een rijke kaart met voornamelijk heerlijke visgerechten.

Heb je weinig kennis van Zweden? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Helsingborg
Plaatsen in de buurt van Helsingborg (Zweden) :
 • Malmö (53 km)
 • Göteborg (190 km)
 • Karlstad (374 km)
 • Visby (384 km)
 • Gotland (404 km)
 • Stockholm (485 km)
 • Uppsala (515 km)
 • Lapland (1462 km)
 • Ervaringen

  op 21 oktober 2018 plaats: Helsingborg, reisperiode: augustus 2018

  Mooie plaats. Niet veel toerisme. Was er voor werk.

  • Algemeen 7
  • Inwoners 8
  • Ligging 6
  op 25 januari 2016 plaats: Helsingborg, reisperiode: augustus 2015

  Wij bezochten Helsingborg in de zomer. Het is dan een ontzettend leuke stad om te bezoeken. Het doet met de vele restaurantjes en terrasjes wat Nederlands aan. De stad ligt prachtig aan het water en heeft in de buurt fijne zandstranden liggen. Het eten in de stad is van ongekende kwaliteit, ik heb nog maar op weinig plekken overal zo lekker gegeten. Je moet dan ook wel wat neerleggen voor goed eten of drinken. Een echte aanrader is restaurant Pålsjö Matbar direct aan het water en net uit het centrum. In het centrum is nog veel te zien van de geschiedenis van de stad. Ook zijn er diverse musea. Winkelen kan je er uitstekend, doordat het centrum autovrij is.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 7
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 8
  • Ligging 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Helsingborg

  Food by the way (Helsingborg)

  Food by the way
  Food by the way
  Kaart met locatie Food by the way

  Een Food by the way is een erg leuke manier om kennis te maken met Helsingborg en daarnaast de verfijnde keuken van Skåne uit te proberen. Tijdens de wandeling worden er een aantal interessante restaurants, cafés en winkels bezocht, waarbij je de lekkerste gerechten kan proeven. Bij iedere stop mag er geproefd worden en wordt er wat verteld over het product. Tussen de stops door begeleiden ze je langs grotendeels autovrije straten van Helsingborg, waarbij de levendige geschiedenis van de stad ter sprake komt.

  Pålsjöbaden (Helsingborg)

  Pålsjöbaden
  Pålsjöbaden
  Kaart met locatie Pålsjöbaden

  Het nieuwe Pålsjöbaden ligt aan het strand bij Helsingborg. Het is een sauna boven de zee en waarbij je mogelijkheid hebt zo de zee in te duiken. Mannen en vrouwen hebben beide een eigen plek in het badhuis. Nadat je je in de kleedkamer hebt kunnen uitkleden, geniet je geheel in rust en afgezonderd van het strand van de sauna. Vanuit de sauna kijk je uit op zee, iets meer rustgevend bestaat er niet. Na een portie zweten in de sauna, koel je heerlijk af in het koude water van de zee. Naderhand kan je nog een kop koffie of thee drinken in de bijbehorende bar.

  Sofiero Palace & Gardens (Helsingborg)

  Sofiero Palace & Gardens
  Sofiero Palace & Gardens
  Kaart met locatie Sofiero Palace & Gardens

  Sofiero is een paleis, of eigenlijk een zomerhuis, dat dateert uit 1866. Prins Oscar en zijn vrouw kochten het landgoed ooit, gelegen ten noorden van Helsingborg. Het werd gebruikt als zomerkasteel. Een belangrijk onderdeel van het kasteel zijn de tuinen bij het gebouwd. Deze werden door de zoon van de koning, Gustaf Adolf en zijn vrouw Margareta, voornamelijk aangelegd. Tuinieren was voor beide een passie en dat is te zien. De rododendrons staan centraal bij het huis. Er is een wandelpad achter het huis, dat je langs de honderden rododendrons brengt. Men komt speciaal naar het kasteel voor deze wandeling, die voornamelijk prachtig is als het in bloei staat. Dit is in het voorjaar. Je kan een rondleiding krijgen door de enorme tuinen en naderhand wat drinken bij het café, met uitzicht op zee. 

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Zweden bekijken.

  Vervoer

  Op zo'n 35 kilometer afstand van Helsingborg ligt een luchthaven waarop gevlogen kan worden. Ook de ferryterminal Helsingborg C is een belangrijk punt in de stad. Hier komt de ferry vanuit Denemarken aan, maar ook de trein en de bus. Helsingborg is daarom uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer. Met de auto gaan vanaf de luchthaven of vanuit Nederland is ook een optie. Er zijn diverse autoverhuurbedrijven aanwezig bij de luchthavens waar je een goede auto kan huren. Het centrum van Helsingborg is autovrij, toch kan je bij de meeste belangrijke punten van de stad gemakkelijk komen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

  Geschiedenis

  Helsingborg was oorspronkelijk een Deense stad. Het is een van de oudste steden in het huidige Zweden en vormde door de gunstige ligging lange tijd een omstreden stad. De eerste vermelding van de stad in oorkonden stamt uit 1085 en vanaf 1360 stond de stad onder invloed van de Hanze. Tot 1658 was de stad Deens en in 1676 en 1677 was dat wederom het geval. Later werd de stad aan Zweden overgedragen.

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Helsingborg