Gratis reisvoorstel aanvragen

Reisverslag Cuba

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Havana (Cuba) , B. Viñales , C. Santa Clara , D. Trinidad , E. Camagüey , F. Santiago de Cuba , G. Baracoa , H. Holguín
Periode: september 2004
Vervoer: Vliegtuig
Accommodatie: Diverse/diverse

Foto van deze vakantie

Eindelijk...eindelijk mogen wij ook op vakantie!! Mijn ouders halen mij om half 9 op en aangekomen op Schiphol drink ik nog even een kopje koffie met ze voordat ik me bij de groep ga voegen. Bij de incheckbalie staat al een groepje bekenden. Daar krijgen we meteen te horen dat we 2,5 uur vertraging hebben. Da's ff balen, maar gelukkig hebben we elkaar om gezelschap te houden. Dan ga ik inchecken... de 2e klap in mijn gezicht; ik heb overgewicht, dat wil zeggen: mijn koffer is 2 kilo te zwaar! Ik zie Marcel zijn koffer met flink ondergewicht net van de band glijden dus probeer ik de stewardess over te halen om de kilo's bij elkaar op te tellen (want dan is het gemiddelde weer prima...). Maar mijn smeekbedes zijn tegen dovemans oren. Ik krijg een bonnetje en mag bij het volgende loket afrekenen: 2 x 23 = 46 euro!!

Ik zet het verlies van me af en sluit me aan bij de groep waar zich ondertussen 2 nieuwelingen hebben gemeld: Piet en Harry. We gaan zonder problemen door de douane en met de koffiebon die we voor de vertraging hebben gekregen gaan we op zoek naar een gezellige stek om die in te wisselen. We tax-free-en nog wat en voor we het weten is het alweer tijd om naar de gate te gaan. Daar treffen we Ans en Carla en wie dan de laatste 2 reisgenoten zijn, blijft onduidelijk tot in Cuba.

Tijdens de 9,5 uur durende vlucht vermaken we ons met de films die worden getoond en aangezien we niet met zijn allen even dicht bij elkaar zitten zoeken we elkaar regelmatig even op voor een gezellig praatje (we moeten tenslotte blijven bewegen.....) . De uren vliegen voorbij.

Om 19.30 uur plaatselijke tijd landen we in Havana. Het is vreselijk warm en binnen een paar minuten plakt al onze kleding aan het lijf. We ontmoeten de laatste 2 onbekenden van de groep: Hermien en Ineke en worden welkom geheten door onze reisleidster 'geen stress-express' Patricia.

Eén voor één moeten we langs de douane, maar dat verloopt zonder problemen dus kunnen we snel met de bus naar Hotel Plaza waar onze eerste cuba libre als welkom staat te wachten. Als iedereen de sleutel heeft, zoeken we de kamers op. Voor ons gevoel is het al 4 uur 's nachts dus mogen we alsjeblieft gaan slapen...

Na een slechte nachtrust gaat de wekker zeer vroeg: 6.30 uur. Toch zo moe gisteravond en dan zo slecht slapen.... Ik heb wel even rustig de tijd nodig om wakker te worden en de warme douche doet wonderen.

Havana

Er staat een goed ontbijtbuffet klaar dus we nemen het ervan. De eerste foto's en filmshots worden gemaakt en om 8.30 zitten we in de bus voor onze eerste 'excursie': stadstour Havana. De eerste stop is bij het Capitolio. Voor de trappen van het Capitolio staan oude Cubanen met nog oudere fototoestellen de toeristen te fotograferen. Kosten: 1 dollar en dat heb ik er wel voor over. Ik wordt gefotografeerd, daarna wordt er geknipt en geplakt en er wordt een foto van de foto gemaakt en voíla... een oud uitziende foto van mij voor het Capitolio.

El Capitolio, Havana
El Capitolio, Havana


We gaan verder Havana door en bekijken diverse gebouwen en uiteraard de beroemde auto's die langsrijden. Het valt me op dat de gebouwen nog meer vervallen zijn dan ik me vooraf had voorgesteld. Wat vreselijk zonde, want het moeten vroeger ontzettend mooie panden zijn geweest. Maar aan de andere kant heeft het ook wel weer zijn charme. We arriveren bij Plaza de la Revolución met het beroemde 'beeld' van Che Guevara aan een gevel. Erg indrukwekkend als je bedenkt dat Fidel hier nog regelmatig staat te (s)preken voor duizenden mensen.
Het standbeeld van Che Guevara
Het standbeeld van Che Guevara


Om 12 uur gaan we lunchen. Er speelt een bandje heerlijke salsamuziek. Een danspaar toont hoe we de salsa moeten dansen en halen daarna een paar mensen de dansvloer op om het ook te proberen. We gaan verder met de wandeling door Havana en komen langs de stamkroeg van Hemmingway waar hij altijd zijn mojito's dronk. Voor ons staan ze ook al koud...

We gaan terug naar het hotel waar we heel even de tijd hebben om ons op te frissen voordat we worden gehaald door de taxi's die ons naar de dansschool brengen. Er staat namelijk een salsaworkshop op het programma!

We komen aan bij een kleine spiegelzaal waar voor iedereen een Cubaanse danspartner is geregeld. Nadat wij die hebben overvallen kan het feest beginnen. Ik laat mijn danspartner weten dat ik niet vreemd ben in salsaland, iets wat hij met een opgeluchte lach beantwoord (het is ook niet makkelijk om steeds weer nieuwe 'stijve' toeristen over de dansvloer te slepen....).

In sneltreinvaart worden de basispassen voorgedaan en mogen we zelf aan de slag. Ik krijg ondertussen van mijn danspartner nog wat extra pasjes geleerd. Het is bloedheet en iedereen is binnen de kortste keren drijfnat, maar ik heb de tijd van mijn leven en wat mij betreft blijf ik hier de komende twee weken... Veel te snel zijn de 2 uur om en moeten we terug naar het hotel. Veel tijd om op adem te komen hebben we niet want we moeten om 19.00 uur richting restaurant. Snel douchen dus en weer weg!

We gaan naar een 'casa particulare'. Dat is bij mensen thuis die privé een restaurantje runnen. Na een goede maaltijd komt dan toch die dip! Het nachtleven moet nog ff op me wachten. Om 23.00 uur gaat bij mij het lichtje uit.

Busrit naar Viñales

Om half 7 gaat de wekker weer. Net als gisteren genieten we van een lekker ontbijtbuffet. We vertrekken uit Havana vandaag, dus de koffers moeten worden gepakt. Die worden opgehaald door de kofferboys en ondertussen nestelen wij ons in de bus voor een rit naar Viñales. Bij een toiletstop (bañostop) kom ik een collegaatje tegen! Ik wist dat zij ook in Cuba zat, maar wie houd er nu rekening mee dat je elkaar daadwerkelijk tegenkomt... Erg leuk! Helaas is de foto mislukt.

Opeens zien we een autoband onze kant op komen rollen. We kijken in de verte en wel 150 meter verder staat de auto die erbij hoort! Hoe die twee van elkaar zijn losgeraakt hebben we niet gezien maar het is wel een hilarisch moment. Niet veel later komen we aan bij een sigarenfabriekje. Binnen mag er niet worden gefilmd en gefotografeerd helaas. Terwijl iedereen gewoon zijn werk doet, krijgen wij door Eldis (onze Cubaanse gids) uitgelegd hoe de beroemde Cubaanse sigaar wordt gemaakt. Na afloop kunnen we sigaren inslaan voor het thuisfront.

Voordat we verder rijden, delen we aan een groepje meisje wat ballonnen, schrijfwaar en bellenblaas uit. Dat laatste moet ik even voordoen en ze vinden het geweldig! Tegen lunchtijd arriveren wij in Las Terrazas. Een mooi natuurgebied met overblijfselen van koffieplantages. Bij een mooie uitkijkpost krijgen we de lunch geserveerd. Ook hier worden we vergezeld door een leuk bandje. Ze spelen goed en wanneer ze met hun eigen cd op de proppen komen, worden die door meerdere reisgenoten gekocht, voorzien van een persoonlijke boodschap van de zangeres en met een zoen voor Coen!

Op weg naar het hotel in Viñales met als heerlijk vooruitzicht: een duik in het verkoelende zwembad. Maar daar aangekomen staat het zwembad droog! Uit voorzorg voor orkaan Iwan is het water er uitgehaald. Patricia probeert nog een ander hotel te regelen, maar als dat niet lukt, zoek ik de verfrissing maar onder de koude douche (je moet wat als er geen warm water is...).

Met teveel mensen in een te kleine Lada worden we naar het restaurant in Viñales gebracht. Na het eten gaan we op zoek naar de plaatselijke disco. Ik word door een Cubaan de dansvloer opgetrokken en kom er al snel achter dat er wel degelijk Cubanen zijn die de salsa niet in het bloed hebben! Zodra ik kan wimpel ik 'm af. Een andere Cubaan laat zien hoe het wel moet en zo verstrijkt de tijd. Met de taxichauffeur is afgesproken om ons om 23.30 uur naar het hotel te brengen. Zodra ik mijn kussen voel, ben ik in dromenland.

Uitslapen tijdens een rondreis is er niet bij, dus ook vanochtend is het vroeg opstaan. Geen ontbijtbuffet deze keer, maar een tosti kaas en wat stokbrood met jam; als je maar wat in je maag hebt...

Mogote 'Dos Hermanas'

De eerste stop is bij de mogote 'Dos Hermanas' met de waanzinnige 'mural de la prehistoria'. De schilder heeft er vier jaar over gedaan. Wanneer iedereen er dezelfde foto van heeft gemaakt gaan we verder. We worden gedropt bij de tabaksplantages. Omdat de oogst al is geweest zijn het kale akkers waarop de boeren bezig zijn met hun door ossen getrokken ploegen (jaja het bestaat nog in deze wereld...) om de grond weer te optimaliseren voor het volgende tabaksseizoen.

Mural de la prehistoria
Mural de la prehistoria


Voor we verder gaan krijgen we bij een boertje eerst nog koffie en heerlijke grapefruit. Nu zijn we gesterkt voor de prachtige wandeling door de natuur. De hobbels en bobbels onderweg worden getrotseerd en ook een pittige klim door de klei wordt door iedereen gehaald. Al met al zijn we toch zo'n 2 uur onderweg en aan het einde wacht ons de prijs: 4 heerlijke uren bij een zwembad. Diegene die niet met de wandeling zijn meegegaan zitten hier ook op ons te wachten. Zij hebben er al een paar uur zon opzitten en zoeken nu de schaduw op. Wij nemen een verkoelende duik in het zwembad waarna we heerlijke relaxen in de zon.

Om 15.00 uur staat de bus klaar om ons naar het hotel terug te brengen. Onderweg maakt een deel van de groep nog een 'excursie' naar de grot 'Cueva del Indio' in het dal van San Vicente. De eerste 10 minuten gaat te voet, de andere 10 minuten gaat in een bootje over het water. We lopen terug naar het hotel (2 minuutjes), kopen onderweg nog wat souvenirtjes en als we denken dat we er bijna zijn komen we nog een klein obstakel tegen: een klein riviertje heeft de weg onder water gezet. Het is maar een afstand van 3 meter, maar springen is te ver en er met je gympen zomaar doorheen is ook geen optie want die krijg je nooit meer droog. Dus trekt iedereen de schoenen en sokken uit. Wat een toestand voor 2 stappen...

Terug in mijn hotelkamer blijk ik nog steeds geen warm water te hebben. Geen probleem opzich, maar mijn haren uitwassen met koud water vind ik minder prettig. Dus klop ik aan bij buurvrouw Marion, want zij heeft warm water voor twee! Wat een weldaad! We eten vanavond in het hotel. We gaan voor een uitgebreide maaltijd en bestellen een voorgerecht: tonijnsalade. Het water loopt ons uit de mond... totdat er geraspte rauwe rode kool wordt voorgeschoteld met een klein beetje tonijn uit blik...Gelukkig smaakt de spaghetti bolognese ons beter. Om 22.30 uur vallen mijn ogen dicht. De wandeling, de zon en de warmte eisen zijn tol en ik zoek dan ook snel mijn bed op.

Santa Clara

Uitslapen!! Om 9 uur vertrekt de bus pas!! Ik neem het ervan en sta om 7.15 op, dat is toch 3 kwartier later dan 'normaal'. Het ontbijt bestaat weer uit de inmiddels beruchte 'tosti ham/kaas'. Aan tafel heerst een opgewonden stemming want gisteren zat er bij de zwembadrand een tarantula (= vogelspin). Pfff, ben ik blij dat ik al in bed lag, nu heb ik tenminste goed geslapen. Als ik dat beest zelf had gezien had ik werkelijk geen oog dicht gedaan. Er zijn de nodige foto's gemaakt, dus die krijg ik in Nederland nog wel te zien.

De koffers moeten weer mee de bus in want we vertrekken naar Santa Clara. We hebben een rit van 5 uur voor de boeg, maar we slapen veel en maken geregeld bañostops dus de tijd gaat snel voorbij. We lunchen in recordtijd met tosti's kaas en ham of de combinatie en gaan snel weer verder. We stoppen nog even bij een 'dierentuin'. De dollars worden uit onze zakken gelokt bij een spelletje 'rad van fortuin', maar niemand gaat er met een prijs vandoor. Hierna lopen we door de tuin. We zien o.a. krokodillen, schildpadden en slangen.

In het centrum van Santa Clara stoppen we bij het monument El Tren Blindado.
Vroeger heeft Che Guevara deze met wapens/munitie gevulde trein laten ontsporen. Hierdoor hadden ze voldoende middelen om het leger van Batista te verslaan. Nu is het een monument/museum. We lopen verder door de straten van Santa Clara. Zoals in de afgelopen dagen wel duidelijk is geworden hebben de mensen hier niet zo veel en ook hier zijn de huizen in slechte staat.

We komen aan bij het hotel. Zoals ons inmiddels vertrouwd is, worden we ontvangen met een drankje. Het complex is erg leuk opgezet. Huisjes met rieten daken en een patio waar omheen zich 6 kamers bevinden. Een soort van commune-idee. Om 19.30 uur vallen we aan op het dinerbuffet. Zalig!! Met de maag gevuld, gaan we na het eten genieten van een wervelende modeshow. De XS-Cubaanse vrouwen en de XL-gespierde Cubaanse mannen tonen ons pareo's, shorts, bloezen en jurkjes. Na de show mogen we passen en kopen. Helaas pas ik niet in XS dus laat ik het maar voor wat het is en stap lekker met de groep de dansvloer op onder het genot van o.a. YMCA en Boney M. Het is een zeer gezellige avond maar morgen gaat toch weer vroeg de wekker dus zoek ik om 23.30 mijn bed op.

Trinidad

Met een goed ontbijt in de maag rijden we vandaag richting Trinidad. Voor we goed en wel op weg zijn, stoppen we in Santa Clara eerst nog bij het Plaza de la Revolución met het monument en de graftombe van Ernesto 'Che' Guevara. Uiteraard wordt het monument door iedereen op de plaat en film gezet. Bij het monument is ook de afscheidsbrief van Che aan Fidel toen hij Cuba verliet. Achter het monument bevindt zich de graftombe van Che en zijn makkers. We laten onze foto/filmcamera's bij Patricia achter en met alle respect lopen wij langs de muur met uitgehouwen gezichten en namen waarachter zich de stoffelijke resten bevinden. Erg indrukwekkend.

Terug in de bus bereiden we ons voor op een rit over een slecht geasfalteerde weg. We worden goed heen en weer geschud maar om 12 uur komen we heelhuids aan in Trinidad. We lopen over een keien-straat naar het centrum waar we zullen lunchen. En, halleluja, er staan hamburgers op het menu i.p.v. tosti's ham/kaas!!

Voor het eerst heb ik er aan gedacht om zeepjes en shampoos in mijn handbagage mee te nemen en tijdens en na de lunch kan ik wat mensen verblijden met deze voor ons zo normale zaken. Na de lunch gaan we naar het 'Museo Romantico' waar oude meubels van rijke lokale families zijn samengebracht. Foto's maken kost 1 dollar... ach, het is vakantie.

Trinidad
Trinidad


Hierna hebben we 1 uur vrije tijd. In Casa de la Trova kunnen we Cubaanse muziek-CD's kopen en verder is er nog een markt waar je gehaakte kleedjes kan kopen, het nodig houtsnijwerk en uiteraard de sambaballen en muziekstokjes. We delen weer zeepjes, pennen, ballonnen uit en als 2 jonge Cubaanse meiden mij kauwgom zien kauwen, geef ik met liefde een paar kauwgompjes af... Wanneer de groep weer samenkomt, zijn we allemaal de nodige dollars armer maar iedereen is blij met de aankopen. We drinken nog wat bij La Canchanchara waar ook weer een bandje speelt. Het is leuke muziek en ik besluit een cd van hun te kopen. We kopen er ook één als cadeau voor Marcel want hij is jarig vandaag!

Om half 4 komen we aan bij het hotel. De huisjes zijn '2-onder-1-kap' gebouwd en liggen direct aan zee. Ik heb net mijn koffer gekregen en de airco aangezet als buurvrouw Marion met grote ogen bij me aanklopt. Achter haar toiletpot heeft ze een grote krab gevonden (ja nu kan ze er om lachen, maar toen...) en weigert de kamer nog in te gaan! De kofferboy arriveert met haar koffer en schopt een uiterst kwade krab naar buiten.

Om 19.15 verzamelen we voor vertrek naar Trinidad-centrum voor het diner. We komen opnieuw terecht in een casa particulare. Ik kies voor de kreeft, heerlijk! Als toetje hebben we de verjaardagstaart van Marcel. Voordat de bus ons weer komt ophalen gaan we dansen op Plaza Central. De traptreden zitten overvol en de band speelt lekkere muziek, maar er wordt niet zo heel veel gedanst. Om 23.00 uur is het tijd om naar de bus te gaan. De eerste week is alweer voorbij...
Het straatbeeld van Trinidad
Het straatbeeld van Trinidad

Relaxen

Tijd voor een relaxdagje! Na het ontbijt gaan we om 8.15 uur richting zee. Daar ligt een mooie catamaran op ons te wachten waar we een groot deel van de dag op gaan doorbrengen. Onder het genot van een heerlijke bries varen we een uurtje voordat we bij een koraalrif voor anker gaan om te kunnen snorkelen.

Ik heb dit nog nooit gedaan, dus een beetje spannend is het wel. Nadat ik mijn duikbril heb schoongemaakt (kan dat echt niet anders...) en met moeite mijn flippers heb aangedaan, ga ik koppie onder. De eerste vijf minuten zie ik niks van al het pracht en praal onder me omdat ik me super concentreer op mijn ademhaling... door de mond in, door de mond uit, rustig blijven... Maar dan kan ik gaan genieten; ik zie de prachtigste visjes en koraal, super!
Na een uurtje varen we verder om aan te leggen bij een klein eilandje waar een geweldige lunch staat te wachten. Achter het huisje lopen een paar leguanen en ook honderden krabbetjes met als bescherming een schelpenhuis. Een geweldig gezicht. Na de lunch zoeken we verkoeling in het heerlijke water en zoeken wat schelpen bij elkaar. Om 15 uur is het tijd om weer richting hotel te varen.

Zonsondergang op Cuba

Omdat we graag van de zonsondergang willen genieten besluiten we vanavond in het hotel te eten. We verzamelen om 19 uur om de zonsondergang op foto vast te leggen, gaan daarna naar de cocktailbar en eten. Om 22.30 houd ik mijn ogen niet meer open en vertrek ik naar mijn kamer.

Camagüey

Om 9 uur vertrekken we richting Camagüey. Het is een aantal uren rijden, maar onderweg wordt nog even gestopt voor een fotostop van een natuurgebied waar vroeger veel suikerrietmolens hebben gestaan. Even verderop in Valle de los Ingenios kunnen we persoonlijk kennismaken met hoe vroeger de suikerriet werd geperst: handmatig! Ik deel mijn laatste zeepjes, shampoos en ballonnen uit aan de iets wat agressieve bevolking en ga snel de bus in voor ze me de kleren van het lijf rukken.

De lunchstop wordt ook vandaag weer begeleid door muziek en een koppel dat een dansje doet. Het is hier waar de eerste sms'jes doorkomen met het nieuws dat in Nederland volkszanger André Hazes is overleden. Niet lang daarna is het sms-verkeer overbezet omdat iedereen van het thuisfront wil weten wat er precies is gebeurd...

Aangekomen in Camagüey lopen we met stevige pas door het stadje. Eenmaal aangekomen in het hotel, dat midden in het centrum ligt, worden we weer verwelkomd met de cuba libre. De kamers liggen op de 1e verdieping en schetsen onze verbazing wanneer de deuren open gaan: wat een schattige mini-kamertjes! Alles wat er moet zijn is aanwezig op een ruimte van 10 m2, maar het doet zo leuk aan dat we de kleine ruimte op de koop toe nemen! Jammer dat we hier maar 1 nachtje verblijven.

Camagüey
Camagüey


Eindelijk weer eens warm water uit de kraan, dus ik neem een lange douche en als ik klaar ben, verzamel ik me bij de rest die al lekker aan de cocktails zitten. We eten vandaag weer bij een familie thuis en om daar te komen zijn er fietstaxi's geregeld. Het is erg donker buiten omdat de stroom is uitgevallen maar dat mag de pret onderweg niet drukken. Het lijkt wel een formule 1 race zoals de fietsers met elkaar strijden! Soms gaan ze zo hard door de bocht dat ik bang ben dat het ding omklapt, maar we komen zonder kleerscheuren aan. Ook binnen in huis is het donker maar onze zaklampen geven genoeg licht om te zien wat we op ons bord hebben liggen. We eindigen de avond met een drankje in de plaatselijke bar en laten ons weer terugbrengen door de fietstaxi's.

Santiago de Cuba

Het is half 7 als mijn wekker weer van zich laat horen. De koffer moet weer de gang op want we vertrekken naar Santiago de Cuba. We genieten van het ontbijtbuffet en slapen verder in de bus tijdens de paar uur durende busrit. De tussenstop is in Bayamo waar we in Casa de la Trova weer genieten van een gezellige band en een heerlijke cocktail. De dames moeten laten zien dat ze de cha cha cha kunnen dansen en de heren worden naar voren gehaald om te laten zien dat ook hun heupen de salsa aankunnen.

Na de lunch (hmmm... tosti's...) zetten we de weg voort naar Santiago de Cuba. We maken nog een tussenstop bij de 'Virgen del Cobre' en zijn blij als we eindelijk tegen de avond bij het hotel aankomen. Het standaard ritueel (drankje... wachten op Eldis met de kamersleutels) wordt verstoord doordat Patricia ons vraagt weer in de bus plaats te nemen omdat ze een mededeling heeft: overboeking! Een ander hotel is snel geregeld maar daar kunnen we geen 2 nachten blijven dus komen we hier morgen weer terug. In Cuba is het zo: je kan pas bevestiging krijgen van boekingen als je op de plaats van bestemming bent, dus gaat het wel eens mis... Het is niet anders!

Vanavond is het feest: we gaan pizza eten in een super-de-luxe hotel! De maaltijden in Cuba zijn vrij sober dus dit voelt alsof we de jackpot hebben gewonnen. Het voorgerecht (garlic bread) en de pizza zijn overheerlijk en als we ook nog horen dat een 2e nacht in het hotel toch is geregeld kan de avond niet meer stuk. Om 23.00 uur val ik voldaan in slaap.

Stadstour Santiago de Cuba

Vanochtend kunnen we iets langer in bed blijven liggen want vertrek richting het centrum Santiago de Cuba staat gepland om 9 uur. Zonder sieraden en met de cameratas goed op mijn lijf gebonden stap ik de bus in. We zijn door Patricia gewaarschuwd dat je in Santiago de Cuba beroofd wordt waar je bij staat en dus zo min mogelijk op het lijf moet hebben.

Voor we aan de stadswandeling beginnen, stoppen we nog bij de Moncada-kazerne, waar Fidel Castro in 1953 zijn eerste aanval uitvoerde, die overigens mislukte. Binnen is er nu een museum gevestigd waar we eindelijk eens iets van Fidel Castro zien. In heel Cuba zie je eigenlijk alleen maar Che Guevara, maar hier komen we dan ook Fidel tegen...

Moncada kazerne, Santiago de Cuba
Moncada kazerne, Santiago de Cuba


We stoppen ook nog even bij de Santa Ifigenia begraafplaats. Hier ligt de familie Bacardi (die van de rum ja...) begraven, maar ook José Martí; volksheld in Cuba, want hij heeft als een van de eersten gestreden voor gelijkheid en tegen de macht van Amerika. Voor hem is dan ook een groot mausoleum opgezet en er wordt met een hoop tamtam ieder half uur de wacht gewisseld. Wij hoeven niet lang te wachten om hier getuigen van te zijn.

Dan is eindelijk de binnenstad aan de beurt. Met de ogen en oren in alle richtingen gespitst lopen we door de straten. We maken een korte lunchstop en vervolgen de weg richting het carnavalmuseum. We worden door groepjes jongeren van top tot teen bekeken maar ze krijgen geen kans om ons af te leiden en met alles er op en eraan stappen we weer de bus in.

Terug in het hotel genieten we van een paar vrije uurtjes in de zon. Coen heeft me gisteren de massage aanbevolen dus strek ik me om 16.00 uur uit voor een 1 uur durende massage. Herboren loopt ik naar mijn kamer terug om te douchen, maar het water wil niet warm worden...

Ook vanavond stellen Cubanen hun huis voor ons open. Het is regenachtig en er is flinke onweer, dus het geplande openluchtdiner op het dak gaat niet door en daarom wordt de groep over 2 kamers gesplitst zodat we onder een afdakje kunnen zitten. We laten ons de heerlijke maaltijd goed smaken en als we zijn uitgegeten, gaat er nog een klein groepje richting Casa de la Trova waar, hoe kan het ook anders, een Cubaanse band de sterren van de hemel speelt. Om 23.30 pakken we een taxi richting het hotel waar we nog wat nakletsen voordat we ons naar dromenland begeven.

Met de bus naar Baracoa

Vandaag vertrekken we supervroeg: 8 uur. We hebben een lange busrit richting Baracoa voor de boeg. De verloren slaap wordt, zoals vaker gebeurt de laatste dagen, ingehaald tijdens de rit. We hebben 1 bañostop in Guantanamo en we stoppen onderweg nog een keer om even de benen te kunnen strekken. Om 14.00 uur zijn we eindelijk op de plaats van bestemming en we hebben een heerlijke middag voor ons zelf. Iedereen schiet snel in zwemkleding en ploft in het zwembad. Na al die dagen van reizen en dingen ondernemen is dit een welkome afwisseling!

Om 19.00 uur staan de fietstaxi’s klaar om ons naar het centrum te brengen. We rijden in een lange colonne maar plotseling schiet de ene na de ander fietstaxi een andere kant op. Ik vraag nog “Qué pasa?” en denk in eerste instantie dat sommigen de verkeerde weg inslaan, maar als er plotseling een motoragent naast ons (ik deel de fietstaxi met Edwin) komt rijden, hebben we al snel in de gaten dat er meer aan de hand is. De fietser moet stoppen en hij moet 2 pasjes afgeven (waarschijnlijk paspoort en vergunning…). Edwin en ik hebben geen idee wat er aan de hand is maar houden ons maar rustig, je weet maar nooit... Na een minuut of vijf mogen we weer verder (de pasjes heeft hij niet terug gehad), maar ondertussen is het donker en er is ook geen andere fietstaxi van onze groep meer in de buurt...

Baracoa
Baracoa


Na wat een eeuwigheid lijkt, komen we aan bij het restaurant, en langzamerhand druppelt iedereen binnen en worden de (soms vervelende) ervaringen uitgewisseld. Patricia kan ons vertellen dat we zojuist een razzia hebben meegemaakt. Iets wat al tijden niet meer is gebeurd, maar wat ineens weer in het leven kan worden geroepen om de fietsers aan te houden om zo te voorkomen dat ze dollars verdienen! Het is de eerste keer dat we iets meekrijgen van de manier waarop het regime hier in z'n werk gaat, want als toerist krijg je dat weinig tot niet mee tijdens je verblijf hier. Wanneer iedereen op adem is gekomen, genieten we van een heerlijke maaltijd en dansen de ‘stress’ van ons af bij ARTex. We eindigen de avond om ca. 01.30 uur met een drankje bij het hotelzwembad.

Relaxdag

Vandaag staat er niks ander op het programma dan de zon, het zwembad en de ligbedden. Toch gaan we met een klein groepje na het ontbijt naar Baracoa om het centrum te verkennen en wat laatste souvenirtjes proberen te scoren. Met een kleine Lada, een ‘ei-taxi’ en een taxi-cabrio gaan we onderweg. We slenteren wat door de straten en drinken wat in hotel El Castillo. Monique en Diana snacken nog een Cubaanse pizza en daarna keren we hotelwaarts en zakken lekker op een ligbed in de zon.

Baracoa: de oudste stad van Cuba
Baracoa: de oudste stad van Cuba


Dat warm water schaars is in Cuba, is mij nu wel duidelijk! Het gezegde 'beter een goede buur dan een verre vriend' is dan ook wel op zijn plaats als ik weer mag aankloppen bij Marion voor een warme douche. Vanavond blijven we bij het hotel. Een 3-koppige band verzorgt de achtergrond muziek (mag het ietsjes zachter...) Aangezien we nu in een gezellige omgeving zijn, besluiten we om vanavond afscheid te nemen van de reisleiding. Na het eten houden we onze dank-het-was-fantastisch-speeches en geven Patricia, Eldis en de buschauffeur de kaarten die volstaan met een persoonlijke boodschap van de groepsleden.

Na het officiële deel gaat de muziek aan… niet het Cubaanse bandje maar gewoon lekker Hollandse Hits. Da’s ook wel weer eens even leuk om het horen. Er wordt lekker gedanst en gefeest tot diep in de nacht.

Holguín

Om half negen zit iedereen weer aan het ontbijt. We genieten nog een paar uur van het zonnetje en het zwembad en vertrekken ’s middags 13.00 uur richting ons laatste verblijf in Holguín. Opnieuw hebben we een lange rit voor de boeg (6 uur) maar deze keer gaat de rit niet over rozen. De weg zit vol gaten en kuilen dus we worden flink heen en weer geschud. Slapen lukt nu niet echt, dus haal ik mijn discman maar te voorschijn en geniet een paar uur van Marco Borsato.

Om 19.00 uur komen we aan bij het hotel. Het eerste ritueel in mijn hotelkamer tegenwoordig is de kraan open draaien op zoek naar warm water, maar ook nu is het me niet gegund: het water blijft koud! Om 20.00 uur schuiven we langs het sobere dinerbuffet. We drinken nog iets bij het zwembad maar iedereen is moe en dus zoeken we rond 23.00 uur de kamers op.

Laatste dag in Cuba

Onze laatste uurtjes in Cuba breken aan. We ontbijten met het overbekende droge witbrood en met mierzoete taartjes. We hopen nog even te kunnen gaan zwemmen maar het zwembad is te vies voor woorden. Met rode vlaggen wordt ook aangegeven dat het verboden is om een duik te nemen. Helaas, want een beetje verkoeling met een temperatuur boven de 30 graden was prettig geweest. Wanneer de stroom uitvalt en er dus geen pizza gegeten kan worden en de hotelwinkel dicht blijft, besluit ik me maar voor te bereiden op het onherroepelijke vertrek en ga douchen bij Vera (Marion heeft nu ook koud water…). Nadat ook mijn koffer en handbagage zijn ingepakt ga ik bij het zwembad in de schaduw zitten en wacht tot het tijd is om te gaan.

We eten nog snel even een broodje kaas en om 14.00 uur vertrekken we naar het vliegveld. Tijdens het wachten voor de incheckprocedure komt een drugshond langs de groep gesnuffeld maar niemand wordt betrapt. Bij het inchecken zorgen we dat we zoveel mogelijk bij elkaar in de buurt blijven en nemen afscheid van Patricia en Eldis. Eén voor één moeten we ons weer melden bij de douane maar ook dit verloopt weer soepel. We slaan de laatste souvenirs in en om 17.00 uur kunnen we aan boord, waardoor we zonder vertraging om 18.00 uur vertrekken. Over 9 uur zijn we thuis...

08.45 uur: Terug op Nederlandse bodem! De vlucht is zeer voorspoedig en snel verlopen. Met kletsen, film kijken en slapen (of het althans proberen) kom je de tijd wel door. Een paar uur later ben ikzelf ook thuis. Het is eng rustig en saai zo in mijn eentje en ik zet snel de pc aan om van mijn foto’s te gaan genieten. Ook op het forum verschijnen ondertussen alweer de eerste berichten van iedereen. De berichten zijn eenduidig: het was een geweldige vakantie waar we nog lang en met heel veel plezier aan zullen denken...

Interesse? Hier nog een paar tips:
* Neem zeepjes, shampoos, oude kleding, pennen e.d. mee. Cubanen kunnen dat daar voor peso’s niet kopen.
* Zorg dat je een zaklamp bij je hebt, je zult ‘m zeker een aantal keren nodig hebben.
* Het eten is meer dan voldoende maar eenvoudig en weinig gevarieerd. Vezelrijke koekjes voor onderweg is soms wel lekker.
* GSM-netwerk is door heel Cuba wel geregeld. Iedere dag zijn er een paar momenten waarop het bereik goed is zodat je kan bellen/sms-en.

Heb je interesse in een reis naar Cuba? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Cuba, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen