Santiago de Cuba

Kustlijn van Santiago de Cuba
Kustlijn van Santiago de Cuba

Santiago de Cuba is een provincie in het zuidwesten van Cuba. Vroeger was het de hoofdstad van Cuba, maar tegenwoordig is dit Havana. Daarom wordt Santiago de Cuba tegenwoordig gezien als de tweede stad van Cuba. Met bijna een half miljoen inwoners is het een van de grotere steden van het land en een goede vakantiebestemming. 

De stad is ook van belangrijke culturele waarde voor het land. In tegenstelling tot Havana en een aantal andere steden is de oorspronkelijke cultuur hier beter bewaard gebleven en is het minder veramerikaniseerd. De stad is ook nauwelijks veranderd sinds 1930, op wat auto's en een handjevol moderne gebouwen na. Een aantal van Cuba's bekendste muzikanten zijn geboren en opgegroeid in Santiago de Cuba en werden bekend dankzij de Buena Vista Social Club. In het midden van de stad ligt het Parque Céspedes waar de hele dag muzikanten bij elkaar komen om samen te spelen. Niet alleen de Spaanse invloeden zijn duidelijk te zien in deze van oorsprong Spaanse stad, maar ook de Afrikaanse invloeden zijn te herkennen in religieuze rituelen en de muziek. Ook is de Caribische invloed hier groter, vanwege de ligging dichtbij Hawaï. 

Naast muziek speelt dans ook een grote rol in de cultuur van Santiago de Cuba. Het is de geboorteplaats van de son, wat als voorloper van de salsa wordt gezien. De guaguancó is een dans die onder begeleiding van percussie wordt gedanst. De combinatie van muziek en dans is overal in de stad te zien, zoals in de parken en in de barretjes die 'casas de la musica' worden genoemd. Het is dan ook niet raar dat de carnavalsviering van deze stad het bekendst is van het hele land. Dit feest wordt in Santiago de Cuba in juli gevierd en tijdens deze week lopen de straten vol met muzikanten.

Heb je weinig kennis van Cuba? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Santiago de Cuba
Plaatsen in de buurt van Santiago de Cuba (Cuba) :
 • Holguín (106 km)
 • Trinidad (475 km)
 • Varadero (661 km)
 • Havana (760 km)
 • Ervaringen

  op 15 oktober 2014 plaats: Santiago de Cuba, reisperiode: september 2014

  hebben excursies gemaakt met antonoff vliegtuig 3 daagse baracoa Santiago de Cuba en guantanamo bay zeker de moeite waard wanneer men in Cuba is, zeker doen

  • Algemeen 10
  • Bezienswaardigheden 10

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Santiago de Cuba

  Baconao Park (Santiago de Cuba)

  Op ongeveer 20 km afstand van Santiago de Cuba ligt Baconao Park. In het park vind je verschillende attracties zoals beschermde natuurgebieden en koffieplantages. In het park bevinden zich ook een mooie botanische tuin, een museum waar kleine replica's van auto's worden tentoongesteld en een aquarium. De hoofdattracties van het park zijn toch wel de 'Valle de Prehistoria' en de 'Great Rock'. In de 'Valle de Prehistoria' kunnen bezoekers levensgrote dinosaurussen, mammoeten en prehistorische mensen tegenkomen. De 'Great Rock' is een rots van vulkanische origine. De rots is te beklimmen met een stenen trap. Boven op de rots heb je een mooi uitzicht over het park.

  Basílica Santuario Nacional de Nuestra Señora de la Caridad del Cobre (Santiago de Cuba)

  Basílica Santuario Nacional de Nuestra Señora de la Caridad del Cobre
  Basílica Santuario Nacional de Nuestra Señora de la Caridad del Cobre
  Kaart met locatie Basílica Santuario Nacional de Nuestra Señora de la Caridad del Cobre

  De Basílica Santuario Nacional de Nuestra Señora de la Caridad del Cobre (of Basilica El Cobre Cuba) is een trekpleister net buiten de stad Santiago de Cuba. De kerk is in 1929 gebouwd en wordt al jarenlang bezocht door gelovigen. In deze kerk is namelijk het authentieke beeld van de Zwarte Maagd te zien boven het altaar. Het beeld is ingelegd met diamanten, smaragden en robijnen. Er is ook een collectie van spullen te zien die als offer zijn neergelegd voor de Zwarte Maagd.

  Carnaval Santiago de Cuba (Santiago de Cuba)

  Carnaval Santiago de Cuba
  Carnaval Santiago de Cuba
  Kaart met locatie Carnaval Santiago de Cuba

  Ben je van plan om in juli naar Santiago de Cuba te gaan? Mis dan vooral niet het grote carnavalsfeest dat elk jaar wordt gehouden. Het carnaval van Santiago de Cuba is de meest bekende, meest traditionele en grootste carnaval in heel Cuba. Het spektakel duurt maar liefst een week. De optochten en optredens op straat zijn zeker de moeite waard om een keer te zien. Breng een bezoekje aan Santiago de Cuba rond 26 juli en vier dit vrolijke feest met de lokale bevolking.

  Castillo de San Pedro de la Roca (Santiago de Cuba)

  Castillo de San Pedro de la Roca
  Castillo de San Pedro de la Roca
  Kaart met locatie Castillo de San Pedro de la Roca

  Castillo de San Pedro de la Roca is een fort of kasteel dat net buiten de stad Santiago de Cuba ligt. Het fort werd ooit gebouwd als verdedigingswerk tegen piraten. Tijdens de bouw werd het fort echter al aangevallen door piraten. Ook in 1678 werd de bouw weer vertraagd door Franse zeelieden. In de jaren daarna is het fort meerdere malen getroffen door aardbevingen. Het fort werd wel weer volledig hersteld. Hierdoor is het fort tegenwoordig nog te bezoeken, waarbij je meer leert over de verdedigingswerken uit die tijd.

  Emilio Bacardi Museum (Santiago de Cuba)

  Emilio Bacardi Museum
  Emilio Bacardi Museum
  Kaart met locatie Emilio Bacardi Museum

  Het Emilio Bacardi Museum werd opgericht in 1899 door initiatief van Emilio Bacardí. Zijn vrouw, Elvira Cape, was echter verantwoordelijk voor de bouw. In het begin was het kleine museum groot genoeg om de spullen in te tentoonstellen. In augustus 1922 werd met de bouw van de grote museum-bibliotheek begonnen. Het museum heeft op dit moment drie zalen, waarbij aandacht wordt geschonken aan de geschiedenis van Cuba, kunstwerken van Cubaanse en vreemde kunstenaars en er is een zaal met sculpturen.

  Moncada kazerne (Santiago de Cuba)

  Moncada kazerne
  Moncada kazerne
  Kaart met locatie Moncada kazerne

  In Santiago de Cuba staat een bijzonder gebouw, namelijk de Moncada kazerne. Fidel Castro bestormde de kazerne met zijn rebellen op 26 juli in 1953. De Moncada kazerne was destijds een van de grootste kazernes in Cuba. De aanval mislukte en de rebellen werden gevangengenomen of gedood. Dit moment wordt gekenmerkt als het begin van de Cubaanse revolutie. De kogelgaten in de muren van de kazerne zijn later gereconstrueerd.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Cuba bekijken.

  Vervoer

  Antonio Maceo Airport is de luchthaven van de stad en heeft verbindingen met Havana, Parijs (Frankrijk) en Madrid (Spanje). Er gaan ook treinen vanuit Santiago de Cuba naar de andere grote steden vanaf het General Senén Casas station.

  In de stad kun je met het openbaar reizen met de bus of kiezen om een auto te huren. De bussen zijn minder betrouwbaar en het is gemakkelijk om je met de auto te verplaatsen in de stad. Er is slechts één snelweg naar Santiago de Cuba toe en vanaf die snelweg kom je snel de stad in. Binnen de stad zijn er maar een paar hoofdwegen. Vanaf de hoofdwegen is het maar een klein stukje rijden naar elke bestemming dus je hebt ook geen last van slecht begaanbare straatjes. Het openbaar vervoer wordt voornamelijk door de Cubanen zelf gebruikt om naar hun werk te gaan en is vaak druk. Een voordeel van het openbaar vervoer is wel dat het zeer goedkoop is.

  Geschiedenis

  De Spaanse conquistador Diego Velázquez de Cuellar stichtte Santiago de Cuba in 1514. Dit was maar van korte duur, want twee jaar later werd Santiago de Cuba door een brand verwoest. De Spanjaarden waren echter vastbesloten en bouwden de stad opnieuw op. De Spanjaarden oefenden vanaf het begin hun invloed uit op de stad en bouwen er in de eerste jaren enkele kerken en een kathedraal. Tot 1589 was Santiago de hoofdstad van de Spaanse kolonie.

  Een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van de stad was een aanval onder leiding van de revolutieleider Fidel Castro op de Moncada kazerne. Een groep revolutionairen kwamen tijdens de carnaval de stad gemakkelijk binnen en poogden de kazerne uit te schakelen. Hoewel deze aanval mislukte was het wel het begin van de Cubaanse Revolutie in Santiago de Cuba.

  Weer

  De stad ligt in een baai en is omringd door bergen. Deze vormen een natuurlijk barrière en windscherm voor de stad, waardoor het vaak warm is in de stad. Het savanneklimaat van de omgeving zorgt ervoor dat er in de zomer veel neerslag is en in deze periode ook een kans is op tropische stormen en orkanen. De zomers zijn ook iets warmer dan de rest van het jaar, maar de temperaturen blijven redelijk gelijk.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Santiago de Cuba