Met kerst in Oman
Na een onrustige nacht gaat om 6 uur 's ochtend al de wekker. Opstaan, aankleden, ontbijten en...
Bekijk verhaal
Bestemming:
A. Muscat
(Oman)
, B. Jebel Akhdar
, C. Nizwa
, D. Sur
, E. Muscat
Periode: april 2014
Vervoer: Vliegtuig en Jeep
Accommodatie: Diverse hotels
Begin april krijg ik de kans om het Sultanaat Oman, gelegen in het westen van Azië, te bezoeken op uitnodiging van het verkeersbureau van Oman. Ik ben ontzettend benieuwd naar dit nog onontdekte stukje land op het Arabische Schiereiland en ga daarom maar al te graag mee. Ik ga kennis maken met een voor mij nieuw land, waarbij een nieuwe cultuur, nieuwe mensen, een totaal ander landschap, een warm klimaat en een nieuw geloof horen.
''Oman, wat heb je daar nou buiten de woestijn?'' Deze vraag kreeg meerdere malen te horen toen ik vertelde dat ik naar dit land op reis mocht. En dat was ook juist hetgeen wat ik daar ging ontdekken, en wel 'on a budget'. Oman heeft toch een beetje het imago duur en luxe te zijn. Met een wat lager budget is het land echter ook heel goed te ontdekken. Dit zouden ze ons namelijk laten zien tijdens een vijf dagen durende reis door het mooie Oman.
Met KLM vliegen we woensdagochtend om 10.35 naar Muscat International Airport, de hoofdstad van het land. Onderweg maken we nog een tussenstop van ongeveer een uur in Doha (Qatar). We krijgen tijdens de vlucht meerdere malen iets lekkers te eten, waaronder een warme maaltijd (met een ontzettend lekker toetje) en een pizzabroodje. Ook wordt er regelmatig gevraagd of je nog wat te drinken wilt. De stewardessen zijn zeer vriendelijk en doen er alles aan het je naar de zin te maken. Ik zit bij het raam en heb bij aankomst in Qatar een prachtig uitzicht op de stad Doha. In Doha staan we een uur stil, waardoor ik de gelegenheid heb even mijn benen te strekken in het vliegtuig. Het laatste stuk naar Muscat is nog dik een uur vliegen. Eenmaal aangekomen in Muscat kopen we een visum voor 5 rial (1 rial is ongeveer 1,88 euro) en gaan we op zoek naar onze gidsen voor de komende dagen. Wat mij opvalt in de aankomsthal is het enorme aantal Indiërs. We maken kennis met onze gids Mazin. Hij brengt ons naar de auto's en de tweede gids Rashid.
Na een heerlijke nacht in het Holiday Inn Muscat Seeb Hotel en een goed ontbijt vertrekken we naar de Sultan Qaboos Grand Mosque. Het is de grootste moskee van het land en tevens de enige moskee waar je als niet-moslim in mag. De moskee is van maandag tot en met donderdag van 9.00 uur tot 11.00 uur te bezoeken. De grote koepel van de moskee is al van ver te zien. De moskee is ingehuldigd in 2001 en adembenemend om te zien. Overal zie je wit marmer, mooie vormen en Arabische motieven. Als vrouw dien je er rekening mee te houden dat je armen volledig bedekt moeten zijn, net als je benen. Ook moet je hoofd bedekt zijn, vergeet dus niet om een sjaal of doek mee te nemen.
We vertrekken vanuit de moskee naar Jebel Akhdar, wat staat voor de 'groene berg'. De naam heeft het gebergte te danken aan het hogere gedeelte waar meer neerslag valt, waardoor bomen en struiken de mogelijkheid hebben daar te groeien. Ook landbouw is hier mogelijk. Nog voordat we de berg op gaan kunnen we foto's maken van het lemen stadje Al Hamra.
Misfath Al Abreeyen is een eeuwenoud bergdorpje op de Jebel Akhdar en alleen te bereiken per voet. Aan het begin van het dorp parkeren we de auto's en gaan we te voet verder. Het is er prachtig groen en overal kom je bijzondere planten en fruitbomen (mango, banaan) tegen. We arriveren bij Misfah Old House voor een Omaanse lunch. Het guesthouse is gevestigd in een prachtig oud gebouw en omgeven door een betoverende tuin. De lunch is heerlijk en naderhand laat de eigenaar zijn guesthouse nog even zien. Het guesthouse blijkt heel goed te lopen, het grootste deel van de tijd zit hij vol. Er zijn diverse nette kamers met vaak een gedeelde badkamer. Boven op het guesthouse is een dakterras gemaakt met een super uitzicht over de omgeving. Na de rondleiding wandelen we weer terug naar de auto's en overnachten we in het Jibren Hotel in Bahla.
Vandaag staat Nizwa op het programma. Nizwa staat onder andere bekend om de geitenmarkt en het fort van Nizwa. Het is tevens een van de oudste steden van Oman en was ooit de hoofdstad van het land. We beginnen 's ochtends vroeg met een bezoek aan de geitenmarkt, waar geiten en koeien worden verhandeld door Omani in traditionele dishdasha's. Rond 9.00 uur komen we daar aan, de meeste en beste geiten zijn dan echter al verkocht. Wil je de markt op zijn hoogtepunt beleven dan kan je het beste vroeg komen. Iedere vrijdag rond een uur of 6.00 begint de markt en duurt dan tot ongeveer 10.00 uur. Het is een beetje een zielig gezicht de geitjes zo te zien staan aan vaak een te kort touw.
Die middag is het tijd om richting de woestijn te rijden. We gaan overnachten in een tentenkamp dat net een aantal kilometers de woestijn in ligt. Via een hobbelige zandweg van ongeveer 11 kilometer komen we aan bij het Arabian Oryx Camp. Op dit kamp staan 37 netjes ingerichte huisjes met een prachtig uitzicht op de woestijn. De huisjes zijn allemaal voorzien van airconditioning en een badkamer met douche. We mogen ons even opfrissen na de lange reis en verzamelen net voor zonsondergang bij de receptie.
Voor de volgende ochtend stond dune bashing op het programma, omdat een van de auto's echter nog steeds vast staat boven op de duin en deze niet geheel makkelijk los te krijgen is, hebben we dit helaas over moeten slaan. Nadat de auto los is gaan we door met het programma, dat ons vandaag naar de een van de wadi's brengt. De autorit laat je weer veel van het landschap van Oman zien. We rijden met de auto door de bergachtige omgeving en komen af en toe een typisch Omaans dorpje tegen. Geiten kom je werkelijk ook overal tegen. De geiten in Oman lopen gewoon langs de weg, maar zijn wel van iemand. Ze lopen enorme afstanden rondom hun woongebied, waarna ze aan het eind van de dag weer netjes teruglopen naar huis. Na een redelijk groene weg komen we aan bij de wadi. Een wadi is een rivierdal in een droog gebied, waardoor er spectaculaire oases vol groen en water ontstaan. Tijdens de regenperiodes stromen deze gebieden vol water, waardoor het er redelijk groen is. Bij aankomst lijk je in een of ander tropisch paradijs te zijn beland. Het is er groen, overal zijn palmbomen, je wordt omgeven door rotsachtige formaties en het turquoise water ziet er zeer aantrekkelijk uit om in af te koelen. We hebben even de tijd in de wadi dus besluit ik om even af te koelen in het water. Vergeet niet om als vrouw een T-shirt en het liefst een langere zwembroek te dragen tijdens het zwemmen. Na het zwemmen maak ik wat foto's van de rest van de wadi, daarna is het tijd om te vertrekken richting Sur.
Vanuit de wadi rijden we door naar Sur. Sur is een pittoresk kustplaatsje en een leuke bezienswaardigheid vanwege de dhow werf. Op deze werf worden met de hand de traditionele vissersboten gemaakt. Deze schepen werden eeuwenlang gebruikt voor de handel met overzeese gebieden. We komen aan bij de werf, waar ze op dat moment bezig zijn met twee enorme boten. Dit zijn geen boten voor de handel of visserij, maar plezierboten die waarschijnlijk gebruikt gaan worden voor het rondvaren van toeristen. De botenmakers zijn druk bezig als we de boten op gaan. Werkelijk alles in de boot is van hout. Met de boot waar wij op mogen zijn ze al 14 maanden bezig. Gemiddeld duurt het zo'n 2 jaar voordat een boot klaar is.
Vandaag maken we verder kennis met de hoofdstad van het land, Muscat. De traditionele architectuur, netjes aangelegde parken, gezellige souks en prachtige stranden maken Muscat heel interessant voor de vakantiegangers. We vertrekken deze ochtend vroeg voor een boottocht, waarbij we op zoek gaan naar dolfijnen. Na een tijdje over het water te hebben gestuiterd zijn we alleen nog geen een dolfijn tegengekomen. We belanden in een afgelegen baai waar de mogelijkheid is om te zwemmen. Ik sla deze keer over vanwege de kwal die zojuist gesignaleerd is rondom onze boot. De mannen nemen de gok wel en duiken het water in. De vrouwen blijven op de boot, waar je ook heerlijk kan pootje baden en kan genieten van de zon. Ook op de terugweg komen we tot onze spijt weer geen dolfijnen tegen. Hier moet je gewoon geluk bij hebben.
Een reis maken naar een land dat je misschien toch niet zo goed kent, in het westen van Azië ligt en voornamelijk uit woestijn bestaat is toch spannend. Het is een Arabisch land waarbij de islam de hoofdgodsdienst is, ze niet graag praten over hun geloof, vrouwenemancipatie toch anders is geregeld dan bij ons en ze een sultan hebben als baas. Oman laat echter al je vooroordelen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Vooral de mensen in Oman laten je het beste van het land zien. Omani zijn vrolijke en zorgzame mensen met liefde voor hun land en geloof. Zonder enige aarzeling vertellen ze je alles over hun land, ook over het geloof zijn ze heel open. Qua vrouwenemancipatie is het heel goed geregeld in dit land. Het is een verademing om in zo'n vriendelijk land te mogen rondreizen. En niet alleen de mensen maken het bezoeken van Oman aangenaam, ook het land zelf is het meer dan waard om een keer een bezoek aan te brengen. Het is een traditioneel land, waarbij de mannen nog in dishdasha's rondlopen, vrouwen gesluierd zijn of een hoofddoek om hebben en waar ze nog geiten verhandelen op de geitenmarkt. In de oliestaat kost een liter benzine nog geen kwartje en koop je voor een volledige maaltijd in Oman in Nederland nog niet eens een broodje. In de woestijn kan je zomaar ineens in een groen paradijs met palmbomen en meertjes staan, kan je honderden kilometers door een landschap rijden dat blijft fascineren en kan je de mooiste zonsondergangen zien. Je bent even helemaal in een andere wereld. Bij de kust ben je zo, waar de mooie stranden op je liggen te wachten, waar je dolfijnen kan zien en waar de mooiste resorts liggen.
Oman heeft werkelijk voor ieder wat wils. In de stad Muscat is de cultuurliefhebber op zijn plek, genoeg musea te vinden namelijk. Oman verrast je, op een hele positieve manier. En het hoeft helemaal niet duur te zijn. We verbleven in 'budgethotels' en aten bij lokale restaurants. Ook kosten veel bezienswaardigheden weinig tot niets. Van een bezoek aan dit land zal je geen spijt krijgen en je bent zeker een prachtige ervaring rijker!