Airbnb moet voorwaarden verhuur aanpassen

Geschreven op 18 juli 2018 door Roos

Via Airbnb (ver)huur je privé accommodaties
Via Airbnb (ver)huur je privé accommodaties
Het Amerikaanse (ver)huurplatform Airbnb moet van de Europese Commissie zijn verhuurvoorwaarden gaan aanpassen. Deze komen op dit moment niet genoeg overeen met de consumentenwetgeving in Europa. Onder andere moet de consument beschermd worden tegen spontane annuleringen van eigenaren van aangeboden accommodaties en daarnaast moeten de kamer- en woningprijzen transparanter worden getoond.

Het is belangrijk dat het beleid van Airbnb wat betreft annuleringen en recht op compensatie duidelijk en transparant naar de consument wordt gecommuniceerd. Het komt te vaak voor dat consumenten betalen voor een kamer die vervolgens wordt geannuleerd. De consument blijft met lege handen achter en voelen zich bedrogen. Daarnaast moeten consumenten bij het gebruik van Airbnb meteen zien wat de totaalprijs is voor een gekozen accommodatie. Hier komen namelijk regelmatig nog veel onvoorziene kosten bovenop, zoals de eindschoonmaak en reserveringskosten. 

Vera Jourova, EU-commissaris, zegt erover: "Populariteit mag geen excuus zijn om niet aan de regels te voldoen. Consumenten moeten zonder moeite kunnen begrijpen voor welke diensten ze betalen. Ze hebben recht op eerlijke spelregels." Jourova wil samen met andere consumentenautoriteiten maatregelen gaan ondernemen als Airbnb vóór eind augustus nog onvoldoende aanpassingen heeft getroffen.

Nieuws