Tweede Wereldoorlog herdenken in Duitsland
Bergen-Belsen Lüneburger Heide, Noord-Duitsland. Bos verdringt meer en meer...
Bekijk verhaal
Bestemming:
Berlijn,
Duitsland
Periode: augustus 2015
Vervoer: Fiets
Accommodatie: Kamer/AirBnB
Organisatie: Airbnb
Wil je je geen toerist voelen op vakantie? Wil je een stad ervaren als een local? Kies dan voor social travel, een meer persoonlijke manier van reizen. Hotel en restaurants ruil je in voor een verblijf en maaltijd bij een local, de reisgidsen laat je in de boekenkast en je volgt de tips van de mensen die je ontmoet of die je leest op travel sharing fora. De grote touroperators laat ik al veel langer links liggen, maar dat het allemaal nog ‘echter’ kan, hoor ik uit de verhalen van Pieterjan (24) die een maand lang couchsurfte door Australië: ‘Ik doe het voor de local experience. Je beleeft een stad langs zijn residentiële kant en je krijgt een echter gevoel dan in een hotel. Ik beland vaak in restaurantjes waar ik de enige buitenlander ben en uit de interessante gesprekken met de inwoners krijg ik veel meer voeling met een land.’ Warm gemaakt door zijn verhalen besluit ik social travel uit te testen op een vierdaagse citytrip naar het hippe Berlijn.
De voorbereiding: contacten leggen
Op reis gaan begint bij de voorbereiding. Als je kiest voor social travel is de voorbereiding zo mogelijk nog leuker… en meer tijdrovend.
Bij de zoektocht naar een logement springen twee social travel websites springen in het oog: www.couchsurfing.org en www.airbnb.com. In de eerste formule logeer je gratis op de sofa bij je gastheer/-vrouw, in de tweede slaap je tegen betaling bij een local maar heb je wel een aparte kamer of zelfs een heel appartement of huis ter beschikking. Uit comfortoverwegingen kies ik voor Airbnb. Eerst maak je een uitgebreid profiel aan. Airbnb draait immers om relaties. Dan ga je op zoek naar een geschikt onderkomen. Alleen in Berlijn al heeft Airbnb meer dan 1.000 accommodaties, gaande van vintage studio’s tot designlofts en zelfs een kasteel. Naast uitgebreide informatie over het logement (huisregels, voorzieningen), kom je ook te weten wie de gastheer is en lees je beoordelingen van andere gasten. Het aanbod is enorm en je verliest gemakkelijk enkele uren aan het klikken op de mooie interieurplaatjes en het uitvlooien van recensies en profielen. Bij een boeking hoort een persoonlijk mailtje aan de gastheer/-vrouw en dan is het afwachten of deze je aanvraag aanvaardt. Het voelt bijna als een populariteitscontest. Vinden ze me leuk genoeg om bij hen te logeren? Ik kom terecht bij Alan en Kasia, een Pools-Iers koppel in het trendy Prenzlauerberg. Ze bezorgen me niet alleen praktische informatie maar ook een lijstje met persoonlijke tips in de buurt. Ik lees dat Alan liefst iets gaat drinken in de Nightwalker bar en dat Kasia meer houdt van kleine wijnbars als Sorsi e morsi. Via sms houdt Airbnb me op de hoogte van mijn boeking en krijg ik een dag op voorhand nog eens netjes alle contactgegevens in een berichtje. Toch wel een voorbeeldsite: mooie en gebruiksvriendelijke lay-out met professionele foto’s, een gedegen beveiliging (je identiteit wordt gecheckt aan de hand van je identiteitskaart) en de betaling loopt vlot. Niet voor niets dat Airbnb een van de meest innoverende bedrijven van 2014 is.
Hier is het aanbod veel beperkter. Op www.eatwith.com vind je acht dinneropties voor Berlijn, van veganistisch tot Balinees. Je kan zelf een datum suggereren of deelnemen aan een bestaand event. Wij gaan eten bij Deborah, een sociologe annex food artist. Ik mail enkele keren over en weer om het menu te bepalen. Dat klinkt exquis: truffel brûlee, langoustines gemarineerd in een saus van witte porto en jalapenos... Deborah is heel erg enthousiast en ik kijk er alvast naar uit om haar te ontmoeten. Ze vraagt of ze bij ons aan tafel mag zitten. Uiteraard. Dat is net de bedoeling. Ook deze website is heel professioneel uitgebouwd. Zo krijg je bijvoorbeeld pas het adres en de contactgegevens na betaling en krijg je tips over hoe je je moet gedragen als de ideale gast.
Ik verzamel tips van overal. In social travel wordt de reisgids vervangen door travel sharing platformen zoals Tripadvisor. Het voordeel van deze websites is dat de informatie up to date is en dat je een veel uniekere ervaring creëert. Reisgidsen zijn volgens de filosofie van social travel overbodig. Je kan toch alles op het internet vinden?! Als je geen reisgids gebruikt, kan het moeilijk worden om de informatie te centraliseren. Ik volg daarom het advies van Bjorn Troch, dé social traveller. Hij duidt op Google Maps alle tips die hij krijgt aan met een sterretje. Als hij dan in de buurt is, loopt hij er even langs. Een geweldig idee. Als ik vanaf nu een leuke tip lees in een magazine, duid ik hem meteen aan op Google Maps, of dit nu in Leuven, Parijs of Tokio is. Ik neem alvast enkele tips van zijn social travel map over. Daarnaast meet ik me een profiel aan op www.trippy.com. Op deze website duid je aan welke steden je zelf goed kent en over welke steden je meer info wil. Dan kan je gerichte vragen stellen die terecht komen bij de stedenexperts. Een slimme manier om kennis te delen. Tot slot spreek ik mijn eigen contacten aan. Mijn Erasmus roomie is afkomstig uit Berlijn en woont er nog steeds. We hebben elkaar zeker zes jaar niet gezien en ze heeft groot nieuws: ze is hoogzwanger, maar gelukkig nog fit genoeg om een dagje met ons op te trekken.
Logeren op pregnant hill
We zijn de enige toeristen die afstappen aan de S-Bahn halte in de Greifswalder Strasse. Het appartement ligt vlakbij, komt overeen met de foto’s en Alan wacht ons al op. Hoewel hij ziek is, maakt hij tijd. Ons weekend krijgt onmiddellijk vorm dankzij zijn tips. Hij raadt aan om op zaterdagochtend in Prenzlauerberg, volgens hem ‘pregnant hill’, naar de markt te gaan op Kollwitzplatz en toont ons dan een filmpje van de karaoke en vlooienmarkt in Mauerpark op zondagnamiddag. We zijn verkocht. Zijn tips over clubbing, feestjes in verlaten panden en bijhorende achterkamers zijn minder aan ons besteed. Ik onthou om volgende keer nog aandachtiger het persoonlijk profiel van mijn gastheer te bekijken. Aansluitende interesses leveren ongetwijfeld nog meer bruikbare tips op. De residentiële buurt waar we verblijven, bevalt ons. ‘s Ochtends kan je ons steevast vinden in een van de koffiebars in de Marienburger of Hufelandstraße. De brede lanen en voetpaden, de platanen en de tientallen terrasjes zitten vol Berliners die slurpen aan hun Milchkaffee. Wij raken verslaafd aan de pikante gemberthee in Café Fleur de Ly, een bloemenwinkel en koffiebar in één.
Een geheim restaurant
Een van de leukste dingen aan social travel is dat je vaak terechtkomt in wijken waar je geen enkele toerist ziet, zo ook als we gaan eten bij Deborah in Schöneberg. We passeren eerst enkele SM-winkels in de homobuurt alvorens we in haar groene en familievriendelijke straat aankomen. Ze heeft haar appartement gezellig gemaakt met kaarsjes en een jazzy muziekje en ontvangt ons heel erg hartelijk. Deborah is het duidelijk gewend om gasten te onthalen. De gesprekken zijn uiteenlopend: van kooktips, muziek, familie tot het leven in Berlijn of New York. De porties zijn royaal en erg lekker. Dit is geen ‘gewonemensenkost’ maar een keuken op het niveau van een restaurant in een persoonlijke omgeving. Deborah maakt dan ook deel uit van een netwerk van secret supper clubs in Berlijn.
Het alternatieve Berlijn
Je kan niet naar Berlijn gaan zonder te kuieren in de binnenhoven van de Hakescher markt, een bezoek te brengen aan het Museumeiland en de Berlijnse Dom, te passeren onder de Brandenburger Tor en stil te zijn aan het Gedenkmonument voor de joden. Een social traveller hoeft deze highlights niet meteen over te slaan. Maar na een paar uurtjes in de Topography of terror of een teleurstellende passage aan Checkpoint Charlie dompelen we ons graag onder in de alternatieve buurten. Zo neemt mijn Berlijnse vriendin Lisa ons mee naar de Bergmanstraße in Kreuzberg, een van de zovele buurten waar het leuk terrasjes zitten en winkelen is. Zij loodst ons met de wagen door Berlijn naar de East side Galerij, de beroemdste overblijfselen van de muur, over de Oberbaumbrücke, naar de Turkse markt aan de oevers van het kanaal. Achteraf brengt ze ons naar Weinerei, vlakbij de Zionskirchplatz in Prenzlauerberg. Hier kan je wijn proeven en betaal je achteraf naar eigen goeddunken.
Een hoogtepunt van het weekend is de Raw Berlin fietstour die we maken met Fat tire bike tours. Onze gids William, een inwijkeling uit Australië neemt ons mee naar Berghain, de beroemdste nachtclub van Berlijn, hij toont ons kraakpanden, loodst ons tussen de drugsdealers in Görlitzer park en laat ons uitwaaien in het Tempelhofer Park rond de voormalige luchthaven. Hij vertelt ons het boeiende urbanisatieverhaal van Berlijn na de val van de muur. Hoe de voormalige outskirts (de buurten vlakbij de muur waar niemand wilde wonen) zich nu plots in het centrum van de stad bevinden en geliefd zijn bij hippe buitenlanders met geld. Hij toont ons ook de opgewaardeerde wijken in Kreuzberg maar houdt toch vooral van de meer edgy buurten. Fietsen in Berlijn is trouwens een aanrader: weinig heuvels en brede fietspaden.
Is social travel de enige manier om een unieke reis te beleven? Waarschijnlijk niet. Wel staat vast dat social travel je ervaringen veel intenser maakt. De contacten met de locals en de aparte ervaringen zorgen ervoor dat de reis me veel sterker bijblijft dan anders het geval is. Social travel als antidote voor de vluchtigheid. ‘Dat was dat marktje dat ‘den Alan’ ons had aangeraden of daar gaat Deborah ook altijd eten’, zijn plots veel sterkere argumenten dan tot de top drie in de Lonely Planet behoren. Berlijn is bovendien een ideale stad om via social travel te exploreren, net omdat haar charme schuilt in de alternatieve cultuur.
Uitwaaien in Tempelhofer Park
De voormalige Tempelhof luchthaven is een van de grootste gebouwen ter wereld en speelde een historische rol als Luchtbrug tijdens de blokkade van West-Berlijn. In 2008 werd de luchthaven gesloten. Nu kan je in ‘het grootste park van Berlijn’ fietsen of ‘vliegeren’ op de landingsbanen, proeven van groenten in urban gardening projecten en zelfs een bezoek brengen aan dit fascinerende gebouw.
Karaoke in het Mauerpark
Elke zondagnamiddag verandert het openluchttheater in het Mauerpark in een grote outdoor karaoke. Aangemoedigd door de positieve vibes van een duizendtal toeschouwers zie je locals en toeristen het beste van zichzelf geven. Spannender dan The voice.
Ben je geïnspireerd door de tips uit dit artikel? Wil je zelf een social traveller worden? Ga dan naar mijn Berlijnmap op Google Maps via bit.ly/berlijnpsych. Hierop vind je gezellige buurten, toeristische highlights, charmante winkeltjes en toffe bars en restaurants die ik kan aanraden.
Geschreven door Katrien Elen.