Thomas Cook overweegt verkoop luchtvaart-tak

Geschreven op 7 februari 2019 door Femke

Vliegtuig van Thomas Cook
Vliegtuig van Thomas Cook
Thomas Cook overweegt de verkoop van zijn luchtvaart-tak. Op die manier wil de reisorganisatie geld vrijmaken om te investeren in de digitalisering van de verkoopkanalen en de uitbreiding van het aanbod van eigen hotels. De populaire hotelketens die onder Thomas Cook vallen kunnen dan verder groeien. Verschillende opties worden op het moment overwogen.

Thomas Cook Group Airlines

De Thomas Cook Group Airlines bestaat uit divisies in Groot-Brittannië, Zweden, Spanje en Duitsland. Er wordt gevlogen met 103 vliegtuigen, waarvan de helft ingezet wordt op langeafstandsvluchten. De toestellen worden gevuld door vakantiegangers van Thomas Cook, van concurrenten en door consumenten die losse tickets kopen. Afgelopen jaar reisden ruim 20 miljoen passagiers met de airline-groep van Thomas Cook. De luchtvaartdivisie is winstgevend, in tegenstelling tot de andere onderdelen van de organisatie. In 2017 werd Thomas Cook Airlines Belgium al verkocht aan Brussels Airlines.

Boekingen 2018 en 2019

Over het laatste kwartaal van boekjaar 2018 meldde de reisorganisatie een verlies van 68 miljoen euro. Door de lang aanhoudende hittegolf is de vraag naar de winterzon afgelopen seizoen achtergebleven ten opzichte van voorgaande jaren. Mogelijk hebben ook de hoge prijzen van vakanties naar de Canarische Eilanden invloed gehad. De lagere verkopen voor Spanje werden gecompenseerd door de gestegen vraag naar reizen naar Turkije en Noord-Afrika. De boekingen voor de zomer van 2019 vallen voorlopig tegen. Reizigers twijfelen vooral over Groot-Brittannië vanwege de onzekerheid rondom de Brexit.

Nieuws