Gratis reisvoorstel aanvragen

Op zoek naar mijn roots aan het Gardameer

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. SalÚ (ItaliŽ)
Periode: augustus 2010
Vervoer: Auto
Accommodatie: Hotel
Organisatie: Thomas Cook

Foto van deze vakantie

Sedert mijn jeugd heb ik het gevoel dat ik in het verkeerde land geboren ben. Er werd beweerd dat de naam ‘Dumez’ afkomstig zou zijn uit de Franse stad ‘Metz’. Dit heb ik nooit willen geloven en was er pertinent van overtuigd dat mijn roots ergens in het zuiden lagen.

Verleden zomer hadden mijn man en ik besloten om onze vakantie door te brengen aan de Italiaanse Bloemenrivièra. Als kind was ik daar al een paar keer geweest en had er beslist mooie herinneringen aan over gehouden. Dit zou eens een afwisseling zijn met onze geliefde bestemming Frankrijk, die ons jaar na jaar, naar zich toe trok als een magneet.

Toen ik op het internet surfte, werd mijn aandacht plots getrokken door een site: ‘vakantiehuisjes te huur in Dumez aan het Gardameer’. Las ik dat goed? Er bestond een dorpje, genoemd naar mijn achternaam. Groot was mijn verbazing, wie weet had ik daar ergens familie wonen? Dit was toch te gek voor woorden? Er was geen twijfel mogelijk, dit jaar gingen we zeker en vast op reis naar het Gardameer. Het hotel werd al gauw geboekt, via internet.

Eindelijk breekt de vertrekdatum aan
Bij ons geldt het motto: onze vakantie begint, vanaf het moment dat we in de auto stappen. Daarom proberen we van de heenreis te genieten via een paar tussenstops. Op dag 1 rijden we naar de Deutsche Weinstrasse, langs de mooie wijnvelden. We logeren in het gezellige kuuroord Bad Dürckheim. Op dag 2 zetten we koers richting Zwitserland, waar we bij vrienden de avond doorbrengen. Op dag 3 komen we eindelijk aan in ons hotel te Salò, een pittoresk badstadje, gelegen in het zuidwestelijk deel van het Gardameer. Van hieruit kunnen we gemakkelijk onze uitstappen plannen.


Boulevard in Salo, Gardameer
Boulevard in Salo, Gardameer


Aankomst aan het Gardameer
Bij aankomst in het hotel, werden we hartelijk ontvangen. Er was die avond een receptie ter gelegenheid van 15 augustus (net als bij ons in België was dit een feestdag). We werden vriendelijk verzocht in galakledij aan het buffet te verschijnen. Een feestelijke outfit hadden we niet echt voorzien in onze bagage maar met een beetje improviseren lukte het toch om deftig voor de dag te komen.

Uitstapje naar Salò
De volgende ochtend trokken we te voet richting centrum Salò. Via 2 oude stadspoorten kun je rustig het pittoreske stadje binnen slenteren. Vanaf de talrijke terrasjes kun je genieten van allerlei spektakel op het water: bootjes die vrolijk aanmeren aan de boulevard ‘Lungolago Zanardelli’ en die je vervolgens kunt nastaren tot ze uit het zicht verdwijnen.

Terrasje beu? Geen probleem, je kunt kuieren op de boulevard en blijven genieten van al het moois. Of de gezellige straatjes opzoeken vol originele winkeltjes met boeken, kleding, lederwaren en decor spulletjes. Deze plek was ooit een toevluchtsoord voor Mussolini. Je kunt hem geen ongelijk geven.
Alles in de omgeving straalt nog de grandeur van vroeger uit.

Een tip: in het stadhuis staat het borstbeeld van Gasparo di Salò, een beroemd vioolbouwer.

Gardone
Verder heb je, ook op wandelafstand vanuit Salò, Gardone, dat vroeger bekend stond als kuuroord. Dit stadje is minder toeristisch, maar je kan er toch ook kuieren op de kleine, gezellige boulevard langs het water. Wie dat wil, kan daar een terrasje meepikken en genieten van een vrolijke familie eendjes, die ongestoord genieten van het hemelsblauwe water.

Vanuit Gardone kun je de overzet boot nemen naar diverse andere uithoeken van het meer. Naast de aanlegsteiger bevindt zich het statige ‘Grand Hotel’ die je doet wegdromen naar een scenario van Agatha Christie. Net alsof je zelf deel uitmaakt van een spannend verhaal.

Een tip: met een treintje kan je naar de heuvels van Gardone, van waaruit je een adembenemend zicht hebt. Villa Victoriale degli Italiani en de botanische tuin zijn absoluut een bezoekje waard.

Gardone, Gardameer, Italië
Gardone, Gardameer, Italië


Focus niet verliezen
Door al dat moois werden we al snel afgeleid, maar we mochten ons doel niet uit het oog verliezen: op zoek gaan naar het dorpje ‘Dumez’. Dat was tenslotte de missie van deze reis!

De volgende dag besloten we de auto te nemen en er een daguitstap van te maken. Na elke tunnel hadden we een ander adembenemend uitzicht. De trip ging via ‘Limone sul Garda’, waar je nog restanten kunt zien van de oude citroenboomgaarden. Vroeger was het kweken van citroenen de grootste bron van inkomsten, nu leeft Limone vooral van het toerisme.

Helemaal in het noorden belandden we in het heel toeristische ‘Riva del Garda’. Door zijn beschutte ligging heerst er een mild klimaat, wat heel wat schilderachtige beelden met zich meebrengt: prachtige bloemen, olijfbomen en palmbomen. De kleuren van de bergen zijn bijna onwerkelijk, zo betoverend mooi. Vroeger was de stad geliefd bij dichters en schrijvers. Was Goethe hier geen vaste bezoeker?

We moesten verder, naderden bijna onze eindbestemming. Via talloze kleine inhammen kwamen we terecht in ‘Malcesine’, één van de meest pittoreske plaatsen aan het Gardameer. Eerst moesten we de bergen in, op zoek naar ‘ons’ dorpje.

De ontnuchtering
We vonden een wegwijzer waarop ‘Dumes‘ stond en konden genieten van een paar spectaculaire, panoramische uitzichten. We hadden ons een dorpje met een schattig kerkje en een gezellig marktpleintje ingebeeld, maar de teleurstelling was groot. Er stonden amper een paar huizen tussen al het groen, dit was niet meer dan een gehucht. Toch hebben we genoten van de stilte, het was er zo aangenaam en rustgevend. En wat een uitzicht: het water, de bootjes en de bergen.

Onze maag begon te knorren en we daalden af naar Malcesine. Daar was het heel wat drukker en toeristischer. In de gezellige straatjes hadden we keus te over om iets te eten of te drinken. Ook hier had je talrijke gezellige straatjes met winkeltjes, terrasjes en restaurantjes. Rond het knusse haventje hing er een ontspannen sfeer met heel wat animatie: mime spelers, een (echte?) zeemeermin en niet te vergeten de vele kapiteins die ons wilden wegkapen met hun boot. Malcesine, de Parel van het Gardameer, heeft zijn naam niet gestolen.

Haven van Malcesine, Italië
Haven van Malcesine, Italië


Een tip: een bezoekje aan het Scaligeri kasteel is de moeite waard.

Terug in Salò
Toen zijn we terug afgezakt naar ons hotel in Salò en hebben we genoten van een paar dagen niks doen, Dolce Far Niente, genieten met een boekje en een drankje aan het zwembad. Heerlijk! Familie hebben we hier niet gevonden maar het heeft ons wel een prachtige reis opgeleverd.

Een tip: Geniet nog eventjes van uw terugreis en maak een tussenstop in Bergamo. Het oude stadsgedeelte is beslist een bezoekje waard.

Terug thuis
Bij het bekijken van onze foto’s zijn we nog steeds aan het nagenieten van dit avontuur. We hebben niet gevonden wat we zochten, maar de herinnering aan de reis is goud waard. We betrappen onszelf nog steeds dat we er met een big smile aan terugdenken.

Heb je interesse in een reis naar ItaliŽ? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar ItaliŽ, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen