Gratis reisvoorstel aanvragen

Bonaire blijft boeien

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Kralendijk (Bonaire)
Periode: juni 2017
Vervoer: Toyota Hilux pick up, Budget carrental
Accommodatie: Hamlet Oasis resort
Organisatie: TUIfly

Foto van deze vakantie

Voor de derde keer naar een eiland geweest dat qua oppervlakte te vergelijken is met Ameland… en nog steeds hebben we niet alle ‘hoeken en gaten’ bezocht. Dat pleit voor een vierde keer afreizen naar een van de warmste gemeenten binnen het Nederlands Koninkrijk, oftewel naar het prachtige Bonaire. Is er dan zó veel te doen, te zien en te beleven dat deze bestemming niet in drie (lange) vakanties te doorgronden is? Misschien wel, maar een aantal dagen van iedere vakantie wordt gevuld met ‘activiteiten in de herhaling’. Dat overzicht volgt ná het rijtje met nieuwe ontdekkingen (in deze derde vakantie) die absoluut de moeite waard waren.

Terramar museum

Tijdens twee vakanties op Bonaire hebben we schuttingen gezien aan de ‘boulevard’ van Kralendijk, in het centrum van de stad met uitzicht op zee en de pier voor cruiseschepen. Achter de schuttingen werd gebouwd. Deze derde vakantie konden we het resultaat bewonderen: een smaakvol gebouw (niet te hoog) met winkels op de begane grond en appartementen erboven. Het hoekpand is nu de plek voor Illy-koffie én schepijs van Luciano: heerlijk! Luciano is overigens niet alleen in de overzeese gebieden gevestigd, maar ook in Den Haag, Heemstede, Overveen, Rijswijk, Utrecht, Wassenaar en Zoetermeer. Direct achter de Terramar winkels en appartementen is het Terramar Archeologisch en Historisch Museum geopend, in een gerenoveerd, historisch pand. In het museum maak je aan de hand van een tijdbalk, voorwerpen, foto’s en tekeningen, een maquette, een film en beknopte teksten, een reis door 7000 jaar Bonairiaanse/Caraïbische geschiedenis. Erg informatief en qua hoeveelheid informatie, perfect! Het nieuwe Terramar museum is een ‘must visit’. Voor meer informatie: Terramar museum.

Terramar museum
Terramar museum

Tanki Maraka

Op de weg van Kralendijk naar Rincon staat aan de rechterkant van de weg een wit bord met daarop in zwarte letters: Tanki Maraka. Het nodigt (helaas) niet direct uit tot afremmen en afslaan, maar gelukkig hebben we dat wél gedaan. Tanki Maraka is een oude legerplaats van de US army uit de Tweede Wereldoorlog. Nu is op die plek een gratis toegankelijk openluchtmuseum gevestigd waarin de geschiedenis op ruim 30 panelen (met veel beeldmateriaal) uitgelegd wordt. Van de site zelf zijn alleen nog enkele betonnen vloerplaten en betonblokken te zien. Maar rijd vooral dat ‘mysterieuze’ bord niet zomaar voorbij. Dit openluchtmuseum is op een hete vlakte: een petje/cap/hoed is handig, goed insmeren en wat water meenemen! Zie ook: Tanki Maraka.

Tanki Maraka
Tanki Maraka

Rondleiding bij ECHO’s (papegaaien)

Iedere woensdagmiddag om 16.30 uur wordt er een rondleiding gegeven vanaf de windmolen Dos Pos over het terrein van Echo. Windmolen (waterbron) Dos Pos is aan de weg tussen het Gotomeer en Rincon. ECHO’s Conservation Centre beschermt de bijzondere en bedreigde geelvleugelamazone papegaaienpopulatie op Bonaire. ECHO’s Conservation Centre geeft voorlichting, doet onderzoek, zet zich in tegen de illegale handel én zet zich in voor verbetering van de leefomgeving van de papegaaien op Bonaire. En dat laatste betekent: vruchtdragende bomen kweken en planten én beschermen tegen de loslopende geiten en ezels. Natuurlijk, loslopende wilde geiten en ezels horen ook bij dit eiland… maar ze eten wel alle kleine boompjes kaal die daardoor geen kans krijgen om (te overleven en) groot te worden. Daarom is het belangrijk dat delen van de natuur vrij van geiten en ezels blijven (door rasters te plaatsen). Bonaire is groot genoeg voor gebieden speciaal voor papegaaien en gebieden waar ezels en geiten vrij kunnen rondlopen en kunnen eten. Een leuke en interessante rondleiding, waarbij iedere deelnemer aan het eind zelf bepaalt welk bedrag hij over heeft voor de excursie. Voor meer informatie: ECHO’s Conservation Centre.

Windsurfles

Nog nooit op een windsurfplank gestaan? Bij Jibe City in Sorobon aan de baai/lagoon aan de zuidoostkust, is het perfect oefenen! Wij hebben een beginnersles gevolgd waarbij we een uur les kregen in een kleine groep en daarna nog een uur voor onszelf konden oefenen. Na twee uren op de plank stappen, het zeil hijsen, een aantal meters surfen én weer vallen, is de energie ook wel even op… en is het tijd voor een lekker broodje en verkoelend drankje in de ‘hang-out’ van Jibe City. De Lac is lekker ondiep waardoor het opstappen op de plank gemakkelijk gaat. En er staat altijd een stevige wind. De Lac is de perfecte surfplek en het is fijn dat de surfscholen en –verhuurbedrijven in Sorobon geconcentreerd zijn. Op Bonaire ‘lopen activiteiten niet door elkaar’. Er is een mooie plek ‘gereserveerd’ voor windsurfen; kitesurfen is aan de zuidwestkust, de westkust is voor duiken en snorkelen, en het hele gebied eigenlijk voor ‘de natuur’. Meer informatie over Jibe City.

Playa Frans

Op de noordwestelijke punt, vlák onder de grens van National Park Washington Slagbaai, is nog een aantal mooie duik- en snorkelplekken. Bij Playa Frans staan nog een paar (vissers)huisjes en ligt een aantal kleine vissersbootjes in het water. Op deze uiterste punt is geen snack, dus wie iets wil eten of drinken op deze bijzondere plek – landinwaarts met een schitterend uitzicht over Saliña Frans – moet dit zelf meenemen (in de koelbox). Het is er ontzettend rustig en dat is niet alleen te danken aan de afstand – de ‘verste plek’ - maar ook aan de weg er naartoe: Playa Frans is bereikbaar via een lange onverharde weg die achter het terrein met de olietanks van BOPEC loopt. Die weg is niet echt aangegeven en het lijkt alsof je je dan op verboden terrein van de BOPEC begeeft. Maar daar rijd je dus strak achterlangs. Wij hebben zelf meegebrachte pasteitjes gegeten aan de oever van Saliña Frans en gesnorkeld op ‘bounty-plek’ Nukove.

Taste of Bonaire

Wat een mazzel: de tweede avond op het eiland werd op het Wilhelminaplein in Kralendijk, het festival ‘Taste of Bonaire’ gehouden. Een culinaire en culturele proeverij. In vele kleine standjes verkochten lokale keukenprinsen en –prinsessen hun waar, terwijl vanaf een groot podium lokale muziek en zang klonk. Activiteiten worden onder andere aangekondigd op de Facebookpagina van Bonaire Nu: een handige pagina om tijdens het verblijf in de gaten te houden.

STINAPA-activiteiten

‘Jammer dat het nodig was, maar goed om te doen.’ Onder dat motto hebben wij tijdens de vakantie op Bonaire meegedaan aan een schoonmaakactie in de lagoon, georganiseerd door STINAPA. De schoonmaakactie was helaas nodig voor het opruimen van aangespoelde plakken olie uit een tanker bij Trinidad. Naast olie, spoelt er op de oost- en zuidkust van Bonaire ook ontzettend veel plastic aan. Drie uren helpen, van 08.00 tot 11.00 uur op een zaterdagochtend, is misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar dat is de negatieve invalshoek. Het is meer en beter dan niets doen en met lede ogen aanzien hoe mensen de natuur geweld aandoen. De Stichting Nationale Parken Bonaire (STINAPA Bonaire) beheert en beschermt de twee beschermde natuurgebieden van Bonaire: de Bonaire National Marine Park (BNMP) en de Washington Slagbaai National Park (WSNP). Naast beheer en onderhoud zorgt STINAPA voor educatie en voorlichting én organiseert het passende activiteiten zoals opruimacties voor (jonge) vrijwilligers. Voor het volgen van evenementen/activiteiten is de Facebookpagina weer erg handig.

Olie opruimen met STINAPA
Olie opruimen met STINAPA

‘In de herhaling’

Ook deze derde vakantie ‘moesten’ we een aantal dingen doen die we al eerder hebben gedaan en nooit vervelen. Een greep:
- eten in het lokale restaurant (én luisteren naar de live-muziek van de 3 Amigo’s) Divi divi restaurant, aan de Kaya Jose Geregorio Hernandez 26 Kralendijk. Op de gevel staat ‘best local food’ en daar is geen woord van gelogen. Het restaurantje in ‘zo maar een woonwijk’ van Kralendijk ziet er misschien een beetje anders uit dan de restaurants aan de boulevard in het centrum, maar daar ‘moet je je maar even overheen zetten’. De mevrouw achter de bar en de gasten zijn hartstikke lief, en de kok kookt briljant!
- bezoek aan het National Park Washington Slagbaai voor een rondrit over onverharde wegen langs onder andere boca’s, een vuurtoren en een ruïne van een vuurtoren. Maar ook voor snorkelen bij Wayaka II én het beklimmen van de 241 meter hoge Brandaris. In het infocentrum bij de ingang va het National Park is pas een mooie nieuwe kamer ingericht: the shark room!
- ezels aaien en voeren in de Donkey Sanctuary. Op Facebook plaatst men regelmatig oproepen voor goederen met de vraag die mee te nemen uit Nederland. Zo werd in het regenseizoen gevraagd of mensen laarzen konden meenemen, en vroeg men laatst om waterdispensers voor de schildpadden bij de ezelopvang. Daarvan pasten er nog twee in onze handbagage, dus men kan weer even vooruit!
- naar de buitenbioscoop Empire. Ruim anderhalf jaar geleden zagen we de toepasselijke film ‘Selma’ in deze bioscoop waar iedereen een tuinstoel van de stapel pakt en een mooi plekje zoekt. Tijdens de film speelt de wind met je haar (en mag je gerust stilletjes naar de bar lopen voor een drankje of snack). Dit keer weer een toepasselijke film: Pirates of the Caribbean (3D). De wolkenluchten op het doek liepen naadloos over in de echte wolkenlucht: fantastisch!

Maar ook een rit rond de zuidpunt van het eiland met stops bij de slavenhuisjes, een bezoek aan het uitzichtpunt over het Gotomeer, ontbijten bij Rumba’s met pancakes wanneer ‘s ochtends een cruiseschip aangemeerd is, een bezoek aan uitzichtpunt Seru Largu, lunchen bij Karel’s, schildpadden kijken bij Cai en héél veel snorkelen (onder andere op Klein Bonaire, bij Cai, het vliegveld, Bari Reef, Andrea I, 1000 Steps, Nukove en Wayaka II) ontbraken niet.

Cruiseschip op Bonaire
Cruiseschip op Bonaire

Katten

Overigens voor wie naar uitzichtpunt Seru Largu gaat: graag water en kattenvoer meenemen. Er leven daar drie katten die het onder andere moeten hebben van de giften van mensen. Eén kat is superlief en dol op mensen, dus die komt zo naar je toe om te knuffelen, en twee katten zijn iets schuwer. Seru Largu is een prachtige plek om te denken aan de zorg voor anderen.

Verslagen van de eerste twee vakanties op Bonaire (met nog veel meer informatie, tips en activiteiten) zijn te lezen op:
https://www.reisgraag.nl/vakantieverhalen/midden-amerika/snorkelparadijs-bonaire/
https://www.reisgraag.nl/vakantieverhalen/midden-amerika/-thuiskomen--op-bonaire/

Forina van der Zee

Heb je interesse in een reis naar Bonaire? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Bonaire, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen