Varna

Kathedraal Varna Bulgarije
Kathedraal Varna Bulgarije

Varna ligt aan de Zwarte Zee in het oosten van Bulgarije. Varna is de belangrijkste havenstad van het land en is de op twee na grootste stad van Bulgarije. Het is een universiteitsstad en een industriestad. In Varna vind je veel bijzondere gebouwen. Er bevinden zich meer dan honderdvijftig monumenten in de stad. De kathedraal gewijd aan Maria Onbevlekt Ontvangen is ongetwijfeld de meest opvallende trekpleister. Er worden jaarlijks tientallen festivals en evenementen georganiseerd. Het muziekfestival van Varna, dat sinds 1926 jaarlijks plaatsvindt, is het belangrijkste evenement.

Ben jij op zoek naar een vakantie in Bulgarije? Wij hebben een ruim aanbod met standaard reizen maar kunnen ook alles op maat voor je maken. Bekijk ons reisaanbod voor de standaard reizen of vraag een gratis offerte aan voor een rondreis of een reis op maat.

Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Landkaart Varna

Ervaringen

F. Dupont op 23 mei 2018 plaats: Varna, reisperiode: mei 2018

Wij waren duidelijk in het voorseizoen en er werd nog volop gewerkt aan het gereed maken van de boulevard voor het hoogseizoen. Niet alles, en met name restaurants, waren nog niet open. Als alles gereed is kan het best leuk zijn. Ondanks alle werkzaamheden was het heel schoon kan menig plaats een voorbeeld aannemen. Veel mooie en luxe hotels

  • Algemeen 6
  • Uitgaan 6
  • Restaurants 6
  • Bezienswaardigheden 6
  • Inwoners 9
  • Ligging 7
Tibboel op 21 augustus 2016 plaats: Varna, reisperiode: augustus 2016

Varna is een klein dorpje midden tussen de wijngaarden. Er om heen liggen grotere plaatsen.

  • Algemeen 7
  • Inwoners 9
  • Ligging 9

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Varna

Maria Hemelvaart kathedraal (Varna)

Maria Hemelvaart kathedraal
Maria Hemelvaart kathedraal

In de kathedraal gewijd aan Maria bevindt zich een van de mooiste altaarmuren van Bulgarije. Ook de muurschilderingen zijn prachtig, hoewel ze dateren van na de Tweede Wereldoorlog. De kathedraal is ook van buiten zeer mooi om te zien. Bovendien wordt er iedere zondag een kerkdienst gehouden, waarbij een beroemd Bulgaars kerkkoor de dienst begeleidt.

Maritieme tuin van Varna (Varna)

Maritieme tuin van Varna
Maritieme tuin van Varna

Het park, de Maritieme tuin van Varna, is een prachtige omgeving met o.a. een dolfinarium en aquarium. Het aquarium is in een prachtig gebouw gelegen en laat je zien hoe de waterdieren leven en welke flora en fauna er in de Zwarte Zee te vinden is. In het dolfinarium, wat een van de weinige is in de Balkan, kan je diverse shows met dolfijnen bezoeken.


Stenen woud Varna (Varna)

Stenen woud Varna
Stenen woud Varna

Op ongeveer 20 kilometer afstand van Varna ligt 'het Stenen Woud'. Dit is een stuk land vol met stenen pilaren tot 12 meter hoogte. Deze stenen zouden er al miljoenen jaren staan. Vroeger zou dit de zeebodem zijn geweest. Nadat de zee zich teruggetrokken had, bleven er pilaren van kalk over.

Tsarevets fort (Varna)

Tsarevets fort
Tsarevets fort

In het oosten van Veliko Turnovo ligt op de gelijknamige berg het fort Tsravets (de koningsheuvel). Dit fort was het paleis van de koningen van het Tweede Bulgaarse Rijk, tijdens de jaren 1185-1395. Bulgarije was toen een van de grootste staten van het zuidoosten van Europa en hierdoor was Tsarevets een belangrijke vesting. Tegenwoordig is het fort nog te bezoeken en heb je prachtig uitzicht vanaf het fort. 

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Bulgarije bekijken.

Vervoer

Vanaf het vliegveld kun je met het openbaar verover naar het centrum van Varna. Dit duurt ongeveer twintig minuten. Tickets voor deze bus kun je kopen in de bus zelf en kosten ongeveer €1,50. Naast de bus kun je er ook voor kiezen om een taxi naar het centrum pakken. Dit kost ongeveer €8,00. Het is verstandig om van te voren een taxi te regelen, dit is namelijk goedkoper.

In Varna zelf rijden verschillende bussen. Deze rijden van het centrum van Varna naar het strand. Ook heeft Varna een eigen treinstation. Vanaf dit treinstation kun je onder andere naar Sofia en Plovdiv reizen. Het openbaar vervoer is erg goedkoop. Ook zijn er veel taxi's aanwezig. Deze kun je aanhouden op straat. Zorg ervoor dat je van te voren een prijs afspreekt en dat je afspreekt of het gaat om een enkele reis of een retour. Houd er ook rekening mee dat veel taxi's in Bulgarije slecht verzekerd zijn. Ook kun je vanuit Varna met een ferry Odessa en Istanbul bezoeken.

Geschiedenis

Varna is voortgekomen uit de Thracische stad Odessus, die zo`n zes eeuwen voor het begin van onze jaartelling ontstond. Toen al voerde de industrie de boventoon. Voor de komst van de Bulgaren woonden er eerst Thraciërs en vervolgens Grieken in Varna. De Griekse stadstaat Odessos was in de eerste eeuw v.Chr. in Romeinse handen gekomen. Resten van Romeinse thermen herinneren aan deze periode. In 1391 viel Varna in handen van het Ottomaanse Rijk. In 1444 vond hier de Slag bij Varna plaats, waarbij de Ottomanen een kruisvaardersleger versloegen en de Pools-Hongaarse koning Ladislaus sneuvelde. In de stad bevindt zich een mausoleum voor hem. In 1828 vond de belegering van Varna plaats, waarbij het Ottomaanse leger door de Russen weer werd teruggedrongen uit het gebied. Van 1949 tot 1956, de periode waarin Bulgarije in de greep was van het stalinisme, droeg de stad de naam Stalin, die haar werd opgelegd ter ere van Stalins zeventigste verjaardag.

Weer

Het klimaat wordt voornamelijk bepaald door de zee. De lente is koel, de zomer gemiddeld warm, de herfst zonnig en de winter mild.

Artikelen

Bekijk onze reizen naar Varna