Varna

Kathedraal Varna Bulgarije
Kathedraal Varna Bulgarije

Varna ligt aan de Zwarte Zee in het oosten van Bulgarije. Varna is de belangrijkste havenstad van het land en is de op twee na grootste stad van Bulgarije. Het is een universiteitsstad en een industriestad. In Varna vind je veel bijzondere gebouwen. Er bevinden zich meer dan honderdvijftig monumenten in de stad. De kathedraal gewijd aan Maria Onbevlekt Ontvangen is ongetwijfeld de meest opvallende trekpleister. Er worden jaarlijks tientallen festivals en evenementen georganiseerd. Het muziekfestival van Varna, dat sinds 1926 jaarlijks plaatsvindt, is het belangrijkste evenement.

Heb je weinig kennis van Bulgarije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Varna
Plaatsen in de buurt van Varna (Bulgarije) :
 • Goudstrand (Golden Sands) (14 km)
 • Zonnestrand (Sunny Beach) (60 km)
 • Nessebar (63 km)
 • Pomorie (75 km)
 • Burgas (87 km)
 • Sozopol (91 km)
 • Veliko Turnovo (186 km)
 • Plovdiv (285 km)
 • Sofia (378 km)
 • Sandanski (423 km)
 • Ervaringen

  op 11 augustus 2021 plaats: Varna, reisperiode: mei 2019

  Varna is een fantastisch, moderne, grote stad, met super veel historische monumentale panden en winkels. Het strand met alle restaurantjes en barretjes is levendig en gezellig. Ook het grote park tussen het strand en de stad in is levendig en toch ook rustig en ruim opgezet, heerlijk wandelen hier. Elke dag is het gezellig en bruisend in de stad, wij hebben echt genoten van Varna, met al haar gemakken, restaurants, cafe's, winkels, cultuur en strand en park.

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 9
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 7
  • Ligging 9
  op 23 mei 2018 plaats: Varna, reisperiode: mei 2018

  Wij waren duidelijk in het voorseizoen en er werd nog volop gewerkt aan het gereed maken van de boulevard voor het hoogseizoen. Niet alles, en met name restaurants, waren nog niet open. Als alles gereed is kan het best leuk zijn. Ondanks alle werkzaamheden was het heel schoon kan menig plaats een voorbeeld aannemen. Veel mooie en luxe hotels

  • Algemeen 6
  • Uitgaan 6
  • Restaurants 6
  • Bezienswaardigheden 6
  • Inwoners 9
  • Ligging 7
  op 21 augustus 2016 plaats: Varna, reisperiode: augustus 2016

  Varna is een klein dorpje midden tussen de wijngaarden. Er om heen liggen grotere plaatsen.

  • Algemeen 7
  • Inwoners 9
  • Ligging 9

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Varna

  Maria Hemelvaart kathedraal (Varna)

  Maria Hemelvaart kathedraal
  Maria Hemelvaart kathedraal
  Kaart met locatie Maria Hemelvaart kathedraal

  In de kathedraal gewijd aan Maria bevindt zich een van de mooiste altaarmuren van Bulgarije. Ook de muurschilderingen zijn prachtig, hoewel ze dateren van na de Tweede Wereldoorlog. De kathedraal is ook van buiten zeer mooi om te zien. Bovendien wordt er iedere zondag een kerkdienst gehouden, waarbij een beroemd Bulgaars kerkkoor de dienst begeleidt.

  Maritieme tuin van Varna (Varna)

  Maritieme tuin van Varna
  Maritieme tuin van Varna
  Kaart met locatie Maritieme tuin van Varna

  Het park, de Maritieme tuin van Varna, is een prachtige omgeving met o.a. een dolfinarium en aquarium. Het aquarium is in een prachtig gebouw gelegen en laat je zien hoe de waterdieren leven en welke flora en fauna er in de Zwarte Zee te vinden is. In het dolfinarium, wat een van de weinige is in de Balkan, kan je diverse shows met dolfijnen bezoeken.


  Stenen woud Varna (Varna)

  Stenen woud Varna
  Stenen woud Varna
  Kaart met locatie Stenen woud Varna

  Op ongeveer 20 kilometer afstand van Varna ligt 'het Stenen Woud'. Dit is een stuk land vol met stenen pilaren tot 12 meter hoogte. Deze stenen zouden er al miljoenen jaren staan. Vroeger zou dit de zeebodem zijn geweest. Nadat de zee zich teruggetrokken had, bleven er pilaren van kalk over.

  Tsarevets fort (Varna)

  Tsarevets fort
  Tsarevets fort
  Kaart met locatie Tsarevets fort

  In het oosten van Veliko Turnovo ligt op de gelijknamige berg het fort Tsravets (de koningsheuvel). Dit fort was het paleis van de koningen van het Tweede Bulgaarse Rijk, tijdens de jaren 1185-1395. Bulgarije was toen een van de grootste staten van het zuidoosten van Europa en hierdoor was Tsarevets een belangrijke vesting. Tegenwoordig is het fort nog te bezoeken en heb je prachtig uitzicht vanaf het fort. 

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Bulgarije bekijken.

  Vervoer

  Vanaf het vliegveld kun je met het openbaar verover naar het centrum van Varna. Dit duurt ongeveer twintig minuten. Tickets voor deze bus kun je kopen in de bus zelf en kosten ongeveer €1,50. Naast de bus kun je er ook voor kiezen om een taxi naar het centrum pakken. Dit kost ongeveer €8,00. Het is verstandig om van te voren een taxi te regelen, dit is namelijk goedkoper.

  In Varna zelf rijden verschillende bussen. Deze rijden van het centrum van Varna naar het strand. Ook heeft Varna een eigen treinstation. Vanaf dit treinstation kun je onder andere naar Sofia en Plovdiv reizen. Het openbaar vervoer is erg goedkoop. Ook zijn er veel taxi's aanwezig. Deze kun je aanhouden op straat. Zorg ervoor dat je van te voren een prijs afspreekt en dat je afspreekt of het gaat om een enkele reis of een retour. Houd er ook rekening mee dat veel taxi's in Bulgarije slecht verzekerd zijn. Ook kun je vanuit Varna met een ferry Odessa en Istanbul bezoeken.

  Geschiedenis

  Varna is voortgekomen uit de Thracische stad Odessus, die zo`n zes eeuwen voor het begin van onze jaartelling ontstond. Toen al voerde de industrie de boventoon. Voor de komst van de Bulgaren woonden er eerst Thraciërs en vervolgens Grieken in Varna. De Griekse stadstaat Odessos was in de eerste eeuw v.Chr. in Romeinse handen gekomen. Resten van Romeinse thermen herinneren aan deze periode. In 1391 viel Varna in handen van het Ottomaanse Rijk. In 1444 vond hier de Slag bij Varna plaats, waarbij de Ottomanen een kruisvaardersleger versloegen en de Pools-Hongaarse koning Ladislaus sneuvelde. In de stad bevindt zich een mausoleum voor hem. In 1828 vond de belegering van Varna plaats, waarbij het Ottomaanse leger door de Russen weer werd teruggedrongen uit het gebied. Van 1949 tot 1956, de periode waarin Bulgarije in de greep was van het stalinisme, droeg de stad de naam Stalin, die haar werd opgelegd ter ere van Stalins zeventigste verjaardag.

  Weer

  Het klimaat wordt voornamelijk bepaald door de zee. De lente is koel, de zomer gemiddeld warm, de herfst zonnig en de winter mild.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Varna