Veliko Turnovo

Ingang Fort Veliko Turnovo
Ingang Fort Veliko Turnovo

Veliko Turnovo is een stad in het noorden van Bulgarije en is het administratief centrum van het departement Veliko Tarnovo. Veliko Turnovo is volgens de Bulgaren de meest Bulgaarse stad. Het is twee eeuwen (1186-1396) de hoofdstad geweest van Bulgarije. Het is een stad met een bijzondere geschiedenis. Veliko Turnovo is prachtig gelegen op vier heuvels en wordt doorkruist door de rivier Yantra. Doordat de op één na grootste universiteit van Bulgarije hier is gevestigd, heeft de stad een uitgebreid en bruisend uitgaansleven.

Heb je weinig kennis van Bulgarije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Veliko Turnovo
Plaatsen in de buurt van Veliko Turnovo (Bulgarije) :
 • Plovdiv (132 km)
 • Burgas (166 km)
 • Pomorie (174 km)
 • Zonnestrand (Sunny Beach) (177 km)
 • Nessebar (179 km)
 • Varna (186 km)
 • Sozopol (187 km)
 • Sofia (193 km)
 • Goudstrand (Golden Sands) (197 km)
 • Sandanski (261 km)
 • Ervaringen

  op 4 september 2016 plaats: Veliko Turnovo, reisperiode: augustus 2016

  Tarnovo is de vroegere hoofdstad van Bulgarije en alleen al de enorme stadsburcht Tsarevets met een ongemeen mooi geschiedkundig klank- en lichtspel is al betoverend! Het middeleeuwse Veliko Tarnovo herbergt zoveel pareltjes en onverwachte hoekjes dat niet weet waar beginnen: de bazaar in de wijk Varosh, het kunst- en het archeologisch museum, het Sarafkinahuis, de kerken, de ene al mooier of impressionnanter dan de andere, ... Het duizelingwekkend zicht op de stad met de Jarnarivier rond het koninklijke Asenidenmonument vergeet men nooit meer, al wordt men 100 jaar!

  • Algemeen 10
  • Cultuur 10
  • Restaurants 10
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 10
  • Ligging 10
  op 29 oktober 2012 plaats: Veliko Turnovo, reisperiode: mei 2011

  Veliko Turnovo is een bezoek van een paar dagen meer dan waard. Het ligt in een prachtig vloeiend berglandschap met rondom vele kloosters. Het ford bezoeken is een waar genoegen. Het nabijgelegen Arbanasi is een wonderlijk stadje om doorheen te lopen, alle huizen zijn volledig ommuurd en toch maakt het geen vijandige, gesloten indruk. Integendeel, de sfeer in zowel Veliko Turnovo als Abanasi is heel ontspannen, het levenstempo ligt lager dan in Nederland en dat is op zich al een genoegen. Aan restaurants geen gebrek, aan vriendelijk personeel net zo min en de Bulgaarse keuken is lekker dit geldt zeer zeker ook voor de Bulgaarse wijn. De bevolking is vriendelijk en behulpzaam en gaat spontaan lachen als je ze begroet in het Bulgaars, vinden ze prachtig.

  • Algemeen 9
  • Cultuur 9
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 10
  • Ligging 10

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Veliko Turnovo

  Het oude Tsravets (Veliko Turnovo)

  Het oude Tsravets
  Het oude Tsravets
  Kaart met locatie Het oude Tsravets

  De oude stad Tsarevets geeft een schitterend beeld van hetgeen waartoe men in de 12e eeuw in staat was. Je bent even honderden jaren terug in de tijd als je door het oude centrum loopt. Het Architectuur Museum geeft je nog wat extra informatie over het verleden van Bulgarije. Ook staan er bij alle belangrijke punten informatieborden met daarop beschreven van de functie is en de geschiedenis van het object. Bezoekers kunnen tevens een klim maken naar de top van de klokkentoren, waardoor je een panoramisch uitzicht hebt over de stad.

  Tsarevets fort (Veliko Turnovo)

  Tsarevets fort
  Tsarevets fort
  Kaart met locatie Tsarevets fort

  In het oosten van Veliko Turnovo ligt op de gelijknamige berg het fort Tsravets (de koningsheuvel). Dit fort was het paleis van de koningen van het Tweede Bulgaarse Rijk, tijdens de jaren 1185-1395. Bulgarije was toen een van de grootste staten van het zuidoosten van Europa en hierdoor was Tsarevets een belangrijke vesting. Tegenwoordig is het fort nog te bezoeken en heb je prachtig uitzicht vanaf het fort. 

  Veliko Turnovo (Veliko Turnovo)

  Veliko Turnovo
  Veliko Turnovo
  Kaart met locatie Veliko Turnovo

  Veliko Turnovo (ook wel Veliko Tŭrnovo) is een typische Bulgaarse stad waar je de rijke geschiedenis van het land perfect kunt proeven. Het is van 1186 tot 1396 zelfs de hoofdstad van Bulgarije geweest. De stad is gelegen aan de rivier de Jantra en staat bekend om zijn befaamde architectuur. In de omgeving zijn bijvoorbeeld een aantal goedbewaarde middeleeuwse kerken. Ook is het fort Tsarevets, wat het paleis van de koningin van het Tweede Bulgaarse Rijk was, erg mooi om te bezoeken.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Bulgarije bekijken.

  Vervoer

  De twee dichtstbijzijnde luchthavens waarop je kan vliegen zijn Varna en Sofia. Beide luchthavens liggen ongeveer 3,5 uur van Veliko Turnovo af. Je kunt met een bus vanaf de luchthavens naar de stad reizen. Dit kost ongeveer €11,00. Je kunt er ook voor kiezen om met de trein naar de stad te reizen, maar dit duurt meestal langer dan wanneer je met de bus reist. Ook dit kost ongeveer €11,00. In de stad zelf is een klein treinstation gevestigd. De treinen die hier langskomen, rijden alleen naar de grote steden in Bulgarije. Er rijden ook lokale bussen van en naar het centrum van Veliko Turnovo en dit kost ongeveer €0,35. Zorg er dus voor dat je kleingeld bij hebt. Je kunt natuurlijk ook met een taxi reizen. Deze kun je aanhouden op straat of je kunt instappen op een taxistandplaats. De taxi's zijn aanzienlijk goedkoper dan in Nederland en zijn zeer betrouwbaar.

  Geschiedenis

  De regio Veliko Turnovo, wat 'oud' betekent, wordt al eeuwenlang bewoond. In de grotten in de omgeving zijn sporen gevonden van bewoning die teruggaan tot in de prehistorie. De ligging van de stad, in de bergen, biedt bescherming tegen vijanden en indringers. Veliko Turnovo was in de Thracische tijd een nederzetting en bloeide onder de Romeinen op tot een groot fort boven de stad. Het dal van de Yantra was al in de Romeinse tijd van grote betekenis, het vormde de verbindingsweg tussen de Donau en de Zwarte Zee. Tussen 1185 en 1393 was Veliko Turnovo de hoofdstad van het tweede Bulgaarse tsarenrijk. In 1879 werd, op initiatief van de revolutionairen Slavejkov, Karavelov en Tsankov, de eerste grondwet van het 'nieuwe' Bulgarije bekrachtigd en ondertekend.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Veliko Turnovo