Holguín

Tropisch strand in Holguín, Cuba
Tropisch strand in Holguín, Cuba

Holguín is een provincie in het zuidoosten van Cuba. De gelijknamige hoofdstad van deze provincie heet eigenlijk niet echt Holguín. De volledige naam is namelijk San Isidoro de Holguín Cuba. Deze stad heeft lange tijd in de schaduw gestaan van Gibara, de nabij gelegen havenstad. Nu groeit Holguín zelf steeds verder uit tot een gezellige en toeristenvriendelijke stad. 

Holguín wordt omringd door prachtige tropische natuur. Dit was ook nodig om economisch te kunnen ontwikkelen, want de hele provincie is afhankelijk van de suiker-, bonen- en koffieproductie. Dit is wel steeds meer aan het verschuiven naar andere sectoren, waar toerisme er één van is. De mooie natuur is namelijk ook zeer aantrekkelijk voor toeristen. De parelwitte zandstranden met pijnbomen en indrukwekkende rotsformaties zijn een echt feest voor de vakantievierder. 

Het Pesquero Beach is een van de populairste stranden van Holguín. Dit komt mede doordat hier een aantal barretjes en restaurants te vinden zijn. Bij de populairdere stranden kun je ook verschillende watersporten beoefenen, zoals snorkelen, windsurfen en kajakken.

Heb je weinig kennis van Cuba? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Holguín
Plaatsen in de buurt van Holguín (Cuba) :
 • Santiago de Cuba (106 km)
 • Trinidad (399 km)
 • Varadero (575 km)
 • Havana (678 km)
 • Ervaringen

  op 6 juni 2020 plaats: Holguín, reisperiode: januari 2020

  Een heerlijke stad om rond te lopen. Echt Cubaans. Wel wat verder af van de toeristische bestemmingen. ( 65 km )

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 5
  • Cultuur 3
  • Restaurants 5
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 7
  op 5 december 2019 plaats: Holguín, reisperiode: februari 2019

  Holguin is een echte Cubaanse stad. Mooi om een keer mee te maken. De cijfers die ik heb gegeven zijn voor de resorts die op ongeveer een uur rijden vanaf holguin liggen waar de meeste mensen naar toe gaan.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 5
  • Cultuur 8
  • Restaurants 5
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 9
  • Ligging 9
  op 18 augustus 2016 plaats: Holguín, reisperiode: juli 2016

  rondreis Holquin-Havanna gedaan, veel te zien en te beleven

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 6
  • Cultuur 10
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 10
  • Ligging 9
  op 24 oktober 2014 plaats: Holguín, reisperiode: september 2014

  Prachtig om te bezoeken vooral loma de la cruz is een aanrader. voor mensen slecht ter been hoef je de trap niet te beklimmen maar kun je met de auto naar boven. De mensen zijn ontzettend vriendelijk in Holguín!

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 8
  • Ligging 9
  op 12 oktober 2014 plaats: Holguín, reisperiode: oktober 2014

  Gewoon fantastich is Holguín, keren zeker terug

  • Algemeen 9
  • Cultuur 9
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 8
  • Ligging 9

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Holguín

  Chorro de Maita (Holguín)

  Iets ten zuiden van Guardalavaca, in de omgeving van Holguín, ligt de archeologische vindplaats Chorro de Maita. Hier vind je overblijfselen van de inheemse Taíno-indianen en is een Taíno-dorp nagebootst. Het is de grootste begraafplaats van de Grote en Kleine Antillen.

  Guardalavaca Beach (Holguín)

  Guardalavaca Beach
  Guardalavaca Beach
  Kaart met locatie Guardalavaca Beach

  Guardalavaca Beach is een strand met parelwit zand en het water heeft een prachtige turquoise kleur. Het strand is geschikt voor sportactiviteiten zoals snorkelen, diepzeevissen, volleybal, kajakken en zeilen met de catamaran. Voor wie liever lekker in de zon wilt liggen is dit strand ook perfect. Heb je genoeg van de hele dag in de zon liggen? Loop dan naar de markt naast Guardalavaca Beach waar je leuke souvenirs kunt kopen.

  Loma de la Cruz (Holguín)

  Loma de la Cruz
  Loma de la Cruz
  Kaart met locatie Loma de la Cruz

  Een aanrader voor als je in Holguín bent is de heuvel van het kruis of 'Loma de la Cruz'. De Loma de la Cruz ligt 261 meter boven de zeespiegel en is het hoogste punt van de stad. De heuvel heet zo vanwege het houten kruis dat boven op de heuvel te vinden is. Wil je het kruis met eigen ogen bewonderen? Houd er dan wel rekening mee dat je een enorme trap op moet. Elk jaar in de maand mei betreden duizenden mensen de trap ter ere van de 'Romerias de la mayo'. Dit is een traditie in Holguín.

  Museo Indocubano Bani (Holguín)

  In Museo Indocubano in Banes, een stad in het noorden van de Holguín regio, vind je een indrukwekkende collectie artefacten van de precolumbiaanse Cubaanse geschiedenis. In het museum kun je juwelen uit de Holguín regio bewonderen, maar ook het eerste gevonden skelet dat gevonden is in Chorro de Maíta is er te zien. Wat je echter niet mag missen is het meest bijzondere artefact, het kleine gouden afgodsbeeld van de god van de vruchtbaarheid. Er zijn gidsen aanwezig die je met plezier rondleiden.

  Parque Calixto García (Holguín)

  Holguín is de stad met de meeste parken op heel Cuba. Het Parque Calixto García is het bekendste park en ontstaan in 1720. Vele bekende gebouwen zijn gesitueerd aan het park en plein, zoals Museum La Periquera. Het park is een goed uitgangspunt als je door de stad wilt lopen en toch de bezienswaardigheden in de buurt wilt hebben. Zo staat onder andere Museo Provincial de Holguin aan het park, maar ook het National Monument, een theater en een bioscoop.

  Zwemmen met dolfijnen (Holguín)

  Zwemmen met dolfijnen
  Zwemmen met dolfijnen
  Kaart met locatie Zwemmen met dolfijnen

  Aan het strand van Guardalavaca kun je zwemmen met dolfijnen. Deze bijzondere gebeurtenis kun je nog succesvoller maken door een fel gekleurd balletje mee te nemen. Dit heeft aantrekkingskracht op de dolfijnen en ze willen er graag mee spelen. Het is mogelijk om een tour te boeken bij een van de organisaties. Zij voorzien je van spullen, eventueel een boot en weten het beste hoe en wanneer de dolfijnen te zien zijn.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Cuba bekijken.

  Vervoer

  Dat het toerisme in de provincie Holguín toeneemt heeft onder andere te maken met het uitbreiden van de vluchten vanaf het internationale vliegveld in Holguín stad. De meeste toeristen die hier naartoe vliegen gaan vervolgens naar Guardalavaca, dat direct aan de kust ligt. Tijdens onze zomer zijn er zelfs directe vluchten vanuit Amsterdam naar Holguín. Vanuit Holguín gaan ook vluchten naar Havana, de hoofdstad van Cuba. Met de bus kun je o.a. naar Santiago de Cuba, Havana en Camagüey reizen.

  Vanaf het vliegveld zijn er taxi's, bussen en minibussen om naar het centrum van Holguín te gaan. Eenmaal in de stad is het niet echt aan te raden om gebruik te maken van het openbaar vervoer. De bussen en vrachtwagens zitten vaak propvol en rijden niet op vaste tijden.

  Geschiedenis

  De grote ontdekker van Amerika, Columbus, kwam in de 15e eeuw ook aan land in het oosten van Cuba. Het doel van de reis was het vinden van bruikbare specerijen, maar Holguín had dit nog niet en leek niet interessant voor de kolonisten. Daarom duurde het nog meer dan honderd jaar totdat de eerste stad werd gesticht in dit gebied. In 1545 stichtte de Spaanse officier García de Holguín deze stad die vervolgens naar hem werd genoemd. San Isidoro de Holguín groeide uit tot een belangrijk economisch gebied door de koffie-, suiker- en bonenplantages die bewerkt werden door Spaanse slaven. De belangrijkste kerk van de stad werd ook naar de stichter vernoemd. De Iglesia de San Isidoro heeft een altaar met een bijzondere geschiedenis. Toen de kerk in Bayamo in 1869 afbrandde waren het slaven die dit altaar wilden redden door het naar Holguín te dragen.

  Zoals op vele plekken in Amerika groeide de onvrede ten opzichte van de Spaanse overheersers sterk. Een belangrijke persoon in het verzet tegen de Spanjaarden was Calixto García e Iñiguez. Hij werd al op jonge leeftijd bevelhebber van het rebellenleger tijdens de 10-jarige oorlog van 1868 tot 1878. De strijd was nog niet gewonnen en in de jaren na deze oorlog volgden nog een aantal strijden waarbij hij de verzetsgroepen aanvoerde. Pas in 1989 gaven de Verenigde Staten openlijk hun steun aan Cuba en daarmee werd uiteindelijk de strijd beslist. Na de bevrijding van de Spanjaarden bleef hij actief als diplomaat namens Cuba en overleed tijdens een diplomatiek bezoek aan New York.

  Weer

  In Holguín is er een savanneklimaat. Dit houdt in dat de winters aangenaam zijn en de zomer regenachtig is. Tijdens de zomerperiode moet er rekening worden gehouden met de kans op tropische stormen en orkanen. De luchtvochtigheid is tijdens de zomer voornamelijk heel hoog.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Holguín