Holguín

Tropisch strand in Holguín, Cuba
Tropisch strand in Holguín, Cuba

Holguín ligt in het zuiden van Cuba. Het is een gemeente en de hoofdstad van de gelijknamige provincie Holguín. De officiële naam is San Isidore de Holguin Cuba. In de omgeving vind je een geweldige natuur zoals de pijnbomen bij Mayari en het is niet zo toeristisch als bijvoorbeeld Varadero. De provincie leeft van suiker-, bonen en koffie-productie. Ondanks dat het niet zo toeristisch is zijn er wel een aantal goede restaurants en leuke bars in Holguín zoals Pesquero Beach op het strand.

Reisaanbod Cuba

Landkaart Holguín

Ervaringen

René van Stralen op 18 augustus 2016 plaats: Holguín, reisperiode: juli 2016

rondreis Holquin-Havanna gedaan, veel te zien en te beleven

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 10
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 9
Ruysseveldt op 12 oktober 2014 plaats: Holguín, reisperiode: oktober 2014

Gewoon fantastich is Holguín, keren zeker terug

 • Algemeen 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 9
Laura de Vries op 24 oktober 2014 plaats: Holguín, reisperiode: september 2014

Prachtig om te bezoeken vooral loma de la cruz is een aanrader. voor mensen slecht ter been hoef je de trap niet te beklimmen maar kun je met de auto naar boven. De mensen zijn ontzettend vriendelijk in Holguín!

 • Algemeen 8
 • Cultuur 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 9

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Holguín

Iets ten zuiden van Guardalavaca, in de omgeving van Holguín, ligt de archeologische vindplaats Chorro de Maita. Hier vind je overblijfselen van de inheemse Taíno-indianen en is een Taíno-dorp nagebootst. Het is de grootste begraafplaats van de Grote en Kleine Antillen.

Guardalavaca Beach
Guardalavaca Beach

Guardalavaca Beach is een strand met parelwit zand en het water heeft een prachtige turquoise kleur. Het strand is geschikt voor sportactiviteiten zoals snorkelen, diepzeevissen, volleybal, kajakken en zeilen met de catamaran. Voor wie liever lekker in de zon wilt liggen is dit strand ook perfect. Heb je genoeg van de hele dag in de zon liggen? Loop dan naar de markt naast Guardalavaca Beach waar je leuke souvenirs kunt kopen.

Loma de la Cruz
Loma de la Cruz

Een aanrader voor als je in Holguín bent is de heuvel van het kruis of 'Loma de la Cruz'. De Loma de la Cruz ligt 261 meter boven de zeespiegel en is het hoogste punt van de stad. De heuvel heet zo vanwege het houten kruis dat boven op de heuvel te vinden is. Wil je het kruis met eigen ogen bewonderen? Houd er dan wel rekening mee dat je een enorme trap op moet. Elk jaar in de maand mei betreden duizenden mensen de trap ter ere van de 'Romerias de la mayo'. Dit is een traditie in Holguín.

In Museo Indocubano in Banes, een stad in het noorden van de Holguín regio, vind je een indrukwekkende collectie artefacten van de precolumbiaanse Cubaanse geschiedenis. In het museum kun je juwelen uit de Holguín regio bewonderen, maar ook het eerste gevonden skelet dat gevonden is in Chorro de Maíta is er te zien. Wat je echter niet mag missen is het meest bijzondere artefact, het kleine gouden afgodsbeeld van de god van de vruchtbaarheid. Er zijn gidsen aanwezig die je met plezier rondleiden.

Holguín is de stad met de meeste parken op heel Cuba. Het Parque Calixto García is het bekendste park en ontstaan in 1720. Vele bekende gebouwen zijn gesitueerd aan het park en plein, zoals Museum La Periquera. Het park is een goed uitgangspunt als je door de stad wilt lopen en toch de bezienswaardigheden in de buurt wilt hebben. Zo staat onder andere Museo Provincial de Holguin aan het park, maar ook het National Monument, een theater en een bioscoop.

Zwemmen met dolfijnen
Zwemmen met dolfijnen

Aan het strand van Guardalavaca kun je zwemmen met dolfijnen. Deze bijzondere gebeurtenis kun je nog succesvoller maken door een fel gekleurd balletje mee te nemen. Dit heeft aantrekkingskracht op de dolfijnen en ze willen er graag mee spelen. Het is mogelijk om een tour te boeken bij een van de organisaties. Zij voorzien je van spullen, eventueel een boot en weten het beste hoe en wanneer de dolfijnen te zien zijn.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Cuba bekijken.

Vervoer

Holguín heeft een eigen vliegveld dat vooral gebruikt wordt door de toeristen die verblijven in de noordelijk gelegen stad Guardalavaca. Van hieruit wordt rechtstreeks naar Havana gevlogen.

Geschiedenis

In de 15e eeuw kwam Columbus in deze regio op Cuba aan zocht tevergeefs naar bruikbare specerijen. Toen hij dit niet kon vinden vertrok hij in oostelijke richting. Meer dan 100 jaar later, in 1545, werd er een stad gesticht met als naam San Isidoro de Holguín. Vernoemd naar de stichter Garcia de Holguín, een Spaanse officier.

Artikelen

Bekijk onze reizen naar Holguín