Cypriotische wijnen

Glazen witte wijn
Glazen witte wijn

Cyprus staat onder de meeste mensen niet bekend als wijnland. Toch wordt er al eeuwen wijn geproduceerd op het eiland, die ook nog eens zeer goed smaken. Voor de lokale bevolking was de wijnbouw altijd erg belangrijk. De geschiedenis van de wijnbouw in Cyprus gaat dan ook terug tot de oude Griekse tijd.

Sandra 'Cyprus is een heerlijke (winter)zon bestemming waar je een mix van strand en cultuur kunt afwisselen. Hier mag je vooral het Troodosgebergte niet missen met het indrukwekkende Kykkosklooster en de koele begroeide bergen. Het rustige Polis en Latchi zijn ook zeker de moeite waard. Cyprus heeft mij zeker positief verrast!', Sandra - reisexpert Cyprus gratis reisvoorstel >>

Geschiedenis

De wijnproductie in Cyprus begon al 2000 jaar voor Christus. Hiermee is het een van de oudste wijnen ter wereld. De god Dionysus leerde Icarus wijnstokken planten in ruil voor gastvrijheid. In de tijd dat de Venetianen handelden langs de kust van de Middellandse Zee, genoten zij vaak van een Cypriotische zoete wijn. Hierdoor kreeg de wijn zijn grote reputatie ook. De bekendste wijn van Cyprus is dan ook zoet.

Wijngebieden

De wijngaarden zijn voornamelijk op het Griekse deel te vinden. Tegenwoordig vind je er zo'n 40 duizend hectare. Op de hellingen van het Troodos-gebergte liggen de belangrijkste wijngebieden. Ook zijn er een aantal gebieden ten noorden van Pafos. In Omodos, Arsos, Vasa en Kathikas zijn wijngaarden waar je kleine wijnhuizen en kloosters vindt. Hier kan je de lokale wijnen proeven. Krachtige en sterke wijnen worden gemaakt van de Mavro-, Opthalmo- en Xinisteridruiven. Om het aanbod wat te vergroten zijn er tegenwoordig ook vele zachte en fruitige wijnen te krijgen in Cyprus. De hoogste wijngaarden van Cyprus liggen op 1.500 meter boven het zeeniveau, wat een record is voor Europa.

Druiven Wijn
Druiven Wijn
Vraag gratis een offerte aan

Commandaria

De meest bekende wijn van Cyprus is de Commandaria. Deze zoete dessertwijn is een van de oudste wijnen ter wereld. In de Oudheid werd de wijn nog 'Nama' genoemd. Marcus Antonius dronk de wijn regelmatig. Het deed hem aan het kussen van Cleopatra denken. De naam veranderde toen de wijn werd verkocht aan de Tempeliers. De druiven van de Commandaria groeien in de zuidelijke hellingen van het gebergte, rondom dorpjes als Kalokhorio en Zoopiyi. Om het suikergehalte te verhogen worden de druiven laat in het seizoen geplukt.

Wijnroutes

Omdat er meer dan 100 verschillende soorten druiven worden gekweekt op Cyprus, waarvan 55% rondom Pafos, zijn er vele kwaliteitswijnen op het eiland. Toch is Limassol het belangrijkste wijncentrum. Tussen Limassol en Pafos liggen zo'n 50 authentieke wijnproducenten die een ware beleving zijn om te bezoeken. In deze regio zijn dan ook verschillende wijnroutes. Er zijn drie belangrijke wijntochten, die goed af te leggen zijn met een gehuurde auto. De routes zijn:
- Limassol district oost; hier liggen een aantal van de beste wijngaarden van de omgeving, voornamelijk voor de blauwe wijndruif. Ook is de Pitsilia wijnmakerij hier te bezoeken.
- Limassol regio west; de witte kalkhuisjes en de oude wijnpers zijn typisch voor het dorpje Omodos, waar je heerlijke wijnen vindt.
- Pafos; in het dorpje Kathikas zijn twee wijnwinkels te bezoeken waar je de lekkerste wijnen kan kopen én proeven.

Wijnfestival

Aan het einde van augustus/begin september vindt er traditiegetrouw een wijnfestival plaats in Limassol. Het wijnfestival werd voor het eerst georganiseerd in 1961 en is een echt begrip geworden onder de Cyprioten. Ook toeristen uit allerlei landen komen in deze tijd naar Cyprus om het festival mee te maken. Het festival wordt gehouden in de stadstuinen van de plaats en heeft een divers programma vol wijnbezoeken, wijnproeverijen en lezingen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen