Klimaat Cyprus

mooie baaien op Cyprus
mooie baaien op Cyprus

Cyprus heeft een heerlijk Mediterraan klimaat. Hierdoor is het eiland in de zomermaanden een van de bestemmingen waar je de meeste zonzekerheid hebt van heel Europa!

Heb je weinig kennis van Cyprus? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het klimaat

Voor het grootste gedeelte heeft Cyprus te maken met een Mediterraan klimaat. Daarnaast bestaat er ook nog een klein deel uit het warme steppeklimaat. Met een Mediterraan klimaat heb je droge en warme zomers maar soms ook weer natte winters. De warme zomers in Cyprus behoren tot één van de heetste zomers in Europa en ook in de winter is het er niet koud. Dit met uitzondering van de berggebieden, daar is het namelijk koeler. Toch trekt dit zonzekere eiland zeer veel toeristen. Vanaf half mei tot en met half oktober heb je namelijk bijna 100% kans op zon.

Temperaturen

Vanaf mei begint eigenlijk het echte zomerweer in Cyprus. De maanden ervoor schommelt de temperatuur tussen de 15 en de 20 graden. In mei wordt de 30 graden al steeds vaker bereikt en vanaf juni komen de temperaturen alleen nog maar uit boven de 30 graden. In juli en augustus is het er gemiddeld 37 graden, wat de warmste maanden van het jaar zijn. Vanaf september daalt de temperatuur weer naar de 34 graden. Ook in oktober kan het nog steeds 28 graden zijn. In november en december is het weer rond de 20 graden.
Vraag gratis een offerte aan

Droog land

Cyprus is een vrij droog land. De zomers zijn meestal kurkdroog, maar in de winterperiode valt er wel enige regen. Rond november of december komen meestal de eerste serieuze dagen met regen. Tot halverwege maart kan het er dan regelmatig regenen, wat weer nodig is om een waterreserve op te bouwen. In mei komt meestal pas de definitieve omslag naar het zomerweer.

De bergen

Op Cyprus ligt het Troodos-gebergte. Doordat dit erg hooggelegen is, zijn de temperaturen daar ook minder hoog dan aan de kust. De temperaturen liggen hier al snel zo'n 10 graden lager dan aan de zuidkust. In de maanden april en mei is het helemaal mooi in het gebergte, dan gaan namelijk alle planten en bloemetjes bloeien.

Wintermaanden

Het kan in november en december nog best fris zijn aan de zuidkust van Cyprus. Toch zijn de wintermaanden zacht en relatief nat. Overwinteren is hier daarom soms net wat te koel en te wisselvallig. De wintersportliefhebber kan wel goed terecht op Cyprus in de wintermaanden. Het Troodos-gebergte is namelijk tevens een wintersportgebied. Als er genoeg sneeuw valt kan er in de maanden januari en februari in sommige delen geskied worden. Je moet hierbij geen kilometerslange pistes verwachten zoals in de Alpen, maar toch is het een hele leuke ervaring in dit prachtige natuurgebied.

Seizoenen

Cyprus telt 4 seizoenen, die allemaal verschillen qua temperatuur en neerslaghoeveelheid.

Korte winter: Cyprus heeft eigenlijk maar een relatief korte winter. Dit zijn vooral de maanden december, januari en februari. In deze maanden valt ook de meeste regen.
Kort voorjaar: ook het voorjaar is weer kort en loopt van maart tot halverwege mei.
Lange zomer: de zomer is Cyprus is lang en warm en loopt van half mei tot half oktober.
Kort najaar: het najaar is kort en loopt van half oktober tot begin december.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,3

Gerelateerde artikelen