Noord- en Zuid-Cyprus

Rots van Aphrodite, Cyprus
Rots van Aphrodite, Cyprus

Cyprus is een eiland in de Middellandse zee en is sinds 1974 verdeeld in twee delen: in het zuiden heb je het Grieks-Cypriotische deel en in het noorden het Turks-Cypriotische deel. Het is dan ook een snijpunt van verschillende culturen. De cultuur is van oorsprong Grieks en deze is ook het sterkst gebleven op het eiland. Wel zijn de Turkse invloeden duidelijk te zien. Zeker in het Turkse deel wat door Turkije gesteund wordt. Engelse invloeden zijn ook nog sterk merkbaar, zoals bijvoorbeeld het links rijden en het goede scholenstelsel. Een divers eiland vol met verschillende culturen!

Heb je weinig kennis van Cyprus? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

De geschiedenis

Cyprus heeft een zeer lange geschiedenis die teruggaat tot 10.000 jaar voor Christus, de eerste bewoners vestigden zich toen op het eiland. Immigranten kwamen vanuit Griekenland rond 1200 voor Christus als eerst aan. Zij stichtten steden als Salamis, Tamassos en Pafos. De Grieken waren echter niet de laatsten die over Cyprus zouden heersen. De Perzen, Romeinen, Assyriërs en Byzantiërs waren er ook ooit de baas. Tussen 1571 en 1878 maakte Cyprus deel uit van het Ottomaanse rijk.
De Grieken kwamen echter in 1821 in opstand tegen de Turken en hierdoor is de verstandhouding tussen de twee nog altijd niet best. Door de goede strategische ligging vestigden in 1878 de Britten zich op het eiland. Toen Turkije in de Eerste Wereldoorlog aan de Duitse kant ging staan, nam Groot-Brittannië de leiding over Cyprus.


In 1960 werd Cyprus uiteindelijk een zelfstandige staat. Griekenland, Turkije en Groot-Brittannië maakten afspraken over de kieswet, de belastingwetgeving, de indeling van het bestuur en natuurlijk over de verdeling van de macht. De Turks-Cypriotische minderheid kreeg echter een te grote macht, in verhouding tot de Grieks-Cypriotische. Dit was de aanleiding voor meer conflicten. Er zijn daardoor verschillende geweldsuitbarstingen geweest in 1963 waarnaar er een wapenstilstand plaatsvond op 24 december 1963. De Britten bedachten samen met de Grieken en de Turken oplossingen, die helaas niet voor volledige rust zorgden. Op 15 juli 1974 werd er een staatsgreep uitgevoerd door de Griekse soldaten. Dit zorgde voor een zeer chaotische situatie. Voor- en tegenstanders van Makarios, de Grieks-Cypriotische leider, bestreden elkaar dagenlang. Het gevolg was dat president Makarios afgezet werd. De Turkse invasie begon en trok snel door naar de hoofdstad van Cyprus: Nicosia. De Grieken keken toe hoe hun land werd binnengedrongen. De Turken bezetten het noordelijke deel van het eiland en in 1983 verklaarde ze zich tot Turkse Republiek Noord-Cyprus.

Er is tot op nu nog steeds sprake van een tweedeling. Turkije is echter het enige land ter wereld dat de Turkse Republiek Noord-Cyprus als zelfstandige staat erkent. Noord-Cyprus wordt door de Verenigde Naties en de rest van de wereld als bezet gebied gezien. In 2004 kreeg Cyprus toegang tot de Europese Unie. Hierdoor bezet Turkije formeel gezien een deel van het grondgebied van de EU. Er zijn meerdere keren geprobeerd oplossingen te bedenken, maar dit is er tot nu toe nog niet van gekomen.

De Groene Lijn

Nicosia is samen met Jeruzalem in Israël de enige hoofdstad in de wereld die in tweeën verdeeld is. Het zuidelijke deel van de stad behoort namelijk nog steeds tot het Griekse Cyprus en het noorden tot het Turkse Cyprus. De grens loopt van oost naar west, dwars door de stad heen en wordt ''De Groene Lijn'' genoemd. Nicosia is een oude ommuurde stad die vrijwel exact door midden is gedeeld. Sinds 1974 wordt het grensgebied bewaakt door de Verenigde Naties. In het centrum is één doorgang tussen het Griekse en Turkse deel. Dit is de Ledra Street en die is sinds april 2008 geopend. Dit is gedaan om zo een aanzet te maken naar een betere verhouding tussen het noorden en het zuiden van Cyprus. Vraag gratis een offerte aan

Verschillen tussen noord en zuid

Het grootste verschil tussen het noorden en het zuiden is natuurlijk de bezetting. Dit leeft nog erg onder de lokale bevolking en dit zie je ook aan ze. Ze zijn beide niet blij met deze situatie en willen het liefst het eiland voor zichzelf hebben. Naast de culturele verschillen zijn er ook verschillen in de natuur. In Noord-Cyprus staat bijvoorbeeld het Kyrenia-gebergte dat wel 100 kilometer lang is. Het is echter maar een paar kilometer breed. De bergtoppen hebben allerlei verschillende vormen, dit in tegenstelling tot het Troödosgebergte in Zuid-Cyprus. Dit doet weer meer aan de Alpen denken. Historisch gezien bevat het noorden de meest interessante steden: Kyrénia en Famagusta.



Cyprus is ondanks de verdeling een prachtig eiland vol met cultuur en historie. De gastvrijheid van de mensen maar ook het eten zorgen ervoor dat je een onvergetelijke vakantie zult hebben!

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

7 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,4

Gerelateerde artikelen